Kedves Juvenális
Minden nyelvédő törvény eleve baromság, és ronda nacionalista és hangsulyosan kisebbrendüségi érzéseket takar.
Nekem épp ugy nem tetszik a szlovák, mint a francia, avagy a magyar nyelvtörvény.
A nacionalstákkal szemben pedig minden, általam tisztességesnek tekinthető, polgár a maga hatáskörében fel kell hogy vegye a harcot.
ÉS a következményeiből...
"Pozsony. Tizennégy magyarok lakta községben, köztük Vágsellyén is eltűnhetnek a kétnyelvű feliratok, táblák, a hivatalos ügyeket sem lehet majd magyar nyelven intézni. Módosul ugyanis azon községek listája, ahol a kisebbségek a hivatalos érintkezésben használhatják anyanyelvüket. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint 14 eddig kétnyelvűnek számító településen csökkent 20 százalék alá a magyarok számaránya, de 2001 óta senki nem kezdeményezte a lista módosítását, így a hivatalos nyelvhasználat nem változott. A ruszinok nyomására, akiknek arányuk több helyen nőtt, a kulturális tárca elkészítette a listát, és aszerint 500-ra csökken azon községek száma, ahol a magyar is lehet a hivatalos érintkezés nyelve. Felkerül a listára 3 község köztük Ebed, ahol nem nőtt a magyarok száma, csak különvált Párkánytól.
Vágsellyén nem sokkal 20 százalék fölött volt a magyarok aránya. Sellye egy mesterségesen felduzzasztott iparváros lett, melynek részben ugyan van egyfajta magyar településhálózata, felülről azonban már kevésbé beszélhetünk magyar háttérről. Gyakorlatilag a városon belül az iskolaválasztás is ebben az irányban mozog. Mivel 20 százalék körüli volt a számarány, a korstruktúra változása automatikus hozta az egész város etnikai szerkezetváltását magyarázta Gyurgyík László szociológus. Hétfői számunkban olvashatják Gyurgyík Lászlóval készült interjúnkat arról, miért fogy a kétnyelvű magyar községek száma. (sza)
Lekerül a listáról:
Szenci járás Magyarisziget
Lévai járás
Nagykálna,Garamlök, Kisóvár
Nyitrai járás Tild
Vágsellyei járás
Vágsellye, Felsőkirályi
Rimaszombati járás Gömörlipóc, Szilistye, Zeherje
Kassa-vidéki járás
Kenyhec, Nagyida
Tőketerebes Kistoronya, ÚjhelyFelkerül a listára:
Rimaszombati járás Bellény
Érsekújvári járás Ebed
Nagykürtösi járás Leszenye
Forrás: ww.government.gov.sk
ÚJ SZÓ-HĺR"
A békés asszimilációt elfogadók most igazán elégedettek lehetnek.
Egy kis friss ízelítő az asszimilációs törekvések ezer arcából:
"Pozsony. Állítólag sérti a szlovák nyelvtörvényt az a Vasárnap-reklám, melyet a Szlovák Televízió sugárzott az utóbbi napokban, ám most egy időre lekerül a képernyőről. A magyar nyelvű, szlovák feliratokkal közölt reklámblokk ellen előbb a Matica slovenská tiltakozott, Stanislav Bajaník szóvivő szerint az államnyelvről szóló jogszabály előírja, hogy a televíziók az egész ország területén csak szlovák nyelven sugároznak. Hasonlóan vélekedik a kulturális minisztérium államnyelvi osztályának vezetője, Daniela tevčeková is. A reklám sérti a nyelvtörvényt, mely ugyan engedélyezi idegen nyelvű programok, kisebbségi műsorok sugárzását, a reklám azonban nem sorolható a kivételek közé állította lapunknak tevčeková. A felirat nem teszi kétnyelvűvé a reklámot, annak szlovákul is el kellene hangoznia. Ezt a lehetőséget kizárta Slezákné Kovács Edit, a Vasárnap lapigazgatója, aki cáfolta, hogy a reklám törvénysértő. Ez a reklám a szlovákiai magyarokat szólítja meg, a feliratból azonban a csak szlovákul tudók is megértik mondta Slezákné. Én ebben az égvilágon semmilyen problémát nem látok. A reklám mindig egy adott célközönségnek szól, a nagyobb hatékonyság alapján válogatja meg az ehhez szükséges eszközöket.
