Keresés

Részletes keresés

zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 19
Úristen... Ezt élőben is megnézném de nem egy életbiztosítás arrafelé utazgatni... :-/
Ludatónátusz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 18
Vajdahunyadot úgy képzeld el, hogy volt valaha azon a gyönyörű helyen egy szép megyeszékhely és lett belőle egy olyan hatalmas iparváros, ahol a legkevésbé fontos az ott élő emberek életkörülményei voltak. Mintha mindenki a gyárban élne és dolgozna. A Hunyadi-várat is hasonlóképpen körbeépítették szocializmussal.

Ez ma totálisan le van robbanva. A hatalmas csarnokok jelentős része kiégve, a falak téglánként el vannak hordva. A panel (vagy félig beton, félig tégla) magasépületekben él a lakosság többsége, ezek jelentős része nincsen bevakolva sem.

Érdekes volt olyan buszokat látni, aminek az oldallemeze foltokban ki volt rohadva...

A város szélén meg ott van a korábban említett nyomortelep.

Persze azért látszanak a fejlődés apró foltjai, néhány szép ház is akad azért. Lassan azért beindul ott is az élet, de a román iparvárosok lepusztultságát nehéz szavakkal leírni.

Előzmény: zzolee (17)
zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 17
"Többen kb. egy méter távolságról késsel a kezükben megfenyegették, hogy elvágják a torkát." Anyám... :-O Emberevés... :-O

Végre valaki aki tud hasznos infókkal szolgálni,ha megkérlek írsz még néhány dolgot amit ott láttál? A környék,hogy nézett ki milyenek voltak a házak kívülről meg úgy egyébként ami eszedbejut!

Előre is köszönöm!

ZZOLEE

Ludatónátusz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 16
Passz.
Nem tudok románul, így nem nagyon tudok segíteni a keresésében:(
Előzmény: zzolee (14)
Ludatónátusz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 15
A lakók miatt. Az ismerősömet is kishíjján kinyírták. Többen kb. egy méter távolságról késsel a kezükben megfenyegették, hogy elvágják a torkát. Az mentette meg, hogy egy segélyszervezettel volt, akinek az aktivistáját ismerték...
A segélyszervezetes szerint az a pletyka járja, hogy embert is ettek errefelé, bár erre bizonyítéka nem volt.

Nem tudom, hogy mikor épültek ezek a tömbházak, de elég réginek tűnnek. Láttam olyan 10 emeletest is, hogy az alsó szint beton volt, a közepén tégla, majd a tetején ismét panel. A nyolcadikon az erkélyen meg egy kecske legelt...

Nyilván nem ez az átlag lakótelep, de az ilyen nyomornegyedek jól jellemzik a román viszonyokat. A magyar településeken persze jobb a helyzet, de rengeteg cigány él arrafelé is.

Előzmény: VW GOLF FANATIC (13)
zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 14
Látom szerencsére beindult a topic!

Ludatónátusz: Esetleg nemtudod képet lehet találni erről a nyomornegyedről valahol a neten?

VW GOLF FANATIC Creative Commons License 2003.06.26 0 0 13
"ők nem mernek ezekbe az épületekbe bemenni" A TBC miatt vagy a lakók miatt?
Ezek a házak már alapból ilyen céllal épültek? Elég lehangoló egy látvány lehetett az ismerősödnek... Gondolom ilyesmi,hogy lift alapból nincs is?

