Keresés

Részletes keresés

muallim Creative Commons License 2003.02.05 0 0 56
.. amikor is a térből tér-idő lett...
Előzmény: antcoder (50)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.31 0 0 55
"Tigris, Tigris című ski-fi-ben janutolás néven nevezett cselekvéssel hasonló tér-idő ugrásra képesek az emberek"

Az mekkora király könyv! Nem is lehet sehol kapni..

Előzmény: JFEry (15)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.30 0 0 54
Az eseményeken nem változtattam (klasszikus események). Én itt nem a valóságról beszélek, hanem egy kitalált világról. Pont az a lényeg, hogy vajon mennyire fontos az, hogy legyen rendezés egy világvonal eseményei között, illetve ez elképzelhető-e máshogy is?
Előzmény: notwe (53)
notwe Creative Commons License 2003.01.29 0 0 53
Csak két kérdés, mert az eddigiekből nem teljesen világos:

Nem értem, hogy mit nevezel eseménynek, van-e ennek értelme egyáltalán, ill. hogyan kapcsolódik a szokásos eseményfogalomhoz?
Milyen módon valósul meg a rendezés (objektív-szubjektív)?

Jo Tunder Creative Commons License 2003.01.29 0 0 52
és még valami.
gondold meg mi történne egy ilyen világban,
ha neked lenne egy görbéd a kettős időben,
ami a te világos valós idejét mérné az alanti
példában. akkor semmiféle különösséget nem
tapasztalnál az időben, de a görbe alakjától függően változna a Hamiltoni formalizmus.
Előzmény: Jo Tunder (51)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.01.29 0 0 51

dear Anti Nomy,

Példa: Folytonos időre. Általánositott
kétdimenziós rezgő mozgás.

Legyen a konfigurációs tér egy klasszikus
két dimenziós fázistér. a differenciál egyenlet
ami leirja a mozgást a következő módon néz ki.

d/dt X(t,s)= AX(t,s)
d/ds X(t,s)= BX(t,s)

extra fizikai feltétel, A és B mátrixok
felcserélhetőek AB=BA.

Ahol az A és a B kétszer kettes mátrixok.
A megoldás :
x(t,s)= exp(At)exp(Bs)x(o,o) ahol x(o,o)
a kezdő helyzet. (1)

Nem állitom, hogy nem lehet
megérteni valamit a többdimenziós idejű
fázisterekből, mármint valami szép geometriát,
de ez a példa itt azt mutatja, hogy nem lehet
túl könnyű. Ugyanis a legegyszerűbb analógiák
is parc-diff egyenletekre vezetnek ott ahol
klasszikusa közdiff volt. És ott van a
felcserélhetőségi feltétel, az garantálja, hogy
R^2 reprezentáció legyen (t,s)->exp(At)exp(Bs)

Előzmény: Anti Nomy (48)
antcoder Creative Commons License 2003.01.29 0 0 50
Ezt arra talaltak ki ,hogy elkeruljek az ido pontszeru kezdetet.A kepzetes idoben az osrobbanas nem egy pontban kezdodott,hanem egy gombfeluleten.Igy elkerulheto a szingularitas./vegtelen energia-suruseg egy pontban/
Előzmény: Anti Nomy (49)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.29 0 0 49
És ezeket hol olvastad? Az eredeti ált. rel.-ben tudtommal nincs ilyen (remélem nem ahhoz hasonló csacskaságról van szó, amit a spec. rel.-ben csinálnak egyesek, akik pusztán azért használnak képzetes számot idő helyett, hogy síma skalárszorzatot használhassanak a Minkowski-forma helyett)
Előzmény: antcoder (45)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.29 0 0 48
Kedves Jó Tündér!

Köszönöm szívet melengető szavaidat (engem már a diffeomorfizmusok puszta említése is kellemes bizsergéssel tölt el, de ez lehet, hogy csak attól van, hogy én nemcsak a fizikához, hanem a matematikához is hülye vagyok). A matematikát én a fizikában egyébként kétélű fegyvernek látom. A fizikusok rettenetesen pongyolán használják (tisztelet a kivételnek), ezért sosem lehet biztos benne az ember, hogy mit is mondanak. Ilyen szempontból tehát több (és főleg precízebb) matematika kéne a fizikába. Másrészt, teletömik az elméleteiket a legvadabb matemetikai bűvészmutatványokkal, amikből sztán úgy húzzák elő a csodás eredményt, mint nyulat a cilinderből. Ilyen szempontból tehát kevesebb kéne (persze az is lehet, hogy csak bennem van a hiba, és a fizika pont úgy jó, ahogy van).

