El is fogták? Vagy senki nem mert még a csapdába utána menni? Ez aztán a kurázsi! Minden amerikaiak szégyene, hogy egy legyőzőtt elnök így mer packázni velük.
"De Tajvan és Dél-Korea megvédése is fontos volt "
Mindjärt sirva fakadunk.
Elfelejtette magasztalni a vietnami
tömegmeszärläs fontossägät, hogy a többiekröl
ne is beszeljünk. ( Pinochet rezsim felällitäsa
Chileben, Miniällamok lerohanäsa, Irak..)
Hogyhogy nem kaptunk megrendelést? Dehogynem. A megrendelés újabb katonákra, újabb időpontokra szólt. (Ennek fejében viszont igen király újabb megrendelésekben reménykedhetünk.)
Bush van csapdában.
A világ az USA ellen fordult. Nem akarja fizetni az amerikai bombázások költségét, helyesebben a helyreállítás költségét.
Mi meg küldjük a katonákat.
Most ismét Afganisztánba. Nem kötjük ki, hogy a költségekkel arányos nyereséget kitermelő üzlet fejében.
Ahogy a komcsik indokolták az iraki megszállásban való részvételt. Résztveszünk, ezért kapunk megrendeléseet.
Nem kaptunk.
Sőt, nem is követeljük.
Hogy is volt az a bizonyos szeptember elsejei hajnal? Úgy 64 évvel ezelőtt.
aaa ez nem jo hasonlat.ugyanis:
miutan Hitler elfoglalta Lengyelorszagot eloszoris garantalta lengyelorszag teruleti epseget, 2 even belul demokratikus valasztasok kiirasat es a hatalom atadasat igerte. felallitotta a lengyel rendorseget, kerte, hogy a Nepszovetseg bekefenntartokat kuldjon Lengyelorszagba. engedelyezte a szolas es gyulekezeti szabadsagot, tomegsirokat tart fel tele az elozo lengyel rezsim aldozataival. ezenkivul hatalmas mennyisegu ivoviz elelmiszer es gyogyszer segelyt kuldott a szenvedo lengyel nep szamara.
ezzel szemben Bush miutan elfoglalta irakot, eloszor is Kurdisztant odaadta a torokoknek, Baszra kozponttal a delIraki olajmezoket 51. allamkent magahoz csatolta. halaltaborokat alapitott a szunnitak szamara, tomegesen vegeztetett ki civileket es az FBI halalosztagai jarjak a sivatagot elgazosito teherautokkal.
Azért kifele is van pozitív hatása. Két világháborúban győzte le a németeket, a másodikban a japánokat. S furcsa módon mindkét országot sikerült demokratizálni. Aztán nem engedte Nyugat-Európát a kommunizmus martalékául esni a háború után, s végül jelentős szerepe volt az európai kommunista diktatúrák összeomlásában, pedig még fegyvert sem használt ellenük. De Tajvan és Dél-Korea megvédése is fontos volt a maga idejében.
en meg ugy gondolom, hogy te jelentesz veszelyt a vilagra nezve, akkor ugye ez engem feljogosit arra, hogy tarkon lojelek? gondolkodj mar el legyszives.
inkabb te gondolkodj el azon, hogy mi akadalyoz meg ebben teged, vagy barki mast.
"igy van. ha a magyarok ugy gondoljak, hogy szar a rendszer, megdontik maguk. "
Ezek szerint 56-ban a magyarok nem gondoltak ugy hogy nem kernek a rendszerbol, mert a vegen megsem dontottek meg...
Az irakiak hanyszor kiserleteztek a Husszein eltuntetesevel? Mondjuk nagyobb lazadasok + merenylet kiserletek?
A nemzetkozi jogrol anyit, hogy amikor keletkezett Sztalin hatasara keletkezett olyanra amilyen. Hogy egy diktator dolgaiba ne szolhasson bele senki, amig csak az orszagan belul verengz. Elismerem hogy az adott hatalmi viszonyok melett ettol jobbat nem lehetett elerni, nem ismerem el, hogy manapsag se lehetne ettol jobbat elerni.