Ludatónátusz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 12
Én csak a közelében, de egy ismerősöm ott volt.
Előzmény: VW GOLF FANATIC (11)
VW GOLF FANATIC Creative Commons License 2003.06.26 0 0 11
Szerintem is Vajdahunyad-ról van szó! :) De durva... Nincs szemétszállítás... A szobák mega folyosóról... Te jártál arrafelé?
Ludatónátusz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 10
Vajdahunyadon is van néhány ilyen környék.
Nincs szemétszállítás, nincs vezetékes víz, villany, fűtés. A panel úgy van megépítve, hogy a folyosóról nem a lakások, hanem a szobák(!) nyílnak közvetlenül. Egy ilyen szinten 20-40 ember él. A folyosón gyakran patkánytetemek maradványai vérrel és ürülékkel vegyesen vannak felkenve a falakon, csontásoványodott emberek tengetik mindennapjaikat közöttük. El lehet képzelni, hogy mit esznek...
A rendőrök csak arra vigyáznak, hogy a TBC-s lakók a belvárosba ne menjenek be, ők nem mernek ezekbe az épületekbe bemenni.

Egyébként minden román nagyváros körül van egy ilyen nyomornegyed.

zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 9
Közben eszembejutott Temesvárról van szó,amit lejjebb írtam várost.
zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 8
Nem tudja valaki,hogy Aradról hol találhatnék képeket? Persze nem a nevezetességekre gondolok. :)

ZZOLEE

Csokis Creative Commons License 2003.06.26 0 0 7
Azért lassan, de javulnak az utak. Főleg délen, a románlakta területeken, és persze az országos utakon, de azért mezei szemékyautó elmegy bárhol. Arra persze nem szabad számítani, hogy minden faluba vezet kövesút, meg jár busz. (Viszont földúton is jár busz, ha csak az van.) De a helyiek nem is számítanak rá. Van fizetős stop, és kész.

Balánbánya
Plébános Creative Commons License 2003.06.26 0 0 6
zolee, menj el egy szép nagy magyar! városba, az a neve, hogy arad, megy busz is makóról. asszem 60 km.
ott aztán látsz mindent, aluminium kémények a tízemeletes panel oldalán kiütött falon keresztül, legelésző tehenek a városközpontban, kb. mintha itt a hüvösvölgyben mennének...
látsz majd 30 kilométerre kimenő villamost, iszonyatos nyomort.
utakon nem menj gyorsan, kiesik a kocsi kereke. egyszer egy szarka száll fel előlünk az úton lévő lukból, olyan mély volt, nem is láttuk.

románia rulz!

Előzmény: zzolee (5)
zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 5
Mintha erről még én is láttam volna valahol egy képet,az ablakokon fém borítás és a cső lóg ki belölle.
zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 4
na az nem lehetett egyszerű! :)

murray Creative Commons License 2003.06.26 0 0 3
aposóm mesélte hogy pár éve romániában télen nem volt távfütés mindenki felvitte a panelba a szeneskányhát és a kémények lógtak ki az ablakokon!
igényes lehetett!:-))
zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 2
Senki más? :(

VW GOLF FANATIC: Basszus,durva hely lehet az biztos! Köszönöm!

ZZOLEE

VW GOLF FANATIC Creative Commons License 2003.06.26 0 0 1
VW GOLF FANATIC Creative Commons License 2003.06.26 0 0 0
Hello!

Igaz én még nem jártam egy ilyen helyen sem szerencsére de egy ismerősőm mesélte,hogy romániában van valamilyen város ahol valami hires vár is van nemtudom most a nevét és az okos vezetés körbevette a várat vagy mit hatalmas lakóteleppel és telerakták emberekkel. A környék büzlik a szeméttől,nincs vezetékes víz (öreg mama a kútból hordja fel) a szemétledobónál kirohadt! a beton,vázaira bontott daciában ugrálnak a kölykök,a rendőrök este 8 után nem teszik be a lábukat oda...

Remélem tudtam segíteni valamit!

Fanatic

zzolee Creative Commons License 2003.06.26 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Egy tanulmányt szeretnék írni,a balkáni lakótelepek szinvonaláról,az ottani lakosok mentalitásáról és mindenről ami ezekre a romániai,ukrajnai stb. lakótelepekre jellemző (pl sokban már víz sincs) aki járt esetleg már ilyen helyen vagy halott valami ezzel kapcsolatosat attól szivesen vennék némi infót!

Köszönöm!

ZZOLEE

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!