Visszatérve a 2-dimenziós időre. Mielőtt teljesen elmerülnék a fóliák birodalmában még azt áruld el, légy szíves, hogy honnan induljak ki. Vagyis, hol írnak erről a 2-dimenziós folyamról, amit először említettél? És a diszkrét idős verzióról?

Előzmény: Jo Tunder (46)
antcoder Creative Commons License 2003.01.28 0 0 47
Van itt egy furcsa dolog.A teridoben zart korpalyara kerulhet egy reszecske... :o ez nem a virtualis reszecskek lennenek?Egy ilyen reszecsket kettonek latnank ,amibol az egyik idoben visszafele halad,vagyis anti-reszecske.
Előzmény: antcoder (45)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.01.28 0 0 46
dear Anti Nomy,

http://math.ucr.edu/home/baez/quantization.html#integrable

esetleg ezt nezd meg. a Dubrovin Fomenko
Modern Geometryben egyebkent a hetedik fejezetben
leirjak a foliazasok es a Hamilton formalizmus kacsolatat (masodik kotet).

maga a foliazas csak azt jelenti, hogy adott egy sokasag, ami a szokasos modon egy atlasszal adott,
de az adott terkepek nemcsak diffeomorfak R^n-nel
hanem R^(n-k)*R^k szorzat struktura is van rajtuk
es ha az egyik terkeprol attersz a masikra a
ugyanazon R^k levelhez tartozo pontok ugyanoda fognak tartozni. a globalis levelek az ekvivalenciaosztalyok, tehat ket pont akkor ekvivalens ha egy uttal elerheto terkepek sorozataval, hogy a vonalak minden terkepen ugyanazon R^k levelhez tartoznak. a fizikusok szoktak erre ugy hivatkozni, hogy adott egy k dimenzios disztribucio egy sokasag erintotereben, azaz minden pontban kijelolunk az erintoterben egy k-dimenzios alteret es ez siman varialodik.
ez akkor integralhato, ha minden pontban van egy k-dimenzios felulet darab, amit erintenek a kijelolt vektorok. ekkor a feluletek hatarozzak meg a foliazast. a Darboux tetel miatt az konnyen
ellenorizheto, hogy egy adott k-disztribucio integralhato vagy sem. a fizikusok kulonosen rajonganak az n dimenzios terek n-1 dimenzios foliazasaival amelyek a Pfaff fele formakkal adottak azaz van egy integralo fuggvenyuk amellyel szorozva zart differencial format kapunk, es akkor azok az erinto vektorok erintik a foliazast amire Pv=0.

P.S ha nagyon coolt akarsz olvasni, akkor nezz bele Alain Connes Noncommutative Geometry cimu konyvebe.
P.P.S en azt hiszem, hogy a matematizalassal totalisan tonkre lehet tenni a fizikat. marmint ha nem vigyaz az ember. ezt mint matematikus mondom, aki mindig hulye volt a fizikahoz.

Előzmény: Jo Tunder (44)
antcoder Creative Commons License 2003.01.28 0 0 45
Egyenlore annyit ertek az egeszbol ,hogy a relativitas szerint ugye gorbul a ter-ido,es mivel ebben az ido is bele tartozik,ennek is van 'formaja',es ez a gorbult forma a kepzetes idosikban jelenik meg.
Előzmény: Anti Nomy (43)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.01.28 0 0 44

dear Anti Nomy,

Valamikor a heten beirom mirol van szo.
Jean Marie Souriau explicite is ir foliazasokrol
de szerintem csak a Lagrangian altal megszabott
1-flowrol.

