A protestánsok az alapokhoz nyúltak vissza, és nyúlnak vissza.
Hitéletünk alapja öt kijelentés:
- Egyedül hit által van üdvösség!(nem kellenek hozzá cselekedetek, ebben a katolikus, a buddhista, és a stb. hitben élőktől jelentősen különbözik)
- Egyedűl Jézus Krisztus által (Isten és ember között nincs más közvetítő, sem vallásos közösség, sem Szentek, sem Mária, sem mesterek, sem te, sem én)
- Egyedűl Isten Ígéje (semmilyen más dogmatika, Pápai hivatali levél, okoskodások, bölcsességek könyve, stb.)
- Egyedűl Istené a dicsőség (a megváltás az Ő műve, ezért senki mást nem illet ezért semmi féle dicsőség)
- Egyedűl kegyelemből (azaz nulla érdemért)
Hát ezt BÁNYÁSZTÁK ELŐ a kötelezően vallásossá tett akkori világ "mindenfélesége" alól.
Most sincs más feladata egy hitre jutott embernek, mint ezt hírdetni, és élni.
"Tamás tudása Jézusról "kicsit" megváltozott, a hit által kapott tapasztalás alapján."
Nálam ez a "hit" nem más, mint nyitottság, előítéletek nélkül. Ahogy az ember egója háttérbe szorul, azonnal nyitottá válik.
Szerintem EZ történt, és ez elég is volt.
De ez csak az én véleményem..
Nézzük a protestánsok lelkét, és hagyjuk a történelmet: ebből a szempontból van bennük egy lelki rendetlenség, aminek oka az eleven szimbólumok gyér viágában rejlik, és sok tekintetben egy racionalizmust sejtet. Bultmann különösen kritikusan kezelte a mitosztalanítás kérdését, amivel a protestantizmust megfosztotta a bibliai történeteket mitikus és szimbólikus formájuktól, hogy a bennük levő hittartalom és üzenet világos legyen.A tudatos akarás és a tudattalan késztetések, inditékok közti szakadást, meghasonlást a hívő lélekben fokozta az egyházszakadás, valamint a protestantizmuson belül az irányzatok százaira való forgácsolódás.
Azért fontos ez, mert korunkban az ember elveszítette az egyik vagy a másik világvallásba vetett hitét, már semmi éterihez nem nyernek utat. És azt tapasztalják, mindezek nélkül is megy tovább az élet zökkenőmentesen, a veszteség jóformán észrevehetetlen. Amikor azonban csapás éri az embert egyik pillanatról a másikra, megváltozik minden:ilyenkor lázasan keresi az ember a kiutat.El kezd gondolkodni az élet értelmén, és az élettel járó megdöbbentő tapasztalatokon. Mára a papokat a pszichiáterek váltották fel.
Persze a modern ember nem keres tudattalana mélyén, és elfelejtette hogy a térben és időben távol égő tűzek mit üzennek neki. Az embereknek ősidők óta vannak gondolatai egy vagy több magasabbrendű lényről és valamilyen túlvilágról, ami mindekinek mást jelentett. A modern ember azt gondolja mindezt a "nincs isten" gondolatával háttérbe szoríthatja.
Bultmann mitosztalanitási kisérlete a protestáns racionalizmus következménye. Amit meghagyott az már nem elég ahhoz, hogy a tudattalan gazdag világát kifejezze, a tudathoz kapcsolja.
A reformáció elragadott egy lábat: mégpedig a ritust. Azóta a protestantizmus is a hipertrófiás másik lábon áll.
Ennél messzebbre ment az ateista, de alig.
A két féle ember lelki szegénysége minél nagyobb annál nagyobb valószinűséggel találja meg önmagában az istenit. Mindenesetre megkockáztatom e tekintetben jobbak az esélyei mint egy katolikusnak, akit egy valóságos kollektív vallás még mindenestül birtokol. Ezért nem viselem el néhány fickó kilóméteres beírásait...aki sokat agyaskodik a hite felett, elveszti azt.
Akkor TUDJÁk, amit tapasztalnak, ha hisznek benne.
Tamás Jézusról azt tudta hit nélkül, hogy egy mester, aki szerncsétlenűl járt, mert olyan dolgokat tett, amit nem szabadott volna. Ezt tudta.
Amikor Jézust megérintette, ezt hittel tette, és ézért ez a tapasztalat egy másik tudást adott neki:
"És ezt felete Tamás:
Én Úram, én Istenem"
Tamás tudása Jézusról "kicsit" megváltozott, a hit által kapott tapasztalás alapján.
