Pilhálnak volt egy jó írása erről nemrég az MN-ben, tollhegyen ...
Ütősnek éreztem, biztos azért, mert nem vagyok érintett. Amúgy biztos kimagyaráznám magamnak ...
Nekem minisztériumi oviba jártak a gyerekeim az anyukám révén és _sokkal_ kevesebb gyerek jutott egy óvónénire mint itt a közeli oviban, ugyanis ott is körülnéztem. Tutira spórolnak az ovisokaon is. A bölcsödék is túlzsúfoltak, a kisebbik lányom járt kb fél évet bölcsibe és olyan sokan voltak, ki se tudtak menni télen a kertbe, mert túl sokáig tartott volna a két dadusnak felöltöztetnie a gyerekeket. Pár kicsi mindig ott üvöltött a járókában az anyja után. Ha kutyákról lett volna szó, biztos feljelentik őket állatkinzásért... de a gyerekeinkkel bármit megcsinálhatnak. A dadusok kedvesek voltak, dehát 3 év alatti gyerekből maximum 5-öt tudna egy dadus ellátni itt meg 10 jutott egyre.
Azóta talán már be is zárták azt a bölcsit, hiszen fogy a magyar, minek olyan sok bölcösde, ovoda :-((((
Az előző beírásomban félreérthetően fogalmaztam. Azért, hogy egyértelmű legyen:
1. A MÁV nem kíván hozzájárulni a debreceni óvodája fenntartásához. - Ez rendben van.
2. Ha az óvoda tovább kíván működni a MÁV telkén álló MÁV épületben, az ovinak fizetnie kell évi 5.000.000 forintot a MÁV kasszájába. - Ez rendben van?
Bokor, én azt mondam, hogy
1. Ha 5 év alatt 58 ezerrel kevesebb ovódás lett az országban, akkor első ránézésre indokoltnak látszik, hogy kevesebb óvodára van szükség (mert ne herdáljuk a befizetett adónkat). (Ha eddig túlzsúfoltak voltak az óvódák, akkor lehet, hogy nem kell megszüntetni, de erről nem irtok, hogy így lenne, én meg már elég régen voltam óvodában)
2. A MÁV a vonatokkal foglalkozzon (mert 1. ahhoz ért, arra vannak emberei 2. társadalmilag jobban átlátható, hogy mire mennyit költünk az adónkból, stb. ) Mert ha óvodával is foglalkozik, akkor elkerülhetetlen, hogy focicsapatot is tartson, spanyolországi nyaralót a vezérigazgatónak, szakértőket 1,5 M dollárért, zenekart, táncegyüttest stb. És igy folyik szét ellenőrizetlenül a rengeteg pénz (ha jól emlékszem tavaly 14 milliárd adóforintot adtunk a MÁVnak) Én nem azt mondom, hogy szünjön meg az az óvoda, hanem azt, hogy az óvodák fenntartása az önkormányzat feladata és nem a MÁV-é, és ha az ilyen dolgait a MÁV leépiti (persze a focicsapattal meg a többi marhasággal kellett volna kezdeni) az szerintem jó irányba tett lépés. És azt se mondom, hogy ezekre a kultúrális dolgokra nem kell költeni, de ne egy veszteséges vasúti szállítássl foglalkozó állami vállalalat költségei között legyenek az ilyen dolgok elbújtatva, mert amint látod, az ide vezet, hogy attól függ a gyereked óvodájának megléte az éppen aktuális MÁV vezérigazgatónak milyen napja van.
3. Nem értem, hogy milyen alapon állitasz be egy egy lelketlen gyerekkínzónak. Ez a beszélgetés nem arról szólt, hogy a gyereknek van vagy nincs lelke. Csak azt mondtam, hogy azért mert 100-ból 99 gyerek arra szavazna, hogy pl. töröljük el a védőoltásokat, az nem jelenti, hogy ez alapján kellene ilyen kérdésekben dönteni.
Kedves Bokor, a debreceni óvoda 40 dolgozójából 17 fő kapja a MÁV-tól a fizetését. Az ovi vezetői felajánlották, hogy lemondanak a MÁV minden támogatásáról, a 17 dolgozó munkabérét is az alapítvány fizetné, de szóba sem állnak velük. Csak ha fizet évi 50 millió forint bérleti díjat, akkor maradhatnak.
Az óvoda dolgozói abban bíznak, hogy mégsem annyira megosztott ez az ország, és képes lesz összefogni a kormány és a fideszes városvezetés.
Hátha!
