Az olyan Wing Tsun mesterek mint Si-Fu Máday Norbert vagy Si-Hing Gausz Tamás rendkívül nagyképűek és bunkók. Folyamatosan szidják a karatésokat és a shaolin kung-fusokat. Szerintük a karate vagy a Shaolin Kung-Fu hülyeség és az ő harcművészetük a legjobb önvédelem, amikor ez nagy hazugság. Drágább is és rosszabb is mint a karate vagy Shaolin Kung-Fu.
Persze azon Wing Tsun szervezetek, amelyek nem a Si-Fu Máday Norbert nevével vannak fémjelezve kivételt képeznek. Azoknak a színvonala a Shaolin Kung-Fuhoz hasonló. Sajnos a kókler (Máday Norbert-féle) irányzata terjedt el jobban Magyarországon és ez rossz fényt vet a másik (hagyományőrző és keményebb) irányzatára is. Ezen mesterek viszont valóban tisztelettudók és példamutatóak.
A karatemesterek és Shaolin Kung-Fu mesterek nem nagyképűek legalább és nem szidják a másik harcművészeteket és azok gyakorlóit. Az igazán jó mesterek arra törekedjenek, hogy a maguk irányzatát minél jobban műveljék és nem a másikak hírnevét rontják mint sajnos azt néhány nagyképű WT mester teszi.
7 hónapot jártam WingTsun-ra és utána ott is hagytam, most Kyokushinkai Karatéra járok.
Ennek az oka röviden:
Ha valaki igazi harcművészetet akar gyakorolni, akkor semmiképpen se járjon Wing Tsun-ra, mert az egy kóklerság. Ennek a stílusnak a mesterei csak és kizárólag arra törekednek, hogy minél több pénzt begyűjtsenek a tanítványaiktól és a technikákat szándékosan rosszul mutatják meg nekik. Ennek a stílusnak a mesterei a saját maguk meggazdagodásának érdekében tartanak csak úgynevezett edzéseket, ami inkább valami majomkodás mintsem edzés. Az ember nem fejlődik, nem erősödik, nem ügyesedik ettől a stílustól. Bevitt ütéseket és rúgásokat abszolút nem lehet gyakorolni itt, így éles harci helyzeteket sem, amely az önvédelem gyakorlásához nélkülözhetetlen. Különösen a Wing Tsun női mesterei a pénzéhesek. Vigyázni kell velük, mert látszólag kedvesek, mosolyognak és segítőkésznek tűnnek, de valójában csak a nekik bedőlő tanítványok pénze kell nekik, de az edzést nem veszik komolyan. (A Wing-Tsun-os lányok amikor egymással gyakorolják a gyenge, simogató csak érintő-jellegű ütéseket, már akkor is mellkasvédőt húznak és ráadásul a kezüket is berakják a mellkasvédő alá. Fekvőtámaszokat, guggolásokat, felüléseket, törzsemeléseket, gimnasztikát, bemelegítést, futást, küzdelmeket abszolút nem gyakorolnak.)
Ha valaki igazán önvédelmet akar tanulni, akkor valami normális harcművészetre jár, nem olyan kóklerságra, amit harcművészetnek neveznek.
Ha valaki hatékonyan meg akarja védeni magát annak a karatét vagy Shaolin-kungfut ajánlom. Itt a mesterek tényleg arra figyelnek, hogy a tanítványok jól megtanulják a küzdelmi technikákat és formagyakorlatokat és jól meg tudják védeni magukat, ha az utcán megtámadnák őket. A Shaolin Kung-fu és karatemesterek legfőbb érdeke, hogy a tanítványaik ügyesebbek és erősebbek legyenek és nem az, hogy minél jobban lehúzzák őket anyagilag. A Shaolin Kung-fu és karateedzések tagdíjai a szervezet költségeinek fedezetére szolgálnak csak (pl: sporttermek bérleti díjai, sportszerek árai, stb.)
Május 25-én érkezik Bp-re Thaiföldről egy magasan kvalifikált Thai-box és Taekwon-do mester. Ezen kívül Military Self Defense-t és Self Defense-t oktat. Nem minden nap jön Magyarországra ilyen mester. Aki nála tanul, az megtudja, mi igazából a harcművészet, s nem esik abba a tévedésbe, hogy valami annak mondott dolgot gyakoroljon magyar módra, mert ez is gyakori itthon.
Aki behívja, ő szintén harcművész mester. Thai-box, Taekwon-do, Shaolin kung-fu, Tai Chi Chuan.
Ha érdekelnek a tanfolyamok, vagy a mester, vagy kérdeznél, írj.
dpa-bo@freemail.hu
Teljesen mindegy, hogy mibe kezdessz.. Attól függ, hogy milyen intenzitással rendelkezel..
Ha nem akarsz nagyon izzasztó, kimerítőbe kezdeni, akkor tájcsizzál!
A Ju-jitsu mindenkinek való! Egy a lényeg! Csináld, és ne add fel! Az elején biztosan el leszel kenődve a megpróbáltatásoktól, de ez ezzel jár! Ha szerencsés vagy, kifogsz egy jó edzőt, az viszont kenményen megdolgoztat! De rosszat nem akar neked! Kemény erőpróba, de ha nem bírod, akkor ne is folytasd, mert akkor nem is vagy való oda! Aki odavaló, az ha hason csúszva megy is haza, akkor is ott lesz a következő edzésen! Az meg, hogymi való neked, azt egfyedül Te tudod. Hiszen mi nem tudjuk, hogy Te mire vagy képes. Látogass el egy pár edzésre, biztos van rá lehetőség, és ha teszik, akkor próbáld ki..
Sok sikert! és Soha ne add fel! Soha ne add fel!
25 éves vagyok, és az utóbbi id?ben azon kezdtem el gondolkozni, hogy el kellene kezdenem valamilyen Önvédelmi sportot.
?szintén megvallva, sosem foglalkoztam ezekkel a sprotágakkal, így fogalmam sincs róla, hogy hol érdekl?dhetnék.
Szeretném emgtudni, hogy melyik ág, vagy ágazat való nekem leginkább, illetve mik a lehet?ségeim(25 évesen), és mire van lehet?ség Budapesten.
Kérem, ha valaki tud segíteni akár itt, akár emailben, pls. szóljon rám!
De lehet?leg olyanok szóljanak a témához, akinek van viszonyítási alapja, mert eddig csak olyanokkal beszélgettem, akik egyfélét már próbáltak, és mindenképp azt ajánlották.
Nekem viszont pont a látóköröm szélesítése, és az objektív néz?pont kialakítása lenne a fontos!