Valószínűleg jan. végén kiírják a pályázatot. Hallott róla valaki? Ha meghirdetik erdőre is, akkor érdemes lehet-e egy 10 éves erdő leadásán gondolkodni?
A term?föld állam által életjáradék fizetése ellenében történ? megvásárlásáról szóló 255/2002. (XII. 13.) Korm. rendelet
A Nemzeti Földalapkezel? Szervezet kiadványa
A kommentárt összeállították a Nemzeti Földalapkezel? Szervezet munkatársai
2003. január
A Kormány
255/2002. (XII. 13.) Korm.
rendelete
term?föld állam által életjáradék fizetése ellenében történ? megvásárlásáról
A Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI. törvény (továbbiakban: Tv.) módosításáról szóló 2002. évi XXIV. törvény 15. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következ?ket rendeli el:
1. § (1) A Nemzeti Földalapkezel? Szervezet (a továbbiakban: NFA) az állam javára a 60. életévét betöltött nyugdíjas tulajdonostól (a továbbiakban: jogosult) pályázat alapján legalább 1 hektár, illetve legfeljebb 20 hektár terület?, de összesen nem több mint 3 millió forint vételár összegig külterületi, védett, illetve védelemre tervezett természeti területnek nem min?sül? term?földet úgy vásárol meg, hogy annak ellenértékeként e rendeletben foglaltak szerint életjáradékot fizet.
(2) Az életjáradék mértékét az életjáradék alapjául szolgáló összeg, a jogosult életjáradéki szerz?dés megkötésekor betöltött életkora, valamint a rendelet 2. mellékletének megfelel?en kell megállapítani.
... A második példa szerinti esetben ((1 hektár föld megvásárálásáról van szó /naiv)) amikor az életjáradék alapjául szolgáló összeg 600.000 forint, akkor a 60 éves férfi 6x1.430=8.580 forint, míg a 60 éves n? 6x1.1139=6.834 forint összeg? életjáradékot kap.
Akinek nincs örököse, vagy az örököse sosem művelné a földet, azok veszik igénybe. 60 éves ember el tudja dönteni, hogy mi jobb neki. Adómentesen havi többletbevételhez jut, vagy más megoldást keres. Ez csak egy lehetőség, nem kötelező!
Azt hiszem a föld felajánlása életjáradékért nem kötelező!!
Aki úgy véli, neki nem éri meg (mert képes személyesen is megmunkálni, mert családon belül megmüvelik, mert van kinek bérbeadni stb), akkor nem az államnak ajánjla fel.
Ha sem saját maga, sem a rokonság nem akarja (vagy képes) megmüvelni, nincs kinek el/bérbeadni, akkor az életjáradék még mindig több segítséget jelent, mint a semmi!
Akik ezeket a szerződéseket megkötötték, tudták mibe kezdenek.
Törvényt módosítani visszamenőleg pedig nem demokratikus még akkor sem, ha egyeseknek előnyös.
Ha ezt egyszer megtennék, máskor is megtehetnék. De akkor lehet, hogy az érintettek rosszul járnának miatta. Akkor lehetne arra hivatkozni, hogy volt már ilyen, precedens teremtődne.
De az ellenzék miért nem tesz ilyen irányú törvényjavaslatot???
Mert fikázni könnyebb, mint konstruktívnak lenni.
Pedig ezzel bebizonyíthatnák konstruktív ellenzékiségüket.
Persze ez eddig még egyik pártnak sem sikerült ellenzékben. Sajnos.:-((
"Életjáradékot nem lehet örökölni.
Slussz passz."
Ez csak egyetlen szál törvénymódosítás kérdése, és máris lehet.
"Amennyiben lehetne, abban az esetben csak a kedvezményezett, jelen esetben az állam vállalna kockázatot."
Nyertél, pontosan erre gondoltam. :)
Tudod, ha már a kormány kitalált egy (az ellenzék szerint az államnak előnyös, az alanyoknak meg nem) ötletet, akkor az ellenzéknek az lenne a dolga, hogy a károsítani kívánt réteggel együtt érdekérvényesítsen, nem?