A minisztériumi osztályvezetőnél mérsékeltebb véleményt képviselt Zuzana Mistríková, a tárca sajtóosztályának vezetője: A törvény betartására a frekvenciatanács ügyel, mi nem kötelezhetjük a televíziót, hogy szüntesse meg a reklám sugárzását. Mistríková szerint nem egyértelmű, hogy a szlovák felirat megfelel-e a közérthetőségnek. Ha azonban feliratozva jelent meg, és nem gyerekeknek szól, véleményem szerint nem áll ellentétben a törvénnyel mondta lapunknak. Ezt azonban a frekvenciatanácsnak kell elbírálnia. A frekvenciatanács legközelebb augusztus 26-án ül össze, Jarmila Grujbárová, a tanács irodaigazgatója szerint elképzelhető, hogy foglalkozik az üggyel. Szerintem semmi szörnyűség nem történt, ha ügy lesz belőle, csak az uborkaszezon miatt véli Grujbárová. Hasonló problémával találkozott már a kassai regionális napilap, a Korzár is. Gyakran közlünk reklámot magyar, de más nyelveken is mondta Peter Bercik főszerkesztő. Ezt többen kifogásolják, de azzal érvelünk, hogy a reklám nyelvének meghatározása a megrendelő joga, hiszen ő fizet. A Vasárnap-reklámot szerdán és csütörtökön hatszor sugározta az STV, újabb reklámot azonban az igazgató, Richard Rybníček utasítására nem közölnek, míg jogászaik szakvéleménye el nem készül.
Kész már az Új Szó reklámja is, természetesen magyarul, kérdéses, ahhoz hogy viszonyul a Szlovák Televízió. Mindenesetre a The Slovak Spectator című lap kizárólag angol nyelvű reklámját korábban minden gond nélkül sugározta. (lpj, s, t)
Én magam a romániai helyzetet nem ismerem. Pontosabb ismereteim Szlovákiával kapcsolatosan vannak, így a példáimat is onnan veszem.
ad 1. Az asszimilálódás vége, hogy az egyén teljes egészében elveszíti gyökereit. Beolvad a többségi nemzetbe, először a nyelvváltás, majd a kultúra váltása is megtörténik. Az ilyen egyén leszármazottja már sem őse nyelvét, sem kultúráját nem ismeri.
Az asszimilációnak számos eszköze ismert: településeken a nemzetiségi arányok megváltoztatása (ez Trianon óta egyfolytájban megy, holott a békeszerződés tiltotta a kialakult nemzetiségi arányok megváltoztatását), lakosságcsere kikényszerítése, 40000 magyar nemzetiségű lakos kényszermunkára hurcolása csehországi területekre, kényszerkilakoltatások, az oktatási intézmények elleni direkt és kevésbé direkt támadások, az anyanyelvű felsőfokú oktatási intézmények megtagadása a kisebbségtől, annak akadályozása, hogy széles értelmiségi réteg és elit alakuljon ki, diszkriminatív intézkedések egyházi vonalon (magyar nyelvű papképzés hiánya, szlovák papok működtetése magyar többségű településeken), stb, stb.
A cél egy: a magyar kisebbséget, mint közösséget, mint politikai tényezőt és mint entitást megszüntetni.
ad 2. Szlovákiában 2001-ben tartottak népszámlálást. Miközben Szlovákia összlakossága 105 ezer fővel nőtt az előző népszámlálás (1991) óta, a magyar nemzetiségű lakosság 47 ezer fővel lett kevesebb. Ez azt is eredményezi, hogy a magyar nemzetiségű lakosok aránya Szlovákiában 9,7 %-ra csökkent. Azon települések száma, ahol a magyar nemzetiségű lakosok aránya elérte a 20%-ot 512-ről 500-ra csökkent. Szlovákia esetében a Magyarországra áttelepülők száma elenyésző, évente nem haladja meg a száz főt (ezek egy jelentős része is olyan, hogy korábban magyar állampolgárként települt át és visszatér).
A népességfogyás fő oka egyértelműen az asszimiláció.
ad 3. Én a Felvidéken azt tapasztaltam, hogy az ott élő emberek igenis igénylik az anyaország odafigyelését és segítségét. De hogy mást ne mondjak, minden magyarnak alkotmányos kötelessége is a segítség.
ad 4. A megmaradásért folytatott politikai küzdelem lehet békés és lehet fegyveres is (ez utóbbi csak elméleti opció). Én is úgy látom, hogy békés módszerekkel is lehet tartós eredményeket elérni.
