1. A büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartott elítéltek több, mint 98%-a kenyérfogyasztó.
2. A kenyérfogyasztó családokban felnövekvő gyermekek 50%-a a nemzetközi szabványoknak megfelelő teszteket átlag alatti eredménnyel teljesíti.
3. A XVIII. században, amikor gyakorlatilag minden kenyér otthon, háztartásban készült, az átlagéletkor nem érte el az 50 évet, a csecsemőhalandóság elfogadhatatlanul magas volt, sok nő belehalt a szülésbe, és a lakosságot olyan járványok tizedelték, mint a tífusz, a sárgaláz és a kolera.
4. Az erőszakos bűncselekmények több mint 90%-át kenyérfogyasztást követő 24 órán belül követik el.
5. A kenyér alapanyagáról, a tésztáról kísérletek során bebizonyosodott: néhány dekagramm elég ahhoz, hogy egy egér megfulladjon. Az átlag magyar ennek sokszorosát fogyasztja el egy hónap alatt!
6. A primitív törzsi társadalmakban, ahol a kenyérfogyasztás ismeretlen, évszázadok óta feltűnően kevés rákos megbetegedést, Alzheimer-, Parkinson-kóros, csontritkulásos esetet jegyeztek fel.
7. A kenyér bizonyítottan addiktív: kísérleti alanyok, akiktől egy időre megvonták, és csak vízzel táplálták őket, alig 2 nap elteltével már kenyérért könyörögtek.
8. A kenyérfogyasztás sok esetben csak előkészítője a "keményebb" élelmiszerek, mint pl a vaj, párizsi, lekvár fogyasztásának.
9. A kenyérről bebizonyosodott, hogy magába szívja a vizet. Mivel az emberi test javarészét víz alkotja, a huzamos kenyérfogyasztás beláthatatlan következményekkel járhat a szervezet molekuláris összetétel e szempontjából.
10. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy az újszülöttek köhögnek a kenyértől.
11. a kenyeret 200 Celsius fok körüli hőmérsékleten sütik; ez a hőmérséklet nem egészen egy perc alatt elpusztít egy felnőtt embert.
12. A legtöbb kenyérfogyasztó képtelen megkülönböztetni a tudományos tényeket a statisztika álruhájába burkolt értelmetlen locsogástól.
E riasztó adatok értelmében a következő korlátozó intézkedések foganatosítását javasoljuk:
I. A fiatalkorúak kenyérvásárlását be kell tiltani.
II. Azonnal felvilágosító kampányt kell indítani az összes médiában "Mondj nemet a veknire" címszóval.
III. Minden kenyérféleséget 300%-os büntető adóval kell megterhelni, a kenyér által okozott ártalmak költségeinek fedezésére.
IV. A kenyérfogyasztás reklámozásának gátat kell szabni.
V. Az iskolák környékén kenyérmentes zónákat kell kialakítani.
Kérünk, ezt a felhívást juttasd el mindenkihez, akiről tudod, hogy szívén viseli embertársai érdekeit. Mindig lebegjen szemed előtt jelszavunk:
Gondolkodj hülyén, cselekedj izomból!
"Előírt minőségben.. Ebben az a vicc, hogy ha a dolgok így haladnak szegény teheneknek nemsokára csíramentes tejet kell majd adniuk - ami nem fog menni. Ez az egész előírt minőség nem más, mint a tejipar zsarolása a termelők felé. "
kurvára nem mindegy, hogy egy tej milyen minőségű, mekkora a szomatikus sejtszáma, zsír%-a, stb...
Nagyon romantikus dolog a "termelő maga fejte" duma, csak látszólag nem jártál még ilyen kéttehenes termelőnél... még az sem biztos, hogy letörli-e a tőgyet fejés előtt, nem mindegy, hogy mivel eteti a jószágot és nem mindegy, hogy az állatorvos hányszor látta a marhát. Egy ilyen friss tej áruda nagyon jó dolog, de ha 20 kisebb termelőtől vásárolja fel a tejet, akkor a minőség nagyon tud ingadozni. Pláne, ha szállításhoz, hűtéshez össze is öntik.
