Sziasztok!
Bár nem közvetlenül php-s téma, de tán nem baj, h itt kérdezek a wml-ről.
Szóval a lenti példában hogyan tudnám elérni, hogy az input mezőben az Enter megnyomása után mindig az "ide" felirat jelenjen meg. Most mindig az előzőleg beírt szöveg jelenik meg. A value csak az első behívásnál hatásos, amig i-nek nincs értéke (a refresh meg setvar tag-ekkel is próbáltam megoldani, de eredménytelenül).
Tehát a példa a test.wml-ből:
Azt nézd meg, hogy minden tag-ed rendesen le van-e zárva. Erre nagyon kényesek a telefonok. Az emulátor nem annyira. Ha táblázatot csinálsz, akkor arra is ügyelned kell, hogy meg kell adnod az oszlopok számát (én ezzel 3 napig bajlódtam, pedig valóban ugy kell a szabvány szerint, csak én átfutottam rajta, mert html-ben nem muszály). Én is 6310i-n próbáltam.
Következő a gondom - van egy sql lekérdezés php-vel ami a szépen formázott (értsd: szabvany wml, header rendben, stb) kimenetet ad wml-re... Azaz adna. Operával meg WinWAP-al néztem és azzal tökéletes. Nokián meg Siemensen ahol ugye "élesben" menne már semmi - Nokia (6310i) szerint "Nincs válasz. Próbálja újra."
Az sql lekérdezés nem nagy, és nem (tűnik úgy hogy) időigényes. De mintha mégis vmi timeout gondja lenne, csak nem tudom mi...
Szevasztok!
Lenne egy kérdésem:
Nem tudtok valami olyan URL-t ami ír a WML nyelvr?l, nem igazán alapszinten?
Igazából az érdekelne, hogy milyen lehet?ségek vannak egy wap oldal fejlesztéséhez!
A $_GET egy asszociatív tömb, de az elemeire sorszámmal is lehet hivatkozni.
A $_GET[i] nem az i nevű változó tartalmát adja, hanem a $_GET tömb i-edik elemének a tartalmát! Használd inkább a $_GET['i'] kifejezést!
Na! 2.-t kiszenvedtem. Egyik hibám az volt, hogy az encoding="UTF-8" -ba \"-t kellet volna írnom " helyett (hiába, kezdő php-s vagyok, és sose szerettem számolgatni a stringekben az idézőjelek számát, meg hogy mikor látszik a stinrgben). Aztán megtaláltam a php.net-en az utf8_decode fv-t. Most már megy tökéletesen.
1.a) SessionID: Ha belegondolsz, akkor ASP sem adogatod át a SessionID-t a kliensnek, és vissza, maximum megjeleníted. A Session szintű változóknak semmi köze a klienshez.
Nyugodtan használd csak a $_SESSION["valtozo"]-t a PHP kódodban.
1.b)
Nem tudom, hogy ilyesmire gondolsz-e, de ez pl egy módszer:
1. Gondolod, nem olvastam el? Csak nekem nem ment ez a megoldás. Azért is nyitottam ezt a topicot, mert ugyan valóban sok minden van a neten a php-ről, de az mind html-be ágyazva, a wap meg ugye kicsit más lehetőségekkel rendelkezik. És mint írtam, gombbal és postfield-el ment, link-kel nem.
2. Ha beírom az xml version="1.0" mögé az encoding="UTF-8"-at, akkor a telefon 'ismeretlen válasz' hibát ad (Nokia 6310). Nem kizárt, hogy én rontok el valamit.
Valóban most kezdtem el foglalkozni a php-vel. Ez kissé más, mint amilyen nyelveken idáig dolgoztam, de majd belejövök.
1) olvasd el a php.net/manual/hu oldalak elejet, hogy tisztaba legy a nyelv lapjaival, peldaul egy: index.hu/index.php?lala=ertek meghivasbol, mikent ered el a lala-t, lehet $lala, lehet $_GET["lala"] lehet $HTTP_GET_VARS["lala"] lehet $_REQUEST["lala"], tehat olvasni kellene.
2) a telefonok uft8-ba igenylik tobbnyire a kodolast, azaz ilyen kodolasu szoveget jelenitenek meg jol. Amikor pedig php-nak a szerver oldalra kuldesz infot, akkor is kerdes mivel kuldted, milyen kodolasal. "teljesen értelmezhetetlen karakterek" sosincsenek, max szamodra nem ertelmezhetoek, azaz valami kodolassal vannak szerepeltetve.
Mivel kerdeseidbol az derul ki hogy nem igazan foglalkoztal meg a php nyelv-el, de meg csak olvasas es az olvasottak megertese szintjen sem, es kerdesedire a valasz megtalalhato a manual-ba, ezert szerintem kicsit ulj le tanulgasd.
Nem találtam wap-pal foglalkozó topicot, ezért kénytelen vagyok indítani egyet.
Máris mondom a kérdéseimet:
1. Lehet-e wml oldalak között változót (illetve annak értékét) átadni? (nem a postfieldre gondolok, az megy, hanem olyasmire, mint asp-ben a Request.form("valtozónév") ). Esetleg a sessionid-t.
2. Emailt akarok küldeni a wap-oldalról. Ha ékezetes karaktereket küldök, akkor teljesen értelmezhetetlen karakterek jönnek. Nokia 6310-ről. Ha viszont a Wapsilon 7110-es emulátorát használom, akkor csak az őű karakterek nem jönnek jól. Már az is jó lenne, ha a telefonról is ez jönne.