"Erre említettem, hogy akkor ez egy részletfizetéses vásárlás lenne."
Így is lehet mondani, de mégsem, mert a folyósításra kerülő összeg nincs rögzítve, csak minimalizálva. Viszont nem lenne belőle lutri.
Életjáradékot nem lehet örökölni.
Slussz passz.
Amennyiben lehetne, abban az esetben csak a kedvezményezett, jelen esetben az állam vállalna kockázatot.
Erre említettem, hogy akkor ez egy részletfizetéses vásárlás lenne.
"Nos ilyen életjáradék nem létezik, mert akkor az már részletvásárlás lenne."
Nem pontosan, mert a minimumot rögzíteném, nem a maximumot. Ha száz évig él a gazda, akkor 40 évig kapná.
"Sír-nevet alapon."
Azt meg lutrinak hívják.
"És éppen ezért nem örökölhető, mert fura helyzet lenne, ha a csecsszopó unokára hagyná valaki az életjáradékkal terhelt földet, aki még élhet 60-70 évet."
Nem figyeltél. Azt írtam, hogy ha kikötnek egy minimumot, mondjuk 10 évben, akkor ha abból a tulajdonos csak egy felet bír "kihasználni", mert meghal, akkor az örökös kapjon meg további kilenc és felet. Slussz! Nem tovább, de addig igen.
"hogy az életjáradék folyósítási idejének legyen rögzített minimuma, és örökölhető legyen."
Nos ilyen életjáradék nem létezik, mert akkor az már részletvásárlás lenne.
Az életjáradéknak pont az a lényege, hogy a tulajdonos élete végéig szól.
Sír-nevet alapon.
Mert aki az életjáradékot fizeti, nem mondhatja később, hogy vissza a pénzemet, mert többet éltél, mint szerettem volna.
És éppen ezért nem örökölhető, mert fura helyzet lenne, ha a csecsszopó unokára hagyná valaki az életjáradékkal terhelt földet, aki még élhet 60-70 évet.
A topik Faludi nyilatkozatán alapul, aki mint kiderült, nem igazán agrárszakember.
1. Valami pontos infó kéne erről az életjáradék-dologról, mert így csak fikázásra alkalmas.
2. Ez meg EU-s kérdés, az életjáradékhoz vajmi kevés köze van, de gondolom majd privatizálják.
Mit tudom én???
Van egy ütőképes gazdaérdekvédelmi társaság?
Még ha lenne is, most kéne megkelennie, és ha most jelenne meg mit tehetne még???
Előbb kellett volna gondolkodni, főleg a parasztoknak (földműveseknek), és nem csak a lózungok szintjén szavazni ez az igazság. A baj csak az, hogy közösen fogjuk megszívni.
Egyébként akinek fontos a magyar föld, az vegye meg és gazdálkodjon rajta vagy fizesse ő az életjáradékot - nekem nincs pénzem.
1 MAGYAR HOLD= 1200 NEGYSZOGOL = 0,432 HA= 1,067 ACRE
"Ez a Faludi meg azt hiszi, hogy ha mindenhová Bocskay ruhában megy el, akkor ő már egy komplett agrárszakember."
Azt nem tudom, hogy agrárszakember-e. A hírből mindenesetre nem derül ki. Az viszont igen, hogy fikagépnek elég ügyetlen. :)
"...és nem lesz soha semmi baja belőle!!!!"
Nem lesz itt baja egyik politikusnak se.
Max. eltűnik a parlamentből, de addigra már úgyis szénné lopja magát.
Hát szó ami szó tényleg hülye vagyok az agráriumhoz - mentségemre legyen szólva, soha nem akartam FM miniszter lenni...
Ez a Faludi meg azt hiszi, hogy ha mindenhová Bocskay ruhában megy el, akkor ő már egy komplett agrárszakember.
Szerintem Magyarország egyik legnagyobb tragédiája, hogy a mezőgazdaságot gyakorlatilag 12 évig egy ilyen szélhámos vezette mint Torgyán. Akármennyit is loptak a káeshában, és akármennyien is sikkaszztottak - akárkik, én már tényleg nem ismerem ki magam ebben - az lepkefing ahhoz képest, ahogyan a magyar mezőgazdaságot ennyire taccsra vágták!!!! Szégyen!!!! És ez az ember vígan él még Rózsadombon a tündi-bündi operett feleségével és nem lesz soha semmi baja belőle!!!!
