Igen, itt vagyok Köln szurkolóként üdv. Idén is volt szerencsém kijutni Kölnbe az Arminia Bielefeld elleni meccsre, s ha minden jól megy, akkor jövő árilisban ismét nekivágunk a nagy útnak.
Reméltem, hogy ezt egy évvel korábban fogom írni, de végül így is jó ez. :) A szezonból csak a TV-s meccseket láttam, abból is csak néhányat; de az mindenképp leszűrhető, hogy a csapat védekezés magas fokon működött, Risse talán a Köln legjobbja volt, Helmes visszahozása pedig jelentős mértékben hozájárult a feljutáshoz, bajnoki címhez. Viszont a kapusposzton kívül, azért mindegyik szekcióba meg kell majd ejteni egy-egy minőségi igazolást, hogy ne egy újabb liftezésnek lehessünk szemtanúi jövőre.
A kölni születésű, saját nevelés Patrick Helmes visszatért. Jó hír az is, hogy idén előbb összeállt a csapat - legalább is a tabella erre enged következtetni.
Igen, a kezdeti nehézségeken átléptek és lassan összeállt a csapat. Talán még időben.
Ahogy korábban írtam én szeretem a Bundesligát és azt úgy jó nézni/követni, ha legalább szimpatizálsz egy csapattal. De ez nálam is megmarad ezen a szinten, pláne úgy, hogy az előző bajnokijuk volt az első, amit ebben az idényben megtekintettem. Ha lennének nálunk igazi vérmes Köln drukkerek talán én is többet írnék ide, de így sok értelmét nem látom. Megmondhatnák a véleményüket, ők mégis csak jobban benne vannak a klubban, értékelhetnék az Overath érát, bár arról newkem is megvan a véleményem. :)
Bizony, sajnos vannak ilyen nickek, olyat is ismerek, aki legalább 4 olasz csapatnál használta a T/1-et és minden topikban szurkolói honlapot szeretne létrehozni. :)
Ha nem kezdik úgy a szezont, ahogy, simább lehetne a dolog.
Több csapatnak szurkoás:
Nem véletlenül nem jövünk és kezdjük, mert nekem is evidens, hogy szurkolni csak 1 csapatnak lehet, az meg nálam foglalt. (Plusz persze a válogatott.) Valóban agyrém, mikor ugyanaz a nick akár 10 csapatnál (és nem túlzok) ír többes szám első személyben.
Szimpatizálni lehet többel is. Nálam a szimpátia lista első helyén áll a Köln.
Az szép dolog, legalább akkor még csapat is volt. :) Most pedig van valami csapatnak nevezett izé, ami jobb esetben néhány évig első osztályú, míg el nem érkezik a süllyesztő.
Idén azért még összejöhet az osztályozó, bár baromi nehéz lesz.
Számomra a Fradi és a Schalke egyaránt többet jelent egy futballklubnál, egy közösséghez való tartozást, amelynek közös értékei vannak, ezért a Fradi iránti érzelmeim sem csökkentek, akkor sem, amikor a családdal kiköltöztünk édesanyám hazájába, Gelsenkirchenbe és nem tudtam rendszeresen látogatni a meccseket (amit koromnál fogva elötte is csak néhányszor tudtam megtenni), de egyébként otthoni látogatásaim során mindig megpróbálok egy-egy meccsre eljutni, de volt már olyan is, hogy csak Fradi-meccs miatt utaztam haza. Talán az internet elötti idökben távolodtam el egy kicsit, információ hiányában.
Ami a Schalkét illeti, 1984 és 1993 között szinte minden hazai meccsen voltam és nagyon sok idegenbelin is, aztán 1993-ban elkezdtem amerikai focizni és sokszor ugyanakkor voltak a meccseink, mint a Schalkénak, ezért fokozatosan kezdtem kikopni a rendszeres meccsrejárásból, de pl. a 97-es UEFA-kupa menetelésünk minden hazai meccsén ott voltam. Miután befejeztem az amifocit, újra elkezdtem járni a meccsekre, de mióta megépült az Arena, sokkal nehezebb jegyhez jutni, ha csak nincs bérleted, amihez viszont egy többéves várólistára kellene feliratkoznom. Igy mostanában akkor megyek meccsre, ha elfogadható áron kapok jegyet. Tavaly összesen (Bundesliga és CL) 12 meccsen voltam, idén eddig csak 4-en, de a jövö heti Stuttgart ellenire már megvan a jegy.
2004-ben játszottak egymás ellen a csapataim, az UEFA-kupa csoportkörében és természetesen ott voltam és volt pár vendégem Peströl is.
De ahogy a fórumokat olvasom többen csinálják ezt.Nemcsak hölgyek.Na mindegy ők tudják,ha nekik ez a jó...Én ezt akkor sem tudom megérteni.
