Dél-Afrikában csak Durbenben voltunk, ami édeskevés, de annyira pozotívan éltük meg, hogy az idén, Togo után annak a szervezésével is megpróbálkoztunk, de itthonról, irodával egy hét félmillió /fő, úgyhogy magánúton próbálkoztunk, de mivel szorított az idő, így Marokkó lett belőle. De az egy másik topic... Szia!
Szia Satine, teljesen egyetertek azzal, amit irtal. En is jobban szeretem ha mar elore lehet tudni, hogy milyen szintu a hotel meg a tobbi szolgaltatas, elvegre nem minden nap utazik az ember.
Azt hallottam, hogy Del-Afrika mar majdnem teljesen megbizhato az infrastrukturat illetoen, kiveve talan a turizmusban dolgozo alkalmazottak kepzettsegi szintjet. (Pl, eleg hihetetlennek tunt, de egy ismeros meselte, hogy a hotel rendelkezett hordarral is (ami ugye nem a legfontosabb extra) de megsem sikerult a cuccokat elvitetni a szobaig, mert a hordar nem tudott olvasni, igy nem talalta meg az szobaszamot. Akkor mar inkabb ne legyen hordar vagy pedig forditsanak egy fel napot a kepzesere.)
Viszont a taj gyonyoru, mar amennyire a teveriportokbol kiderul. Az Europaban sugarzott tevereklamok nagy reszet itt gyartjak, mert annyira hasonlit a taj jellege az europaihoz.
Na tessék, megfogalmaztad mindazt, amit mi is szeretnénk.
Családhoz mondjuk soha, de ze egy más kérdés.
Marad az összes többi megoldás.
A párom már kempingbe nem (koránál és súlyánál fogva); lakókocsi nem, vezetés, szűkös körülmények, nálunk ez nem megy.
Nálam minden menne még, de az együttélés szabályai mást diktálnak.
Amolyan tömegszállás, turista szállás stb. a fentiek miatt nem.
Mi marad, a szálloda...
Mi 5*-ba soha, viszont 4*-ba már annál inkább,
régebben még a 2*-ban is elvoltunk, aztán jött a 3*-os korszak, de azért kezdünk beleszokni a 4*-ba, azon belül viszont mindig a kicsi, családias, helyi jellegűt keressük, ha tehetjük.
De tudjuk, hogy nem ez az igazi.
Arab és afriaki országban már inkább a 4*-t keressük, ha lehet, és ha meg tudjuk fizetni.
Az aranyozott cipellőjű vacsorák nekünk sem mennek, mondjuk az uszodát szoktuk keresni, mert itthon rohadt drága, és ha ott olcsóbb, akkor miért ne;
de ez már nézőpont kérdése, és komolyan mondom, hogy a korral jár.
Nem azt mondom, hogy vén csotrogányok vagyunk, de ahogy idősödünk, úgy szükségesebb a komfortérzet.
Ezzel lehet nem egyetérteni, de mi itthon baromi sokat dolgozunk mind a ketten, hajnaltól, éjjel, hétvégén, nekünk a külföld egy kis kényelmet is kell, hogy adjon. Gondolik itt olyanra, hogy ha 40 fokban nincs légkondi, a párom el sem jön, ugyanakkor a legvadabb helyekre elmegyünk kirándulni, mászkálni... De utána jó "hazamenni" a szállodába, ahol van meleg víz, mondjuk...
Tudom, hogy ez sokaknak ellenszenves, tudom, hogy kicikezendő, de vannak szolgáltatások, amelyekre egyszerűen szükségünk van.
Ezért is kerestünk Togóban 4*-os szállodát, de az irodáknál csak 1-2 5*-os volt a toplistán, azt meg nem kértük.
Mi szeretjük Afrikát, szeretjük az éghajlatát, a természeti kincseit, szeretjük az embereket, a nyugodtságukat, szeretjük, hogy kiszakadunk itthonról, szeretjük valahogy azt a közeget, annak ellenére, hogy néha kiakadunk, és elegünk lesz, mint pl. most Marokkóban, de ez nem az országnak szól, nem a kontinensnek, a pillanatnyi érzéseink voltak ezek, és tulajdonképpen mélységes sajnálat, tehetetlenség az, amit éreztünk az emberek nyomora, nyomorúságos életkörülményei miatt, és nem is volt kedvünk turistának lenni, de ez máshol téma...
