Keresés

Részletes keresés

smith Creative Commons License 2003.09.26 0 0 206
Az igazság ODAÁT van.
Nézz be a kezdő linuxosba, ha már ott is feltetted...
Előzmény: Winstrol_ (205)
Winstrol_ Creative Commons License 2003.09.26 0 0 205
Hali!
Valaki meg tudja mondani, hogy a WinXP boot managerebe hogy kell belevenni, a linuxot is??(boot.ini vel mit kell csinálni?)

bocs Creative Commons License 2003.09.17 0 0 204
javasolnák egy memtest-et (suse telepítő cd-ről is indítható, vagy google:memtest86)
Előzmény: Siphersh (203)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.16 0 0 203
Remek. Remek. Ha a Windows beszarik, akkor újratelepítem. Ha a SuSE nem működik, akkor meg kell bütykölni. Igen. Bütykölgetem. A kernelt is apdételni lehet, és még a beállítások is megmaradnak. A böngészőt apdételem, minden beállítás megmarad. A legmegoldhatatlanabb feladat mostanáig az a FAT32 partíció mountolás volt még közvetlen a telepítés után, de hála nektek, az is sitty-sutty meg lett oldva.

Most jelenleg minden működni tűnik, csak az zavar egy kicsit, hogy gyakorlatilag minden újraindításnál merevre fagy a mindenség. Már úgy értem, ha bekapcsolom a számítógépet. Kell neki egy reset, és akkor már rendesen feláll. És képzeljétek el: ezt sima rendszerindításnál nem csinálja. Én azt hiszem hogy nem hardver-probléma, úgyhogy az lehet, hogy ha számítógép-kikapcsolást mondok neki, akkor valamit nem tesz a helyére. Nemtom. Mindig máshol fagy le. Van, hogy már a kde indításánál tart, és ott fagy le. De általában még előtte.

Siphersh Creative Commons License 2003.09.16 0 0 202

Na jó... most akkor ő ű Ő Ű
Siphersh Creative Commons License 2003.09.16 0 0 201
Nahát... ? ? ? ?
Siphersh Creative Commons License 2003.09.16 0 0 200

ő ű Ő Ű
Siphersh Creative Commons License 2003.09.16 0 0 199
Mozilla alól:

ő ű Ő Ű

Siphersh Creative Commons License 2003.09.16 0 0 198
Minden nagyon jó, és lassan minden müködik. Vannak problémák, amiket vagy meg fogok tudni oldani, vagy nem.

De most miért nem müködik az ? meg az ??

