A lázadók automata fegyverekkel állítottak meg egy minibuszt az iraki határ közelében és tüzet nyitottak. A kisbusz két utasa sebesülésekkel túlélte a támadást, őket kórházba szállították.
Katonai illetékesek szerint a támadók a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt tagjai, akik valószínűleg ezzel akarták megbosszulni pártjuk egyik magasrangú vezetőjének szeptemberi halálát. A szervezet 1984-ben robbantott ki felkelést, hogy széleskörű autonómiát harcoljon ki a több mint 12 milliós törökországi kurd közösség számára.
Azért erre nem mernék mérget venni.
Szerintem itt van a sok-sok tüntetni vágyó számára a kecsegtető lehetőség a gyülekezésre.
Ezzel talán legalább a nagy túlkapásoknak elejét lehetne venni.
A török parlament engedélyezte az amerikai hadsereg repülőgépeinek az ország légterének használatát, egyúttal pedig zöld utat adott török csapatok Észak-Irakba történő bevonulásához is. A Törökország fölötti átrepülés jogával az amerikai légierő - vadászgépek és bombázók mellett - csapatszállító repülőgépeket is átdobhat Irak északi térségébe.
Törökország parlamentje engedélyezte az amerikai hadsereg repülőgépeinek az ország légterének használatát, egyúttal pedig zöld utat adott török csapatok Észak-Irakba történő bevonulásához is.
A Törökország fölötti átrepülés jogával az amerikai légierő - vadászgépek és bombázók mellett - csapatszállító repülőgépeket is átdobhat Irak északi térségébe. Az amerikaiak mellett a brit légierő is igénybe akarja venni a török légteret. Az 1991. évi öbölháború idején amerikai és brit harci gépek a dél-törökországi Incirlik NATO-támaszpontról felszállva intéztek támadásokat iraki célpontok ellen.
Tayyip Recep Erdogan török kormányfő eredetileg azt akarta, hogy a légtérhasználatról szóló indítvány csak a vasárnapra beütemezett bizalmi szavazás után kerüljön a törvényhozás elé. Halogató taktikáját okolják most a kormány bírálói azért, hogy Törökország elesett egy több milliárd dolláros amerikai segélycsomagtól, amelyért heteken át folyt a pókerjátszma Ankara és Washington között.
Na én éppen odafigyeltem akkor. Tehát: a török parlament megszavazta, hogy az amerikai gépek átrepülhetnek a légterükön. Leszállni, üzemagyagot vételezni nem szabad.
Ugyanakkor tudomásukra jutott, hogy a kurdok az iraki határnál gyülekeznek, és emiatt a török katonák nagy részét is odavezényelték azért, hogy megakadályozzák a kurdok szervezkedését. Nem harcolni, csak felügyelni. Állítólag a menekültellátásban fognak segédkezni, irakiakkal nem kívánnak összecsapni.
A kurdoknak meszeltek.
Nagyhatalmi osztozkodás közepébe csöppentek, vesztükre.
Ez olyan mint nekünk Trianon volt, csak náluk az egész területet eloszták, nem marad semmi.
Nem tudom, felfigyelt e valaki a nagy hírözönben, meg a cionisták iraki vízkészlete elleni összeesküvéselmélet boncolgatása közben, hogy Törökország - parlamenti jóváhagyással - több ezer katonát átcsoportosított -- észak-iraki oldalra, a Kurd Autonómia területére.