A Magyar Televízió a belgrádi versenyt is élőben közvetíti
Kiváló dalnak tartják a nemzetközi fórumokon a magyar eurovíziós versenydalt. A tévénézők és a szakmai zsűri döntése alapján a Magyar Televízió a belgrádi Eurovíziós Dalversenyen Csézy Szívverés című dalát indítja.
A pénteki esti, élőben közvetített nemzeti döntőn tizenöt induló közül nyert Csézy, így a Magyar Televízió a fiatal énekesnőt indítja a több mint ötvenéves múltra visszatekintő dalversenyen. Csézynek Belgrádban május 22-én 18 ország előadójával kell majd megküzdenie a döntőbe jutásért. Az idén minden eddiginél több, 43 ország jelentkezett a versenyre, a két elődöntő után 25 előadó kerülhet a május 24-i döntőbe. Ahogy az élő nemzeti döntőn vendégként meghívott Rúzsa Magdi elmondta: élete egyik legnagyszerűbb élménye volt a tavalyi helsinki dalverseny: „Úgy éreztem, abban a pillanatban, ott a színpadon én jelentem Magyarországot. Nagy felelősség, de felemelő érzés.”
A péntek esti Eurovíziós nemzeti döntőn a közönség és a zsűri szavazata alapján nyert Csézy. A Miskolci Egyetem énekszakán végzett fiatal művész néhány hónapja robbant be a zenei piacra. A mezőkövesdi népművész családból származó énekesnőt a nagyközönség az „Általad vagyok” című dallal ismerhette meg. A külföldön is sikeres Csézy a nemzeti döntőn Rakonczai-Jánosi dallal indult, a színpadon a népszerű acapella formáció, a Fool Moon vokálozott. A dal szerzője Rakonczai Viktor maga is részt vett már Eurovízión, csapata, a VIP együttes 1997-ben a 12-ik helyezést érte el Dublinban.
Malek Miklós, a zsűri elnöke hangsúlyozta: nem felejthetjük el, hogy ez a dalok versenye, és nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közízlésnek is meg kell felelnie a hazai versenydalnak. Malek szerint erős volt a mezőny, jó felkészültségű előadókat és színvonalas produkciókat láthattak az érdeklődők. A zsűri döntését végül a telefonos szavazatokkal jelentősen befolyásolták a nézők, Csézynek épp a közönségszavazatokkal sikerült megelőznie a zsűri pontjai alapján első helyre sorolt Szekeres Adrient.
A nemzetközi eurovíziós internetoldalakon a hozzászólók többsége elégedett a magyarok döntésével, remek dalnak, jó választásnak tartják a Szívverést. Május 22-én a fiatal énekesnő 18 ország előadójával áll színpadra Belgrádban. Az elődöntőt csakúgy, mint a 24-i döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti.
A szombati Euroviziós dalfesztiválon nagyon sok jó dal volt, sőt véleményem szerint a többsége nagyon jó volt. Illetve nem is a dal, a zene, hanem az összkép volt jó, jó megjelenés, koreográfia, zene összessége. Nagyon sajnálom hogy Magyarország évek óta nem vesz részt:( A törökök nagyon szépen megrendezték az egészet. Az ukrán dal, a "wild dancing" nekem személy szerint nagyon tetszett, kicsit a nomádokra emlékeztetett:) A szerb-montenegrói dal is nagyon nagyon tetszett, és a görög is. Mindháromban voltak ethnic jellegzetességek, de főleg az ukránban és a szerbben.
Albánia annak ellenére hogy előszőr szerepelt, nagyon jól lépett fel, a kis csaj, aki csak 17 éves hihetetlen biztonsággal lépett a színre. Nagyon jó hangja volt a Ciprusi lánynak, ő is csak 16 éves, de az ukrán Ruszlána is csak 19.
Voltak érdekes megjelenések:), a lengyel és a román énekesnők inkább levetkőzve voltak mint felöltözve:)) Az orosz énekesnő meg idegbajt kapott, mert a koreográfiában szereplő festett pasikról leolvadt a festék és őt is összepirosozták már az elejétől fogva:)) A török Sertab, a tavalyi nyertes magas és vékony cipősarka beragadt egy lyukba és símán kilépett belőle:)) Szóval voltak érdekességek is:)
Ne felejtsük, hogy az ilyen fesztiválok lényege a szórakoztatás!
