Szia! Jó pár éve nekünk is volt befogadott kölyök sününk. Csatornázás miatt a kertben ásott gödörbe esett bele, szegényke lyukakat turt ott lent, azt hitte valaha is ki fog ugy jutni. De mi megtaláltuk ott, s mivel hideg ősz volt, a kamrában kapott helyet. Aranyos pici kis sün volt, olyan szelid, hogy a hátára fekve hagyta, hogy simogassák a hasát. Pár nap mulva még egy és még egy kölyök sün bukkant fel, igy már hárman voltak, de az első volt a legkisebb termetü. Mivel elég régen volt, már csak arra emlékszem, hogy nyers hust (apro kockára vágva) és tejet kaptak. Bár utólag azt is hallottam, hogy tejet nem nagyon szabad adni sünnek. Azóta se tudom, végülis adható-e vagy sem. Ami a legérdekesebb volt, hogy mind a háromnak más-más volt a természete, viselkedése. Mindegyik egy-egy egyéniség.
Van egy régi süünsztorim, illetve kettő. Tán már említettem, hogy gyerek és kamaszkoromban rengeteg állatot felneveltem, rigót, varjút, kiscsirkét, sünt, nyuszit... mindegy volt, csak ne legyen se kígyó se pók. No egyszer volt egy sünöm, amelyikről apám nem tudott, a konyhában tartottam, elfelejtettem szólni neki (ő csak hétvégén járt haza, vidéken dolgozott.) Ez a sün addigra már elég barátságos volt, és előfordult, hogy éjszaka bemászott az ágyamba. (Isten bizony.) No aznap éjszaka nyugodt álmomból egy hatalmas üvöltés ébresztett, amit szegény apám produkált, mert valami miatt a sünöm éppen az ő ágyába mászott éjjel, szépen bemászott melléje, elhelyezkedett, apám meg megfordult álmában....
Ami ezután történt, arra borítson jótékony fátylat a feledés... :-(((
Egy másik sün is ezt tette, éjszaka glasszált a lakásban, és többször felmászott az ágyamba. Nem zavart különösebben, hagytam. Egyik éjjel épp szokásomhoz híven hason aludtam, mikor is félálomban érzem, hogy a sün mászik, kapaszkodik fel az ágyra. Elkezdett a hátamon spacírozni, egész kellemes érzés volt, ahogy a kis lábai a gerincemet végigjárták, egyre jobban átadtam magam ennek a sajátságos élvezetnek, mikor ez a rohadék a nyakamhoz ért, ott egy kicsit izgett mozgott, aztán akkorát harapott a nyakamba, hogy azt hittem ott kapok agyvérzést tüstént! Nyár volt, az ablak nyitva - nyugi földszinten laktunk - én megragadtam azt a sünt és egyetlen mozdulattal kivágtam az ablakon át a kertbe... de ezt az érzést soha nem felejtem el, mikor éjszaka nyakonharapott... :-(((
Nem alszik, szerintem mar csak azert sem.
Ha megkerdezem, miert nem alszol : vigyorogva nez ram ket kicsi fekete gom szem, meg egy csucsos orr.
Amikor leteszem, azonnal elhuz a kajas talakhoz.
Tipikus manusz, beszelhetsz hozza, ra sem bagozik, es elsö a hasa. :)))
De nem lehet ra haragudni.
Amikor este kipucolom a vackat / pontosan 2,3 negyzetmeter / ki kell pakolnom, kezbe kell venni Mikit.
Na most mar megismer, es tök jo fej, a kis pofacskajat a kezembe fekteti, es ott alszik. :))
Nem gondoltad volna, hogy a sün bajjar jár mi?:-)))
Azért ha már alszik, akkor kevésbé lesz zürös... Ha alszik:-)) Ha nem, akkor van plusz egy szúrós macskád:-))
A felvetett problémákra - szigorúan amatőr módon :) - a következő angol nyelvű irodalmat találtam.
http://www.hedgehg.dircon.co.uk/hedgehogs/rearing.html
illetve
http://www.thehedgehog.co.uk/health.htm
Szerintem a balhák ellen meg legjobbnak - az árat is figyelembe véve - az amitráz hatóanyagú készítmények tünnek. A Taktic nevű állatgyógyászati fürdetőszer spray vagy lemosás formájában az állatra, a Mitac nevű azonos hatóanyagú növényvédőszer meg a környezet (kert, sufni) lepermetezésére.
