érdekes felvetés, utánajárok. Első közelítésben: az időalagút készítéséhez az idődilatáció kell, tehát az egyik mód a nagy sebességü utazás, a másik az erős gravitációs tér. vagyis elég a féreglyuk egyik végét elvinni egy neutroncsillaghoz közel, mindegy, milyen sebességgel.
Műásrészt, az infó vagy anyagi tárgy, amit a laborból a még repülő űrhajóba küldünk, a féreglyukon keresztül megy, idődilatáció nélkül, és szerintem lényeges Doppler-effektus nélkül, mivel bent nem kell nagy sebességgel mennie.
Thorne időgépe hibás feltételezésen alapul. Ugyanis a féregjárat nyúlik, és ráadásul az egyik vége relativisztikus sebességben mozog a kiindulási, viszonylag állóponthoz képest. Valamiféle Doppler-hatásnak pedig lennie kell. A földről érkező információ (foton vagy anyag) meg sem érkezhetne az űrhajóba, míg az űrhajóból maximum egy nyújtott és halvány videófelvételt láthatnánk csak, az anyag pedig nem is egyszerre érkezne meg. Erről mit mond az elmélet?
Te tényleg ilyen hülye vagy? Kérlek, KÉRLEK írd meg, hogy csak viccelsz, hogy csak kariktúrát játszol... atyaúristen, mennyire a béka segge alatt van a közoktatás...
Kedves LAJKA ! :)
Utánnanéztem a féreglyuk kérdésnek és találtam egy sajnos halott topicot ezzel kapcsolatban.
Elkezdtem olvasni és sok sok élményem keletkezett ezzel kapcsolatban .. :)
Pl. ...
Nagyon tetszett amit a nevedről írtál !
" 2001-05-07 12:55:29 (264)
Kovács Attila János
Fizikus vagyok, már volt néhány megszólalásom a topicban barátom és évfolyamtársam, F.Nóra révén. Ezentúl saját regisztrációm is lesz.
Off
A névválasztásról: Lajka az első földi élőlény volt az űrben, az első űrhajós, ahogy biztos mindenki tudja. Talán emlékeztek a híres fényképre, kedves arcára, ahogy a szkafanderből kikandikál az indulás előtt. Azt talán már nem mindenki tudja, hogy az útját szándékosan úgy tervezték, hogy a szputnyik ne térjen vissza. Azért választottam ezt a nickname-t, hogy ezzel is tiltakozzak az állatokkal való kísérletezés minden formája ellen.
A Föld körül keringve a műszerek mérték és továbbították Lajka szervezetének adatait, így az út előkészítette a későbbi, emberes űrutazásokat. Néhány nap múlva a küldetés letelt, a műszerek leálltak, az űrhajó lassan sodródott lejjebb, és a légkörben elégett. Később voltak olyan közlések, miszerint már előbb méreginjekciókkal megölték Lajkát, de a közvélemény nem hisz ennek, utólagos magyarázgatásnak tartja.
Lajka a szputnyik egyik konstruktőrének kutyája volt, testvéreivel együtt. Ott nőtt fel az űrbázishoz közel. Azért választották éppen őt társai közül, mert kivételesen nyugodt és okos volt. Nyugodtan végigcsinált minden macerát, ami a szimulációkkal, kiképzéssel együtt járt, a forgó gyorsulásos kamrát, súlytalanságot, nem tépte ki a bele vezetett műszerek érzékelőit, stb. Bízott a vele foglalkozókban, hogy van értelme, és végül úgyis vége lesz a furcsa eseményeknek, kiszabadítják, megsimogatják és mehet vissza a többiekhez.
Biztos vagyok benne, hogy a Föld körül keringve, mindvégig bízott ebben és szerette gazdáit és az embereket.
Kovács Attila János "
Miért szükséges az időutazás ahhoz, hogy feltételezzük, 3 millió évvel ezelőtt is élhetett a homo sapiens sapiens??!!!
Válaszolok: azért, mert erre utaló bizonyítékok nincsenek.
Kontra: De vannak! Topic című könyv tele van nyomatva ilyen bizonyítékokkal. És hogy
Raphael: "Masodszori olvasasra viszont feltunt hogy a leletek nagy tobbseget nehany ember hozta ossze csak szetszortak tobb fejezetbe hogy tobbnek latszodjon."-néhány ember gyűjtötte össze ezeket az eseteket. És az baj?
Vagy ha a bizonyítékokat csak néhány ember találta, az sem jelent különösebb ellentmondást. Ha kétszer is olvastad a könyvet, emlékezhetnél: egy gáddzsót, aki túlságosan pártolta a leletek hitelességét, úgy kipenderítették a munkahelyéről, hogy belenyomorodott a karrierje. Feltételezni lehet, hogy jóval több ilyen jelenlegi világképünkbe bele nem illő felfedezés történik, az már más kérdés, ki MERI ezeket publikálni!...
