Keresés

Részletes keresés

t.pepe Creative Commons License 2010.01.07 0 0 50
Hello mindenkinek

Itt egy most induló oldal a vállalkozások érdekében http://www.mmv09.hu
Wágner úr Creative Commons License 2003.08.15 0 0 49
Mit, mit?! Én sokat tettem, kérem szépen, sok Magyar Söröt ittam..., hukk, bocsánat..., mer' én egy vállalkozó szellem is vagyok, nemcsak részeg...
Magyar kriglibe Magyar Sört! Viváááát!
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.14 0 0 48
Elfogadták az új PEP-et, 2 ezrelékes K+F teher a vállalkozásoknak

2003.08.14 11:46
Egy új törvényjavaslat elfogadása esetén a korrigált nettó árbevétel 2 ezrelékét kell jövőre befizetni a 10-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak a kutatási és technológiai alapba � mondta tegnap Magyar Bálint oktatási miniszter. Az új terhet a helyi iparűzési adóhoz hasonlóan hajtják majd be. A befizetés mértékét 2005-ben 2.5 ezrelékre, 2006-ra 3 ezrelékre növelnék. Tavaly a GDP 1.01%-a ment K+F célokra a magyar gazdaságban, mely nemzetközi összehasonlításban alacsony értéknek számít. Az újfajta teher a költségvetés bevételeit jövőre 20 mrd Ft-tal növelheti.
--

No, az új tébé adó után, itt egy újabb adónem...

Vajk Creative Commons License 2003.03.14 0 0 47
ÉS?
Látom még mindig nem érted a lényeget:)))
Kicsit gondolj bele,minden info a rendelkezésedre áll, aztán ha nem "esik le", akkor magánban megbeszéljük:)

Előzmény: 1valaki (44)
Vajk Creative Commons License 2003.03.14 0 0 46
Deitt nem arról volt szó( ha jól vettem ki,) hogy van-e ÁFA vagy nincs, hanem arról, hogy a hosszadalmas visszaigénylési idő lerövidítésével tehtne valamit az állam a vállalkozókért.
És ha betárolod, ott nincsen ÁFA ugyan, de ugynúgy visza kell igényelni, ami simán eltarthat 6-9 hónapig.
Előzmény: 1valaki (45)
1valaki Creative Commons License 2003.03.14 0 0 45
Vámszabadterületre a vámhatóság kilépteti a terméket. Ez az áfatörvény szerint az exportal esik egy tekintet alá. 11.§ (2) a
Előzmény: Vajk (43)
1valaki Creative Commons License 2003.03.14 0 0 44
Magyaroszágon minden termék az itthon hatályos áfakulcsok alkalmazásával kerül forgalomba. Teljesen mindegy, hogy a származási országban milyen forgalmi adóval terhelik azt.
Előzmény: Vajk (42)
Vajk Creative Commons License 2003.03.13 0 0 43
Hogyhogy nem játszik a vámszabadon az ÁFA???
(Exportáltál már?)
Végül is igazad van, nem ott játszik, hanem ott, amikor oda betárolják. Számít ez? Nem.
Előzmény: 1valaki (37)
Vajk Creative Commons License 2003.03.13 0 0 42
Nem érted a lényeget. Itt baromira nem fontos a távolság, hiszen a kereskedők behozzák kamionnal a "szabolcsi" almát németországból. Ezzel eleve nyerőben vannak 9% kal a magyar almával szemben.
Magyar termelők megszívják a csatlakozást, ez tutti.
Az állam ha akar(és bevételekéert miért ne akarna) levihetné az ÁFA kulcsot pl 15%-ra, (eu minimum) és akkor a magyar termelőktől venné mindenki európában nem csak az almát, de még a spanyolok is az epret. Ezt lehet mondani a bútorkészítéstől kezdve a ruhavarrásig mindenre, amit terhel az ÁFA.

Na ez a szívás, nem csatlakozás:)

