Keresés

Részletes keresés

Labzo Creative Commons License 2004.10.23 0 0 28
Köszönöm szépen a segítséget! Akkor ez az a progi, amire gondolok, hogy ZIP fájlokat lehet vele jelszóval levédetni!
Előzmény: NevemTeve (27)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.23 0 0 27
google?
Ilyesmiket lehet vele találni: http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,6383,00.asp
Előzmény: Labzo (26)
Labzo Creative Commons License 2004.10.23 0 0 26
Nagyon jó, hogy létezik ez a topic, mert kéne nekem is egy segítség! ZIP fájlokat hogyan tudok jelszóval levédettni? RAR-nál már találkoztam ilyennel, hogy díjmentesen töltötttem le a fájlt, amit mp3 zenét tartalmazott, de azt jelszóval levédették. Én is ilyent szeretnék, mert nem akarom, hogy csak mindenki halgathatja azt. Egyáltalán ezt hogyan oldhatom meg? Programmal, vagy másképpen? A választ előre is köszönöm!
pasa_ Creative Commons License 2003.01.23 0 0 25
Ja, hogy ON is legyek, talalhato a neten RSA FAQ, terjedelmes, es benne van az osszes itteni kerdesre a valaszod emg annal tobbre is.

Pasa

Előzmény: superuser (23)
pasa_ Creative Commons License 2003.01.23 0 0 24
Tok kozonseges altalanos suliba Szazhalombattan.

mondjuk a matek tantaerv ami szerint tanultunk az "ideiglenes" nevet viselte, es feltunoen jol mukodott... Ezert nyilvan el is tuntettek.
Par eve beszeltem a lanyom matektanaraval, lelkendezett, hogy mennyire jo, hogy a szamrendszerek kikerultek a tantervbol (lehet hoyg csak alsoban), mert azokat a szulok nem ertettek, es gondok voltak. BAH. Gondoskodni kell arrol hogy a kovetkezo szuloi nemzedek nehogymar tobbet tudjon. :-(((

Pasa

Előzmény: superuser (23)
superuser Creative Commons License 2003.01.22 0 0 23
"... 6. vagy 7. osztalyaban ..." Te hová jártál? :D én a kongruenciát először 1 bizonyos diszkrét matematika c. könyvben láttam. Ám azt nem középiskolások/általános iskolások számára irták. Én is megiedek néha tőle...:D
Előzmény: pasa_ (20)
CoBB Creative Commons License 2003.01.22 0 0 22
Én ha belepusztulok sem emlékszem, miket tanultunk általánosban. Csak annyi maradt meg, hogy soha nem csináltam matek házit, és tőlem a tanár soha nem is kérte... Meg hogy ötödikben próbáltam elmagyarázni a hatványozást a többieknek, de nem igazán ment a dolog.
Előzmény: pasa_ (20)
CoBB Creative Commons License 2003.01.22 0 0 21
Persze. Euler-Fermat tétel (legalábbis mi így hívtuk): 1==a^fi(m) (mod m), ha a és m relatív prímek

Ennek speciális esetéből (m=p) következik Fermat tétele: a==a^p (mod p), ahol p prímszám, mivel fi(p)=p-1 (ez utóbbi triviális még nekem is :)

Előzmény: superuser (19)
pasa_ Creative Commons License 2003.01.22 0 0 20
>középsulikban nem tanulnak a kongruenciáról

Hat az elkeserito es megdobbento.

Egy ismerosom most jar esti progmatra es valami mat targy kapcsan emlitette, hogy a kongruenciak nehezseget okoznak nekije, es olyanrol nem hallott.

En ugy emlekszem altalanos 6. vagy 7. osztalyaban tanultuuk oket. Azota megszunt Magyarorszagon a matematika oktatasa?