schgy Creative Commons License 2003.09.10 0 0 197
Mozilla-ügyileg mégvalami.
Ha XP- nem volt mozillád, vagy legalább netscape-ed, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha nem a süsüs mozillát akarod helyrerakni (az is egy jó, de öregebb verzió, mint az OOo esetében), hanem a fura kinézetével együtt használva mássz fel a www.mozilla.org-ra és töltsd le a Firebird browsert, ami a mozilla egyik igen kellemes verziója, és ráadásul, ha most töltöd, akkor új is. A 0.6.1-es verziószámtól ne ijedj meg, tényleg működik.
Én mostanában elég sok gépen (már írtam, hogy többféle operációs rendszert használunk) állítottam át az embereket a Firebird/Thunderbird párosra (browser és levelező, az utóbbi ráadásul csak mostanában lett 0.2-es verzió, de tökéletesen megy és jól dobálja kifelé a szemetet, ami manapság nem egy megvetendő dolog). Most is Firebirdből írok bár most éppen egy Mac-os gépről.
Igen egyszerűen települnek (gyakorlatilag egy bárhová tehető önálló könyvtár mindkettő, persze a menüszerkesztő használatával célszerűen berakható a megfelelő menükbe is, ha egybökésre akarod indítani).
Ha a D lemezeden volt a Windows-os Documents and Settings folder, akkor onnan a régi leveleid, címjegyzéked és beállításaid is importálhatók (a sima Mozillába is), feltéve, hogy Netscape-et, Outlook-ot, vagy Outlook Express-t használtál az XP-n levelezésre.
schgy
Előzmény: Siphersh (195)
schgy Creative Commons License 2003.09.10 0 0 196
Van neki automatikus, de az automatikusan az 1.0.valami verziót teszi fel, mert az létezik süsüs frissítésként.
De nem is árt pár dolgot nem klikk-klikk módon telepíteni.
schgy
Előzmény: dj (192)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 195
Ha már így belelendültem, azt hiszem, megpróbálom rendbe tenni a mozillát. Elég nehezen olvashatók az oldalak. Nem olvashatatlanok, de elég furák. Nem tudom, hogy fontokat tölthetnék le hozzá, vagy az ISO 8859-2 kódolást kellene megismertetni vele... Valahogy elég rugalmatlan. Meg tudnám szokni, de valamit azért csak lehet csinálni vele...
dj Creative Commons License 2003.09.10 0 0 194
Gratula!
Előzmény: Siphersh (193)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 193
Föltelepítettem az OOo 1.1-et, és fut is, és tökéletesen olvassa az ms word dokumentumokat. Nagyon köszönöm a segítségeteket, és magamra is nagyon büszke vagyok. :-)
dj Creative Commons License 2003.09.10 0 0 192
A hümmögés esete forog fenn :-)) Nem tudom a SüSü milyen automatikus megoldásokat kínál. Én ezt így szoktam:
1. letöltöm az aktuális OO-t
2. nyitok egy grafikus konzolt átváltok root-ba ( su - ), kicsomagolom ( tarolva, zippelve szokott lenni ) valamelyik tempOO könyvtárba ( mkdir /temp/OOtemp ; mv OOahol_van /temp/OOtemp ; cd /temp/OOtemp ; tar xzf OOfájl )
3. belépek a könyvtárba és elindítom az installt (./install) ami alapértelmezésként a /usr/local alatt létrehoz egy OpenOffice könyvtárat az aktuális verziószámmal és belepakolja az OO-t
4. vissza felhasználóba ( exit ) és elindítom a /usr/local/OpenO..../program/setup telepítőt ami a felhasználónak beállítja az OO-t
5. ha műx akkor törlöm az előző verziót és használom boldogan az újat amíg annak a hibái ki nem derülnek, de addigra már van új OO verzó :-)) Bár mostanában nem csináltam remélem ez még műx.
Előzmény: Siphersh (191)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 191
Meg van dumálva. Teljesen igazad van. Csakhogy most meg az oo telepítési instrukciókat olvasgatom, és az se sokkal szívderítőbb.De azt hiszem, hogy elkezdem csinálni a leírtak szerint, és ha elakadok, majd akkor töprengek. Csak nehéz rászánni magamat, hogy belekezdjek.

Amikor online update-et csinálok a yast2-vel, akkor ugye megadok egy suse8.2 ftp könyvtárat, és teljesen automatikus minden. Ilyen mód, ilyen automatikusabb eljárás nincsen vajon az oo 1.1 telepítésére?

Előzmény: dj (190)
dj Creative Commons License 2003.09.10 0 0 190
Nem akarlak eltántorítani heves ragaszkodásodtól a java iránt, de ha a fő csapásvonal az OO izzítása akkor most el kellene felejteni egy kis időre a javát, aztán ha boldogan szövegszerkesztel akkor lehet görcsölni a javával is. Nem befolyásolja egyelőre a OO működését, ha nincs java, ezzel erre próbálok célozni.
Előzmény: Siphersh (188)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 189
egyébként nem arról van szó, hogy lusta vagyok, hanem a felit sem értem annak, ami le van írva a telepítési útmutatóban. Ez kell nekem egyáltalán?

ftp://xenia.sote.hu/pub/mirrors/java.blackdown.org/JDK-1.4.1/i386/01/INSTALL-j2re

Ezt olvasgatom éppen, és valahogy csak okosan mosolyogni tudok rá...

Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 188
1.1. Ja. Azt kéne... Ezt a jávát én nem tudom telepíteni. Nagyon bonyolult. van valami olyan módszer, ami nekem is megfelelő lenne? Nem is tudom... kell hogy legyen egy olyan telepítési mód a suse kde felületből, ami megcsinál mindent. vagy hogyan van ez?
Előzmény: dj (187)
dj Creative Commons License 2003.09.10 0 0 187
fstabba az utolsó sor végén egy enter és mentés.
OO. Arra ne számíts, hogy olyan stílusokat helyesen jelenítsen meg amihez nincs betütipusa a telepített rendszernek. Ha telepíted is a TT fontokat, nem biztos, hogy az ékezeteket a SüSü-OO jól fogja kezelni. A megoldás erre, hogy vagy a stílusban állítassz be ISO8859-2 keleteurópai fontokat, vagy mindet kijelölsz és ott változtatod olyanra a betütipust ami ISO8859-2 kódolású. Ha akkor sem jelenik meg ékezet akkor mást kell kitalálni.
Egyébként melyik verzió van a SüSühöz? Le kéne kapni az OO 1.1RC4-et, hátha az jobban megoldja a feladatot.
Előzmény: Siphersh (185)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 186
Nekem az OOo 1.0 van. Feltelepítem at 1.1-et. De előtte feltelepítek egy Java runtime environment-et, vagy valami ilyesmit. Elég macerásnak tűnik, nem tudom, hogy találok-e automatikusabb megoldást, de valami elég alacsony szintű mütyürészést ír az istallation instructions.
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 185
Na. Most erre kell koncentrálnom, az OOo problémára, minden más sokadlagos jelentőséggel bír csupán.

Az, hogy nincsen XP-m, az azt jelenti, hogy van egy telepítő-lemezem, de azon nem tudom, hogy explicit formában megtalálhatóak-e a fontok. Mindegy. Mindegy, mert nem a fontokkal van a probléma. Most telepítettem az ms fontokat, az online update keretében.

Volt egy olyan ötletem, hogy esetleg nem teljesen oké a mountolása a d-nek, és rosszul dekódolja az adatokat már eleve. Ez ugye nem lehet a probléma? Amikor feléll a rendszer, egy pillanatra láttam, hogy nem örül valaminek az fstab-ban, aszonnya, hogy nincsen utolsó sora, vagy valami ilyesmi.

Szerintem hazudik nekem az openoffice.org honlapja, és egyáltalán nem tökéletes a fordítás. De nem... Igazából még mindig nem tudom elhinni, hogy ők nem mondanak igazat. A beállításokban lesz a hiba, de nagyon el vagyok akadva.

Még csak nem is bekezdésenként változik a hiba, hanem van, hogy mondatonként. Ezek a dokumentumok nyilván tele vannak könyvjelzőkkel, és tömve vannak mindenféle stílushivatozásokkal, meg egyéb "láthatatlan" ms word cifrasággal. Nem látható formátumbeli dolgokról van szó. Bizonyos mondatokban az összes ékezetes betű helyett csak egy szóköz jel van. Az ms-fontok telepítése után most az a négyzet van a helyükön... Várjatok, megnézem mégegyszer... ... ... Ja. Nem csak mondathatárokok választják el a hibás részeket. Van, hogy egy-egy mondatrész. És most már látom, hogy a hiba mindenhol ugyanaz: az összes ékezetes betü helyén egy szóköz van.