Te int fogyasztó egy csomó mindenben nem tűröd el, hogy ingadozzon a minőség, de pont az élelmiszer esetében elnézed. Ez fura.
Mindezt úgy írom, hogy én a frissen fejt, tőgymeleg tejet szeretem, gyerekkoromban gyakran ittam, az UHT tejet nem szeretem a kozmás íze miatt és a környezetszennyező tetrapakk miatt. Igazi tejet csak kimérve lehet kapni szerintem és rendzseresen tartok tejnapot magamnak, amikor elmegy 2-3 liter is. Ez a bolt tetszik nekem, szeretem, hogy van ilyen és nem csak a dobozos rémség. Az már kevésbé tetszik, hogy nemzeti maszlaggal van leöntve és új dolognak kitalálva egy olyan valami ami évtizedek óta működik :))
Ebben az a legnagyobb baromság, hogy a tejtermékek közül valóban max csak a joghurtok (fúj!) és a különböző ízesített "tejitalok" (fúj!) szoktak azok lenni, amelyeket külföldről hoznak be. Tehát elég fölösleges kiemelni azt az általános tényt, hogy itt magyar tejet lehet kapni...
Egyébként meg: normális ember nem azon dönti el elsősorban a vásárlást, hogy honnan származik a termék. Az ár, a minőség, illetve a személyes hozzáállás - magyarul hogy ízlik-e, vagy nem kajánál milyen hatása van rá - sokkal fontosabb. Aztán ha mindezen paraméterek megegyeznek, akkor válik jogossá a magyar termék melletti döntés. "Hazaszeretet" címszó alatt is snassz dolog rosszat tenni magunkkal szemben...
Az illető tejboltot én meg messze elkerülöm, de nem azért, mert nemzeti, hanem mert én zacskós tejen nőttem fel, meg ultrapasztőrözöttön, ami nem rohad meg - de a "reggelital" (fúj! meg egyébként is f@sz neve van, pláne az én esetemben, mert esténként is szoktam tejet inni) az kizárt...
Emléxem, kb fél éve megfogadtam, hogy nem személyeskedek senkivel, de most kivételt teszek. Te egy barom vagy :)
Szögezzünk le pár dolgot.
1. Amit itthon tejként árulnak, az nem az EUból jött, hanem magyar tej.
2. Nem tehetek róla, de nem bírom meginni a házitejet. Gondolom te sem szeretsz mindent. Ez van. Egyszerűen nem bírom elviselni a zsíros, édeskés ízét, pláne friss melegen.
3. Imádom a tejet (igen, a szar zacskósat). Naponta iszom legalább egy litert. Viszont a tartós tejtől hányok. Na az télleg nem tej.
4. Gyakorlatilag csak magyar élelmiszert eszem. Van pár kivétel, pl lekvár, fel nem foghatom, hoigy ahol ennyi gyümölcs terem, ott miért nem tudnak a konzervgyárak nomrális lekvárt csinálni, miért kell nekem görög lekvárt vennem kétszer annyiért.
5. Nem iszom (és nem is gyártok :D, csak hogy reflektáljak az idióta benyögésedre) gumiarábikumos szarokat. Ilyen cukros szarokból egyedül IceTeat veszek néha.
6. Nem tehetek róla, hogy nem vette senki az automatás tejet. Amit mondok, teljesen igaz. Debrecenben láttam először vagy 15 éve, a Hunyadi abcben. Te engem névtelenül ne nagyon hazudtoljál meg, jó?
Azóta már számtalan helyen láttam csődbe menni ilyen próbálkozást. Nem tudom az okát, ez van. Tény, hogy van, ahol bejött.