Bennem az Afrikával kapcsolatos legendákat a 15 éves kapitány alapozta meg - a rabszolgapiac, a hangyák, stb. - és Kenyában járva nem is kellett csalatkoznom. Rabszolga ugyan már nem volt, de hangyák igen! :)))
Ja, ez tenyleg igy van, hogy a helyek hamar elkelnek, mert ahhoz vannak szokva az emberek, hogy akar felevvel az idopont elott mar le kell foglalni az utat.
Meg nem voltam Afrikaban, mert egyelore meg nem talaltam ki, hogy hogyan es hova. Nem szeretnek ugy menni, mint a franciak tobbsege, hogy egy europai cegnek az afrikai hoteljeben lakni, uszodaval es golffal az epulet mogott, francia kajakat enni, es este resztvenni a kotelezo ismerkedeses bulin, na meg nagyritkan latni egy-egy helybelit is amint a francia hoteltol a leheto legmesszebb eli a sajat eletet.
De szervezett keret nelkul se volna egyszeru, ha egyaltalan nem ismerem az orszagot, igy lehet hogy egy csomo mindent kihagynek az erdekessegek kozul. Az ismerosok nyakara nem varrnam magam, mert ok inkabb csaladhoz mennek, meg nem tudom, hogy milyen a csaladi szitu, akar penzileg is, szoval nem akarom leterhelni oket. Meg a hotelinfrastruktura meg altalaban a szolgaltatasok meg nincsenek eleg jol kialakitva, ahhoz hogy spontanul meg lehessen bizni egy ketcsillagos szallodanak a minosegeben, vonatjaratok pontossagaban stb. Legalabbis ezt hallottam.
Hú, nem tudom megmondani mi vonz, de vonz, és egyre inkább vonz...
Néha olyanom van, mint pl. most Marokkó után is, hogy elég volt a nyomorból, a szegénységből, irány másfelé; és amikor ott vagyunk, akkor valszeg az jut majd eszembe, hogy elegem van a nagyképű gazdagokból, ahol én a csóró magyar vagyok, szép-szép minden, de irány valami emberséges, emberközil, barátságos, nyugis ország.
H.G-nek igaza van, valami misztikus dolog vonz még mindig.
Ugyanakkor be kell vallanom, hogy vonz maga az ország megismerése, de azért kell valami pihenés, valami nyugis pihenés is nekünk - korunknál fogva... Szóval nem amolyan csillagtúrás utazók vagyunk, ezt elismerem.
Szeretünk barátkozni, címeket cserélni, de - természetesen - ezek a kapcsolatok 1-2 levél/mail/stb. után szépen kihunynak.
Ebbe én eleinte belebetegedtem, mert egyébként nagy levelező és barátságtartó vagyok, nem1x összeismerkedtünk x idegenvezetővel, és kért valamit, vagy megemlített valamit, hazajöttünk, csomagoltam a kért könyvet, anyagot stb., és sokszor még választ sem kaptam, ezt ilyenkor kicsit zokon veszem, egy időre elmegy a kedvem az egésztől, aztán újra kapcsolatokat teremtünk, és újra csalódunk.
Szép lassan hozzá lehet szokni, hogy a kapcsolatok csak a turistának szóltak, és csak arra az időre, amíg mi is pénzes vevők voltunk.
Ez csúnyán hangzik így, lehet, hogy nem is igaz, de sajnos a kapcsolataink nem tartanak soká...
A Togót, azt hiszem, azért nézte ki a párom, mert még amolyan érintetlen, felfedezetlen területnek tartotta, szereti, ha mi magunk szervezünk programokat, akkor, amikor mi akarjuk, ha úgy ébredünk, hogy nyűgösek vagyunk, és inkább pihennénk, akkor azt tesszük, vagy kelünk hajnalban, és bejárunk ungot-berket. Nem vagyunk már mai csirkék, látni is akarunk, de pihenni is.
Togó nem a szállás minősége miatt hiúsult meg, hanem mert egyáltalán nem volt szállás-visszaigazolásunk a vízumhoz.
