Sziasztok!
Egy számokból álló mátrixban hogyan lehet egy adott értéket (BELEÉRTVE a 0-t) megkeresni, úgy, hogy az indexeit kapjam eredményül?
Lehet, hogy nagyon egyszerű a kérdésem, de nagyon fontos is, és már egy órája szenvedek vele.
egyetemen önálló laboron kaptam egy feladatot, amit matlabban kell szimulálnom. a feladt az, hogy a belső hallójáratot kell feltérképezni, mégpedig lézerrel. eből kell egy 3D-s képet rekonstruálni. az elv az, hogy bedugunk egy pálcikát a fülbe, a pálcikán a bejuttatási tengelyre merőlegesen egy fényforrás és körülötte érzékelők helyezkednek el. a kibocsátott fény reflektálódik a fülbelsejében, és a reflektálódott fényt érzékelem. ebből számítok távolságot. na most a fénykibocsátás bizonyos térszögben történik, ezért nem gáz az sem, ha pont merőleges a forrás hallójáratra és pont uoda reflektálódna a jel, ahonnan indult. na elérkeztem a kérdésig. hogyan lehetne olyan függvényeket találni ill. használni, amivel tudok olyat csinálni, hoogy van egy szakasz (a bejuttatott pálcika), a szakasz felett egy vmilyen alakú fgv, mondjk vmilyen polinom, és a szakaszomra merőlegesen kibocsátok fénysugarat vmekkora térszög alatt, az találkozik a polinommal (a hallójárat), utána pedig ott reflektálódik (beesési, vissazverődési szög), és a reflektált hullám hol metszi a kiindulási szakaszt. remélem érthetően fogalmaztam. nem tudok elindulni sem, segítsetek!
jaja, az inf a végtelent jelenti, de azt nem tudom, hogy intervallum végpontjaként is lehet e használni, és most nincs előttem matlab, hogy kipróbáljam
én hallottam egy olyat, hogy az "inf"-et kell beírni az intervallum végpontjáig, hogyha a végtelenbe szeretném "küldeni" a függvényt. Valami ilyesmiről hallottál már? Sry, még kezdő vagyok :)
a másodikra nincs ötletem, de az elsőre: végtelenig nem tudod kirajzolni, adj meg egy nagyon nagy értéket, abból talán már látszik a végtelenben hogy viselkedik a fgv. vagy az x tengely legyen logaritmikus léptékű, úgy több nagyságrendet is tudsz átláthatóan ábrázolni: semilog a te barátod, ha az y tengelyt is logaritmikus léptékben akarod ábrázolni, akkor loglog
mit adjak meg intervallumvégpontnak, ha végtelenig szeretnék kirajzolni egy függvényt? Illetve hogy tudom beállítani az intervallumbeosztás megváltoztatását az x-, illetve y-tengelyen még a kirajzolás előtt?
sziasztok, valaki meg tudná nekem mondani, hogy amikor MATLAB-ban kirajzolok egy függvényt, akkor ott meg tudom-e jeleníteni fokban is az x-tengelyt (pld. sinusfüggvénynél 90 fokonként), vagy csak radiánban?
nem tudom hogy lehet dinamikusan változóneveket generálni, ha lehet, akkor: for k=1:ahány_oszlop_van; dinamikusan_generált_változónév(pl:a1,...)=a(:,k); end;
de ha mindet ki kell szedni, akkor miért nem másolod le az egész táblát (ha változnak az értékek és kellenek a korábbiak is) és utána a megfelelő oszlopra a(:,k)-val hivatkozol? nem tudom hogy egyáltalán matlabban létezik-e dinamikus változónév generálás
Köszönöm mégegyszer. De van még egy kérdésem. Mit lehet tenni akkor, ha én a táblázat minden egyes oszlopát egy új változóba akarom elmenteni. Azt hogyan programozom le?
Köszi szépen. Ha jól értem a figure(k+n) sor minden egyes ciklusban létrehoz egy új ablakot, agy új grafikonnal. Ha igen, akkor ez volt a kérdés. Ha nem akkor valamit nem értek.
hm, nem egészen értem, de ha arra gondolsz, hogy van egy mátrixod, aminek az oszlopai az értékek és van egy külön t idővektorod, ami függvényében akarod ábrázolni, akkor:
t=[0:0.1:1000]; pl, a lényeg, hogy annyi eleme legyen, mint ahány értéket ki akarsz rajzoltatni (ahány sor van a mátrixban), 0tól megy 1000ig, 0.1-es lépésekkel, felveszi mindkét végértékét
ha csak az adott (k-adik) oszlopot akarod kirajzoltatni t függvényében: lehet hogy transzponálni kell a(:,k)-t asszem a(:,k)' ha a sorokban lennének összetartozó értékek: a(k,:) plot(t,a(:,k)'); grid;
ha az összeset: for k=1:x figure(k+n); plot(t,a(:,k)'); grid; pause; end;
n legyen nagyobb, mint x hogy ne kerüljön 2 függvény 1 ábrába
Helló! Nekem egy picit gyakorlatibb problémám lenne. Írtam egy programot a Matlabban, ami elég sok adattal dolgozik. Az összes adat egy bazi nagy (2^14*1100) táblázatban van. Szeretném ha az általam mgehatározott oszlopokból a program külö plotogat csinálna. Én ezt úgy terveztem megoldani, hogy oszloponként gyárt magának a program egy változót, és azt ábrázolja. Ez szép de azt sajnos nem tudom, hogy hogyan kell leprogramozni egy változó létrehozását. Röviden a kérdés: Hogyan oldom meg Matlabban azt, hogy egy program saját változókat hozzon létre?
Hali!
Probléma: Adott egy felület gömbi KR-ben, és ki kellene rajzolni Matlabbal, vagy valamilyen más programmal. Ha valaki tudna tanácsot adni egy lámer matlab felasználónak, akkor megköszönném. Konkrét megoldás jó lenne.