A Protestanizmus, a Reformáció, melyek oly sok vérbe kerültek, tehát előttük is tisztelegve,
Ha neked lenne fogalmad arrol, hogy mi volt az a reformacionak nevezett dolog, hogy mi az a protestantizmus, akkor ennyi zoldet nem ronditottal volna ide. Talan hianyoztal akkor az iskolaban, azert legalabb most tudd meg, hogy egyik sem az ostoba es rosszindulatu fikazasrol szol.
Ez egy nagyon "border line" topic.
Hat ezt jelentene a "border line"?
a sok szó között elveszik az igazság és az őszinteség.
Magad mondad (hogy semmi kozod sem a reformaciohoz, sem a protestantizmushoz). Hogy nem erted mirol beszel pauler az csak az bizonyitja, hogy elkezdesz vagdalkozni valamivel kapcsolatban, amirol halvany elkepzelesed sincs. Bar gondolom ez teged cseppet sem zavar...
a kilométeres hozzászólásaiddal, el offoltad a topic témáját.
Dobj 1 gyongyot a disznok koze, cserebe eltaposnak erte.....
Az a baj pauler, hogy a sok szó között elveszik az igazság és az őszinteség...ez a te halálos ítéleted.
Meg az, hogy a kilométeres hozzászólásaiddal, el offoltad a topic témáját..
Nem látom a világban, hogy az emberek tudnák azt amit tapasztalnak, addig amig nem hisznek benne.
Tamás ekkor elhitte, hogy Jézus feltámadt.
A sebek ismerete (tudása) nem változtatja meg az ember életét, de a hit (elhitte, hogy Jézusnak hatalma van a halál felett), már igen:
Tamás erre ezt felelte: Én Úram, én Istenem.
(mondhatta volna ezt is: Ja, tényleg vannak sebek az oldaladon, és.....? Ez még nem bizonyítja, hogy te vagy az, aki három napja meghalt! Igazából te is ott voltál amikor a mesterünket keresztre feszítették, láttad, hol kell sebet üssél magadon, és most át akarsz verni minket)
Még senkit sem láttam, aki az evangéliumból világosodott meg.
()
"akit még csak nem is láttunk"
János 20.27.-29.
Jézus mondta Tamásnak:
"Tedd ide az ujjadat, és nézd meg az én kezeimet.
Tedd ide a kezedet az én oldalamba, és ne légy hitetlen, hanem hívő."
Persze, ezeket mondta, de sohasem derül ki, mi történt közben valójában.
()
"És ezt felete Tamás:
Én Úram, én Istenem.
Jézus ezt mondta:
MIVEL LÁTTÁL ENGEM TAMÁS, HITTÉL.
BOLDOGOK AKIK NEM LÁTNAK ÉS HISZNEK."
Ami kb. Ennyit jelent az én olvasatomban:
"Boldogok, akik annyira szabadok, hogy nyitottak mindenre."
És az is nyilván látszik, hogy Tamás is boldog, miután végre látta Jézust.
Jézus soha nem mondott olyat, hogy "boldogtalan aki lát"! Ez egy hallgatólagos, logikai tévedés.
Igazad van. Én egy "hír"-ről írogatok már jó pár hónapja itt a neten.
Ez egy JÓ hír.
Evangélium.
"akit még csak nem is láttunk"
János 20.27.-29.
Jézus mondta Tamásnak:
"Tedd ide az ujjadat, és nézd meg az én kezeimet.
Tedd ide a kezedet az én oldalamba, és ne légy hitetlen, hanem hívő.
És ezt felete Tamás:
Én Úram, én Istenem.
Jézus ezt mondta:
MIVEL LÁTTÁL ENGEM TAMÁS, HITTÉL.
BOLDOGOK AKIK NEM LÁTNAK ÉS HISZNEK.
Én úgy érzem, Te abban hiszel, amit hallottál, hogy mi történt Vele.
Azt mondom, de lehet hogy nincs igazam: Nem szerethezünk valakit, akit még csak nem is láttunk. Addig csak ismereteket szeretünk, amit hallottunk, olvastunk róla. A bannünk kialakult képébe...
Hittem (és hiszek) Jézus Krisztusban.
Hiszem, hogy Ő az Isten egyszülött Fia, aki tökéletes minden jóban, Igaz és Szent.
Ő testben itt élt a földön.
Azt is elhihettem, hogy Ő meghallt (egy kivégző helyen), ezzel ÁTÉLHETTEM, hogy nincs bűnöm Isten előtt.
Ezek után azt is tudom, hogy Ő biztossan feltámadt a halálból, mert nem maradhatott ott, mert Ő az Élet.
Ezzel Örök Életet szerzett számomra.
Ezért azt is bizonnyal állíthatom, hogy cselekedetek által nincs üdvösség (én sem TETTEM) semmit, hanem hit által.
A Jézusba vetett hit által minden külső körülménytől függetlenül üdvözülhet az ember.
Amiket nem értesz, az az Isten Igazsága.