Nem nagyon próbáltunk külföldről, bevallom, de teljesen igazad van, csak ahhoz ismernünk kellene a kinti vízum-törvényeket is; egyébként árban és minőségben is mindden veri az itthoniakat, a baj az, hogy el kell itthonról jutni abba a bizonyos európai nagyvárosba jutni.
Mellesleg "hazudtam", mert szoktunk nézni a külföldi teletextet, hirdetéseket, akciókat, és legutóbb pl. bécsi és német irodáknál próbáltunk Jamaicát, Marokkót, Dél-Afrikát szervezni, csak mire mi lelevelezzük, lefaxoljuk, többnyire minden betelt, elkelt...
Majd legközelebb időben ébredünk... ha lesz még legközelebb...
Fekete-Afrikának van egy megmagyarázhatatlan feeling-je szerintem, valószínűleg ez vonzza satine-t is. Nekem azért tetszik, mert még mindig olyan, mint a Verne-regényekben, és azokat fiatalabb koromban(...) nagyon szerettem :)))
Szia, Csenge!
Irtó aranyos vagy, nem is tudtam, hogy Te is Fro-ban élsz; így már sok minden más, persze.
A Togót most elhalasztottuk, "helyette" Marokkóban voltunk, és még a háború előtt pont hazaértünk.
Sajnos nem tudunk nyáron Togóba utazni, hacsak valami lottó5-ös be nem üt, mert ezért mi egy évig dolgozunk, gyűjtögetünk, hogy egy évben 1x valami jó helyre elmehessünk.
Legközelebb jövő jan-ban gondolunk majd Togóra...
Sajnos.
De azért kösz az infót.
A szálloda - mindegy milyen szinten- már a vízumhoz kellett volna, mert a szálláshely visszaigazolása nélkül nem kaphattunk vízumot.
Mellesleg ez a vízum is csak belépésre jogosított volna, de már idáig sem jutottunk el.
Az utazási irodák katalógusában csak 5*-os szálloda van, de az meg nem a mi világunk, sem árban, sem egyébként.
A strand, strandolás is amolyan mellékes, de ha már tenger- vagy óceánpart közelében van az ember, szerintem jogosan szeretne strandolni is...
De nem ez volt a kikötés, ill. elsősorban azon bukott meg a dolog, hogy nem sikerült szállásfoglalást bemutatni...
Köszönöm szépen az infókat, üdv a togói ismerősödnek!
Még nem tettünk le róla - remélem, mások sem, úgyhogy még minden érdekel továbbra is!
Most olvasom ujra a hozzaszolast, amiben azt irod, hogy remeled, hogy nem lesz haboru Afrikanak azon a reszen. Tobb nyugati folyoirat rendszeresen kozli a veszelyes orszagok listajat, azzal a cellal, hogy azok az utasok akik uzleti cellal utaznak, tudjak idejeben felmerni, hogy mire vallalkoznak.
Ha meg nem talaltal ilyen listat es szukseged lenne ra, megprobalom megkeresni a neten. Papir verzioban mar megvan.
jo hireim vannak, a haver tudott egy-ket kerdesre valaszolni. A noknek ajanlott szolidabban oltozni, de vekony cuccokat erdemes vinni, mert egyfolytaban meleg van ott. A helyiek nem igazan beszelnek angolul, szoval ez negativum. Viszont a srac felajanlotta, hogy amennyiben valamikor julius 14 es augusztus 15 kozott akartok Togoba menni, o szivesen megmutatja nektek a latnivalokat. (Nagyon jol beszel angolul es nemetul.) Azonkivul, ha szuksegetek van erre, ismer egy hoteltulajdonost vagy hoteluzemeltetot, aki szallast tud biztositani.
Allitolag van kiepitett tengerpart es strandlehetoseg.
Azt is mondta, hogy nem ajanlatos idegenvezeto nelkul barangolni az orszagban, mert vannak veszelyesebb helyek is, amiket jobb kerulni. Pl az erdokbe se szabad egyedul menni (asszem dzsungelrol van szo - ezt te biztos hogy jobban tudod). Arra is kell vigyazni, hogy a feher turistakat rendszeresen megprobaljak atejteni pl valutavaltaskor es bevasarlaskor.