Es ha egy diktator lemeszaroltat mindenkit aki merne ellene tenni, akkor bizony nem fogjak megdonteni. Esetleg hozhatna valaki egy tortenelmi peldat, hogy egy diktatort a nep megdontott kulso segitseg nelkul, csak belsoleg. Probalkozas van dogivel. Sikeres alig. Allatalaban egy kulso eronek kell levernie a diktatort / meggyengiteni, ahhoz hogy a belsoknek eselye legyen.
Sztalint is szerette a szovjetunio nepe??? Merthogy ot sem dontottek meg...
A nepek onrendelkezese egy boduletes nagy atveres. A nepek csak demokraciakban onrendelkeznek, ahol rendszeresen megkerdezik ket a szavazournanal, hogy akarnak onrendelkezni. Egy diktaturaban nem a nepek onrendelkezese az, hogy nem dontik meg. Az csak az, hogy a nepek onrendelkezese takaro moge bujva a diktator onrendelkezik a nepe helyett....
Itten van egy kis büfé két iraki tarja fönt, de többen is szoknak megfordulni. Megkérdeztem őket (hárman voltak):
1. Örülnek hogy Husszeint elzavarták? Egy mondta hogy örül neki, kettő azt mondta, hogy nem örül, mert nagy káosz maradt utána. Erre aki örül, az azt mondta, hogy egyik baj elmúlt de nagyobb lett helyette: ennek nem örül.
2. Örülnek, hogy az usákok felszabadították őket? No, ebből majdnem bajom lett, mikor megmagyaráztam a felszabadítás szót. Egyértelműen neheztelnek az usákokra, bár ezt kicsit durvábban fejezték ki.
Hát persze három iraki Budapesten nem túl reprezentatív minta. A Ráday utcában van a Shiraz étterem, ott is megfordulnak irakiak, aki akar kérdezősködhet.
Mint tudod, Bush ur rezsimje nekem semmivel sem szimpatikusabb mint neked. Mint irtam a szivem veled van.
Viszont nagyon visszaköszön nekem a Brian életének ide vonatkozó passzusa: amikor a zsidó felkelők azon morfondíroznak, hogy miért is gyülölik a rómaiakat.
Bagdad, 2003. október 8. (MTI) - Száztizenkét személyt, köztük a megdöntött rezsim egy "fontos" tábornokát vették orizetbe az Irakban állomásozó koalíciós erok - jelentette be szerdán közleményben az amerikai hadsereg.
Az elfogott tábornok, Abed Hamed Mauhús a hírhedt Köztársasági Gárda légvédelmének egyik parancsnoka volt. Az amerikaiak azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban áll Szaddám Huszein eluzött iraki elnökkel és "koalícióellenes tevékenységet pénzelo személyekkel".
A letartóztatásokat a 3. páncélozott "lovas" ezred hajtotta végre egy vasárnapi rajtaütés során a szíriai határ közelében, al-Káim városban, a Szaddám Huszein iránti lojalitásáról ismert al-Anbár kormányzóságban - jelentette az AFP a bagdadi közlemény alapján.
Az amerikai katonák körülzárták al-Káim város egyes részeit és "felforgató elemek" után kutatva átfésültek 29 lakóházat, el is fogtak 12-13 körözött személyt.
A Szíriával határos Al-Anbár tartományban mindennaposak a koalíciós erok elleni támadások - jegyezte meg az AFP.
Igen, szerintem a két pólusu világrend a világ egészének jobb volt. Röhelyesnek tartom, hogy pont azoknak tetszik ez a monopol-hegemonia, akik máskor általában a konkurrencia és verseny hívei...
Az USA egy erős demokrácia - befele. Kifele minden, csak nem demokrácia - SzVSz egy autokrata önjelölt világcsendőrré vált mára leginkább.
A fejlődésnél meg mindig kérdés, hogy merre vezet az az út. Arra, hogy mindenkinek élhetőbb Föld-je lesz, vagy arra, hogy egy szűkebb rétegnek jobb, egy tágabbnak meg rosszabb lesz általa. Mert ha az utóbbi, akkor a nem fejlődés már jobb.
Szóval én pont ezeket vettem bele, amikor szeretném látni azt az eltaknyolást.