"Utalnak is titeket, mint a szart, Durayval egyetemben."
A töbségi nemzet részéről csak azok, akik eleve ellenségként határozzák meg magukat mindenfajta magyar törekvésekkel szemben. De ez nem baj, nem kell vele foglalkozni. Vannak másként gondolkodók a szlovákok között is, pl. Miroslav Kusy professzor, aki elismeri és legitimnek tartja a szlovákiai magyar közösség politikai célkitűzéseit.
A felvidéki magyarok között meg Duray elég népszerű. Az MKP-n belül épp a májusi tisztújító kongresszuson erősödött meg a helyzete (azt követően, hogy az előző évi parlamenti választásokon preferencia-szavazatokkal csak Duray-hívők kerültek előbbre).
Mielőtt ugatnál valamit, nem ártana tájékozódnod is, mert a tudatlanságoddal csak magadat égeted.
"Ja, es hol nincs kedvezmenytörveny ? Csak nem Szlovakiaban, ahol Duray hinti a magas gondolatait ?"
Hát, akkor részenként:
1. Szlovákiában létezik egy törvény, ami a külföldi szlovákokra vonatkozik.
2. Ha a magyar kedvezménytörvény szlovákiai érvényesíthetőségére gondoltál, akkor itt is tévedésben vagy. Kovács és Kukan július 19-én állapodott meg, hogy a kormányközi kisebbségi vegyes bizottság kidolgozza azt a dokumentumot, ami biztosítja, hogy a támogatások eljussanak a felvidéki magyarsághoz is. A megállapodás része az is, hogy a szlovák fél tudomásul veszi, hogy szlovákiai állampolgárok meghatározott köre Magyarország területén kedvezményekben részesüljön. Ezzel Szlovákia lényegében elismerte a kedvezménytörvény létét, kétoldalú megállapodás fog születni arról, hogy a magyar állam által biztosított családi és oktatási támogatás eljusson a szlovákiai magyarokhoz.
3. Ismersz-e csak egyet is "Duray magas gondolatai" közül, vagy csak úgy, pontos ismeretek nélkül minősítgetsz megint?
OFF
Az, hogy én a nagy, szőrös, fehér seggemet kinek tartogatom, az csakis az én dolgom. Ha visszaolvasol, pontosan kiderül, ki kezdte és mivel ezt az irányt: egy hímnemű (nevezetesen Tamáska) egy másik hímneműt (engem) a kedvesének titulált. Mivel az én sexuális beállítottságom nem egyezik a Tamáskáéval, kénytelen voltam levonni a szükséges konzekvenciát.
Segitek: a budapesti német polgári többség eltünése feletti öszinte sajnálkozásod elmaradt.
És miért lenne az én lelkem torz meg gyilkos, csak azért mert rühellem az elzárkózásokat, a gyülölködéseket, a mások (vélt ősök vélt) teljesitményére hivatozó felsöbbrendüségi tudatot, mások származás alapján való lenézését és kiekesztését, szoval mindazt az ocsmányságot amit amit nacionalzmus szelleme tud egynémely lüke emberből kihozni.
"Csakhogy a te "humánus", nem radikális megoldásod is ugyanazt eredményezi: a kisebbségi magyarság megszűnését."
Es az onmagaban miert baj?"
Már a kérdésfelvetésed is jelzi torz, gyilkos lelkületedet. Télleg, mér is baj az, hogy Erdélyben eltűnik 2,5 millió magyar, a Felvidéken 600 ezer, a Délvidéken....stb? Velük együtt eltűnik a nyelvünk, a kultúránk, a közösségi emlékezetünk, csak hogy átadja a helyét a románnak, a szerbnek, a szlováknak. Te minden román, szerb, szlovák fasisztoid-nacionalistán túlteszel, tamáska.
Csakhát - legnagyobb bánatodra - az elszakított nemzetrészek nem akarnak asszimilálódni, anyaországi magyarokként pedig vagyunk elegen, hogy hatékonyan segítsük a megmaradást.
1. Mi is az az asszimilacio?
Az hogy egy magyar csalad leszarmazottja romanna valik elenyeszo eset.
Egy vegyes csaladban a leszarmazottaknak sajat joguk kulturajukat azonositani akar romankent, akar magyarkent (szaszok is vannak pl....).
Sok csaladban, ha egyutt van az egyesz csalad romanul beszelnek, mert az a kozos nyelv, de attol a magyar (vegyes magyar) csaladtagok magyarok maradnak.