Egyebkent azt mondta, hogy erdemesebb egy egyhonapos vizumot kerni, amennyiben lehetseges, hogy a helyszinen ne gomboljanak le tul sok penzt rolatok egy ujabb vizumert. Mondjuk a srac nem ismeri a Magyarorszag es Togo kozotti megallapodasokat ami a vizumot illeti, mert Parizsban el (en is), de Parizsban (es valszeg az EU minden orszagaban) az EU-allampolgaroknak es az EU-ban eloknek van lehetoseguk 40 euroert egy egyhonapos turistavizumot kapni.
A párom olvasott egy rövid újságcikket úgy egy éve, és akkor ő is azt mondta, hogy na, hol is van ez a Togo, és így kezdődött... Nagyon pici ország, úgyhogy nem a rengeteg látványosság vonzott volna, hanem a másság, hogy Ny-a, hogy ezen a vidéken még nem jártunk, a tengerpartja, a nemzeti parkjai, az állatvilága, hogy egy más világ, hogy most kimarad a háborús övezetből, tehát nem rizikós, hogy télen is jó az idő, hogy át lehet könnyen menni más országba, hogy kicsi ország lévén könnyen be lehet járni, azaz igazából megismerni.
Ilyesmik vonzottak volna,
de elég sok intő jel volt ahhoz, hogy ne forszírozzuk tovább.
Amiket írtam, gond volt a vízummal, csak 2 napra adják itthon, a szállás-visszajelzés nem ment flottul, azóta sincs meg, tehát a repjegy is ugrott, úgyhogy majd legközelebb.
Most a háború szelét kikerülve vágyakoztunk Afrikába, remélem, sehol nem lesz háború...
Szia! De jó, hogy itt vagy!!
Sajnos nem jött össze ez a Togó.
itt legalább bátran leírhatom, hiszen ez a topic erről szól szól, hogy nagyon-nagyon sajnálom!!!!!!
Szóval a párom kitalálta, hogy valami "háborúilag" semleges helyet választ, plusz neki (is) az idén kerek évfordulója lesz...
Nosza.
Kiválasztotta a Togót.
Emellett a környező országokat.
Ebben éltünk úgy 2 hétig.
Szerveztünk, terveztünk, faxoltunk, nemzetközi méleztünk, tökjó volt, komolyan, nem bántam meg,
és ezért nagyon rosszul alakult, hogy egyszerűen nem sikerül szállást találnunk, és így nincs vízum stb.
Szóval ugrott a dolog...
Sajnos ma este eldőlt, hogy nem tudunk Togóba utazni. Sajnos.
Egyedül a Palm beach válaszolt vissza franciául egy levelet, hogy menjünk, van szállás. Semmi ár, semmi hivatalos foglalás...
Jó pofák. Erre nem adnak vízumot.
No és nekünk sem mindegy, gogy 60 vagy 120 s-os egy szoba...
Mellesleg a 100-120 s-os nem is a mi világunk, nem is érezném jól ott magam, még ha meg is tudnánk fizetni.
Hát ennyi.
A repjegyet ma törölték...
Nagyon szomorúak vagyunk,
de reméljük, hogy 1x még eljutunk azért ide...
Úgyhogy ha találkozol az ismerősöddel, mondd el neki, hogy mi történt, és hogy nagyon sajnáljuk.
Bármilyen információd lesz, írd meg ide, kérlek, hátha közben mást érint esetleg, de engem is érdekel minden!!!
Kösz, a kinézett 3 és 4*-os hoteleket "belőttük", utazási irodás ismerőst kerestünk, faxolt, sürgette, megrendelőt küldött, ahol nem volt fax, ott telefonált, de kiderült, hogy franciául sem értették meg egymást, sajnos ma estig sem jött vissze egy db szállásigazolás sem.
Az iroda pedig nagyon profi, 12 éve velük utazunk, vip-eseket is utaztat, nagy múltú, ismert iroda.
Szóval nincs szállásunk, anélkül pedig nem kapunk vízumot, és a kör bezárult.
Holnapig tartották a repjegyet, talán még holnap csoda történik,
de az már olyan kapkodással járna...
Azért még reménykedünk...
Sajnos nem alakulnak túl jól a dolgok.