Előzmény: 1valaki (35)
1valaki Creative Commons License 2003.03.13 0 0 41
Havi bevallásra csak bizonyos feltélek esetén lehet áttérni. Gyakorított bevallást viszont lehet kérni. Ez félhavi elszámolást jelent.
Előzmény: turboboci (40)
turboboci Creative Commons License 2003.03.13 0 0 40
Ha jelentős ÁFA visszaigényléseid vannak, akkor át kell térni havi bevallásra.
Nagyobb tételnél lehet kérni soron kívüli utalást is. Egyébként maximum 60 napig ülhetnek rajta.
Előzmény: asta (38)
1valaki Creative Commons License 2003.03.13 0 0 39
A vámszabaddal siess, mert EU csatlakozás után megszűnik. Szerintem lesznek kiskapuk talán a vámtörvényben.
Előzmény: asta (38)
asta Creative Commons License 2003.03.13 0 0 38
Ez a trükk vajmi keveset jelent egy komolyabb export esetében. Belekezdeni nem tud az ember, mert elfogy a pénze. Benne áll az Áfában. Én legalábbis igy jártam.És ha én, biztosan volt más is. Ha nem ilyen rendszer lenne, ma gazdag ember lennék:O))
A vámszabad - na lám, ezt azért körbejárom - és akkor már nem jártam ma hiába ide:O))
Előzmény: 1valaki (37)
1valaki Creative Commons License 2003.03.13 0 0 37
Tudod elég nehéz ilyen általánosságokra írni valamit, mint . "Az vágott tönkre mindent, mikor ezt megszigorították." Nem tudom, hogy az áfa konkrétan hány exportőrt tett tönkre. Jó lenne valami konkrét adat. Arról nem is beszélve, hogy a magyar export döntő többsége vámszabadterületről megy. Ott meg az áfa nem igen játszik.
Azért egy-két trükköt mondok ami előnyt jelenthet. Pl a visszaigényelhető áfát nem kéred vissza, hanem átvezetési kérelmet adsz be. Így nem kell fizetned az SZJA és társ. adó előleget, járulékokat, stb. Célszerű úgy kialakítani a vállalkozást, hogy belföldre is értékesíts. Elég valószinütlen számomra az a kisvállakozás ami kizárólag exportra termel.
Előzmény: asta (36)
asta Creative Commons License 2003.03.13 0 0 36
1 %-os ÁFA csökkentés semmit nem érne. A vállalkozók pedig azért nyelték le a 10%-t most, mert korábban pedig minus 20%-ot voltak kénytelenek lenyelni. Óvatos a magyar:O))
Sokkal többet érne egy változás az ÁFA befizetési rendszerében. Az vágott tönkre mindent, mikor ezt megszigorították. Egy kisebb vállalkozó nem éli túl azt a hosszú időt, amig a befizetett ÁFÁ-t visszakapja. Képtelen növelni pl. az exportját, tehát abbahagyja. Pláne, ha már van tapasztalata az ÁFA visszaigénylési proceduráról, az időhúzásos maceráról, amikor megtapasztalja, hogy a várvavárt, jogosan visszaigényelt pénz csak nem akar megérkezni. Nem tud tervezni, ütemezni - belebukik.
Előzmény: 1valaki (35)
1valaki Creative Commons License 2003.03.13 0 0 35
Egy-két számítást mi is elvégezhetünk. A jelenlegi áfakulcsokkal számolva és minden egyéb tényezőt figyelmen kívül hagyva ami Magyarországon 100-ba kerül az Ausztriában 96, Németországban 92,8, Angliában 93,6. Figyelembe véve a távolsgokat ez túl nagy népvándorlást nem fog eredményezni.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy jelen esetben ha az áfát 24%ra csökkentenék akkor ez az árakban 0,8%-os csökkenést okozna, míg az áfabevételt 4%-kal csökkentené. Kérdéses, hogy ez a 0,8%-os csökkenés megjelenne-e egyáltalán a fogy. árban vagy a kereskedők lenyúlnák mint ahogy a 10% körüli forinterősödés hasznát is lenyúlták.
Előzmény: Vajk (32)
asta Creative Commons License 2003.03.13 0 0 34
Igazad van. Pont erre gondoltam. Lassan Bécsben olcsóbb lesz vásárolni, mint itthon. És most megtehetjük. Ha csökkenne az Áfa, vagy legalább nem kéne előfinanszirozni, biztosan sokkal több vállalkozó jutna pozicióba. Hosszú távon thát minden adóemelés nélkül is sokkal nagyobb adójövedelmet kaszirozhatna az állam, sőt az ÁFA mennyiség sem csökkenne.
teljes szemléletváltásra lenne szükség.
Előzmény: Vajk (32)
kapucziner Creative Commons License 2003.03.13 0 0 33
Véleményem szerint teljes adóreformra lenne szükség, mert hisz az eu elsősorban az adók versenyéről szól. Ehhez mindenekelőtt államháztartási reformra lenne szükség.
Vajk Creative Commons License 2003.03.13 0 0 32
Biztos vannak makroközgazdászok(én nem az vagyok), akik képesek kiszámolni, hogy melyik a jobb: egy embertől többet, de ritkábban (magyar lakosság)beszedni ÁFA címen, vagy kevesebbet, de sokkal több embertől(ugyanis ha levinnénk az ÁFA kulcsokat, mindenki itt vásárolna Eu országokból) Ez biztosan egy főre lebontva csökkentené a befizetett ÁFÁT, de eléggé lendítene a magyar gazdaságon, hiszen óriási piacot nyitna meg.
Így hagyva mindent pedig a lehető legrosszabb: kevesebb ember fizet, hiszen aki teheti nem itt fog vásárolni, a cégek meghalnak, elsorvadnak, és a megtermelt pénzt sem itthon költjük el.
Igaz, szó van az ÁFA kulcs csökkentéséről az EU belépést követően, de az még nem holnap lesz szerintem
Előzmény: 1valaki (31)
1valaki Creative Commons License 2003.03.13 0 0 31
Ebből a szemszögből igazad van. Persze lehetne csökkenteni az áfa kulcsot és a közvetlen adók növelésével pótolni a kieső költségvetési bevételt. A magasabb áfa kulcs finanszírozási terhet jelent, a magasabb társasági adó kulcs a jövedelmezőség csökkenését. Tehát semmi nincs ingyen.
Előzmény: Vajk (30)
Vajk Creative Commons License 2003.03.12 0 0 30
Hát ez nagyon nagy tévedés !!
Eu tagságunkkor eleve 9% kal magasabb árról kell indulnunk, mint pl a német cégek, éppen az ittenni 25, és az ottani 16% ÁFakulcs közötti különbségből adódóan.
Ezt nemnagyon reklámozzák, mert ez az egyik olyna dolog, ami tönkrevágja a versebnyképességünket az Eu nagy részével szemben.
(Angolok 17%, Benelux, Ausztria 20%, Skandinávok majdnem midnenki 25% Németek 16% Görög, portugál, spanyol, francia, olaszról nem tudom most fejből)
Előzmény: 1valaki (18)
asta Creative Commons License 2003.03.12 0 0 29
Jesszasz! Itt adóellenőrökkel vitatkozom.:(( ?!
Esélyem sincs.....:O))))
Előzmény: Kandirozott Meduza (28)
Kandirozott Meduza Creative Commons License 2003.03.12 0 0 28
Nyugodtan gyanakodhatsz!Nagyon szigorú vagyok:-)))
Előzmény: asta (24)
asta Creative Commons License 2003.03.12 0 0 27
És akkor jön ide még a bank, akinek esze ágában sincs kölcsönként esetleg megfinanszirozni ezt az áfát, csak azoknak, akiknek amugy is van. Igy potyog ki egy csomó jobbsorsra érdemes vállalkozás a körből, akik kis segítséggel hamarosan megerősödhettek volna.
Előzmény: asta (26)
asta Creative Commons License 2003.03.12 0 0 26
Úgy tűnik nem a gyakorlatról vitatkozunk. Az elmélet gyönyörű bársonyszékben ülve. At export pl. épp az az ágazat, ahol sokat számitanak a külföldi kapcsolatok, nyelvtudás sbt. Sok kisebb vállalkozó rendelkezik ezzel, de kellő tőke hiányában nem tud mit kezdeni vele. Gyakoritott bevallás esetére vonatkozik a min, öt hónap:O) próbáltam - és abbahagytam.
Előzmény: 1valaki (25)
1valaki Creative Commons License 2003.03.12 0 0 25
Export esetén célszerű a gyakorított bevallást választani. Pont ezért találták ki. Azt tényleg nem tudom, hogy mennyit kell várni mire az áfát visszautalják, de ez sem fontos igazán, ha mindenki kb ugyanannyit vár.
Ha kisebb cég ezért nem tud exportálni, akkor valószínüleg a szükséges pénznél kevesebbel vágott bele az üzletbe. Erről meg nem az áfarendszer tehet.