D-xxx! Mi a helyzet az önkormányzati ovikkal? Azt kinek az adójából tartják fenn? Azokat is mind be kellene záratni ezzel a logikával. Amúgy igazad van. Nem kell a büdös kölkének oviba járni, maradjon otthon vele az anyja, az adfizetők pénzét el lehet költeni sok minden másra is. Sőt, iskolába is csak az járjon, aki meg tudja fizetni. Akinek nincs gyereke, annak így egy fillért sem kell költenie más kölkére...
Kis személyeskedésedre csak annyit: igazad van, brutális üzemmódra kapcsoltam, horror-módan előadtam a gyereknek, hogy a volt ovistársai mostantól az utcán töltik a napjaikat, az óvónénik meg majd éhenhalnak, az épületet meg felrobbantják, ezért bőgött napokig, ha eszébe jutott a dolog. Mondd, benned fel sem merül, hogy a gyereknek esetleg lelke va, és megsiarathat valamit, amit szeret? Ehhh...
ohrana, én nem irigyekedem. Ha egy magáncég akármilyen jutattatásokat ad a dolgozóinak, az az ő dolga, azt tesz a pénzével, amit akar. (sőt ez valahogy éppen az én kevesebb-adót-fizessünk elvemmel vág egybe) Pusztán azt sérelmezem, hogy egy veszteséges állami vállalat miért az én adómból jótékonykodik. Én nem az ellen vagyok alapvetően, hogy esetleg adópénzekből is támogassuk az óvodai rendszert, hanem az nem tetszik, hogy ezen állami vállalatok éppen odaültetett vezetői mindenféle társadalmi (költségvetési) kontrol nélkül döntsék el hogy az én adómat milyen jótékonyságra költik, vagy melyik focicsapatnak adják oda. És ahhoz hogy ilyenek ne legyenek, ahhoz az kellene, hogy a MÁV a vonatokkal foglalkozzon és ne óvódát üzemeltessen.
höhöhö
Kedves rokonom bölcsiben dolgozott. Bezárták - mármint a bölcsit :-)) -, arra hivatkozva, hogy kevés a gyerek - aztán valahogy az átalakítás pénzei a jegyzőnél fialtak, ölég lyól.
Az egészben viszont az az érdekes, hogy a bölcsi túlzsúfolt volt (+van adva, hogy egy gondozónőre hány poronty juthat, és itt 3×-nál is nagyobb volt a szorzó). A csökkenés a túlnépesedést enyhítette volna - ám a vehemens bezárások miatt a maradékokban a kevesebb gyerekből is sikerült jobban túlnépesedett csoportokat alkotni.
Ugyanezt látom az iskola és ovi bezárásokban is: végül is, valóban kevesebb a gyerekm de nemhogy örülnének, hogy 35-40 fős osztályok helyett 24-30 főst lehet indítani, még növelik a zsúfoltságot. (A nagy terveket, felzárkóztatás, gyógytanterv, gyógytanmenet kis létszámon lehet megvalósítani.)
Azt hittem ilyen csak a múzeumban van.
Régen (gy.k. például a Ganz, Weiss, és a régi gyárak) tartottak ám fenn szociális intézményeket, amit a gyár jövedelméből finanszíroztak. Éppen azért, hogy az ott dolgozó jól érezze magát - és nem utolsósorban praktikus okokból.
Aztán ez megmaradt többé-kevésbé, az ingatlanok ide-oda kerültek, volt amit lenyúltak, de a intézmények azért megmaradtak: óvoda, futballcsapat... Hogy jó volt-e, vagy sem, mondjuk a bvsc, döntse el ki-ki maga. De például az mtk is annak idején így alakult, egy közösség hozta össze.
Senki nem akadályozza meg, hogy például a pékek, vagy egy péküzem létrehozzon egy óvodát, ahol a saját gyerekeik nekik megfelelő elbánásban részesülnek.
Olyannyira nem, hogy például Kürt azért csinált egy alapítványi iskolát, mert azt akarta, hogy a gyermekei jó oskolában tanuljanak, s úgy gondolta, ezzel biztosíthatja - és persze másoknak is.
De Németh Sándor is csinált magániskolát, kicsit más megfontolásból, de szintén saját leszármazottainakm, "kollégák" gyerekeinek.
Miért ne tarthatna egy nagyvállalat fenn egy óvodát? És ha veszteséges, akkor sem először ezt kellene felszámolni: talán érdekes egybevetni az óvodát felszámolása egybeesik időben a szakszervezeti vezetők megvásárlásával. Egy óvoda a cég részéről összeségében IGEN JÓ befektetés, hiszen ezzel komoly vonzereje van, válogathat a jelentkezőkben, akiknek viszont nem kell rohanni reggel és/vagy este, mert az ovi a céghez igazított rendben dolgozik.