Csütörtökön egy ismerősünk az utazási irodájából több szállodától is kért szállásfoglalást 25-étől, és nem fogod elhinni, de ma estig egyik 3-4*-os szálloda sem válaszolt az iroda megkeresésére!
Ettől teljesen kivagyunk, a repjegyet ugyan tartják még 1-2 naig, de lassan a vízumot is intézni kellene, no meg minden egyebet.
Nem szokott ennyi ideig tartani a szállás lefoglalása.
Ha holnap nem rendeződik ez a dolog, akkor sajnos másfelé indulunk el,
de ez nem azt jelenti, hogy Togo elfelejtve, nem, csak az idén akkor ez már nem jön össze.
A leírásod mellesleg tökéletesen illik rám, a szőke, hosszú hajú, kicsit teltebb stb, úgyhogy én ezekkel tökéletesen tisztában vagyok, nem is véletlen, hogy pont ilyeneket kérdezek...
Itthon sem rakom ki a "dolgaimat", nem az a típus vagyok, csak jó tudni, mennyire kell bebugyolálnia az embernek magát...
Azért bármikor bármi infód van, kérlek, írd meg, okszi???
Szia és kösz!
sajnos a togoi ismerossel nem tudok egyhamar talalkozni, ugyhogy csak nagyon keves infom van. Az viszont biztos, hogy a nyelv miatt nem kell izgulni, mert a helyiek szamara a francia csak az adminisztracio nyelve. Ezen kivul meg annyi nyelv van, ahany torzs.
A turistakkal erintkezo emberek biztos tudnak angolul. Jobb szolidan oltozkodni, meg akkor is ha nem muzulman orszag. Az afrikaiak egeszen maskepp reagalnak a noi bajak latvanyara, ugyhogy, foleg ha a nagyon vilagosboru, esetleg szoke, teltebb kategoriaba tartozol, akkor jobb, ha megfelelo hosszusagu cuccokat hordasz.
Egyebkent tenyleg nem art hosszutavon egy Visa kartyaba befektetni, mert ezt barhol elfogadjak.
Ha összejön, ezt holnap reggel tudnunk kell, akkor 25-én vagy 26-án utazunk, Togóba.
A repjegy erre a 2 napra volt kiajánlva, a szállásra várunk, a szállás-visszaigazolásra.
Elméletileg tudjuk, mit szeretnénk, el is faxolták az árajánlatot, jó is lenne, de az interneten csak a Visát fogadják el, nekünk meg más kártyánk van, csesszus, így meg kellett kérni egy irodát, hogy segítsenek, egyébként is biztonságosabbnak érzem, ha iroda foglalja le, mint én, nem tudom, erről mi a véleményetek...
Úgy gondolom, nekünk, egynapi repülés után, megérkezve egy idegen országba, az is fontos, hogy legyen egy transzfer, amikor se készpénzünk, se aprónk, se kedvünk alkudozni, se fogalmunk az árakról nincs... nincs kedvem taxizni..., volt már, amikor nagyon átvágtak...
Szóval azt várjuk, hogy az iroda kinyisson reggel, meglegyen a szállás, irány a repjegyet lefoglalni, vízumot intézni.
Kedves Cosmopolita!
Mi (az idén legalábbis) biztosan letettünk a Gambiáról, egy másik topicban írtam, hogy több légitársasággal kellene átszállással utazni, ezért igen kemény a repjegy.ár.
Remélem, nem reklám, mi véletlenül bukkantunk rá a Kalandor nevű utazási magazinra, és a febr-i számban van Gambiáról szó, és persze árajánlat is.
Pl. egy 3*-os szállodában 8 nap 379e ft/fő, ehhez jön még kb. 50 e egyéb, illeték, biztosítés stb, és aztán ugye a költőpénz, a programok. És csak 1 hét. Nos ez sajnos nem nekünk való, úgyhogy hanyagoljuk Gambiát, ezért (is) szeretnénk most, ha a Togo összejjöne, de ez csak holnap derül majd ki. Bevallom, nem gondoltam, hogy Ny-Afrikába eljutni ennyire költséges, különösebb luxus nélkül, tehát nem 5*-os hotelbe, nem pélpanzióval, nem körutazás...
