Csak röviden a lényegbemarkoló különbségekről, már ami a barna-, illetve a kékes rétihéja tojót illeti.
A barna rétihéja anyuci jóval nagyobb, mint kékes mama, színe zömében egyöntetű sötétbarna, vállai, bizonyos mértékben szárnyéle, valamint a fejteteje zsemleszínű, aranysárga, ki hogy lássa.
A kékes tojci barnás ugyan, bár nem olyan sötét, mint az aeruginosus, alulról (jobbára ugyanis eképpen figyelhetjük meg őket) piszkos sárgásbarna alsóteste sávozott mintázatú hosszanti irányban, világosbarna faroktollain keresztirányú sötétbarna, feketésbe hajló sráfok díszlenek. Felülről rákukálva vakítóan hófehér farcsíkja, ami rögvest megkülönbözteti őt a barnától.
határozókat kerestem de nem nagyon van bennük, most googlen a sor, csak reménykedtem, hogy itt alapba van valakinek esetleg:D és így nem kell keresgélnem.
valami jó képet kérhetnék egy repülő barna és egy repülő kékes rétihéja tojóról? kíváncsi vagyok a különbségekre. mert láttam ma valamelyiket, de hogy melyiket? ilyenkor már itt vannak a barnák, kékesek meg még itt vannak.
Március első hétvégéjén (feb. 28.- márc.1) még nem voltak erdei pacsirták a Budaörsi Kopárosokon, de már megérkeztek! Ezen a hétvégén már a dacos idő ellenére 2 énekelt is! reméljük itt is marad mind2 nem csak átvonulnak! Illetve ugyanitt már énekel az énekes rigó is! Március közepétől április elejéig viszont itt lehet számítani örvös rigóra is! valaki már látott itt? az előző években már láttak itt.
Halihó mindenki! Akkor ne is vesszen!!! :D gyertek sokan én itt leszek! :))
Akkor első kérdés budaörsi kopárosokon ilyenkor van valami érdekes? tervezem, hogy holnap kinézek... bajszos sármányra hajtok mert még idén nem láttam, viszont pár éve ugyanitt igen.
Schmidt Egon november 17-én, pénteken, 16 és 18 óra között dedikálja könyveit az MME Természetbarátok Boltjában. Mindenkit szeretettel várunk. Bp. XIII., Katona J. u. 35. vagy a www.mme.hu.
Haliho, jar meg erre valaki? Ha igen, akkor segitseget kerek... micsoda ez a madar, van aki azt allitja egereszolyv, szerintem inkabb valamilyen helya, bar pont a lenyegi reszek vannak takarasban... velemeny?
Egy hete Csonka Péter leolvasott egy nyakgyurus nyári ludat, ami, mint kiderült 1987-ben Németországban volt megjelölve fiókaként. Két éve, szintén októberben, Nagy Lajos is látta a madarat a Kis-Balatonon.
Ez a madár, ez idáig a legidosebb nyári lúd a hazai madárgyuruzési adatbankban (17 éves és 4 hónapos)!
Remélem valaki már csak benéz ide !
2004.november 26-28-ig Tatán az Öreg-tó mellet Vadlúd Sokadalom lesz.
Hiába reménykedtem, hogy erről a topicról valakivel találkozom Hortobágyon. Kutakodtam, de hiába! Nem akármilyen remek verseny volt.! A mi csapatunk-----/ én csak kísérő voltam, csak laikus szerelmese vagyok a madaraknak----/ 6. helyezett lettünk a 110 faj-jal, az első helyezett 115 fajt talált.