Itt nem arról van szó, hogy az áfa bizonyos esetekbn nem okoz terhet egy vállalkozásnak, hanem arról, hogy versenyhátrányt nem okoz, így változtatásával sem segítenénk senkinek sem.

Előzmény: asta (23)
asta Creative Commons License 2003.03.12 0 0 24
Húhh, de gyanus vagy nekem, te Medúza!:O)))
Előzmény: Kandirozott Meduza (22)
asta Creative Commons License 2003.03.12 0 0 23
Pl. import esetében bizony igy van. Az exportnál pedig, ha nem maga a termelő exportál, te megveszed a cuccot Áfával, Áfátlanul(4 haszon) exportálod, aztán majd visszaigényelheted az Áfát és visszakapod, ha visszakapod jó esetben 5 hónap mulva. Akkor hol is csücsül a pénz?
Kisebb cégek ezért nem is tudnak exportálni, pedig sok , kicsi sokra megy!
Előzmény: 1valaki (21)
Kandirozott Meduza Creative Commons License 2003.03.12 0 0 22
Ez nem igaz. Nem csak a vállalkozók gyanúsak.Mindenki aljas tolvaj, adócsaló akinek adózni kell. Mégha bérből és fizetésből él akkor is csal! Pláne a nyugdijasok. Nem beszélve a kiskorúakról. Mind csaló. Bármilyen adónemben képesek csalni.
Adóellenőr.
Előzmény: asta (3)
1valaki Creative Commons License 2003.03.12 0 0 21
Ez sem így van a legtöbb esetben. Általában a vállakozó olcsóbban szerez be és drágábban ad el. Így a fizetendő áfa folyamatosan keletkezik, de csak tárgyhót (negyedévet, évet) követő 20-án kell megfizetni. Szóval állam finanszíroz az áfán keresztül.

De a lényeg nem ez, hanem az, hogy ez mindenkire egyformán vonatkozik, így ebből nincs versenyhátránya és előnye sem senkinek.

Előzmény: asta (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!