schgy Creative Commons License 2003.09.10 0 0 184
Ha nincs ilyened a baloldali lista (ahol a Sax2-ben a gyártókat választhatod ki, az a baloldal, ahol a monitortípust, az a jobboldal) tetején, (mármint VESA), az annyit jelent, hogy valami könyvtárt nem telepítettél, mert ha jól figyeltem eddig, akkor nem telepítettél fel minden nyavaját (egyébként nagyon helyesen).
Ez nálad nem is baj, mert általában jobb a saját driver, mint a generic driver. Nálam is azért van ez, mert a wsaját monitoromhoz eleve nincsen, illetve az azonos gyártó, hasonló monitorainak drivereivel sem megy (pedig Dell az istenadta, vagyis Sony, de miután "örökölt" gép és a profok időnként igen exotikus dolgokat vesznek maguknak, egyébként teljesen fölöslegesen, így ez a helyzet).
OpenOffice-ilag jókat írtak neked. A SuSe-ban levő OOo nem a legújabb persze, ezért lehetnek vele apróbb szöszmők, de alapvetően működik (nekem is ez fut mind a 4-féle gépemen, Süsü és Gentoo Linuxok, valamint Windows és Mac OS X alatt is) és valóban kompatibilis minden mindennel általában.
Ha majd biztonségosnak érzed a fordítással installálást és van rá kb. egy napod, vagy lesz Süsühöz a 1.1-es OOo-ról rpm, akkor érdemes azt feltenni, mert jobb több vonásában.
schgy
Előzmény: Siphersh (179)
best sunday dress Creative Commons License 2003.09.10 0 0 183
Windowsom nekem nincsen, egyébként. Nincsen honnan átmásolni a fontokat.

ehhez képest első hozzászuólásodban ezt írod:

"Ezért szeretem a Windows XP-t is, ezért használom olyan szívesen."

most nem arról van szó, hogy van-e legális windowsod, ez senkit nem érdekel, hanem hogy van vhol vmi windowsod, azokból szedd ki az arial, tahoma, trebuchet, verdana, georgia, times new roman és tw cent fontokat.

az OOo-s problémád elég abszurd. melyik OOo-t használod? ilyesmi nekem a 0.641 óta nem fordult elő, max a word2.0-s szövegeimmel, de azokat a word2000 se tudja már beolvasni, sőt az OOo még jobb is vmivel. kódolásnál egyébként kizárólag az ékezetes betűk (pontopsabban ő,ű) volt problémás, talán úgy staroffice5.2 környékén, ma már mindennek mennie kell.

rendszresen dolgozom úgy, hogy munkatárs .docját otthon OOo-val folytatom, még a szövegdobozok pozíciója is marad, igaz, én 1.1rc3-at nyomom. iszonyat jó program, amit te írsz, vhogy nagyon nem illik össze azzal, amit én tapasztalok

Előzmény: Siphersh (182)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 182
Mesélek nektek az OpenOffice.org-gal való kapcsolatomról. Kapcsolatunk abban csúcsosodik ki, hogy a word dokumentumokat nem jeleníti meg rendesen. Most megnéztem a honlapját a szoftvernek, és azt állítja, hogy totálisan abszolúte kompatibilis; nem tudok olyan ms word dokumentumot csinálni, amit nem tud dekódolni. És én ezt el is hiszem nekik. Úgyhogy majd megnézem a levelezőlistákat, meg minden. Nem egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos bötüket nem jelenítene meg jól. Az összes betüt tudja. nagyon ügyesen. Csak nem mindig. Néha egy szóközt ír helyettük, ami OOo formátumban mentve nem is szóköz már, hanem semmi. Kihagyja a betűket. Namost olyan betüket hagy ki, amiket máshol megjelenít. Semmi szabályszerűséget nem tudtam felfedezni. vannak olyan mondatok, amikből kifejezetten az ékezetes betük hiányoznak, de van olyan is, hogy nem ékezetes betüket hagy ki.

Azért szeretném minél előbb megoldani ezt a problémát, mert akkor már semmi nem lesz sürgős: a videók nem nagyon mennek, majd letöltögetem a kodekeket, meg a legújabb lejátszókat. Nem sürgős.

Az OOo puritánsága nem zavar. Sőt. Csak működjön.

Megpróbálok fonotkat telepíteni, ami a mozillának is jót tenne, mert hát... Nem is tudom... Na mindegy... majd kattintgatok ide-oda.