A gyerekednek egyébként akármikor csinálhatsz egy pékóvodát: ha jó lesz, akkor havi 6-10 ezerért is oda fogják vinni a gyerekeket. Bár ahol az igazgatóbácsiból sugárzik az irigység, hogy az ő adójából ne tartsanak fenn másoknak óvodát, ott valószínűleg nem lesz totális a siker.
Arra se irigykedj, hogy egy cég milyen juttatásokat ad a dolgozóinak. Van ahol orvosi kivizsgálás jár, konditerembe vagy csak villamosra szóló bérlet, van ahol otthonra ADSL, számítógép jár, kereskedőcégnél az ott dolgozók totál önköltségen vásárolhatnak - sorolhatnám a végtelenségig. De nem sorolom, mert ha a vasutas szabadjegye számodra frusztráló, akkor egy közepes felsorolás is végzetes lehet.(Ha tudnád, hogy malév dolgozónak mi jár... vagy hogy a máv alkalmazott külföldre is utazhat ingyen...)
ekehane, na látod, oda jutottunk igy közösen, hogy szerényebb állam (olcsóbb, nem pazarló, stb.) és gazdagabb polgárok (kevesebb adó), akik maguk döntik el, hogy milyen óvodát akarnak megfizetni a gyereküknek. Mert ÉN nem akarom az adómból a TE gyereked óvodáját fizetni, TE meg nem akarod az enyémet. Ugyanis pontosan ebbe a nagy közös lóba bukott bele az államszocializmusnak nevezett rendszer, hogy ezt akarta ránkerőltetni. Akkor most miért baj az, hogy ezeket a nem hatékony, pazarló dolgokat, igy 12 év után lassan jó lenne már leépiteni?
Én azért bőgtem az iskolában két napig mert nem akartam 'tüzes karcolást' kapni (egy oltást neveztünk igy annak idején) A logikád szerint el kell törölni az összes védőoltást?
A gyereked valószinűleg kevesebbet bőgőtt volna, ha Te nem olyan drámaian adod elő a sztorit. De továbbra is az a kérdésem, hogy az ÉN adómat miért kell csupán csak arra elkölteni, hogy a TE gyerekednek két napig jobb legyen a lelkiállapota.
Az ingatlanár és az éves ovidíj - nem összemérhető. Eccer.
Kenyérsütőt gépet már vettem - ovit eddig még nem akartam. De ha meggondolom, hogy a vezető szerint nyereségesek...:-)
Pékóvoda. Rajtatok múlik. :-)
A MÁV ovi - SZVSZ már régtől csak az ingatlan a MÁV tulajdona. Ígérik, hogy a dolgozóik óvodáskorú gyermekeit tovább támogatják. Aha úgy, ahogy az újonnan belépő dolgozóikat ingyenjeggyel... Ahogy téged kenyérrel, meg a szippantóst szippancsal...:-)
Kell a píz, na. Aggyuk el a családi akármit, oszt majdcsak lesz valahogy. Majd jön a MÁV rendelő is. Ez van nekik jövőképnek.
Különben meg halaggyak a korral: leszarjam?, a gyerekem jövőre iskolás lesz (református iskolában, azt nem zárják be), mit foglalkozzam vasutasok, pékek, szippantósok bújával-bajával?
Beszéld meg ezt politikamentesen a gyerekekkel. Többek között az enyémmel, aki bár iskolás, de két napig bőgött, amikor meghallotta a hírt, mert imádta az ovit...
Ekehane, szóval nehéz bejutni az ovódába, mert túljelentkezés van és évi 98000-et fizettek érte. Akkor, ti szülők, dobjátok össze a pénzt és nyissatok egy magánóvodát, vegyétek fel a MÁV óvodából az óvonőket és nosztalgiából irjátok ki a kapujára, hogy MÁV.
De miért kell NEKEM az adómból támogatnom a veszteséges MÁV-ot, csak azért hogy nektek legyen MÁV óvodátok? Én pék vagyok, én is reggel 3-kor kelek, de az én gyerekemnek nincs pékóvodája. A szomszédom szippantós, az ő gyerekének sem jár PÖCEóvoda. Tulajdonképpen már azt se nagyon értem, hogy egy MÁV dolgozó (és pláne a családja) miért kap ingyenjegyet a vonatra? Én pék vagyok, de nem kapom ingyen a kenyeret.
ekehanénak igaza van, jelen esetben nem a béna önkormányzati ovikat akarják bezárni, hanem igencsak jókat. Ha lesz tiltakozó akció, biztos elmegyek...
Ekehane: a debreceniben vagy a Benczúrban nagycsoportos?
Az óvodások száma Magyarországon 1995-2001 között 58200 fővel csökkent. Szerintetek miért baj az, ha a nehezen megkeresett jövedelmemből befizetett adómat nem üres óvodák fenntartására költi az állam? Miért kell ebből politikai ügyet csinálni, amikor nem az?