2. A magyarok szama tehat mas okok miatt fogy.
ugy gondolom ebben az elvandorlas az elso rangu.
3. Nem kell nekunk biztatni a hatarontuli magyarokat magyarsaguk megtartasara, teszik azok maguktol.
4. Ha ok a bekes megoldast valasztjak, biztosan jol teszik.
5. Nem kernek abbol hogy mi kioktassuk oket, vagy kest adjunk a kezukbe.
6. Anyagi tamogast kernek, ujsagokat es konyveket,
kulturalis kapcsolatokat...
Ja, hogy keményen ellenszegülünk az asszimilációnak és az nem tetszik a magadfajtának? a megoldásnak nem a szomszéd népek érzékenységére kell tekintettel lennie (Duray)
Utalnak is titeket, mint a szart, Durayval egyetemben. Egeszsegetekre. Ja, es hol nincs kedvezmenytörveny ? Csak nem Szlovakiaban, ahol Duray hinti a magas gondolatait ?
Persze te nem latsz összefüggest.
Nem baj. Masok igen.
(A nagy szörös feher seggedet pedig tartogasd a Meleg Polgari Körösöknek (:-))))
"Csakhogy a te "humánus", nem radikális megoldásod is ugyanazt eredményezi: a kisebbségi magyarság megszűnését."
Es az onmagaban miert baj?
Ausztriaban is megszunt, Buda sem nemet varos immar.
Vagy sirnom kene, hogy Budapest 1873 es 1914 kozott nyelvet valtoztatott, megszunt a nemet identitas, "gaz" magyarok asszimilaltak oket?
1. A kedvesed lennék? A fene a gusztusodat. Mostantól akkor vigyázhatok a nagy, szőrős, fehér seggemre.
2. Függetlenül attól, hogy én miről "zagyválok" -ahogy méltóztattad minősíteni gondolatmenetemet -, a tény attól még tény marad, hogy az asszimilációs törekvések (amik számodra kívánatosak és pozitívak) és az indentitás megőrzése (ami számodra nem fogadható el, mert konfliktusforrás) kibékíthetetlen ellentétté és így létkérdéssé teszik a megmaradást. A jelenlegi történelmi és társadalmi viszonyok között a megmaradásért folytatott politikai küzdelem legitim. Mi ebben akkor a nacionalista gyújtogatás? Ja, hogy keményen ellenszegülünk az asszimilációnak és az nem tetszik a magadfajtának?
Duray Miklós (biztos vagyok benne, hogy vörös posztó a szemedben) 1996-ban a következőket mondta (és azért idézem, mert teljesen egyetértek vele): "Az európai integráció keretében ez (mármint a nemzet politikai reintegrációja) kettős integráció felvállalását jelenti. Ezen belül a nemzet reintegrációja nem állítható szembe az európai integrációval. A reintegrálódás egy új nemzetstruktúra és nemzetfogalom kialakítását igényli, mert csak így teremthetők meg a nemzet összetartozásának lehetőségei és feltételei. Két lényeges szempontot kell betartani ebben a vonatkozásban: az egyik, hogy a nemzet 8 különböző politikai közegben él, a másik szempont, hogy a megoldásnak nem a szomszéd népek érzékenységére kell tekintettel lennie, hanem arra, hogyan illeszthető a nemzet reintegrációja a korszellemhez, melynek vitathattatlanul egyik fő elve az integráció, és mozgatórugója az integrációs készség, a másik elve pedig a szubszidiarizmus."
Bezony, Tamáska, ez bassza a hozzád hasonlók csőrét, hogy léteznek olyan nemzeti érdekeink, amelyek érvényesítése során nem kell tekintettel lenni mások érzékenységére. De hát a románok sem, a szlovákok sem szégyenlősek, amikor saját nemzetállami érdekeik érvényesítéséről van szó, ugyebár. Idézzem példának okáért néked a szlovák alkotmány első mondatát?
3. Mocskos a módszered, hiteltelen tamáska! Benessel nem én kezdtem el példázódni, hanem te - olvasd el a 95-öt. És ha már te felhoztad, én arra világítottam rá, hogy a politikai célkitűzéseket és a következményeket tekintve, teljesen azonos platformon álltok. A megoldás módja, elismerem, különböző. Csakhogy a te "humánus", nem radikális megoldásod is ugyanazt eredményezi: a kisebbségi magyarság megszűnését. Ezzel kellene szembesülnöd.
