Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.11.10 0 0 14

Nem fog örökké tartani a lakásáremelkedés . Max 1-2 év és vége.

Előzmény: Téli nap (12)
Téli nap Creative Commons License 2021.10.04 0 1 13

Megvan,    Gyöngyöspata az híres település !

Téli nap Creative Commons License 2021.10.04 -1 1 12

Rosszul emlékszik a kedves topiktárs.

A lakásárak folyamatosan emelkednek. Néha gyorsabban . néha lassabanb. Nagy ritkán megállnak, de a csökkenés nem jellemző.

Kivéve olyan helyeket mint Tiszabő, Olaszliszka , vagy  az elhíresült Mátra aljai  település, tudod ahol a cigánygyerekek a semmiért kapnak jó sok pénzt.  

Ott  néha  majd ingyen lehet lakáshoz jutni.

Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.04 0 0 11

Nem ez tapasztalat .Ezredforduló környékén volt  olyan hogy bezuhantak a használt ingatlan árak én  még  világosan  emlékszem rá .

Előzmény: Téli nap (10)
Téli nap Creative Commons License 2021.10.04 0 1 10

A vészmadarak családjába tartozik a topiktárs ??

Előzmény: Törölt nick (8)
Téli nap Creative Commons License 2021.10.04 0 1 9

"Szerintem elég rizikós beszállni úgy egy építkezésbe, hogy nincs kész belőle semmi." 

Ez még így 18 év után is igaz..

Sőt nagy tájékozatlanságra vall ha valaki az ígérvényeknek bedől !!

Törölt nick Creative Commons License 2021.10.04 0 0 8

Senki ne vegyen magyarországon semmiféle használtingatlant a következő  öt (de inkább tíz ) évbe .Itt kurvanagy a baj  gyerekek.

moverlander Creative Commons License 2003.05.27 0 0 7
Az "óriási"-t a magyar fizetés/lakás ára viszonylatban értettem.
Egy 100 nm-es lakás egyáltalán nem nagy, de BP-i új építésű lakásnál már igen tetemes ára tud lenni. Legalábbis az átlagember pénztácájához mérve.
250.000-es árral számolva az 42 évi minimálbér :)
wotan Creative Commons License 2003.05.27 0 0 6
azért a 80-100 m2 lakást "óriási"-nak titulálni kicsit túlzás. Az óriási szerintem 200 körül kezdődik.

Szerintem elég rizikós beszállni úgy egy építkezésbe, hogy nincs kész belőle semmi. Nyilván drágább az, ahol az építtető megfinanszírozza legalább a 30-40%-os készültséget, de valszeg kisebb a kockázat hogy lelép a pénzzel (nem 1 ilyenről hallottam).

w.

Előzmény: moverlander (5)
moverlander Creative Commons License 2003.05.27 0 0 5
Az új építésű lakások nagy része bizony nagyon gyorsan elkel.(Kivéve az óriási 80-100 nm-esek, de ezek is elmennek)
Én amikor elmentem kissebb méretű új lakást keresni(50-60 nm), akkor már mindehol csak jövő évben befejezettekben találtam, mert a többi már el volt adva. Aki nomális áron adja, az már az előtt eladja a lakások nagy részét, mielőtt az alapot kiásnák !
Végül persze én is találtam egy épüéletben megmaradt lakást, ami nem kicsi, de az alacsony nm ár miatt nekem nagyon kedvező volt.

Miért újat, és miért nem használtat vettem ?:

-Nekem 2 gyerekre 1.600.000 a szocpol. Használtra 0.
-400.000 Ft ÁFA visszatérítés
-Nem kell utána illetéket fizetni. Ez szintén több százezer.
-Az árhoz képeset magasabb hitel. Nekem így kevesebb kp. kellett, mint az általam nézegetett használt lakásokhoz.
-Az eladó nem nyűglődik, hogy mikor kapom már meg a hitelt, mert jól tudja, hogy bizony ennek átfutási ideje van.
-A panel fűtése, melegvize rendkívül drága. Nem túlzok, ha azt mondom *2. Takarékoskodásra lehetőség nincs. Napközben, hétvégi elutazáskor nem tudod letekerni a fűtést, stb. A közös költség egy panelban általában több, mint egy új építésűben.

Hátrány:
-Kétségtelenül magasabb a hitel összege>nagyobb törlesztőrészlet
És persze még lehetne sorolni.

wotan Creative Commons License 2003.05.27 0 0 4
befektetés: mint írtam, szerintem - ezt az eddigi adatok is alátámasztják - a lakások ára az inflációt meghaladó mértékben fog növekedni. Valamint az eladásig is kiadhatod - ha tudod, ez ár kérdése -, vagyis bevételed is van meg az értékét is tartja.

w.

Előzmény: Herr X (3)
Herr X Creative Commons License 2003.05.27 0 0 3
Tkp. semmi extrát nem tudnék hozzátenni az előttem szólókhoz, egyedül a befektetési céllal történő lakásvásárlással vitatkoznék:

egy 10 milliós ingatlanra az illeték ~ 500 000 HUF.
Tehát a "várható" 10%-os áremelkedés után ~ 500 000 HUF nyereség maradna 10 millió után. Ez 5%. Viszont rendkívül kockázatos, hiszen tényleg nehezen mennek el ebben az árkategóriában az ingatlanok, hiszen a potenciális eladók úgy számolnak, hogy a vételár + hitel = családi ház vidéken / új építésű ingatlan.
Csakhogy van egy olyan pont, ami alatt már nem fogják eladni, mert akkor neki lesz irdatlan nagy hitele(törlesztőrészlete). Viszont mindig lesz 1-2, aki az átlagnál lejjebb viszi az árat, mert lépéskényszerbe kerül.

