Szerintem az a legnehezebb az egészben, hogy valamilyen nevén kell nevezni bizonyos testrészeket. Ha megvan az egyezményes név, a többi már nem olyan gáz. Egyébként nálunk a Gabiiii-féle módszer jött be (sokat nézünk természettudományi műsorokat), először a biológiai folyamatokra koncentráltunk, majd később "fűszereztük" az érzelmi részekkel. Majd pár év múlva meglátjuk, hogy mit értünk el vele. A cukrosbácsi témát csak utoljára vetettük fel, ahhoz kellenek az előtanulmányok.
9 éves volt, amikor a kistesója született, és mindenkinek azt mesélte, hogy apa nem szedte a gumit, azért lett teó:-))). Akkor átvettük ezt is, azóta csak bővítjük az ismereteit. Azt is elmeséltem neki, hogy egy korai terhességnél mindig a lány jár rosszabbul, ezért kell neki jobban észnél lenni.
ez szvsz tokeletes....aztan johet,hogy hiaba erett a babara testileg,szegeny kisbabanak nem lenne jo,ha akkor szuletne meg,amig az anyukaja pl iskolaba jar..es mar johet is a fogamzasgatlas:))
A lányom megkérdezte kb. 4 évesen, hogy ő szereti a Balázst, akkor neki is lehet gxereke? Elmondtam neki, hogy ehhez is meg kell érni, Csak felnőtteknek lehet gyereke. Később, mikor iskolás volt, kiegészítettem azzal, hogy amikor majd menstruálni kezd, az azt fogja jelenteni, hogy a szervezete készen áll a babára, de ettől ő még nem fog mindjárt készen állni rá. Ugyanúgy, hogy hiába van keze, lába, mindene, mint egy felnőttnek, mégsem vezethet autót.
Van egy hasonlo topic, ott nehanyan egesz jol leirtak, ok hogy csinaltak/jak, hatha talalsz hasznalhato otletet: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9012133
Persze. De hat ez tok normalis. Ezekkel az infokkal egyutt fog felnoni, majd felfogja magara vonatkoztatva is, ha odajut (mint ahogy a vakbelevel sem kell foglalkoznia kulonosebben az embernek, amig egyszer appendicitise nem lesz, de attol meg altalaban tudjuk, hogy van). Engem igy neveltek, szerintem zsenialis volt. Igaz, reszben falun nevelkedtem, meg orvos is volt a csaladban, igy mindenfele biologiai tema napi szinten elokerult.
Kislanyom 2.5 lesz nyaron, nemreg azt kerdezte, miert ul a fiu kacsa a lany kacsa hatara - most mar tudja. Persze a szexualis neveles, felelosseg, stb. azert valoszinuleg nehezebb tema lesz...
a fiamnal sokkal nagyobb bajban voltam,hiszen azokat en soha nem eltem at,amit o....Az apja soha nem beszelne errol vele,ennel sokkal szemermesebb,a parom meg,mivel nem a sajat fia,szinten zavarban van..ugyhogy megint maradtam en:))
hat persze,hogy nem fogja fel teljesen valojaban...ezt en egyaltalan nem tartom a szexualis eletre valo felkeszulesnek,csupan a teste megismeresenek..Mint ahogy elmondom,mitol korog a gyomra,mitol vannak a kamasz tesojanak pattanasai,errol is beszelunk.De ne gondolj valami fene tudomanyos magyarazatra,a sajat szintjen probalom elmeselni,amit o is megert..Aztan ahogy mulnak az evek,mindig egy kicsit tobb informaciot kap,de mivel az alapokat mar tudja,nem remul meg tole...Nem mondom,a ket nagynal azert kisebb sokkot okoztam,mikor elmeseltem,hogy is kerul pontosan a baba az anyuka hasaba:)
ezzel is egyetertek...nem kell ekkora ugyet csinalni ebbol az egeszbol...A nemegeszen 5 evesem tudja mar a sajat szintjen,hogy ha verzik egy no,akkor nem kell mentot hivni,nincs baj,csak abban a honapban nem lesz kisbabaja es annak az "ágyára" most nincs szukseg,ezert az igy tavozik a leendo anyuka szervezetebol....Semmi ijesztot nem talalt benne.......