Windowsom nekem nincsen, egyébként. Nincsen honnan átmásolni a fontokat.

best sunday dress Creative Commons License 2003.09.10 0 0 181
filekeresés-téma: szintén csak jótanács, mert természetesen a find tökletes eszköz, de az indexelt keresés sebesség szempotnjából jobb.

a suse emlékeim szerint naponta lefuttatja az indexelést, neked csak az a dolgod, hogy a locate amit_keresel paranncsal kurkássz. egy buktatója van a dolognak: ha a hda5 pl. nincs automatikusan fölcsatolva, akkor nem is lesz indexelve, tehát arról semmit nem talál meg. ezért jó az fstabban automatikusan csatoltatni a rendszeresen használt egyebeket is

Előzmény: Siphersh (179)
best sunday dress Creative Commons License 2003.09.10 0 0 180
codepage=852, ez arra jó, hogy a dos-os időkből megmaradt ún. közép-európai (lényegében a latin2 vagy a win1250 kódlapok "elődje") kódlap. ez akkor kell, ha elég elítélhető módon ékezetes könyvtár és fileneveket használsz egy fat partíción, s szeretnéd ezeket ékezethelyesen látni linux alatt

OOo: érdemes föliratkozni az OOo levlistára, kedves és segítőkész emberek vannak, akik tényleg használják is az OOo-t nemcsak dicsérik.

Mivel nem írtad, milyen problémáid vannak, leírok két lehetséges buktatót:

1.az egyik a fontok: nincsenek ttf fontok a gépeden vagy azokat az OOo nem látja, s a .doc file-ok ezért roppant rondák, mert vmi "szálkás rondaság" van a times new roman helyett.

erre a megoldás a ttf fontok telepítése :) de tényleg. az m$ az innen-onnan összevásárolt fontjait anno az ie5 környékén kirakta a honlapjára, szabadon le lehetett tölteni. azóta az m$ ezt levette, de jogilag a fontok maradnak ingyenesek, így mindenféle linuxos oldalról le lehet tölteni ms-core-fonts vagy hasonló néven. a telepítésükhöz nagyon jó útmutatók vannak. de ha ez túl kemény dió lenne, egyszerűen azt csináld meg, hogy az OOo nyomtató & font adminisztrátorát indítsd el, és ott a fontok hozzáadásával importáld a ttf fontokat (amiket előtte pl. az xp-ből átmásolsz a már emlegetett hda5-re). ekkor csak az OOo látja a ttf-eket, de lehet, hogy neked ez is elég

2. az OOo alapértelmezett kinézete nem mindig túl megnyerő. nos, ezen is lehet módosítani, pl. a megszokott wines, a klasszikus x11 (azaz a "unixos") és os/2-es fílingje is lehet. sok esetben túl kicsi az egész, érdemes pl. 110-120%-ra venni a nagyítást. ha már vannak ttf fontjaid, ki lehet kapcsolni a fonthelyettesítést stb. stb.

OOo-ra a levlista mellett indexes topikot is tudom "ajánlani", bár nem sokan és nem sűrűn írunk a topikba, azért olvashatók hasznos infók.

Előzmény: Siphersh (166)
Siphersh Creative Commons License 2003.09.10 0 0 179
Ez negyon izgalmasan hangzik, meg izgalamas dolog állítgatni ezeket a dolgokat.

A sax2-t elindítottam és ugyanoda jutottam, ahova valahogy, na mindegy, azzal az ablakkal próbálkoztam eddig is, és képzeld el, úgy tudtam állítani a frekvenciákat, hogy a monitor min/max paramétereit hagytam a gyári értékeken, és aztán a beállítás teszt képernyőjén állítgattam a szélességet meg magasságot. Tudod, lehet "szoftveresen" állítani a képet, hasonlóan a monitor csavargatóihoz. És ahogyan ezt állítgatom, mindig más és más frekvencián valósítja meg. Szédületes. Eredetileg azzal is próbálkoztam, hogy túlállítottam a monitor határértékeit a gyári megadott 100 Hz fölé, és így kiderült, hogy még a 105 Hz-et is megcsinálja szegény kis NEC MultiSync XV15-öm. Na, de nem vagyok én olyan gyerek, aki a gyári paramétereken túl nyüstöli a használtan vett jószágot, úgyhogy végül megegyeztünk egy 95-97 Hz-ben. Ha ezen tönkremegy, akkor bizony lejárt az ideje, tovább kell lépni. De miket is beszélek én... Nagyon jó szolgálatot tett eddig is, bízok benne, és tudom, hogy akkor fogja kiadni a lelkét, amikor annak elérkezett az ideje. No de egy kicsit elkalandoztam... öö... Ja, igen: érdekelne az a vesa, de nem találtam meg. Milyen baloldali listában jelenik meg? Azért érdekelne, mert hátha nyújt valami tisztább, "szabványosabb" lehetőséget a frekvencia megjelölésére. :-)

