Ha a terület nincs kivonva a művelés alól, és évi 500 köbméternél több vizet használnál, akkor katasztrófavédelmi hatáskör. Az kicsit bonyolultabb. Van néhány szürke folt az eljárásban, pl. mi számít épületnek.
Üdvozlök mindenkit! Elég laikus kérdésem lenne,van egy fúrt kút a telkemen,a melykúti szivattyút mire érdemes függeszteni,mert most horganyzott láncon van,de ezzel a gond hogy ami a szivattyúval együtt a vizbe merül az rozsdásodik.Tehát olyan két méter,mit javasolnak mire cseréljük? Vagy hagyjuk láncon és időnként cseréljük le? Köszönöm a segitséget!
olyan kérdésem lenne hogy vásároltam egy új ingatlant melyben van egy fúrt kút aminek a melysegerol semmit nem lehet tudni csak az hogy egy szivattyu van bele dugva a csőbe.
A problémám az hogy a szivattyú hogyha áramot kap nem rögtön hanem egy öt hat másodperc múlva szép lassan pörögj fel
Sziasztok! Tegnap lett fúrva egy kút 200as PVC csővel lett kibélelve! Kb 5 méter mély most a kút! Amikor frissen lett fúrva volt 1,30m mély víz! Ma reggelre lett 60 cm mély víz!! Kérdésem az lenne hogy mit tegyek hogy legyen több viszem??! Amit behordott a víz hordalékot azt úgy éreztem hogy sóder! Előre is köszönöm szépen!!!
Hellosztok vásároltunk. Egy házat aminek a telkén található egy pvc kut de a pumpa szár bele van torve. A kérdésem az lenne hogyan tudnám kiszedni bellolle olyan 180 cm mélyen lehet eltorve8
Kb. egy éve fúrattam egy kutat, 24,5 méter mély, 21-en van a víz. Akkor egyszer meg lett szívatva pár órára, szépen kitisztult, de azóta nem ment. Most vettem egy szivattyút, kérdés, hogy belerakhatom e egyből, vagy előtte megszívassam egy másikkal, mert nem szeretném tönkretenni az újat.
Kerepesen vásárolt zártkertben van egy fürt kutunk.az előző tulaj szerint 36 méter mély.
belső átmérő140mm.egy elpumps membránszivattyú volt benne de nem tudta felhozni avizet.
ajelenlegi vízszint -23m a fenék -32m. keresnék egy szakembert aki megnézné, szükség szerint komresszorozná. az előző tulaj azt mondta hogy nem él már az a kútfúró aki csinálta.
Sziasztok! s.o.s segítséget kérek.Vasárnapról-hétföre virradó éjjel 1 óra körül megszünt létezni a vizünk,de az okát nem ismerem.Fúrtkútról van szó.Van nekünk egy kazánunk(totya)az a kérdés ha begyújtanánk nem-e robbanánk fel.Kérem csak az írjon aki tényleg ért hozzá.Írjon privit fb-n jelizzen be.
azt szeretnem kérdezni , hogy milyen módon lehet furt kutat fertotleniteni? Beviszgaltattam a Kut vizet es coliform szam 300 , enterococus 90. Azt mondtak a laborban, hogy 3 deci hypot ontsek bele m3 -enkent. Van mas megoldás? 24 m a kut es 20 on van a szivattyu, így fogalmam sincs mennyi hypo kell bele. Teljesen laikusként meg az is felmerült bennem , hogy ha meg is halnak a bacik a fertotlenitest követően, utana nem sokkal később nem fog megint visszafertozodni? Hiszen valoszinuleg valami ér fertőzött amiből jon a víz. Tévedek ?
Sok helyen olvasom hogy Érd Parkvárosban felejtsem el a kút fúrást.
Nos, amikor elkezdtünk házakat nézegetni a környező utcákban, sok telken volt kút. Igaz úgy láttam gyűrűs. Tehát ásott.
Valamint itt van a közelben a Biatorbágy és mellette a Horgász tó ami szintén dimbes-dombos. Ott tudom, hogy sok helyen egyáltalán nincs vezetékes víz. Kútról vételezik kizárólag. Tudnak locsolni, főzni, fürödni gond nélkül.
A mi házunk pont egy völgyben van. A Bem tértől kb 2 km-re Érd központ irányába. Mit tanácsoltok?
Illetve hallottam egy másik megoldásról. A házhoz tartozik emésztő. Ennek kitisztítását ajánlják és ebbe vezetik bele az esővizet a tetőről.
Akinek van tapasztalata kérem írja le. Teljesen kezdő vagyok és szeretnék valami gazdaságos megoldást, hogy legalább locsolni tudjak.
