Talán már volt róla szó, én feszegettem a határokat, kb 100 000 jegyig elboldogul, akár ekkora nagyságren, akár pontosságról lenne szó.
Pl. 50 000! -t 4 sec alatt kidobta, a pi, vagy a gyökkettő kiszámítása nagyjából azonos időt vett igénybe, 10 000 jegyre kevesebb, mint 1 sec, de 100 000 jegynél már meghaladta az 1 percet.
100 e jegyre: e: 45sec, tehát 1 nagyságrend, kb 2 nagyságrendnyi időt igényel.
és ismét megjegyzem, a GEOGEBRA kirukkolt az 5. sorozattal, ami nemcsak testek, vonalak felületek 3D-s megjelenítésével örvendeztet meg, de kábrázatos animációkat lehet vele végezni és egy piros/ké (anaglyph) szemüveggel elképesztő látványt nyújt. Elsőre kicsit nehézkes, de ha nekem sikerült kiismerni pár óra után, akkor nem lehet olyan vészes.
A Derive programot használva nálam jól működik a definiáló egyenlőség (:=), amelynek segítségével az adott állomány vagy futás alatt függvényeket és operátorokat hoztam létre. Hivatkoztam rájuk, egyszóval működött. A jól ismert mathworld WolframAlpha alatt ugyanezt nem tudtam megismételni. Van erre valamilyen megoldás? A választ előre is megköszönném.
Tisztelt Fórumozók! A Maple és a Mathematica programokat ismerőkhöz fordulok a következő (típusú) feladattal:
Adott egy f(x,y) kétváltozós polinom. Feltesszük, hogy: x<y és x+y>=20.
Igaz-e, hogy ekkor f>=0 ?
Képes-e megválaszolni a két program a feltett kérdést (ha konkrétan megadjuk persze az f-et)? Ha igen, hogyan kell a nyelvükre lefordítani az ilyen feladatokat?
Egy másik lehetőség, hogy TeX-be importálod a munkafüzetet és ott szükség esetén kézzel (vagy szövegcserélő progival) helyreállítod az ékezeteket. Amúgy is érdemes TeX-ben írni mindent, amiben képletek vannak. Pár óra alatt megtanulhatók az alapok, a képleteket meg úgyis előállítja a Mathematica.
a szakdogám Mathematicával írom (7). A problémám, ha PDF-ként mentem a munkafüzetet, akkor az ő és ű betűk helyére egy fekete téglalapot rak be. Egy csomó mindennel próbálkoztam, de nem működik.
Azért itt kérdéses, hogy a szám prím volta csak valószínűsíthető vagy bizonyítva van Riemann-sejtés feltevése mellett vagy ténylegesen bizonyítva van mindenféle sejtés nélkül. A bizonyítottan jó algoritmusok (pl. AKS és variánsai) elég lassúak már a néhány száz jegyű számokra is. Arra akarok utalni, hogy nem elég, ha egy program rámondja valamire, hogy "prím", tudni kéne, hogy ez mit jelent pontosan. Az is igaz, hogy az an-1 alakú prímekre vannak speciális algoritmusok, gyanítom, hogy a DERIVE ilyet használ. Attól, hogy erre a speciális problémára más csomagokat nem tanítottak meg, nem jelenti azt, hogy azok rosszabbak lennének.
Ezt most minden topikban meg fogod kérdezni? A sebesség nem számítható át fordulatszámra. Erre már fehívták a figyelmedet. Reméled, hogy valakinek azért sikerülhet? :o)
Esetleg nézd meg ezeket: http://www.cs.princeton.edu/courses/archive/fall08/cos323/precepts/ode_maple.html http://www4.ncsu.edu/unity/lockers/users/f/felder/public/tutorials/maple2.htm
Maple-ben szeretnék nemlineáris differenciálegyenleteket megoldani, nemegzakt, közelítő megoldás kellene. A helpben nem találok semmit. Nem tudnátok tanácsolni valamit? Valami parancsot, vagy, hogy mit hogy kéne?
Akit érdekel az ilyesmi, mindenképpen egy próbát megér: http://www.sagemath.org/
Egyre több Mathematica-szerű lehetőség van benne (még a Manipulate is benne van csak más néven). A mélyén Maxima ketyeg, ez már önmagában is garancia a képességekre.
Bő egy hónapja tesztelem a 8-as Mathematica prerelease változatot. Van benne pár jó dolog. A 7-essel már sikerült megbarátkoznod? :) Nektek van premiere service előfizetésetek?
Sziasztok! Egy kis segitséget szeretnék kérni. Maple-ben kell csinálnom a beadandómat, de nagyon hülye vagyok ehhez, de nem szeretnék megbukni. A feladat a következő:
Legyenek a, b, c, m egész számok. Keressük meg az ax+by+cz = m egyenletnek azt az egész megoldását (megoldásait), mely(ek)ben az |x| + |y| + |z| összeg minimális (vagy írjuk ki, hogy nincs megoldás).
Fogalmam sincs h hogyan kéne megcsinálni. Előre is köszönöm a segítséget.