Közben elindítottam egy file-keresést, hogy talál-e olyat, aminek van a nevében olyan, hogy "vesa", és most jutott el az agyamig, hogy az egész hd-t kerestetem végig vele, mert a / könyvtárra eresztettem rá, és az alá be van mountolva a logikai drive is... Na... de már be is fejezte...Nem... ez egyik sem az.

Előzmény: schgy (177)
schgy Creative Commons License 2003.09.09 0 0 178
Látom közben sikerült.
schgy
Előzmény: Siphersh (176)
schgy Creative Commons License 2003.09.09 0 0 177
Az ilyesmiről szóló információk a /etc/X11/X86config nevű file-ban vannak.
Ezt a file-t a Suse-ban a Yast generálja, de persze kézzel is szerkeszthető a szokásos szövegszerkesztőddel (vi, kate, KWrite, jed ...).
Ezzel együtt most nem mondanám, hogy rögtön írd át, mert nekem mániám az, hogy a rendszerfile-okat automatikusan kell generáltatni, hacsak van egy mód rá, de azért nézd meg mi van benne.
Section "Monitor" címszó alatt fogod meglátni, a monitorodat (meglepő ugye :-) ) és Section "Modes" alatt a választható beállításokat.
Aztán meg keresd meg a Sax2-t a menüben, nálam a SuSe/System/Configuration/Sax2, de te nem biztos, hogy ugyanilyen menüszerkezetet választottál magadnak, és indítsd el.
Kéri az root jelszavát, aztán felhozza a fő adatokat.
Megnyitod a Desktop/Monitor adatokat, majd megkeresed a Change configuration gombot (ha nem angol a rendszered, akkor persze máshogy is hívhatják a gombot, de azért azt hiszem megtalálod). Ha megbököd, akkor a Properties... a következő bökendő és nekiállhatsz válogatni a monitortípusok között. Ha a sajátod megtalálod, vagy van drivertelepítő lemezed, file-od, akkor itt csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd, a továbbiakban a driver által ismert üzemmódok közül választhatsz ott, ahol eddig próbálkoztál. Ha nincs szerencséd (nekem pl. nem volt), akkor a generic VESA drivert még mindíg használhatod (-VESA néven találhatod meg a baloldali listában) és akkor a jobboldalon megjelenik néhány felbontás@frissítés párosítás, amik közül célszerű olyant választani, amiről előre tudod, hogy megy. Van expert mód is, akkor számokat írkálhatsz be, én nem tenném, csak, ha kimerültek az egyéb lehetőségek.
Eléggé macerás lesz, ha olyant írsz, amit képtelen megjeleníteni, mert akkor meg kell ismerkedned a grafikus felület nélkül visszamódosítás folyamatával. Mindenesetre jobban jársz, ha az elején emlegetett file-ról csinálsz egy másolatot magadnak vészkijárat gyanánt.
Ha mindent kiválasztottál, akkor nyomd meg az OK gombot.
Aztán Finish következik, majd a többi beállítási lehetőség áttanulmányozása (képernyőméret, második egér, több monitor, ...), majd Finalize és a majom vízbe ugrik, vagyis kiderül, hogy mit sikerült elrontani. Remélem semmit.
schgy
Előzmény: Siphersh (175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!