"Trianon óta ugyanis - én legalábbis így látom - kibékíthetetlen ellentét van a többségi nemzetek asszimilációs törekvései és a kisebbségi sorba került magyarság önazonosságtudatának megőrzése között. Magyarként választani kell, és magyarként csakis a magyarság vállalása az elfogadható választás. Ez létkérdés. Létkérdésekben pedig nincs kompromisszum."
Aki kibékithetetlen ellentétről, komprommisszumnélküliségről, "nincs választás. Ez létkérdés" -ről zagyvál, az bizony nacionalista gyujtogató.
Ha meg mint -legutolsó hozzászólásodban teszed- Benes-el példálodzol, akkor legalább tudd, hogy nem rám, hanem sokkal inkább rád hasonlitott.
Ö ugyanis abszolut intoleráns nacionalista volt, és te szavadra rimelve ugy gondolta, hogy joga van másk helyett kijelölnie, hogy kinek milyennek kell lennie, és -sajnos - veled ellentétben, neki még ahhoz is volt hatalma, hogy a neki nem tetszőket földönfutóvá tegye.
Még gondolkozom azon, hogy lehúzzam-e magam, vagy érdemben is válaszoljak. Addig viszont te is gondolkozzál el a Slota-Funar által meghatározott politikai célok, és Tamáska pozitívnak és kívánatosnak tartott asszimilációs nézete közötti azonosságon.
Én azt írtam, hogy az önazonosságtudat megőrzése senkitől sem vesz el semmit. A többségi nemzet az, amely választhat: vagy elősegíti ezt a folyamatot, vagy asszimilál. Az előbbi esetben partner, az utóbbiban ellenség. A kisebbségnek nincs választási lehetősége, mert számára már létkérdésként fogalmazódik meg, ha választásra kényszerül a magyarság vállalása és feladása között. A kisebbség érdeke, hogy a többségi nemzet partnerként azonosítsa magát, ne ellenségként. De ez nem a kisebbségen múlik - ez csakis a többségi nemzet döntése lehet. Az én nézetemben tehát két opció szerepel: az egyik a kooperáció (ami kívánatos), a másik a harc (ami viszont csak a többségi nemzet döntésétől, pollitikai céljaitól függ). Hol van ebben akkor az, ami téged Benes, vagy a szerb vérengzés logikájára emlékeztet? (Azt tudtad, hogy az albánok után a magyar kisebbség következett volna?)
A módszered az undorító, tamáska, amivel olyant próbálsz a más szájába adni, amit az nem is mondott. Mellesleg a te asszimilációról, önfeladásról vallott nézeteid azok, amik teljesen megfelelnek a benesi logikának. Ezzel kellene szembesülnöd mindenekelőtt.
Lyó, akkor a tizenegykerből osztod. Ha neked ez a differencia a fontos ...
Nézd, én nem feltétlenül értek egyet mindenben HT-val, és ezzel biztos ő is így van. De az ő álláspontját csak egy egészen agyatlan nacionalista hasonlíthatja össze Funáréval vagy Slotáéval. Aki drukker, "magyardrukker", abban az értelemben, amelyikben a "fradidrukker" drukker. Hát persze hogy te csak annyit fogsz fel abból, amit mondani próbál, hogy ő nem "magyardrukker", és a magad önreflexióra képtelen módján ezt rögtön le is fordítod magadnak arra, hogy akkor neki -- vagy nekem -- "szlovákdrukkernak" vagy "romándrukkernak" kell lennie. De ez hülyeség. Vannak, akiket a drukkerség mint olyan idegesít, akik azt gondolják, hogy sokkal vídámabb hely lenne a világ, ha a sloták, funárok és juvenálisok lehúznák magukat a vécén.
Világ drukkerei, egyesüljetek, és hagyjátok békén a világot! :)
Sajnálom, hogy mindabból, amit írtam csak ez az egy mondat ragadta meg a figyelmedet. Szerintem az ehhez a mondathoz vezető út is van olyan figyelemreméltó, mint az általad kiragadott rész.
A Slotához, vagy Funarhoz való "spéci" azonosításod nagy felületességre vall: a politikai célkitűzéseket tekintve ugyanis Tamáska áll ezen urakal teljesen azonos platformon, nem én.
Semmi közöm a "nyóckerhez".
A te logikád Sebrenica Vukovár illetve Benes logikája. Köszönöm nem kérek belőle.