7. Akármit magyarázol, 140 Ftért akkor sem lesz olcsó.
Ja és még annyi, hogy ott, ahol nyilt, ezzel a olcsó marketinggel lehet egyszerűen, olcsón vevőt fogni. De ugyanez mondjuk Csepelen nem jönne be, ott más a "filing". :O)
Ha meg sz*r minőséget árul, nem gondolod, hogy a népnemzeti bemegy hozzá vásárolni? Ha meg jót, akkor még a komenista is. :O)
Az meg a másik, hogy ha az én közelemben nyilny egy ilyen (mondjuk a kerületben), akkor sem azt nézném, hogy bazinagy kokárda lóg-e az ajtófélfán, vagy sarlókalapács, hanem azt, milyen a terméke, amit árul és megéri-e számomra.
Kedves Antika, itt a francia kenyér nem 500 kilométerről jön, hanem helyben van. Mi ebben a dicsekedés? Természetesen ettem már friss kenyeret Magyarországon is. Pl. Tihanyban régen sütötték a nagy kétkilós barna vekniket, két-háromnaponta vettük, na azok nagyon jók voltak, és két nap után is jó volt. Aztán valami barom tönkretette, mert most már morzsálódik, a kutyának sem kell.
Félreértesz valamit.
Én nem hagyom megvezetni magam. Ha hagynám, akkor orrbaszájba járnám a markeceket. De csak 3* voltam, akkor sem saját jószántamból. :O))
Az meg tényleg nem érdekel, hogy mit milyen "maszlaggal" adnak el és ki, csakis az, hogy a termék milyen. Mivel az emlitett helyen nem jártam, erről nem is irok, hogy ott mi milyen.
Viszont mivel ittam már friss(en fejt) tejet, meg ettem friss(en sült) kenyeret, tudom, mi a különbség köztük és a dobozos, meg előrecsomagolt közt.
Csak ennyi. :O))
Ezek mind "gazdasagilag" nezik a helyzetet. Mert ugye ha az EU tej jobb, olcsobb, akkor szerintuk azt kell inni. De EU-bol csak ugy eri meg idehozni, ha elotte kiszaritjak, es itt felontik vizzel. Szoval biztos "friss tej" van abban a dobozban, csak ki tudja, hogy az alatt az 1? nap alatt milyen metamorfozison ment mar keresztul...
Volt itt meg egy nagytudasu nick, aki azzal dicsekedett, hogy naluk a francia kenyer a legfinomabb. Megkerdeznem en tole, hogy evett-e mar eleteben valodi, friss kenyeret, amit nem 500 km-rol szallitanak oda, es termeszetesen hogy annyi ido alatt meg ne romoljon, jol betartositjak, beleteszik vedogazas csomagolasba, es amikor felvagod, akkor latod rajta, hogy a kozepe mar peneszes.
Az ellenőrzött helyről származó nyers tejet azonban nem szükséges felforralni, mivel jól záródó üvegedénybe töltve, és hűtőszekrényben tárolva 4, télen 5 napig sem savanyodik meg. Ha marad belőle, 4 nap után forraljuk fel, így még 2 napig eltartható.
Ennél kevesebbe kerül a csomagolt, pasztőrözött tej.
Az Neked tej? Már megbocsáss, de te akkor még nem ittál soha tejet. Csak ezt a fehér vizet.
Ha a tejet pohárba öntöd és hagyod megaludni, aludttej lesz belőle. A tej arról ismerszik meg, hogy aludttejként minimum egy centi vastag tejföl van a tetején és megáll benne a kanál.
Na ezt csináld utána a Te dobozos vizeddel. :O))))
El is tűnt mert valamiért nem kellett senkinek. Akkor kerdem en, miert all most akkora sor minden reggel a lehel teri tejbolt elott?
Szerintem csak megprobaljatok te es a kedves gumiarabikum light gyarto kollegaid a gep-eszetekkel bebeszelni az embereknek, hogy mire is van szukseguk.
140Ft/l pedig nem sok, ha a minoseg annyival jobb, mint az a trutyi, amit zacskoban vagy dobozban kapni lehet (150Ft/l-ert?). Es ha az eloallitas meg kevesebbe is kerul, akkor felolem gazdagodjanak, nekem meg igy is megeri.