Hatvan év fölött nem adnám a földemet, csak azért, hogy pár évig fizessenek egy kis vacak pénzt. Akkor inkább bérbe adnám.
Faludi meg egy jókora demagóg barom. Ha egy csepp jószándék lett volna benne a gazdák iránt, akkor az helyett, hogy minden szavával a kormányt fröcskölné, inkább azon kardoskodna, hogy az életjáradék folyósítási idejének legyen rögzített minimuma, és örökölhető legyen.
Példa: Teszem azt, ha egy épp hatvanéves bácsika így beváltja a földjét egy havi 20 ezres életjáradékra, de fél év múlva meghal. Akkor az örökösei kapják tovább a pénzt, mondjuk még kilenc és fél évnyi futamideig.
Ez helyett csak fröcsög ez a baromarc.
Amúgy szívesen rákérdeznék, hogy szerinte mégis ki az a hülye, aki úgy gondolja, hogy majd állambácsi fizet az idősnek, aztán az örökös meg viheti a földet?
Fogalmam sincsen, hogyan lehet megélni 20 hold földből, ha a tulajdonosnak nincs egyébként valami más kereső foglalkozása, vagy nincs tőkéje ahhoz, hogy melegházakat építsen, vagy valami ilyesmi....
Még szerencse, hogy a Fidesz ennyire hülye a mezőgazdasághoz, hogy inkább a Kisgazdáknak ajándékozta. Most is nyomatják a hülyeséget.
- Ha van munkaképes örököse, akkor az dolgozzon a földön
- Ha még nem munkaképes, akkor addig adja bérbe a földjét
- Ha sem megművelni nem tudja, sem másra rábízni, akkor cserélje életjáradékra.
"A földért életjáradékot akció „nagy becsapása a gazdáknak”, mert sok idős földtulajdonos nem tudja, hogy a programba bevont földre örököse nem tarthat igényt"
A földet is akarja, meg az életjáradékot is. Nem r0ssz!
Amúgy meg: hát a f@sz0m nem kéne?
„A földért életjáradék nagy becsapása a gazdáknak”
2003. szeptember 21. 18:42
MTI
A földért életjáradékot akció „nagy becsapása a gazdáknak”, mert sok idős földtulajdonos nem tudja, hogy a programba bevont földre örököse nem tarthat igényt – mondta el Faludi Sándor, a Fidesz gazdatagozatának elnöke az MTI-nek vasárnap.
Ez egy „nagyon inkorrekt” eljárás és a „legszemérmetlenebb becsapása a földtulajdonosoknak, a tájékozatlan idős gazdáknak” – tette hozzá Faludi Sándor.
A Fidesz gazdatagozatának elnöke annak kapcsán nyilatkozott, hogy Magda Sándor (MSZP), az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke vasárnap elmondta: kifizetik várhatóan karácsonyig a pályázóknak azt az életjáradékot, amelyet a földért életjáradékot program keretében a Nemzeti Földalapnak felajánlott földjeik után kapnak.
Faludi Sándor kifejtette: a programban a 60 éven felüli tulajdonosok ajánlhatják fel 20 hektárig földjüket, akkor, ha az „táblásítható”.
Úgy vélte, az „idős emberek halálára spekulál a kormány”, mert akkor jár jól, ha rövidebb ideig kell folyósítani az életjáradékot.
Faludi Sándor annak kapcsán, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő földeket is bevonták, úgy vélte: ez polgári jogi problémát okoz, mert a földre a tulajdonostársaknak elővételi joguk van.
Emlékeztetett: a polgári kormány átvállalta az osztatlan közös tulajdonú földek kiméretésének akkor tízezer forintos költségét. Ennek folytatása helyett „mézesmadzagot húzogatnak a földtulajdonosok orra előtt” – fogalmazott Faludi Sándor.