A politika az politika volt, mondjuk elég szar de egyrészt érthető is, a volt Oroszország országai egymásra, az északiak egymásra szavaztaák meg a 12 pontot, stb. De ha mondjuk Magyarország és Erdély külön szerepelnének akkor mi nem ugyanígy tennénk? Akaratunk ellenére is egymásra szavaznánk.
És éppen ezért nagy dolog a görög 3. helyezettsége, hisz őket csak Ciprus szavazza testvéri módra. Az ukrán dal annak ellenére hogy nekem tetszik, sok szavazatot kapott, nem is érdemes összeszámolni hányat, a testvérországaitól.
Mindenestre a színvonal azt hiszem a legmagasabb volt az idénin, az eddig látott Euroviziós fesztiválok közül.
Elmúlt egy év, tegnap este Isztambulban volt az eurovíziós dalfesztivál idei döntője. 36 ország nevezett, 24 szerepelt a fináléban. Köztük ALBÁNIA is. UKRAJNA nyert.
Nagyjából összeírtam a hiányzókat: Olaszország, Luxemburg, Csehország, MAGYARORSZÁG.
Miért nem vettünk részt? Miért nem veszünk részt 1999 óta?
Kinek a felelőssége, hogy kimaradunk egy ekkora összeurópai eseményből?
Miért nem közvetítette egyetlen magyar csatorna sem (Vágó István hozzáértő kommentálásával, mint a kilencvenes évek elején)?
Most haladunk előre, vagy visszafejlődünk? Mert bizonyos szempontból tegnap este már ALBÁNIA (is) lehagyott minket.
Én eleve nem szavaztam volna olyanra aki nem az anyanyelvén énekel. Pláne olyanra, aki annyira gyötri az angolt, mint azt a román hölgy tette. Mint aki fejszével faragja a szavakat. Összehasonlítva pl. az észt sráccal (80's coming back), akinél nem volt ilyen feltünő a dolog.
A belgáknak meg abszolút kifogástalan kiejtésük volt ;)
Sajnos sikeresen lekéstem az angol dalt, csak az utolsó 7-t láttam csupán.
A legszörnyűbb megint a szokásos politikai húzogastás volt.
Görög-ciprusi, orosz-lett-észt-ukrán-(román) keresztbeszavazások, portugál-spanyol, belga-francia, szlovén-horvát csiki-csuki, a skandinávok megint csak egymás közt...Rossz volt nézni...
Bár ha ilyen tragikomádiára vágynék, inkább mást nézek legközelebb... Még jó hogy mi magyarok nem szerencsétlenkedtünk ott Rigában...
Jol van, akkor nem az en hallasommal van baj. A lany neha olyan fals volt, hogy szinte fizikai fajdalmat okozott. (Bar szerintem a srac is el-elrontotta). Persze ettol szerintem meg politika is volt a szavazasban, de nem csak Irakot, hanem az altalanos brit hozzaallast "jutalmazta" a kozonseg (pl. az Euro koruli hisztit). Ha ugyanezt a vacakot a belgak vagy a nemetek adjak elo biztos osszegyujtenek vele nehany pontot.
Szerintem meg az egesz idei (2003) eurovizios dalfeszko egy nagy rakat szar volt, nem volt egy hasznalhato dal sem es nem volt egy normalis eloadi sem. A nyertes torok performansz azon tul hogy fake torok stilusban raztak a melleiket meg a hatsojukat a lengen oltozott lanyok semmi plane nem volt benne. Az egesz musor szinvonala nem erte el egy 80-as evekbeli altalnos iskolai kulturalis seregszemle szinvonalat ahol a hetedik besek moderntalkingot adtak elo.
Az egesznek semmi ertelme, jelentosege es hordereje nincsen.
Én láttam a közvetítést, és ez alapján egyáltalán nem csodálkozom, hogy az angolok nem kaptak pontot. Teljesen off-key (hamisan) énekelt a csaj. Ami igazán furcsa volt, az az angol sajtó reagálása a dologra. Egy kis csokor abból, amit én hallottam:
Az egyik hírműsor két vezetője csodálatát fejezte ki a mű iránt, persze gúnyolódva. Ők be is játszottak 20-25 másodpercet a dalból, majd felolvastak pár emailt, amiben a nézők fejezték ki döbbenetüket, hogy lehet valaki ennyire hamis.