A Togo is többre jön ki, mint amit elterveztünk, de valamit valamiért, kicsit összébb húzzuk magunkat...
Bármi infód van az alapismereteken túl, szívesen veszem. Kösz!
Még régebben láttam képeket Gambiáról és nagyon megtetszett. Egyelőre csak álom, ami remélem egyszer valóra válik.
Múlt nyáron én is kértem ajánlatot az ajánlatot kérek lapról, azt hiszem a Travel21 nevü iroda (?) válaszolt egyedül.
Ha megtalálom az ajánlatot, akkor megírom, hogy akkor mennyit mondtak rá.
persze, mindent megkérdezhetsz, én is ezt teszem. ez a lényege!:
először Togóról:
körbejártuk, az airFrance-é a legjobb ajánlat;
ill. van olyan, hogy Bécsből indul a repülő, elmégy Párizsig, onnan Togóba, nos, erre mi azt mondtuk, hogy ha már Bécstől Párizsig, akkor egyszerűbb lenne Bp-ről Párizsig, és tudvalevő, hogy ha azonos légitársasággal utazunk, akkor más a díjtétel.... mármint kedvezményesebb.
Szóval az Aerovivánál találtunk repjegyet, csak akkor és különböző kritériumnak megfelelően 188200-ért plusz illeték, ami 19200.
Más irodák ezt 200 fölött ajánlották jóval, illetve elment egész 360-ig, a repülőn belül kapott helytől függően.
Nem vagyok tisztában a repülőkben kiadott helyek kategóriáival, de tudom, hogy léteznek különbözőségek, ha valaki tudja ezt, világosítson föl; az olcsó jegyeinkkel eddig középen utaztunk, vagy a 2x3-as üléseken sem az ablak melletti jegyeket kaptuk, egyébként nem tudom, mi a különbség.
Szóval: Togóba a legolcsóbb ajánlatokat megkérve is mint 220-nál kezdődött, sőt, ki kellett volna utazni egy közeli városba...
persze nem tudom, hogy az Aeroviva mennyire korrekt, és mennyire tartja az árat, mert nekünk még a szállásfoglalástól függ, ami, mint kiderült, nem egyszerű dolog.
Mi ugyan kinéztük az interneten a nekünk tetsző szállást, árban, egyéb körülményekben tetszene, bár nem sokat tudunk róla,
de nem tudtam közvetlenül az interneten lefoglalni, mert ebben a szállodában csak a Visát fogadják el, nekem meg EMC-m van...
Nesze neked még nem Eu...
Ha igényelek egy Visát, az min, 10 nap (!!!!!!), és mellesleg kb. 10-12-14 ft, attól függ.
De nekem erre már nincs időm.
Ezért megkértünk egy utazási irodát, kérje le a szállást, természetesen jutalékkal, és fizesse ki az ő Visájukról..., mi majd itthon forintban...
Nos, erre várunk, mert 2 napja a 3-4 szállodától semmi válasz a helyfoglalásra.....
Alternatívaként néztük a Gambiát, de az végképp katasztrófa árban,
mert oda nincs állítólag olyan légitársaság - egy, amelyikkel Bp-ről folyamatosan meg lehetne szervezni az utat.
Min. 2 légitársaság, és azért sokkal drágább, a Gambiát nekünk 360 körül kezdték kiajánlani...
Sajnos, ezt feladtuk. De állítólag más 25 év alatt, ill. egyéb kedvezménnyel, más, ha te kijutsz valahogy az indulási állomásra, pl. kimégy vonattal Párizsba vagy valami ilyesmi.
Mi ettől már öregebbek vagyunk, ill. 25 fölött. Sajnos.
Úgyhogy ránk már semmi kedvezmény sincs.
Mi már örüljünk, hogy élünk.... :)))
A Gambia baromi drága - nekünk --- van egy Kalandor nevű magazin, nem vagyok senkije, mi is most botlottunk bele először, de Gambiáról. Maliról van benne hosszú cikk, plusz árajánlat...
Nos ez nekünk sok-sok pénz, most nem fér bele...
Togót, ha sikerül kevesebből fogjuk kihozni, legalábbis alapáron, tehát repülő plusz hotel plusz reggel plusz transzfer. De ez a jövő még...