Van valakinek tapasztalata az AL-KO HWA 1300 F házi vízművel? Paraméterei alapján jónak tűnik.
Egy ásott kúthoz kellene, amiben 1,5-2 gyűrű mélyen van víz, kb 6 gyűrű lehet.
WC öblítést szeretném vele megoldani (tartályos), illetve jelenleg csapon keresztüli vízvétel, később kisebb öntözőrendszer lenne (akár úgy, hogy zónánként csak 1-1 szórófej lenne, ha kicsi lenne a vízhozam (az elektronikát hozzá majd én készítem)).
Előzör is elnézést kérek az amatőr kérdésért, de laikus vagyok e téren. Szóval egyik ismerősöm frissen vásárolt ingatlanjának udvarán, felfedeztünk egy kb. 40mm átmérőjű pvc csövet ami kiállt a földből és kupakkal volt lefedve. Leengedtünk egy nehezéket madzagon és megmértük, 8-9 méter közötti a mélysége, kihúzva a madzagot kb. 1-1.5 méteren vizes volt. Kérdésem a következő:
Hogyan és milyen szivattyút tudnánk csatlakoztatni a 40-es cső végére amivel ki tudnánk szivattyúzni a vizet? Arra gondoltunk, hogy egy 32-es kpe csövet engedünk le. Ez így jó megoldás lehet? Vagy van ennek sokkal szakszerűbb megoldása is? Milyen tartozékok kellenek hozzá, hogy megfelelően műkődjön?
Minden építő jellegű hozzászólást szívesen fogadok. :)
Adott egy 36 m-es fúrt kút,8 m-es vízoszloppal. Az öntözésen kívül kerti csap jelleggel is használnánk a vizet. Legtávolabbi öntözési pont 80 m. Milyen szivattyút válasszak, rendszert építsek ki?
Egy kérdésem, lenne. Van egy fúrt kutam. Vettem bele egy SQ 2-55.-ös Grundfos szivattyút. A kertet öntözöm vele és nagyon bevált. Most rászereltem egy presscontroll.-t (pc 15.-set) és egy "kerti csapot" az asszonynak, hogy tudjon a teraszon is öntözni. Az eredeti terv szerint feltettem egy csapot, hogy a hátrafele menő részt (fű és konyhakert öntözés) ki tujam zárni. Úgy gondoltam, hogy a hátrafele lévő részt lezárom, az asszony elkezd locsolni. Természetesen a szivattyú megy közben, és a csapot míg nincs ott elzárja. A pc meg leállítja a szivattyút, ha nincs vízelvétel. De nem történt meg a leállítás. Túl törelmetlen lettem volna, és nem volt még elég nyomás a rendszerben (2 percet vártam)? Vagy ez az egység nem is erre való? Vagy csak simán rosszul kötöttem be valamit? Válaszotokat előre is köszönöm.
Nem egy gyakran látogatott topik ez, de azért megpróbálom:)))
Alko-601-es szivattyút használunk 2 éve. Eddig semmi gond nem volt vele, múlt héten viszont nem akart elindulni, vizet felszívni. Bekapcsoltam, halk búgás és ennyi. Tegnap a fiam kipróbálta, második indítás után beindult, de először a tartályból ömlött ki a víz a tartály és a motor (bocs, ha nem egészen jól fogalmazom meg) csatlakozásánál. Egy idő után viszont innen már nem, hanem rendesen a tömlőn keresztül folyt a víz. Elvileg minden rendben lenne, de a hangja nagyon megváltozott. A mély, öblös, kerregő hang "sikítóssá" (esetleg csapágyassá) változott. Merjem használni, vagy ne merjem? Leég a motor vagy nem ég le?
Van egy vízművem, elpumps, ezelőtt pedig van egy szűrő, egy literes. Ezelőtt egy gardena vízművem volt, ugyanúgy a szűrővel előtte.
A gardena szívás után a szívó oldalon nem tartotta nyomás alatt a csövet, az elpumps viszont nyomás alatt tartja a bejövő ágat is ha befejezte a szívást. Ez azt eredményezi, hogy a szűrő tetején, ahol a menet van (szűrő felső rész és az alsó; a szűrő tartálya) csöpög a víz. Beszereztem egy új szűrőt, amit kifejezetten elpumpshoz ajánlottak (alko), de ez is ugyanúgy csöpög.
Valaki meg tudja értetni velem ezt a működést ? EZ normális ? Kinek mi a tapasztalata ? Minden vízmű ilyen mint az elpumps e tekintetben ?