(teljesen más, mint bármely spirituális, vagy emberi igazság)
A törvény betartása "útján" nem jutottam el Istenhez, de Jézus miatt igen. Azért vagyok itt, mert Isten használ az üdvösség tervében. (nem mintha nélkülem nem végezhetné el)
Akinek a nűn és a karma hasonló fogalom, az h*lye.
És semmit nem tud az életről, másrész kimoderáltatlak ha nem hagyod el az offtopic szövegeddel a topicot. Olvasd el mire van alapítva
Huzzál innét.
Akkor nem lennénk itt. Szeritem nézz utána, mit is jelent a "bűn", "karma" és hasonló fogalmak..
Annyit ajánlanék, hogy ne csak a bibliába nézz bele..
()
"Jézus Krisztus haláláért Isten azokat a bűnöket is megbocsájtotta, amiről nem is tudsz, vagy tudok."
Ez a spirituális alapelvek ismereteinek birtokában logikátlan.
()
"Azokat is, amiket el fogsz követni, vagy el fogok követni."
..Bizony hogy még mindig logikátlan.
()
"Isten egy olyan tökéletes tervet készített, ami az Ő igazsága.
(A személye miatt tökéletesen tud csak cselekedni.)"
Nem érzem úgy, hogy ezzel valami lényegeset mondtál volna.
()
"A Krisztusban adott bűnbocsánat is tökéletes. Nincs híjja. Nem kell már semmit kiegyenlíteni, mert az adóság rendezve. Örökre rendezve."
Harmadszor nem mondom.. :)
()
"A francot. Minden korban meg kell találni az Élő Mestert"
"Krisztus Ígéje és Lelke által Élő Úr."
Minden korban eljön isten hozzánk, fizikai alakban IS, és eljut azokhoz, akik lelke(nem az egójuk!) reá vágyik. Buddha idejében Buddha, Jézus idejében Jézus, Krisna idejében Krisna, Nanak idejében Nanak, stb.
Csak egyes egyházak képzelik és ferdítik el a történelmet úgy ahogy nekik megfelel..
()
"Most is itt van közöttünk. Azonban a valóságos, anyagi esemény nélkül semmit nem ér a hit, mert akkor egy szép mese, amit te vagy én találtunk ki, vagy egy ember."
Valóban. A spiritualitás gyakorlati út.
()
"Én ebben nem ringatnám magam.."
Ő adta, ezért csak Ő veheti el. (se te, se én)"
A biblia azt ír, amit akar. Én ÉLŐ, saját tapasztalat alapján mondom, amit mondok.
()
"A megváltáshoz szükséges állapotot csak etikus élettel, önzetlen szolgálattal, önvizsgálattal, imával/meditációval érhetjük el."
"Jézus egészen másról beszélt.
Amennyiben ezen az úton akarod Istent elérni, tudd meg, csak ha tökéletesen betöltöd az önzetlen, etikus élet szabályait, akkor fogsz vele találkozni."
Dehogynem ugyanezt mondta, csak másként fogalmazta meg. Talán nem 2000 éves terminológiára kellene hivetkozni..
A "szeresd felebarátod"tól kezdve minden pontosan úgy van ahogy fentebb idéztem. Ne a szóhasználatot nézd, hanem az értelmét.
()
"A bűnök megbocsátása istentől függ, a kiegyenlítésük magunktól"
Nem, a kiegyenlítés is elvégeztetett.
Jézus Krisztus haláláért Isten azokat a bűnöket is megbocsájtotta, amiről nem is tudsz, vagy tudok.
Azokat is, amiket el fogsz követni, vagy el fogok követni.
Isten egy olyan tökéletes tervet készített, ami az Ő igazsága.
(A személye miatt tökéletesen tud csak cselekedni.)
A Krisztusban adott bűnbocsánat is tökéletes. Nincs híjja. Nem kell már semmit kiegyenlíteni, mert az adóság rendezve. Örökre rendezve.
"A francot. Minden korban meg kell találni az Élő Mestert"
Krisztus Ígéje és Lelke által Élő Úr.
Most is itt van közöttünk. Azonban a valóságos, anyagi esemény nélkül semmit nem ér a hit, mert akkor egy szép mese, amit te vagy én találtunk ki, vagy egy ember.
"Én ebben nem ringatnám magam.."
Ő adta, ezért csak Ő veheti el. (se te, se én)
"A megváltáshoz szükséges állapotot csak etikus élettel, önzetlen szolgálattal, önvizsgálattal, imával/meditációval érhetjük el."
Jézus egészen másról beszélt.
Amennyiben ezen az úton akarod Istent elérni, tudd meg, csak ha tökéletesen betöltöd az önzetlen, etikus élet szabályait, akkor fogsz vele találkozni.
(Nekem ez nem sikerült.)