Igenytelen vagy gep-esz, gep-gyomor. Az a te bajod. Es ameddig ilyenek lesztek, addig ne is varjunk mast a boltokban, mint nitrites pacsot meg reggeli "italt". Es termeszetesen mind eredeti francia termek, mert a magyar barom ugy jobban veszi.
"És ez a tejbolt egy dolog miatt jó: Ha az ÁNTSZ egyre adott engedélyt (eddig nem adott sehol) akkor többre is adnia kell. Tehát lehet bárhol csinálni. A termelők reméljük tanulnak az ügyből és jó sokat nyitnak."
Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ez az első ilyen? Már számtalan helyen láttam ilyet. Az első tejautomatát vagy 15 éve az abcnkben. El is tűnt mert valamiért nem kellett senkinek.
Amúgy meg ez a 140 Ft/l roppant poénosnak tűnik. Van egy kis parasztvakítás szaga a dolognak. Ennél kevesebbe kerül a csomagolt, pasztőrözött tej. Valaki itt nagyon meg akar gazdagodni :)
Ez van, olyan szinten már télleg nem érdekel, hogy ki a tulajdonosa a cégnek.
Amúgy mintha leírtam volna, hogy magyar élelmiszert veszek. Kettőnk között talán az a különbség, hogy én magyar élelmiszernek azt tekintem, amit Magyarországon, nagyrészt magyar alapanyagból, magyar munkaerő állított elő.
Hozzafuznek meg valamit ehhez a John Smith dologhoz. Ha egy magyar ember gazdagodik meg a tejkereskedelembol/tejhamisitasbol, akkor azt sajat orszagunkon belul felelossegrevonhatjuk, mondjuk azert, hogy atverte a vasarlokat, hogy "reggeli ital" cimszo alatt mergezo anyagokat tartalmazo lottyel tevesztette meg a vasarlokat, stb. De ha a tulajdonos a Maldiv szigeteken szekel, addig nem tehetunk ellene semmit. Tehat nem mindegy, hogy ki gazdagszik meg belole.
A masik szempont, hogy egy ilyen tejbolt eseteben szerintem a kereskedo nem fog 600-as merzsot venni, szemben a francia tejporarussal, aki nem atallja feltuntetni a Cora nevu boltban kis francia zaszlocskaval kiserve, hogy "francia termek".
Nem lattam az emlitett tejboltot, de a Lehel csarnokban is van ilyen. En oda jarok. Ott 120-ert merik, es oda is kell uveget vinni.
Amugy meg tenyleg szeretnem tudni, hogy egy-egy termek pontosan milyen alapanyagokbol keszul, ezek honnan szarmaznak, milyen technologiaval keszul, mennyit fizetnek a termelonek, mennyit koltenek reklamra...
Es mikor fogjuk vegre elerni azt, hogy egy etteremben valodi malnaszorpot tudjak rendelni? Miert csak gumiarabikum light van az etlapon?
Elég szomorú, hogy ezt írod. Mert amíg te itt élsz magyarországon, addig elemi érdeked, hogy polgártársaid minél gazdagabbak legyenek - mert ezzel ha áttételesen is, de te is gazdagodsz.
Ugy az adók amit befizetnek növelik az állam mozgásterét, ami neked is jó... esetleg pont a te cégedtől vesznek valamit, ami neked is jó... Illetve ha magyar élelmiszert vásárolsz magyar termelőtől, azzal direkt támogatod a forint árfolyamát.
Elvileg John Smithel is gazdagodhatsz, de csak nagyon sok áttételen át, jóval kisebb mértékben
Előírt minőségben.. Ebben az a vicc, hogy ha a dolgok így haladnak szegény teheneknek nemsokára csíramentes tejet kell majd adniuk - ami nem fog menni. Ez az egész előírt minőség nem más, mint a tejipar zsarolása a termelők felé.