Egy másik adón azt mondták, hogy a dal szerzője nem az énekest hibáztatta, hanem arra fogta a kudarcot, hogy az iraki háború miatt minden európai utálja a briteket.
A legérdekesebb egy sportriporter volt, aki a golfközvetítés alatt jegyezte meg, hogy "mit várhatunk Európától, sose szerettek minket", tehát gyakorlatilag "ránk" fogta, hogy "ők" nem tudnak énekelni.
Aztán volt, aki azt mondta, hogy a hangszóró nem volt jól beállítva az énekeseknek, meg egyéb hasonló dolgok.
Egyébként én az osztrákokra szavaztam, szerintem ők teljesen hülyére vették az egészet, ennek ellenére éppen hogy lecsúsztak a dobogóról ;-)
Egyébként a belga sikert elnézve, szerintem a következő magyar indulónak eszperantóul kellene énekelnie. Az legalább nem halandzsa, mégis tősgyökeres európai nyelv. Na meg kell egy adag pucér bőrfelület. Így biztos a dobogó.
Elgondolkodtam megint ezen a nyelvi témán. Alig volt olyan résztvevő, aki ne angolul vagy ne az anyanyelvén énekelt volna.
26-ból 16 angolul énekelt. Ebből a briteknek ez az anyanyelve. Fogjuk még rá a máltai és az ír résztvevőkre, hogy nekik is. Marad 13. (Köztük például a németek!)
Az idegen nyelven fellépők között voltak még a lengyelek akik félig németül énekeltek és a belgák akik mélyértelműen halandzsáztak.
Vagyis a résztvevőknek több mint fele nem az anyanyelvén lépett fel, és ezek gyakorlatilag mind az angolt választották. Senki közülük nem énekelt végig egy számot németül és még csak meg sem mukkantak franciául. Teljesen németül csak az osztrákok, franciául meg csak a franciák léptek fel.
Úgyhogy a jól megérdemelt nullájuk ellenére az angolok tulajdonképpen igen elégedettek lehetnek az eredménnyel - nincs Európában más közös nyelv, csak az angol. Európa sokszínüsége helyett inkább az angolszász uniformizáció diadalát hirdette ez a fesztivál (is).
Amelyik ország nem sugározza a dalfesztivált az a következő évben nem indulhat. Nálunk nem sugározták, tehát nem indulhattunk. Ezért nem indulhatott az idén Szlovákia sem. Ezen kívűl még van valami kieséses rendszer is (ami alól mentesülnek a fő szponzorok - pl. jövőre Nagy-Britannia részt vehet a nagy nulla ellenére is).
http://www.jcwchan.clara.co.uk/euros03a.htm
Az országlista:
2002-es győztes: Lettország, tehát az idén ők rendezhették.
Az egyenlők között az egyenlőbbek: Franciao., Németo., Spanyolo., Britek - ők mindig ott lehetnek, mert nyakig benne vannak.
Akik 2002-ben nem vehettek részt, azok az idén automatikusan részt vehettek: Ír, Izland, Norvégia, Port., Hollandok, Lengyelek.
2004-ben újak lehetnek: Albánia, Fehéroroszo., Szerbia-Montenegró, Grúzia
Nem jutottak be az idén: Macedónia, Dánia, Litvánok, Svájc, Finnek
2002-es versenyt nem közvetítették tehát kizárták magukat: Magyaro., Szlovákia
Le sem tojja már az egészet: Olaszo.
Nem tagja már a európai műsorszórók közösségének (EBU): Luxemburg, Jugó. (változhat)
Tagjai az EBU-nak, úgyhogy akár részt is vehetnek: Tunézia, Algéria, Bulgária, Csehek, Egyiptom, Libanon, Líbia, Monaco, Marokkó, San Marino, Szíria, Vatikán (hát, ez érdekes lenne...)
Egyébként érdekes, hogy egyrészt az angolok egy nagy nullát kaptak - el is siránkoztak ezen egy napig -, másrészt viszont a résztvevőknek többsége angolul énekelt. Beleértve a nyertest is.