Az az ötletem támadt, hogy gyűjthetnénk a növény- és állatvilágból olyan neveket, amelyekben szerepel a "nap". Az ismeretlenebbekhez lehetne rövid leírást is, egyébként meg képeket is hozzátenni.
Akkor én mondom a napraforgót, amiről egyszer már betettem egy képet.
Napvirág! :) Erről meg majd keresek valahol.
Egyébként szép őszi napunk volt ma, olyan gyönyörűen sütött!
:))
HOL VAGYTOK?? Madrilena, Sajka, Petyus, régi jó topik-hozzászólók, dalszövegidézők, verskedvelők? Ennyire kimerítettük volna a témát?
Olyan egyedül érzem magam... :(
A kertépítészeti terv alapgondolata
A kert formai kialakításának alapgondolata az, hogy a kert az emberiség története során összekötő kapocs a makrokozmosz és mikrokozmosz között. Szimbóluma a paradicsomi állapotnak az isteni, teremtett és az ember által megművelt, létrehozott földi térnek.
Mai tudatunk a középpontba a Napot helyezi. A Nap ősidők óta az élet és a pusztító erő jelképe. A Nap a kozmikus intelligencia, amely megnyilatkozik Jézus Krisztus isteni természetében. a keresztény hit és hagyomány párhuzamot von Krisztus és a Nap között.
A kert szervező motívuma a ciszterna fölé helyezett kút, amelynek fedőrácsa fényes sárgarézből készült Nap motívum. A kút oldalán az éves ritmust megjelenítő csillagképek jelei rézkorongon vannak ábrázolva. A tizenkét részből álló kút fehér márványába csillagformák mélyednek. A kút kávájába vésett felirat "ORA ET LABORA", azt a benedeki alapgondolatot jeleníti meg, amely éves és napi ritmust ad az európai ember életének, egyensúlyt hirdetve a lelki élet, a szellemi és testi munka között.
A Nap a kerti kompozícióban a kút fölött helyezkedik el. A tűz és a víz ellentétes elem, mégis az ember életétől elválaszthatatlan.
A víz az élet kezdete, az élet forrása, a megtisztulás eszköze, az újjászületés eleme az ember számára. János evangéliumában Jézus, mint az élő vizek forrása jelenik meg (Jn 4,7-26). a keresztény közhit szerint Jézus megnyitotta a paradicsom megrekedt forrását az embereknek, hogy újjászülethessenek benne. (Vö. Hoppál-Jankovics: Jelképtár. Helikon, Bp. 1995.)
A kút körül koncentrikus körökben, különböző burkolt, gyepes és növénnyel beültetett felületek a Nap körüli bolygópályákat jelképezik. A Merkúr, Vénusz köre után a Föld körén belül jelenik meg az a négyszög motívum, amely a kertművészet történetében a paradicsom képe, világmodell, a kolostori kultúrában pedig mindezen jelentéstartalmak keresztényi gondolattal ötvözött megjelenési formája a kolostorok kerengő-udvarában. Mindezen szerkezetet kiemelt, téglából kialakított növényágyak foglalják keretbe és választják el az épülettől.
Herczeg Ágnes
A kolostor-kert (A Tihanyi Bencés Apátság kertépítészeti tervének bevezető tanulmányából)
Itt vagyok
Szép leszek
Szép ruhám
Felveszem
Ugatok, ha akarok
Hogyha lesz majd hozzá kedvem
Feljön a nap az égen
Eljön értem
Málnaszörp, szeretem
Utazás, Szerelem
Hívogat, ez a nap
Jönnek már a sugarak
Indulok Kedvesem
Hogyha lesz, majd hozzá kedvem
Feljön a nap az égen
Eljön értem, hogy elkísérjen
Arcoddal ébredtem
Fürödtem fényedben
Feljön a nap az égen
NAP, NAP, NAP!!!!!
Hol vagytok, napkedvelők, napimádók stb?
Látjátok, már magammal beszélgetek itt a topikon. Annyi jó hozzászólás nem hangzott még el... amit csak ti tudtok megírni!
Gyertek, Régiek és Újak!
:-)
Sorridente
Set the Controls for the Heart of the Sun
(Pink Floyd - Roger Waters)
Little by little the night turns around
Counting the leaves which tremble at dawn
Lotuses lean on each other in yearning
Under the eaves the swallow is resting
Set the controls for the heart of the sun
Over the mountain watching the watcher
Breaking the darkness waking the grapevine
One inch of love is one inch of shadow
Love is the shadow that ripens the wine
Witness the man who raves at the wall
Making the shape of his question to heaven
Whether the sun will fall in the evening
Will he remember the lesson of giving?
The heart of the sun ...
The heart of the sun ...
The heart of the sun ...
Viens plus prčs de mon amour
Viens plus prčs de mon coeur
Viens plus prčs et chaque jour
Prends vite mon bonheur
Prends vite mon bonheur
Prends vite mon bonheur
Ugye tudjátok, hogy szombaton (31-én) hajnalban részleges napfogyatkozás lesz? Napkeltekor (4.52) a felét, 5.18-kor pedig a napkorong 80%-át takarja majd el a Hold.
A Nap szeretteiCarl Orff népszerű művére, a Carmina Buranára készült. Orff zenéjéből olyan derű, dévaj jókedv, ártatlan öröm vagy nemesen egyszerű bölcsesség, őszinte fájdalom és bánat árad, amely a születés, az öntudatra ébredés, a szerelem, a csalódás, vagyis egyszerűen a felnőttéválás minden korban aktuális kérdéseit a tánc különösen érzéki eszközeivel mutatja be.
A gázok és folyadékok örvénylése hanggal jár, ez történik pl. a vízeséseknél is, és most már biztosan tudjuk, hogy a Nap belsejében is.
140 éve tudjuk, hogy az ún. fotoszféra mellett, amelyből a fény legnagyobb részét kapjuk, van a Napnak egy másik rétege is, ahonnan fény jön, és ez a kromoszféra. Ez az, amelyet közvetlenül a teljes napfogyatkozás előtt, ill. után vörösben izzónak látunk. Később azt is megállapították, hogy ez a réteg erősen struktúrált és állandó mozgásban van. És az az energia, ami fényként jelenik meg, ennek a rétegnek az állandó mozgására vezethető vissza. 1948-ban két német fizikus, egymástól függetlenül, erre a folyamatra kidolgozott egy elméleti modellt. Eszerint a fotoszféra mélyén örvénylő gáz hanghullámokat kelt, amelyek a kromoszférába futnak és ott adják le energiájukat. Ezt az elméletet igazolta most egy fiatal, még doktorandus hölgy a göttingeni egyetemen. A németek teneriffai nap-obszervatóriumának mérési adatait elemezte egy erre kidolgozott nagyon bonyolult módszerrel. Ezek rövid periódusú hanghullámok, 10-150 mp közöttiek. Igaz, hogy ebből a rétegből a fénysugárzásnak csak kb. egy ezreléke származik, de a jelenség megértése mégis nagyon fontos, már csak azért is, mert ez más csillagok esetében is hasonló lehet.
Ez egy szegedi egyetemista szakdolgozatának címe, s ha már feltette az internetre, el lehet olvasni... :-)
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/termesz/csillag/naphat/html/