(A pályázatok leadási határideje: 2012. július 03. kedd)
Csupán három kiragadott szó! Egymást erősítve masszívan megállnak mégis. Ha nem itt élnénk, ha nem ismernénk álmunkból felriadva is a szövegkörnyezetet, akkor is tudnánk, miről van szó; legalapvetőbb jogainkról, méltóságunkról, legőszintébb vágyainkról. Mi mindenről még?! Mi befolyásolja, hogy közelebb kerüljünk a jókedvhez és a bőséghez?
A. Molnár Ferenc nemzeti himnuszunk második sorának értelmezésekor azt a kételyét fejezi ki, hogy a jó keddvel, és bőséggel szavak jelentései vajon megfelelnek-e az ÉrtSz.-ban szereplő jelentéseknek. A szerző szerint nem valószínű, figyelembe véve a Himnusz alcímét (A magyar nép zivataros századaiból), hátterét, mondanivalóját és stílusát. Az irodalmi kutatások szerint is Kölcsey a Himnusz írásakor mintegy visszahelyezi magát a XVI-XVII. századi múltba. A. Molnár is erre alapoz, amikor értelmezi a Jó kedvvel, bőséggel sort. A jókedv-nek (jó kedv-nek) a Kölcsey által használt jelentése: 'kegyelem, kegy, szeretetteljes indulat'. Ez a speciális jelentés már az 1300-as évektől adatolható; egyes latinról magyarra történt fordítások esetén a latin eredeti alapján is nyilvánvalóvá válik a jókedv szó (ill. jó kedv szerkezet) jelentése. Ez a protestáns egyházi nyelvben szórványosan máig is él, illetőleg római katolikus énekben szereplő példát is fel tud hozni a szerző. A Kölcsey korában használatos református énekeskönyvben a zsoltárokban és a zsoltárokon kívül is sokszor szerepel a 'kegyelem' jelentésű jókedv szó. A bőséggel 'bőségesen' jelentése is gyakori volt a régiségben (pl. a Vizsolyi Bibliában csak ilyen jelentésben használatos), noha mára már többnyire más jelentés kapcsolódik a szóalakhoz ('anyagi jóléttel'). Ha a jókedvvel 'kegyesen, kegyelmesen' jelentését fogadjuk el, akkor nem a jókedvállandó határozói alakjával ('megáld valamivel') kell számolnunk, hanem a módhatározóival (-val/-vel ragos főnév ugyanis módhatározó szintén lehet). A jókedvvel szóalak a régiségben annyira elterjedt lehetett, hogy már határozószónak is tekinthető. Tehát az "Isten áldd meg a magyart / Jó kedvvel, bőséggel" sorok - A. Molnár véleményére alapozva - úgy értelmezhetők, hogy a költő arra kéri az Istent: a magyarokat kegyesen (vagy kegyelmesen) és bőségesen áldja meg.
szerintem igen, gesztenye van a háttérben... én már előtte éreztem hogy idén kitalálják h nem kell politika, pedig téma volt bőven asszem nem kell példákat hozni:)))
jövőre tán több téma lesz, nekem már van egy ötletem...
amúgy nemcsak a politikamentesség miatt, de általánosan is az idei szvsz a leggyengébb eddig
Nem lehet, hogy egyszerűen csak nem adtak be annyi politikai témájú plakátot,amiből lehetett volna kiállítani?
Tavaly a pályázat kiírása és leadási határideje alatt voltak a választások, javában zajlott (az egyébként izgalmas) küzdelem.
Idén akkoriban nem sok minden történt politikailag.
Pl. tavaly én is politikai témával pályáztam (nem került be) idén meg abszolút nem politikaival.(bekerült)
"az MSZP-SZDSZ-kormányzat kommunikációja szétfolyóbb, nehezebben megragadható, mint az előd szlogenekbe foglalt kinyilatkoztatásai."
No igen, egy "Hi, I am Gabriella Selmeczi" mondatbol a Slager Radio meg szignalt is csinalt volna es a HH7 honapokig ezen rohogcselt volna. Most azonban lazan tovabblepnek...
Már boccs, de nagyon naív vagy, ha arra gondoltál, hogy - ahogy itt már írták - a kis gnóm (Geszti) oda szarik ahol etetik. Mint látod nem szarik oda, de azért a humor továbbra is ellenzéki műfaj :))
"az MSZP-SZDSZ-kormányzat kommunikációja szétfolyóbb, nehezebben megragadható, mint az előd szlogenekbe foglalt kinyilatkoztatásai."
"A plakátkészítők baloldaliak, vagy a jobboldali beállítottság az akadálya, hogy elég könnyedséggel és humorral fogalmazódjon meg egy vizuálisan is értékelhető vélemény."
:-)))A jobboldali beállítottság akadály a könnyed humornak
:-)))
Esetleg az veti vissza a politikai témájú pályamunkák elkészültét, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányzat kommunikációja szétfolyóbb, nehezebben megragadható, mint az előd szlogenekbe foglalt kinyilatkoztatásai.
"lassan mondom, hogy..."
"mit mondjak , 4 évre? 20 évre?..."
"a szúnyog a fülünkbe zümmögje, nahát ez túlzás..."
LEnne annyi, de annyi baromság, szlogenné vált bugyuta fecsegés, de hát ha nem hallják meg...ha meg meghallják az a jobboldali beállítottsági akadély a könnyed humornak
:-)))
1300 pályázat között biztos akadt jónéhány politikai, téma van bőven! Csak most ez nem lehet trendi, mert nem kap több állami megrendelést Geszti Peti.