Nagyon helyénvaló kérdés. A fekete lyukak is többféle módon jöhetnek létre: egyrészt a csillagfejlődés egyik végállapota, másrészt az Ősrobbanás kezdeti fázisában. Az utóbbi időszekban keletkezhettek féreglyukak is. A másik mód a mesterséges létrehozás.
De a feketelyukak keletkezésére van természetes út is ... ugye az összeroskadó csillag végül szingullaritást eredményez.
Van ilyen természetes mód a féreglyukaknál vajon ?
Erről em olvastam ...
Hát ha a féreglyuk elvi lehetősége bizonyított akkor nagyon valószínű hogy létezik is.
Ugyanígy volt a feketelyukakkal is ... Először csak elvi útun bizonyították majd a gravitációs hatásukból közvetetten is a létezésüket.
Igen, az idődilatáció és az előreutazás már bizonyított. Visszajönni így nem lehet. És 85-ig nem is látszott olyan mechanizmus, ami visszafelé időutazást lehetővé tenne. akkor azonban a Morris-Thorne féreglyukak felfedézésével radikálisan megváltozott a helyzet. A felfedezést természetesen úgy kell érteni, hogy az elvi lehetőségét fedezték fel, azt, hogy befér a relativitáselmélet szabályai közé. A féreglyukak időalagúttá valá átalakítása is. azóta nyílt kérdés, hogy a gyakorlatban megvalósítható-e.
Angol forrást sokat tudnék adni.
És úgy tudom ez már bizonyított tény ....
tehát ha az előreutazást bebizonyították hogy lehetséges ...
akkor talán az ellenkezőirányú utazás is lehetséges ... de lehethogy nem úgy ahogy elepértelmeztten gondoljuk.
A Homo habilis (kb. i.e. 2 100 000 - 1 600 000) már egészen biztosan használt kőeszközöket. Ezek szerint tagolja a tudomány a paleolitikumot (őskőkort) alsó-középső-felső szakaszra.
A következő emberelőd, a Homo erectus pedig már az afrikai kontinenst is elhagyta.
A 230 millió éves rétegből kirobbantott fémharangra kíváncsi lennék. Hol, mikor, kik dokumentálták? Mit találtak még abban a rétegben? Más fémtárgy? Kőtárgy? Ékkövek? Esetleg egyéb maradványok?
tisztelettel kijavitanálak: éppen az ellenkezője igaz. A relativitáselméletben éppen ott van az időutazás lehetősége. Mind a jövőbe, mind a múltba. A kérdés az, hogy gyakorlatilag meg lehet-e valósitani, ill. hogy mikor.
És ahhoz mit szólsz, hogy az emberi DNS-t vizsgálva a genetikusok azt állapították meg, hogy az emberi faj fejlődése 7 millió éve vált el a csimpánzétól?
Másrészt nem a Homo sapiens 100ezer éves, hanem csak a Homo sapiens sapiens.
Bocsánat, hogy távol voltam. Látom, nagyon hiányoltátok topicnyitó szerény személyemet.
Nem fogalmaztam pontosan: a homo sapiens 100ezer éves.
Az időutazást megvitatni az egy hosszabb dolog. De nem feltétlenül kell időutazáshoz kötni a dolgot. Csupán feltételezni kell azt, hogy neadjisten Lucy-val egy időben élhetett már a homo sapiens.
De ilyet azért mégsem engedhetünk meg magunknak.
De nemcsakhogy 3-20 millió éves mai emberi csontvázakat találnak, azt sem fogadják el, ha valahol olyan leletekre bukkannak, ami alapján feltételezni lehet, hogy az előember nem 300, hanem 800 ezer éve járt már egy bizonyos tájon.
Vagy Franciaország partjainál már 2mil. éves kőszerszámokat találnak, holott csak 200ezer éve vagyunk ott hivatalosan...
Az elméletek már ki vannak találva, tudományos biztonságérzetet nyújtanak. Az emberek nyugodtak. Ezt felborítani holmi 230 millió éves rétegből kirobbantott, gyönyörűen megmunkált fémharanggal és társaival... ugyanmár.
igy hirtelen nem is tudom, hogy ez a matematikusoknak, vagy a fizikusoknak szar hir :)
Amugy idoutazas az letezik, ketseg kivul... jelen pillanatban is reszese vagy egynek. Egyenletes sebesseggel haladunk elore (nem mintha tudnak, hogy mit is jelent ez) :)
"lehetetlen egyazon univerzumbol elindulva, ugyanannak az univerzumnak amultjaba latogatva majd onnan az eredeti univerzumba visszaterni, ugy hogy minden tapasztati informacioval az egesz ut soran rendelkezik az utazo :) "
Ennek jelenlegi tudásunk szerint csak és kizárólag az oksági elv mond ellent. Az persze nagyon. Viszont nincs semmiféle okunk arra, hogy higgyünk annak abszolút érvényességében. Legalábbis fizikai oka nincs.