És ez a tejbolt egy dolog miatt jó: Ha az ÁNTSZ egyre adott engedélyt (eddig nem adott sehol) akkor többre is adnia kell. Tehát lehet bárhol csinálni. A termelők reméljük tanulnak az ügyből és jó sokat nyitnak.
Ha megvalósulna még az, hogy a tetrapac dobozokra meg a többi használt csomagolóanyagra rányomnának egy jó kis termékdíjat, akkor jóval olcsóbb lehetne az igazi tej, mint a gyári műtej. Jóval alatt azt értem, hogy olyan fele annyiba kerülne. akkor pedig elég sok vevő lenne ahhoz, hogy ezek a boltok megéljenek. A fogyasztás is növekedhetne valamelyest.
Elnezest de had kerdezzem meg az itteni polgarokat.
Eddig kulfoldi arukat vasaroltak a boltokban? Ez nem megy alapbol, Orban felhivasa nelkul a polgareknal, hanem ilyen melldongeto modon mukodik csak minden, hogy vilagga kell kurtolni, hogy ez magyar bolt?
PR PR hatan mukodik csak a dolog?
Erdekes akiket en ismerek (mocskos proli vagy libsi letukre is, de a polgar ismerosem se olyan hulyek, hogy keresnek a 599-et mert anelkul ok nyugatit vettek volna mindig) alapbol magyar termeket valasztanak nem a franciat, angolt, nemetet ha van ra lehetoseg valasztani...Es hat ugye elemiszereknel ritka nagy hazugsag lenne, hogy nincs.
Persze ha plazmaTV-t akar venni valaki akkor az igaz, abbol nincs magyar.
En inkabb a hirtelen meggazdagodott, felkapaszkodott melldongetoktol latom, hogy nagyzolva vasarolja a nyugati dolgokat...az atlag polgarnak meg tok mindegy milyen partallasu az valoban magyar es nem Orbantol meg az o p.cs-tol kell megtudnia, hogy mit vegyen...
??? Ez most elég ködös; na nem mintha érdekelne, hogy elfogadod-e a válaszomat, vagy sem. Végülis nem a Parlamentben ülünk.
A százalékokra visszatérve: verseny van. A versenyt törvény szabályozza.
Engem az érdekel, hogy finomat egyek, de azért ne fizessem rá a gatyámat is. Marhára nem érdekel, hogy most a mazsola a CBA-ban történetesen iráni és nem magyar. Nyilván azért iráni, mert a magyar drágább. Adják olcsóbban a magyart, és akkor majd azt vesszük. Nem vagyok megőrülve, hogy drágábban vegyem meg ugyanazt!
Az a vicc, hogy a normál élelmiszereknek a nagy része magyar. Amiből sok a külföldi azok a vegyipari cikkek (samponok, mosogatószerek, tisztítószerek, illatszerek, ilyesmi), műszaki cikkek. És még a külföldieknek egy részét is itthon gyártják.
Megmondom őszintén, engem ez a "Vegyünk magyar árut!" dolog olyan szinten érdekel, hogy támogatom a magyar alapanyagokból, magyar munkaerő által Magyarországon készített termékeket, de az már rohadtul nem érdekel, hogy a végén a profitból Usztics Mátyás, vagy John Smith vesz-e magának kacsalábon forgó palotát és 600as Mercit :)))
Az a vicc, hogy a normál élelmiszereknek a nagy része magyar. Amiből sok a külföldi azok a vegyipari cikkek (samponok, mosogatószerek, tisztítószerek, illatszerek, ilyesmi), műszaki cikkek. És még a külföldieknek egy részét is itthon gyártják.
Megmondom őszintén, engem ez a "Vegyünk magyar árut!" dolog olyan szinten érdekel, hogy támogatom a magyar alapanyagokból, magyar munkaerő által Magyarországon készített termékeket, de az már rohadtul nem érdekel, hogy a végén a profitból Usztics Mátyás, vagy John Smith vesz-e magának kacsalábon forgó palotát és 600as Mercit :)))