A családi hagyományok miatt, ezek szerint te speciális helyzetben vagy.A Fradi iránti rajongás nálad inkább régebben volt erősebb, vagy most is ugyanolyan?
Schalke meccsre kijársz vagy csak a tv?
Ahogy elnézem a dolgokat a közelebbi(távolabbi ?) jövőben nem fognak a csapatok nehéz helyzet elé állítani./Mármint, hogy egymás ellen játszanának./
A hölgyet a Bréma/Bayern topicból személyesen is ismerem és neki is elmondtam, hogy a legcsekélyebb mértékben sem tudom megérteni ebben a kérdésben, de én ezt arra fogom, hogy nö és ezzel én sem akarom öt megsérteni. :)
és igen, én csak 1 csapatnak szurkolok Németországban és Magyarországon is, de én még ennél is radikálisabban látom a dolgot, mert én csak olyan csapatnak tudok szurkolni, amelyhez közöm is van (A Schalkéhoz a család anyai ágán, a Fradihoz az apai ágon keresztül), külföldi csapat legfeljebb csak szimpatizálni tudok, mint pl. a Celtic esetében, szurkolónak ilyenkor nem tekintem magam.
Gondolom te a csak egy csapatnak szurkolsz-mármint Németországon belül.Mit szólsz ahhoz,hogy itt több ember szurkol több külföldi csapatnak egyszerre.Most nem arról beszélek,hogy ezzel-azzal szimpatizálnak,de van egy "Nr.1',hanem egyformán szurkolnak 2-3 v. 4 csapatnak.
Mondok egy példát.Nem szeretnék személyeskedni,de van egy hölgy a Bréma topicba aki Bayern szurkoló is 50-50%-ban.Nehogy félreértsd nem is ismerem,nem akarom bántani, csak nem tudom ,hogy főleg ugyanabban a bajnokságban ez hogy lehetséges?
Gondolom ilyen nálatok azért nem nagyon van,talán ez is emiatt a sivár magyar foci miatt alakult így,nem tudom.
A gyülölet leginkább a földrajzi közelség miatt van, igen, meg hát a 70-es években mindkét klub elég sikeres volt, igy akkor elmélyült a rivalizálás.
Mindkét klubnak nagy és hüséges a tábora, a legfanatikusabbak között vannak számontartva, akárcsak mi és a d***mundiak.
Amikor még volt huliganizmus a Bundesligaban, a 80-as években, illetve a 90-es évek elején, akkor Köln-Schalke ebböl a szempontból csúcstalálkozónak számitott, nem múlt el meccs tömegbunyó és a rendörök lovasrohama nélkül, sem Kölnben, sem Gelsenkirchenben.
Biztos,hogy a sikerek hamarabb vonzóvá tehetnek egy klubot mintha,ha középen vagy lent van.Mivel a Bayern sajnos a legsikeresebb német klub ezért nálunk is ők viszik a prímet.Remélni tudom csak,hogy idővel mások is felzárkóznak,de ez sok idő.Sok az angol olasz és spanyol(Barca Real) fan.
Más.Te jól vagy informálva.Honnan van ez a gyűlölet a Köln és a Gladbach között?Csak a földrajzi távolság, vagy "rakódtak" egyéb dolgok is a kapcsolatra az évek folyamán?
Ill. milyen a megítélése szerinted ennek a két szurkolótábornak Németországban?
Más.Valóban A Bayern szurkolók nem a legaktívabbak a topicban- számarányukhoz képest-
de nyilván 100%-ban ez nem reprezentálja a m.országi arányokat.
"Magyarországon ahogy látom a német focit szeretők kb. 60-70%-a Bayern szurkoló"
Ez sajnos bizony így van, de valahol törvényszerü is, mert az emberek többsége külföldi kedvenc klubot a sikerek és európai kupaszereplések alapján választ. Pontosan ezért a maradék 30%-nak a fele is még BxB-drukker.
De ha utánanézel, a Bayern-topic itt nem a legaktivabb a németek topicok közül és elég aktív topicjai vannak a Top3-on (1.BxB, 2.S04, 3.FCB) a Werdernek, St.Paulinak, Drezdának is.
Az átigazolási szezonban egyelőre nem túl aktív a klub.Pedig védő mindenképpen kellene.
Podolski remélem nemcsak szezon végéig marad.
Tényleg vannak nálunk Köln szurkolók?
Magyarországon ahogy látom a német focit szeretők kb. 60-70%-a Bayern szurkoló.Pedig vannak nagy múltú és nagy szurkolótáborral rendelkező csapatok rajtuk kívűl is,de sokan "leragadtak" a Bayernnél.