Ha a togói (Lome) 3*-os szállodánkat 65-70 usd között visszaigazolják a repülőjegyhez, akkor juhhé, utazunk, ha nem, akkor maradunk, és keresünk valami szervezett, csoportos, akciós utat gyorsan...
Az egész nem túl olcsó, mert mire mindent összeadunk, 700 körül van, és jön a kinti élet, a vacsik, megélhetés, programok, szóval 1 milla, na bumm, megint nem veszünk új cipőt, és x éve semmi nincs felújítva... jöhet az adórendőrség... :)))))
Jaj, ne csináld! nem is mertem ilyet remélni! Úgy örülök neked máris!!!!!
A repülőjegyfoglalásunk gyakorlatilag megtörtént, most a szállásfoglalás visszaigazolására várunk,
de hétfő reggelre ennek össze kellene jönnie, hogy a febr. 25-26 körüli időpontra mindent elintézzünk, vízumot, ilyesmit.
Nagyon sok minden érdekel, a különböző honlapokat már végigjártam, mindent kikutattam, elolvastam, a Lonely Planettől kezdve, a togói hivatalos honlaig, a kanadai követségi oldaltól kezdve, mindent, ahova elkeveredtem, a L. Planet fórumán találtam is levelezőtársakat, de az lenne az igazi, ha magyar nyelven tudnék infókat szerezni olyantól, aki ott vol, ott élt, járt ott stb.
Mi ketten utazunk, egyéni szervezés, turista út.
Ami most a legégetőbb, hogy nekünk itthon a francia nagykövetségen kell vízumot kérnünk, amit 2 napra (!) adnak meg, ez egy kicsit rázós téma, félünk, hogy belépéskor, a repülőtéren nem engednek tovább, és akkor ugrik a két repjegy, ugrik a befizetett szállás, minden. Ettől aggódunk, de semmi priuszunk sincs, papírjaink rendben, úgyhogy reméljük, semmi gond nem lesz.
De érdekelne, volt_e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, és pl. belépéskor mennyibe kerül a vízum, van-e szabott ára, vagy rögtön legombolnak-e bennünket?
Mások írták, hogy Beninből pl. a határon 1 S-ba került az átlépő vízum.
Loméban, a Hotel Ecole le Benine-ben szeretnénk megszállni, ez egy 3*-os szálloda, ill. més 4*-ostól is kértünk árajánlatot, de ők még nem jeleztek vissza, hogy van-e szabad szobájuk.
Ismered-e ezt a szállodát?
Több helyen is olvastuk, hogy itt a strandot a helyiek vécének használják, ami számomra azt jelenti, hogy nincs kiépítve a strand, nem lehet majd az óceánba csak úgy beszaladni meg kiszaladni, leteríteni a törölközőt a homokba stb.
Egyáltalán, a nőknek vigyázniuk kell-e valamennyire az öltözködéssel? Bár ez nem muzulmán ország, de biztosan vannak elvárásaik, én ezt be szoktam tartani minden országban.
A szállodát nem félpanzióval ajánlották ki, olvastuk, hogy rengeteg étterem van. Tényleg így van-e, nem gond-e, ha normális európai emberek egyszerű, helyi éttermekbe bemennek, érhet-e atrocitás, persze mi is normálisan viselkedünk.
Lehet-e szabadon sétálni a városban, mi a helyzet az esti sétákkal? Mert pl. Kenyában (tudom, más világ) csak taxival volt szabad este közlekedni, engem ott zavart is a bezártság.
Szeretnénk bejárni az országot, bizonyára ott helyben találunk programszervezőket, vagy mi magunk elindulunk, ez ott majd kialakul. De mi az, amit mindenképpen látnunk kell, amit nehogy kihagyjunk?!
Sajnos franciául nem tudunk, megértenek-e majd bennünket angolul? (ezen már nem tudunk segíteni, lesz, ami lesz...)
Nem is tudom, minden-minden érdekel! Alig várom már, hogy összeálljanak a dolgok, és mehessünk, nagyon izgalmas már maga a tervezgetés is.
Kérlek, bármit megtudsz, mindent írj meg, ha gondolod, és adsz egy tel.számot, szívesen föl is hívlak - remélve, hogy nem Togóban tartózkodsz... Vagy igen????