Előzmény: Anti Nomy (32)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.27 0 0 43
Nem baj, beszélgessünk akkor erről. Tehát, mi is a baj a fekete lyuk entrópiájával?
Előzmény: antcoder (42)
antcoder Creative Commons License 2003.01.27 0 0 42
Sajnos a 2d-s idot mar regota hasznaljak:)
Megpedig a fekete-lyukak entropiaja az egyik ok ,ami miatt bevezettek.A masodik ido-dimenziot kepzetes-idonek nevezik.Ezt biztos nem az amirol te beszelsz ,mert ez kiegesziti a mar meglevo idot,pontosabban a normal idonek ebben van 'alakja'.
Előzmény: Anti Nomy (13)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.27 0 0 41
Látom, te sem tudsz elszakadni a vonal mentén történő fejlődéstől. Szerintem a térbeli síkokat te sem úgy képzeled, hogy az egyenesek minden pontban elágaznak rajta. Sík és kész. Pontokból áll, csak azok nem úgy vannak elrendezve, mint az egyenes esetén. A másik: végtelen sok különböző egyenes a síkon még nem végtelen dimenzió, csak kettő.
Ja, és nem alternatív idők vannak, hanem egyetlen kétdimenziós, valóságos, mindig megvalósuló.
Amiről Te beszélsz az a sokvilág elmélet.
Előzmény: tcs (39)
JFEry Creative Commons License 2003.01.27 0 0 40
Nem kell vergődni, mert a sokdimenzióban is műxik a mi fizikánk, ha kikötöd, hogy csak egyirányban fejlődhet a rendszer...
Előzmény: tcs (39)
tcs Creative Commons License 2003.01.27 0 0 39
Az, hogy az alternatív időkből mindenképp csak egy fog realizálódni, szerintem is az anyagmegmaradás törvénye miatt van, ahogy a (22)-ben céloztál rá. Minden egyes időpillantban a tér minden pontján a történések sokfelé elágaznának. Ílymódon az idő gyakorlatilag végtelen dimenziós lenne. De a megvalósulásra minden pontban csak egy elágazás felé van energia. Valami hasonló történik itt, mint a tér virtuális részecskéivel. Minden pillanatban mindenütt keletkeznek, de csak azok maradnak meg, amelyre ott van elegendő energia.
Két dimenziós idő esetén az energia nem maradna meg, hanem a kezdőponttól (ősrobbanás) távolodva csökkenne.
Én még úgy is el tudom képzelni, hogy az idő lehet több dimenziós, de a többi dimenzió irányában véges, és érzékelhetetlenül kicsi.
Előzmény: antcoder (37)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.26 0 0 38
Miért ne lenne értelme? Az 1-dimenziós idő esetén is a világvonalunk egyetlen pontját érezzük mindig jelennek, a többit pedig vagy múltnak, vagy jövőnek. A múltbéliekre emlékezünk, a jövőbeliekre vonatkozóan pedig terveket szövünk. A kérdésem az volt, hogy ha a 2-dimenziós esetben jelenünk a világfelületünk egyetlen pontja, akkor a világfelületünknek vajon mely pontjaira emlékezhetünk, és mely pontjaira vonatkozóan akarunk terveket szőni. Mégegyszer ismétlem, a felületnek egy korlátos darabjának (már amennyiben korlátos az életünk) minden pontja "megvalósul" valamikor, de egyszerre csak egyet érzünk.
Előzmény: antcoder (37)
antcoder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 37
Igy viszont nincs ertelme a 19-es kerdeseidnek,mert igy az alternativ idokbol mindenkepp egy fog realizalodni akar mennyi is az ido dimenzioja...
Előzmény: Anti Nomy (36)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.26 0 0 36
Én úgy képzeltem, hogy egyszerre csak egy pontot élünk át. Pontosan ugyanazt képzelem két dimenzióban, mint ami a valóságban van 1-dimenzióan. Itt sem éljük át egyszere a világvonalunk összes pontját, csak egyet. Nem beszélve arról, hogy a hatásoknak azért még nem kell végtelen sebességgel terjedniük, mert egyszerre éled át őket. Pl. ha az életed végén "egy pillanat alatt lepereg" az egész életed, az sem azt jelenti, hogy a hatások végtelen sebességgel terjednének.
Előzmény: antcoder (35)
antcoder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 35