Az irodalom aztat mondja, hogy:
Amitraz - if the original solution contains 50g/litre amitraz use 1ml in 100mls of water; if it is 250g/litre amitraz use 1ml in 250mls of water. Use weekly as a spray or bath, spray or wash pen, bedding etc weekly. Wear gloves, do not inhale. - a Tactic a változtosság kedvéért 125 g/l, tehát át kell számolni...:)
Nem mellesleg a kullancsot is kiirtja. A Frontline is jó az állatra, a linkben megadott figyelmeztetés komolyan vételével.
És a kutyáim nem esznek állatkákat:-))
Eleinte próbálkoztak a fészekből kiesett kismadarakkal, aztán megtanulták, hogy ha kisállat téved a kertbe, akkor szólni kell a gazdinak.
Max,
a te stoppos sünöd azóta se megy ki a fejemből!
Hogy a fenébe alakulhatott ez ki nála?
Mifelénk rengeteg sün járt mindaddig, amig a gazvezeték miatt fel nem ásták a házak előtti vizelvezető árkokat. Volt munkás, aki összeszedte és kivitte őket a mezőre, de nem mindenki volt ilyen...Az első kutyám meg szeretettel gyilkolászta őket. Ha egyet-egyet megkaparintottam tőle, átéjszakázott és megvendégelődött a szobámban, s reggelre utnak engedtem. A gázvezeték óta eltüntek a környékről.
S O S
Szval a Miki sün tele van bolhakkal, es azt irta az itteni szakkönyv, hogy bolhairto szert kene hasznalni, de nem por alakut.
Na jo, spray kene, de mittudomen melyik!!
Van ithon nekem olyan amit a macsekhoz hazsnalunk, azt a nyakara kell a macsnak felvinni, es 3 honapidg hat!
Süninel is hasznalhato?
A neve.
advantage 40
es a bayervitzal gmbh kesziti.
Egy tubusban 0,4 ml oldat van.
Vagy mit kene hasznalni??
Ui Az allatrovosunk tök hülye a temahoz, vagy csak nem akar vele foglakozni! :((
Sziasztok!
Csak most láttam meg ezt a topicot,bár ahogy elnézem nem lehet olyan nagyon régi!:)
Süni témával kapcsolatban nekem is van tapasztalatom!:))
Nyáron fölneveltünk 4 süni tesót!Amikor hozzánk kerültek 1/2 tenyérnyinél kisebbek vtak!:)
Nővérem munkahelyéről hoztuk el őket,mert ott patkányírtás volt,és a szülők,valószínüleg ezért,elpusztultak.Mivel egy autókereskedés parkolójában laktak,nem volt túl biztonságos a dolog,tehát magunkhoz vettük őket!
Építettünk egy kis kenelt a kertben,berendeztük.Először csak tejet ittak(ezt hígitani kellett vízzel,mert hasmenést kapptak!!!),aztán amikor nagyobbak lettek rászoktak a bébipapira(ezt szintén tejjel/vízzel kelltett higítani).A sütőtökös volt a kedvencük!:)A papit minden süni találónak ajánlom!Később kaptak darálthusit!
Aztán augusztus végén elengestük Őket,és néha-néha visszjárnak!
Tüneményesek vtak!:)))
(ez volt az én kis történetem!:)))
yoma:
A sünöknek nagyon nagy a mozgas igenyük, megha nem is ugy neznek ki mint a marathoni tavfutok, több negyzet kilimeter lehet a territoriumuk.
Ott el elnek 4-6 evig, de fogsagban tartva max 2 ev az elettartalmuk. .((
Jol tetted hogy nem az önzesedre hallgattal. :)))
max.
Ezt nemtom, de en is kiszurom öket, es attesekelm öket a biztonsagos oldalra.
Fater is mindig eszre veszi öket. :))
Amugy Miki igen helyes joszag, Peti kicsit nagyobb, de meg nem alszanak, pedig a nagyobbak mar nem jarnak hozzank kis esti kaja potlasra.