Nem a kinyirjuk, vagy szétválasztuk a megoldás, legalábbis nem nekem, mélységesen undorodom azoktól, akik csak ebben tudnak gondolkozni, illeteve többiket ebbe regressziv háborus gondolkozásba akarják kényszeriteni.
Miért kellene valakinek VÁLASZTANIA aközött, hogy ő román vagy magyar, miért nem lehet ez is egy kicsit meg az is egy kicsit?
Miért árulás az, ha valaki ugy alakitja életét, ahogy az neki jól eseik, miért lenne bárki bárkik által ab ovo elkötelezett?
Hogy lehet dühödt szájjal leverni valakin egy szerződést, amihez nem adta beleegyezését?
Az hogy ertelmisegi, nem jelenti azt, hogy jo tudomanyos szakember.
Vegulis aki nem anyanyelven tanul, valoszinuen tehetsegenek 50-70 %-at tudja nyujtani.
Amit az elvandorlasro es az asszimilacio-rol
mondtal sajnos igaz.
Az anyanyelvi oktatashoz meg, celszeru lenne csak angolnyelvu egyetemek letrehozasa akar Mo-n is, ha ez nem igy lenne.
Ezert is kell magyar egyetem a kornyezo orszagokban. Meg azert is mert az emberi jog, hogy valaki tehetseget a koz szolgalataba allithassa 100 %-osan.
"Ebből következik, hogy a te nézeteddel nem vitázni kell, hanem figyelembe sem véve azt, át kell rajta gázolni." Neked spéci nem lenne olyan nehéz Slotához vagy Funárhoz asszimilálódnod. Ha nem a nyóckerből osztod azt észt, amire persze nagy a sansz ...
A Tamáska nevű románnak:
Sokat foglalkoztatott az asszimilációról vallott nézeted. Magamról eddig azt hittem, hogy toleráns vagyok e tárgyban más nézetek iránt, de kiderült, hogy nem. Trianon óta ugyanis - én legalábbis így látom - kibékíthetetlen ellentét van a többségi nemzetek asszimilációs törekvései és a kisebbségi sorba került magyarság önazonosságtudatának megőrzése között. Magyarként választani kell, és magyarként csakis a magyarság vállalása az elfogadható választás. Ez létkérdés. Létkérdésekben pedig nincs kompromisszum. Ebből következik, hogy a te nézeteddel nem vitázni kell, hanem figyelembe sem véve azt, át kell rajta gázolni. Mert a nézeted ellenségként definiál téged. Mert önfeladásra, öngyilkosságra buzdítasz. És ha magyarként teszed azt, áruló vagy.
Azzal, hogy a kisebbségi magyar meg kívánja őrízni magyarságát, semmit sem vesz el mástól. Az asszimiláció viszont a puszta létén kívül mindentől megfosztja az egyént is, a közösséget is. Te már találkoztál gyökerét veszített emberrel? Én igen. Neked is ajánlanék sok ilyen találkozást.
Mai hír, hogy Szlovákiában 1991-hez hasonlítva 512-ről 500-ra csökkent azon települések száma, ahol a kisebbségi létbe kényszerített magyarság számaránya a 20%-ot meghaladja.
Az önazonosságtudat megőrzése politikai harc - méghozzá a legélesebbek közé tartozó küzdelem. Itt csakis a többségi nemzet választhat: partnere is lehet a kisebbségeknek, de az asszimilálás útját választva ellenség is lehet. Én azt mondom, örülhet Európa, hogy többmillliónyi magyar a politikai küzdelem békés módját választotta.
"Hiszen nekünk magyarokak - éppen az erdély magyarokra való tekintettel - elementáris érdekünk, az hogy Románia mielöbb integrálódjék az EU-ba, és érezze teljes támogatásunkat."
Már megint csúsztatni próbálsz ezzel a kinyilatkoztatással. A magyar érdek az, hogy Románia az összes feltételt teljesítve csatlakozzon at EU-hoz. Van különbség a két állítás között, ugye?
Sajnos én nem hiszek a felajánlás naiv jóhiszemüségében.
A kormány ismét buta és szükségtelen gesztust akart tenni a "nemzeti közép" felé, enyhiteni a mübalhé viharát, amit a kedvezmenytörvény külpolitikai lezárása kapcsán kavart az ellenzék.
Ugyanis ennek a felajánlkozásnak semmiféle pozitiv célja nem lehetett román szemszögből nézve.