Mondjuk nekem furcsa, hogy az emberek ennyire favorizálják az új építésűt. Gyakorlatilag a többség ugyanúgy vasbeton, csak nem panel. Az egyedi fűtés meg szép és jó, de ha kiszámolják, hogy vesz egy ~ kétszer akkor panelt és azt felújítja (nyílászárók, burkolatok stb.), akkor élete végéig nem tudja "elfűteni" a különbséget.

És tegyük hozzá, hogy vannak igen jó állapotú panelek is jó környéken. Most nem írnék példákat.

Véleményem szerint nem a lakásár megy fel, hanem az építési telek ára. És erre a kedvezményes építési hitel is ráerősít.

Előzmény: wotan (2)
wotan Creative Commons License 2003.05.26 0 0 2
azért a 10-12 milliós lakások a kelendőek, mert ezt engedhetik meg maguknak az emberek (kb. 3-4 M önerő, a maradék a hitel).

A magam részéről csodálkozom hogy _még_mindig_ építik a lakóparkokat/társasházakat mint barom, pedig én már fél éve is azt gondoltam hogy akinek volt pénze illetve hitelképes volt, az már vett lakást...

Hogy a topik témájához is kapcsolódjunk: szerintem a csatlakozáskor lesz egy kisebb ugrás (max 10%), utána évekig lassú emelkedés (infláció felett). Vagyis befektetésnek jó az ingatlan, különösen az igen bizonytalan tőzsdéhez képest.

Azt egy kis túlzásnak tartom hogy "az épített lakások fele" eladatlan - ebbe buknának az építők. Mondjuk állítólag hamarosan várható a hitelekkel kapcsolatos első bukáshullám, amikor árverezik a nem fizetők lakásait.

w.

Előzmény: TAMASCS (1)
TAMASCS Creative Commons License 2003.05.26 0 0 1
Sziasztok!

Bár nem vagyok ingatlanos...
Most adtunk el egy lakást (Bp-en), 2 hét alatt ment el, 34nm, 9,5 millió. Rengeteg érdeklődő volt, több potenciális vevő. Szerintem most, akinek van pénze, az vásárol, mint az állat, de csak kisméretű lakásokat.
40nm felett megáll az élet. Egy építési vállalkozó ismerősöm mondta, hogy 50-80nm-es lakásokat nagyon nehéz eladni, gyakorlatilag alig van rá kereslet a magas négyzetméterárak miatt. Ha gyorsan el akarja adni, rengeteget kell engedni. Az embereknek nincs sok pénzük, max 10-12 milliót áldoznak egy lakásra, de azért már csak 50nm-t lehet kapni.
Lakópark hegyek épülnek, de a lakások fele az építési vállalkozónál alszik, mert vagy nem tudja eladni, vagy pedig egy új ingatlan árrobbanásra vár. Szóval szerinten nagy fellendülés nem várható, mert egyszerűen a magyar ember nem bírja kifizetni még akkor sem, ha a felét hitelbe veszi fel. Márpedig az árat a kereslet határozza meg, ezt még az óvodásokis tudják. A külföldiek lakásvásárlására pedig nem igazán lehet számítani egyenlőre, vagy ha igen, akkor vásárlásukkal nem a használtlakáspiacot dobják majd fel.

Üdv. Tamás

Előzmény: Ra3 (-)
wotan Creative Commons License 2003.05.26 0 0 0
hát 0 infó lesz erről...

Szerintem most az egész olyan mint a tőzsde, kb. annyira is lehet megjósolni az árváltozásokat - vagyis semennyire. Sokan mondják h. nem fog emelkedni az ár (közben meg vásárolnak mint állat). Aztán lehet h. mégis.

Mindenesetre _szerintem_ nem lesz drasztikus emelkedés, ha lesz is azt visszaesés követi. Angliában nagyon ráfáztak akik befektetési célokkal vettek lakásokat nemrég, óriási hullámzások vannak az árakban kb. 8-10 éves ciklusokban (ha jól emléxem).

Mondjuk nem vagyok közgazdász meg lakásbizniszes sem.

w.

Előzmény: Ra3 (-)
Ra3 Creative Commons License 2003.05.26 0 0 topiknyitó
Hello mindekinek!
Igazából ide közgazdasággal, lakásbiznisszel foglalkozó emberkék hozzászólásait várnám, azzal kapcsolatban hogy a közelmúlt eseményei (államilag támogatott hitelek feltételeinek változása, EU-csatlakozás) milyen hatással lesznek/lehetnek előreláthatólag a lakásárakra. Nekem nem sürgős ügy a lakásvásárlás, de ha mondjuk az eu miatt drasztikus változás várható, akkor bevállalnék akár egy nagyobb hitelt is, és belevágnék a dologba. Szoval hozzáértők ide!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!