Egy itteni allat vedö egylet /mentsük meg a sünöket / kerdesemre azt irtak: hogy kis kajakiegeszitesnek örülnek.
Hat akkor egye fene, sved asztal varta a maszkalo surolokefeket a garazs mögött.
Szaraz, nedves macskatap, es kockazott banan, viz.
Az almat nem szeretik, ott hagytak, de a babanert meg vannak veszve.
Ja, egy kezikönyv azt irta, hogy a kajajukba zabpelyhet, rozs v buza korpat kell keverni kis mennyise4gben, mert ez kell a pocakjuknak.
Na en nagyvonaluan belekevertem, de asszem ezt a kezikönyvet a sünjeim nem olvastak, mert aznap ejjel a macskatap keverve az egeszseges dolgokkal ot maradt.... :((
Kösz! Az első mértékegység használható számomra is, a kismacskás kevésbé:-)) Gyerek korom óta nem volt macskám... Bagirának viszont jól jön, ő macskás:-)) A sünik meg most úgyis nála éles helyzet, nekem eddig csak tanulmány... Azért várom a sünik jelentkezését:-)), de lehet, hogy az idén nem jönnek el hozzánk. Két szomszéddal odébb új akadály van, egy tacskó kan. Meg fognak állni a maszek ovi kertjében, de ott jó helyük lesz.
Hát én azt javallom, hogy naponta egy maréknál többet ne adjál... kpzeld el a hasuk méretét, és max. annak a kétszeresét adjad, többet ne! Ha nem lesznek dagadtra hízva tavaszra az sokkal kisebb baj, mint az, ha tényleg szétdurrannak - sajnos én már jártam így kis sünökkel...:-(((( Adtam nekik jó sok kaját aztán másnap mind meg volt dögölve...:-(((
Nézd mondok egy jobb támpontot: annyit adjál nekik, mint egy kismacskának, de csak naponta egyszer.
Tavaly október végén egy 6 sávos bp-i út,elválasztó zöld mezsgyéjéből mentettünk ki 1 kölyöksünt.Akkora volt,mint 1 kisebb zsömle.Bolhája meg valami töménytelen."Frontlájnozás"után beköltözött az éléskamránkba(magyarul : spejz) 1 beforgácsozott tejesládába.A forgácsból ragyogó barlangot épített.Enyhébb napokon őrült kaparászással adta tudtunkra,hogy éhes,menüje:nyers hús,Whiskas kölyökkonzerv.kicsit megáztatott kölyökkutya táp volt.Mikor jöttek a kemény mínuszok visszavonult,hetekig csönd.Tavasszal aztán április táján,a "táphordó" ember elvitte tanyájára és ott útjára bocsátotta.Kacérkodtam a gondolatal,hogy megtartom Ernőt,mert tüneményes figura volt,de rájöttem,hogy önzőség lenne.Remélem vígan él valahol.Hát ennyi az én átteleltetős sün-sztorim...
Alice!
Meg tudnád mondani, hogy mekkora a nem kipukkadós adag? Mondjuk macskakonzerv gramban, aztán átszámoljuk sajtra, gyümölcsre:-)) Vagy tányér-, kanál méretre...
Köszi Max, rendes volt töled hogy sün temaban kerestel.
A sünök szama mar kettöre növekedett a pinceben.
meg jo hoyg a szen tarolo faladakat nem bontottuk szet, most igy elkülönitve van nekik fejenkent ket-harom negyzetmeter sajat területük.
Karton papirral lett bebopritva a talaj, elötte söpörve.
erre ujsag papir teritvem, majd szemelyre szolo karton lak, az alabb ajanlott szalmaval vagy szaritott füvel .
Enni esznek, mindent amit kapnak, es tenyleg amit az orruk ele raksz az mind eltünik.
Na jo, most mar csak azt kene tudnom, mi az adag amit az orruk ele rakhatok, ugy hogy ne durranjanak szet!
Ja, az almat nem eszik meg, de a kockazott bananal ugy csamcsognak, hoyg elvezet hallgatni.