szerintem nem kell nyugodt pillanat. ugy altalaban nem kell tulmisztifikalni a dolgot. az eves funkciojat sem nagy levegot veve magyaraztad el neki, ezzel sem kene mashogy lenni. konnyen lehet, hogy tevedek, de szerintem azok a csajszik utasitjak el a testiseget, a menstruaciot es a nove valast, akik nem voltak erre felkeszitve. vagy esetleg nem megfeleloen voltak felkeszitve. ahogy en lattam, a ferjem lanya nagyon varja mar az esemenyt, amit termeszetesen megunnepelunk majd, hiszen onnantol kezdve valoban felnott lesz testileg. el kell persze mondani, hogy ez neha fajdalommal jar, meg kenyelmetlen is tud lenni, de alapvetoen azt kell szerintem erezniuk, hogy ez egy ajandek a termeszettol. hiszen egy ferfi sem elheti at, hogy a testevel neveli a babajat 9 honapon at. egyedul a no szervezete kepes eletet adni.
Már hogyne lenne könyv lányoknak, van, mégpedig szerintem zseniális, az én 11 éves lányom nagy érdeklődéssel forgatta, aztán kérdezett, jókat beszélgettünk, szerintem szerezzétek be ti is...
azthiszem erre kell majd egy nyugodt pillanat, és leülni a kislibámmal
nem hiszem, hogy az osztályukban ez napitéma lenne, mert vhogy értetlenül mondta a csaj év elején, hogy a tesitanár azt mondta, hogy aki felmentést kér óra alól (gondolom úszás), az csak szóljon, nem kell indokolni...nem értette, és sztem sokan nem értik még közülük
érdekes, ma voltunk egy helyen, ahol sok lány fesztiválozott, az egyik közeliszivemnekkedves anyukával dumáltunk, kiderült, hogy a lánya pont ma lett NŐ (másodjára)
a kislány teljesen kiakadt, egyszerűen nem akarja ezt az egészet elfogadni, már akkor sem, amikor anyával beszélgettek a témáról, teljes visszautasítás a részéről (de azért feloldottuk benne a görcsöt, mert még megmozdulni sem akart:)
gabiiiiiii, a fiamat csak abból a szempontból emlitettem, hogy fiuk részére KÉSZÜLT könyv, a lányoknak meg nem...pedig ha lenne forgathatniavaló, akkor már lennének kérdések, és arra válaszok is
de juteszembe: nemrég vettem a csajnak vmi ujságot, és abban szó volt a lányérésről (is)...a kiscsaj mondta, hogy köszöni az ujságot, és hogy nagyonjó....talán majd előszedem őkelmét, hogy elolvasta-e ama bizonyos cikket benne
szerintem a lányom még kicsit odébb van, épp ma jegyezte meg egy anyuka, hogy mennyire szép a bőre....mondtam neki, hogy talán azért, mert még nincsenek pattanások....legalább egy fél évünk sztem van még (én is későn értem)
Ez jó ötlet, én is megmutattam neki a tampont, elmondtam, hová kell tenni, így áttértünk a nem i szervekre, funkciókra, innen már csak egy apró lépés a szex.
De ha a tévében megy egy film, az is kiindulópont lehet.
Szerintem az is fontos, hogy a veszélyekről tudjon a gyerek, pl. pedofília. Ha tudja, hogy létezik, már kevésbé lesz veszélyben.
nem baj,ha nem kedez,teremtsd meg te hozza az alkalmat akar egy bevasarlasnal,mikor magadnak veszel betetet,vagy tampont..Meg soha nem latott olyat nalatok a furdoszobaban???Meg sosem kerdezte meg,hogy az mire valo???