Ha valakit érint, friss driver-update (2.02) a
Marc X-hez! Még nem próbáltam ki, de az info-t olvasva gondolom, megdolgoztak vele a Marian-os fiúk, van benne GSIF és WDM support, valamint állítólag ezentúl nem használ a kártya IRQ-t.
De, nagyon jó a Reason, csak éppen most kaptam egy nagyon jó 'Keith Emerson Synths and Organs'
hangmintagyűjteményt AKAI formátumban, azt szeretném csak használni. Egyébként minden másra tökéletesen elég nekem a Reason :) (Talán a Hammondot kivéve.)
Tévedtem, a múltkor mégsem vettem le minden plugint, egy pár véletlenül fennmaradt. Most -már tényleg- pluginok nélkül, 30 sáv, CPU terhelés: 10% alatt! Most már igazán nem értem, hogy ha erre rárakok néhány effektet , akkor miért szalad fel hirtelen a terhelés? (VST hangszereknél és Reason ReWire-nél nem!) Ráadásul nem csak megnő, hanem ugrál is a mutató.
Más: MidiTom, milyen samplert ajánlasz SX alá AKAI-minták használatához?
Igen, ugyanazon a PC-n dolgozom (dolgoznék...)
és szerintem is nagyobb CPU terheléssel jár ez a kártya. Időközben találtam egy angol fickót, aki zenei alapok készítésével foglalkozik egy kisebb teljesítményű PC-n (Marc 4 MIDI kártyával) és azt
írta, hogy ő pontosan ebből az okból külső effekteket használ. Lehet, hogy nálam is ez lesz a megoldás, legalábbis egyelőre...
KarnEvil,
amit leírsz, az teljesen természetes. Ha gép valamilyen okból kritikus időzítési helyzetbe kerül, akkor némi tehermentesítés után képes jól időzíteni, tehát stabilan fog menni. Ez történt most, amikor leszedted az effekteket. A dolog persze nehezen számszerűsíthető, de én soknak találom a proci terhelést, ha a korábban megadott rendszereden dolgozol. Egy 30 sávos nótának pluginek nélkül azon a pécén sacc/kb. 10-12 % terhelés a szokásos. (16 bites alapsávokkal). Aztán a saját effektjeivel nem szokott túlságosan magasra szökni a CPU használat, de mivel nem látom a projektedet, ezek természetesen csak amolyan spekulációk.
Lehet, hogy a Marc kártya eleve valamivel magasabb CPU terheléssel jár.
Újabb felfedezést tettem: Cubase SX-ben megvizsgáltam az egyik számunkat, ami recsegve-ropogva szólt a Marc X-en, leszedtem róla minden effektet (a Cubase belső pluginjai) és úgy a performance lecsúszott 50-ről 20%-ra.
Effektek nélkül szép simán játszott le mindent még akkor is, amikor egymás mellé pakoltam 30 sávot...
Nna. Kipróbáltam a Geforce-t is a legújabb driverrel, meg a Matrox Mystiqe-et is, de a helyzet teljesen ugyanaz.
Egyet viszont észrevettem, bár nem kapcsolódik a hangkártyához: MidiTom, régebben neked is említettem, hogy a P4PE BIOS setupja nagyon lomhán működik. Képzeld, amikor kivettem a Geforce-t és betettem a Matrox-ot, a setup "felgyorsult"... Mindig tanul az ember...
Szóval még megpróbálok szerezni egy TNT-t, utána egy Radeon-t, de nincs sok reményem :|
Köszi a hozzászólásokat,
ki fogok próbálni egy TNT-t, amint sikerül beszereznem, de most hozzám vágtak egy Matrox 644-es videokatyit (ingyen), hogy próbáljam ki azzal, csak még a driverek begyűjtésénél tartok. (Az is eszembe jutott, hogy a GeForce driverét nem ártana frissíteni...)
Mégegyszer kösz a segítséget :)
Az MX 400-zal elvileg jól kell a ketyerének mennie. Lehetnek persze eltérések az egyes másodgyártók kártyái között, driverekben is. Esetleg érdemes a WinXP saját drivere helyett a hozzá adottat, vagy még inkább a legfrissebb letőlthetőt bevetni.
A Matrox katyikat használja a legtöbb audio PC konfigurálós cég a két monitoros megoldásokhoz. 98 alatt lehettek bizonyos problémák, erre pl. valamelyik VST fórumon adtak kis variációt, amit aszem a Win.ini-be kellett beírni. XP alatt nekünk semmi gond nincs velük.
Egy dolgot tényleg ki lehetne próbálni: próbálj meg valahonnan kölcsönbe szerezni egy régi TNT alapú kártyát (pl. Viper 550), bontóban is hozzá lehet jutni 3-4 ezer körül. Ezek annyira elterjedtek, hogy a gyártók a hardver fejlesztéseiknél ezzel mindig letesztelik a ketyeréjüket. Vagyis egy bizonytalansági faktort ki tudnál lőni.
Egyébként én is Radeon-t használok (8500), nincs vele gond, rulez!:)
Szia!Szerintem próbáld meg az 1.05-ös driver-t.Nekem az van fent.Most éppen Logic-kal használom,tök jól megy,elötte a Cubase-n is jó volt.Ami esetleg probléma lehet nálad,talán az a videokártya.Nekem egy Matrox 450-em volt és azzal nekem is bereccsent néha-néha.Aztán vettem egy ATI Radeon 8500-ast és azóta olyan mint az álom.Sok sikert.
Azért nyitottam ezt az új topicot, mert nem akarom tovább "rontani a cég hitelét" azzal, hogy az Antiprolájn topicba írok :), annál is inkább, mivel mind a gyártó, mind a "cég" magamra hagyott a probléma megoldásában, legalábbis pillanatnyilag ez a helyzet. Igazából nem is szeretnék ezek után egyiktől sem "segítséget" kapni, vagy egyáltalán foglalkozni velük,
de jó lenne valahogy használni a kártyát, ha már egyszer kiadtam érte 118000Ft-ot...
András, megfogadtam a tanácsod, kipróbáltam a Tracktion demo-t, nagyon tetszik, szuper egyszerű és nagyszerű az egész (igaz, nem a Cubase, de minden benne van, ami nekem kell, VST, ReWire..), már el is kezdenék rá gyűjteni, csak éppen a Marc X-en a lejátszás és felvétel ugyanúgy akadozik vele, mint pl. a Cubase-ben. A Marc X ASIO driver-el a default 800 byte-os (18.1ms) latencyvel próbáltam ki a demo-kat, és miután akadozott, felvittem 15000 byte-ra (330ms-ra), de úgy is akadozott...
Érdekes, hogy ezzel ellentétben a Reason kiválóan, stabilan fut ugyanazzal a driver-el, 5ms (!) latency-vel. Igaz, csak a demo-kat hallgattam meg, de egy pukk se volt benne és a CPU terheltség általában az alsó 2 osztáson volt...
Egyelőre ennyit tudtam meg, köszönettel fogadom a további tanácsokat :)