Ha az ido-sik minden pontja megfelel egy velunk torteno esemenynek,akkor ezeket elvileg mi 'egyszerre' eljuk at vagyis akar egymastol 'tavoli' dolgokrol is azonnak szerzunk tudomast.Viszont ha ez az ido-sik a terrel ugyan olyan kapcsolatban van,mint a normal ido ,akkor elvileg semmi kulombseg nem lehet koztuk...
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.26 0 0 34
Mire gondolsz, miért kéne végtelen sebességgel terjediük a hatásoknak?
Előzmény: antcoder (33)
antcoder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 33
Ertem amit irsz ,csak elkepzelni nem nagyon tudom az egeszet:)Ezen az idosikon nem vegtelen sebesseggel terjednek a hatasok?
Előzmény: Anti Nomy (31)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.26 0 0 32
Lehet, hogy te tényleg a Jó Tündér vagy? Én nem láttam még élő embert, aki kiejtett volna ezt a szót, hogy "foliation". Van ennek valami köze J-M. Souriau Structure des systemes dimaniques (vagy angolul Structure of Dynamical Systems) könnyvéhez? Én akkor találkoztam ezzel, amikor Matolcsi szimplektikus formákra épített klasszikus mechanikai modelljét tanulmányozgattam. De ebből tulajdonképpen csak a hagyományos Hamilton-féle mechanika jött ki. Légy szíves mesélj erről pár szót, nagyon érdekelne.
Előzmény: Jo Tunder (27)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.01.26 0 0 31
Nem, nem, én nem ezt akartam. Amit itt írsz az tényleg csak 1-dimenziós idő. De én úgy gondoltam, hogy az egész sík minden pontja megfelel egy velünk történő eseménynek. Ezeket persze nem lehet egy görbe mentén bejárni (egész pontosan: kölcsönösen egyértelmű és folytonos módon nem lehet a valós számegyenest a síkra leképezni). Épp ez a vicc az egészben!
Előzmény: antcoder (30)
antcoder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 30
Visszaterve a 2d ido meresere ,a ket ido-koordinata meresebol eszembe jutott,hogy vagy mind a ket dimenzioban 'elore' megy az ido aminek az eredmenye egy 1d-s ido-egyenes,vagy az egyikben akar visszafele is mehet,akkor viszont akar a masikban is.Igy kialakitottuk a teljes kaoszt:) Valami lehet akar onmaganak is az oka...
Előzmény: Anti Nomy (-)
JFEry Creative Commons License 2003.01.26 0 0 29
JÁÁjj
Ez sem rosszabb, mint a "régi" gondolatom...:-)
Előzmény: antcoder (28)
antcoder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 28
A tomeg vegulis a gyorsulassal szembeni ellenallas merteke,amit vehetunk 1+ dimenzionak.A foton gyorsulasanal az ido dimenzioban tortenik a gyorsulas,amig egy nyugalmi tomeggel rendelkezo resz~nel elhajlik az egesz az ido-tomeg dimenzioban.Minel kozelebb vagyunk a feny sebessegehez,annal nagyobb az elhajlas.
Azt akartam volna kihozni ebbol,hogy a mi altalunk ismert tomeg-dimenzio lehetne akar egy masodik ido dimenzio...
Előzmény: JFEry (26)
Jo Tunder Creative Commons License 2003.01.26 0 0 27
ilyesmivel aránylag sokan foglalkoznak. komoly irodalma van.

van egy konfigurációs tér és ezen hat egy félcsoport. a félcsoport a klasszikus mechanika esetében a nemnegativ valós számok. a felvetett esetben pedig ennek az önmagával vett direkt négyzete. értsd ha egy adott p konfiguráció (r,s) "idő" alatt q konfigurációba megy, majd (t,w) "idő" alatt q konfiguráció az r-be, akkor (r+t,s+w) idő alatt a p konfiguráció az r konfigurációba megy. egy p konfiguráció teljes jövője világosan definiálható. diszkrét idővel ugyanez megy, entrópia, ergodicitás, invariáns mérték definiálható. van ami igaz marad, van ami nem. fécsoporttól esetleg csoporttól függően.

a lokális változatról egy egész tudomány ágat neveztek el. tehát amikor a konfigurációs tér lokálisan alacsonyabb dimenziós levelek csomagjaira bomlik. úgy hivják, hogy foliation theory, és jóval ezer felett vannak cikkek róla.

Előzmény: JFEry (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!