TTamás tényleg jó választ adott.(majdnem)
Azt kellene tudni, hogy a főzés befejezésekor marad-e víz a szerkezetben? Szerintem nem marad.
A másik kérdésedre pedig az lehet a válasz, hogy vagy a hőmérsékleten, vagy más módon figyeli a víz eltűnését a víztartóból. Mivel a tojások visszacsepegetik a vizet, míg nem 100 fok feletiek, érthető, hogy a kívánt hőmérséklet elérése és fenntartásának ideje fogja a főzöttséget befolyásolni! Így a vízmennyiség a párolgáshőn, a rendszer hőkapacitásán és a készülék teljesítménjyén kesresztűl egyben pontosan, és célszerűen időzít is!
Hogy te milyen okos szakács vagy! :-)
Arra lennék kiváncsi, hogy mi van még a gépben, mert csak egy kapcsoló van a gépen és berregéssel jelzi, ha elkészült a tojás. Gondolom a kemény tojást tovább kell főzni.
Valószínűleg a gép átad bizonyos mennyiségű hőt a rendszernek. (X watt * Y perc)
Ahhoz, hogy a dolog műkodjön, azonos hőkapacitással kell rendelkeznie a rendszernek, ezt érik el azzal, hogy a kevesebb tojáshoz több vizet raknak.
Tojást pedig fazékban főzök, órával. Eggyel kevesebb kütyü. :)
Lehet, hogy van egy olyan, hogy általános tojás-egyenérték? Úgy értem, hogy egy tojás az egyenlő egy egység vízzel... Mivel van egy adott űrtartalmú főzőedény, abba csak adott egységnyi vizet és tojást lehet elhelyezni, különben kifolyna a víz...
Szemléltetésképpen végezzünk el egy kisérlet: tegyünk egy tojást és két vizet az edénybe és figyeljük (jelöljük) meg a víz szintjét. Majd tegyünk még egy másik tojást a vízbe és nézzük meg a vízszintet. Megemelkedett, tehát ki kell venni egy vizet! Na, mit bizonyít ez? (meg ne kérdezd, úgysem tudom! :-))) )
Nem valoszinu, de mi lenne ha nyitnal egy masikat a tudomanyban, ezt meg toroltetned?
Talan a leghatekonyabb megoldas volna. :)
Csak vigyazz a cimadassal mert megint ide kerulsz! :))
Megnyitottam a topicot a törzsasztalon és átrakták ide. Akkor már inkább a tudomány részre tegyetek moderátorok! Bocsi szakácsok! Ha szerepel a moderátor szó az üzenetbe, akkor átraknak? :-)
Van egy olyan tojásfőző, ahol vizet kell önteni egy fém alapra, felett van egy rács, amire a tojást rakod és van egy tető a közepén egy lukkal, ahol a gőz távozik.
Van a vízadagoló pohár. 1-től 21-ig megjelölve. 1-nél van a legkevesebb víz és 21-nél a legtöbb. Az logikus, hogy a közepes tojáshoz több víz kell mint a lágyhoz és a keményhez több, mint a közepeshez. 1-től 7-ig lágy lesz a tojás, 8-tól 14-ig közepes és 15-től 21-ig kemény. De miért kell 7 lágy tojáshoz 1 egység víz és 1 lágyotjáshoz 7 egység? 7 közepes tojáshoz 8 egység víz és 1 közepes tojáshoz 14 egység. 7 kemény tojáshoz 15 egység és 1 keményhez 21 egység. A gép működik. Láttam. Nem egyszer. Megvan az elmélet, de kiváncsi lennék mások véleményére is.