Na most az arany jelenlegi vilagpiaci araval 500 millio dollar az kabe 39.4 tonna arany, ami 18 kilos tombokbol kabe 2000 darab, tehat ez rendben volna, valoszinuleg tenyleg 18 kilos egy tomb.
A kep alapjan en azt mondanam, hogy ha a legnagyob hosszusagot 25 centinek vesszuk, akkor az egy kb 25*10*1 cm-es tomb. Ez aranybol 48.25 kg lenne, bronzbol pedig 20.25 kg.
Kedves Gép-ész, nem kell itten rosszmájúskodni, lehet, hogy üregesek a téglatestek, és bennük van a töpfe.:))))
Nekem mondjuk inkább azért hiteltelen a történet, de teljesen, mert az arany és a bronz közötti különbségtétel a következő - rendkívül bonyi és időigényes:) - művelet: fogsz egy palát és végighúzod rajta a cucc egyik sarkát. Lesz rajta egy sárga csíkod. Rácsöppentesz 1-2 csepp higitott salétromsavat (HNO3). Az arany sárga csíkja ott marad, a rézé (bronz) meg eltűnik, és idővel megkékeszöldül a helye.
Én is kerestem az eredeti hírt, de nem sikerült megtalálni (nagyon azért nem erőltettem meg magam :D) A cnn.com-on ugyanez van, de ott nem írják a tömbök méretét (a többi adat ugyanez). Szóval nem tudom az mti honnan szopta.
Látom sikerült felfogni, amit írtam :) Akkor a könnyebb érthetőség kedvéért hozzátenném még, hogy az arany sűrűsége 19.3 kg/dm3. Na, így már világos? Ha azok a tömbök aranyból lennének, akkor kb 150 tonna lenne az egész :)
Amerikai katonák 2000 darab, egyenként 18 kilogrammos, aranynak tűnő fémtömböt találtak egy rutinellenőrzés során egy teherautón az iraki-szíriai határnál - közölte pénteken a Pentagon. A 25x15x10 centiméteres téglákba öntött 36 tonna fém összértéke, amennyiben tényleg aranyról van szó, meghaladja az 500 millió dollárt (105 milliárd forintot). A teherautó sofőrje azt mondta, 350 dollárnak megfelelő fizetséget kapott azért, hogy Bagdadból al-Kaímba (az egyik iraki-szíriai határátkelőhelyre) juttassa a szállítmányt, amelyről úgy tudta, hogy bronztömbökből áll. Az amerikai hadsereg szakértői azonban úgy vélik, hogy aranyról van szó, és megkezdték a fémtömbök anyagának vegyelemzését.
május 23. 21:54
[MTI]
Én is végeztem egy kis gyors vegyelemzést így fejben :) Egy tömb 3.75 literes, sűrűsége 4.8 kg/dm3. Szóval sok arany nem lehet benne :))) Mondjuk a bronznál könnyebb, de lehet, hogy pontatlanok az adatok.
Ismét egy baromira érdekes hír Irakból :) Komolyan mondom, nem tudom mi történne, ha az emberek rendelkeznének elemi matematikai és fizikai ismeretekkel :)