Pasa

Előzmény: BZoltan (14)
superuser Creative Commons License 2003.01.22 0 0 19
Iesmikre gondoltam, csak nem akartam káromkodni :DDD Van valami iesmi itt: fi(N) jelöli, hogy N-nek hány nála kisebb relativ primje van. És N=fi(N)+1, ha N prim. (Ha valaki megtalálja a fi ascii kódját, az szóljon:)) Ez használható valamire?
Előzmény: CoBB (18)
CoBB Creative Commons License 2003.01.22 0 0 18
Ehhez használható a Fermat-(vagy az Euler-?)tétel. Valami iteráció, ami mindig kizárja a lehetséges osztóknak (vagy azoknak a számoknak, amelyek x-szel nem relatív prímek?) legalább a felét, így viszonylag kevés lépés után (n) nagy valószínűséggel (1>p>1-2^(-n)) mondhatod egy számról, hogy prím. Még rémlik, hogy vannak a csúnya Carmichael (?) számok, amelyek összetettségük ellenére prímnek mutatják magukat minden esetben a próba során, és hogy ezeket is ki lehet cselezni valahogy. Sajnos a részletek a feledés homályába merültek... Így visszaolvasva túl sok a kérdőjel. :(
Előzmény: NevemTeve (17)
NevemTeve Creative Commons License 2003.01.22 0 0 17
Például amikor az n-jegyü prímeket generálja a program, akkor igazából nem próbálja ki az összes lehetséges osztót, hanem bizonyos próbákat végez, amik sikeréből nagy valószínűséggel állíthatja, hogy a szám prím (lusta vagyok utánanézni hogy konkrétan mi ez a próba ;)
CoBB Creative Commons License 2003.01.22 0 0 16
Gondolom, a Fermat-tétel bizonyítására gondolt, ahhoz pedig még pluszban be kell vezetni egy-két számelméleti fogalmat. Sajna teljesen elfelejtettem a lényeget, pedig a szigorlathoz még kelleni fog. :) Mondjuk arra emlékszem, hogy bőven elfér a levezetés két lazán írott A4-es oldalon (a hozzá tartozó definíciókkal).
Előzmény: superuser (15)
superuser Creative Commons License 2003.01.22 0 0 15
1ébként lehet, hogy hülyén fogalamztam;> A "komoly" relativ. Az egészet onnan vettem, hogy az egyetemen 1 előadás erről szólt, és a prof. számelméletileg(!) bonyloultnak nevezte a titkositás gyökereihez való visszavezetést. Én pedig kiváncsi lettem, hogyan csinálják meg nálam okosabb emberek ezt a gyakorlatban.
BZoltan Creative Commons License 2003.01.22 0 0 14
:)
"középsulikban nem tanulnak a kongruenciáról"

tanulnak, csak nem tudjak, hogy ugy hivjak :)

z

Előzmény: superuser (13)
superuser Creative Commons License 2003.01.22 0 0 13
"...es gondolom aki azon tori a fejet, hogy megcsinalja a meglevoknel jobban..."

1.) Nem célom a világot megváltani
2.) Én is tudom a képleteket, iesmiket. Csak annyi hiányzott, hogy nem tudtam olyan irtózatosan nagy primszámokat generálni (könnyen).

Más: A számelméleti (legyen algebrai) felkészültségről: én a komoly szót nem arra értettem, hogy az illető tud hatványozni, és tudja, mi az a mod. Ha ezeket ismered, a programot megirhatod, de nem érted meg a dolog lényegét. Úgy tudom, hogy a középsulikban nem tanulnak a kongruenciáról,stb...

Előzmény: pasa_ (8)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.22 0 0 12
"Hisz az egesz egy szem modulo-N hatvanyozas. "

szereny matektudasom alapjan en is igytudom... de azt is lehet tudni, hogy tenyleg sok minden van abban a cuccosban...

z

Előzmény: pasa_ (11)
pasa_ Creative Commons License 2003.01.22 0 0 11
Nemtom mi lehet benne 10 Mb. Az implementacio tenyleg trivialis, es tenyleg par kepernyon elfer. Hisz az egesz egy szem modulo-N hatvanyozas.

Pasa

Előzmény: NevemTeve (9)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.22 0 0 10
Azert abban mas is van mint egy szimpla RSA titkositas.

z

Előzmény: NevemTeve (9)
NevemTeve Creative Commons License 2003.01.22 0 0 9
Hasznalni. En csak arra reagaltam, hogy BZoltan szerint az implementacio trivialis - de akkor mitol 10 megabyte az openssl-0.9.6c.tar?
Előzmény: pasa_ (8)
pasa_ Creative Commons License 2003.01.22 0 0 8
Miert, itt most hasznalni akarja valaki a RSA-t vagy implementalni?

Az utobbit minek, amikor tele van a net free megvalositasokkal? [es gondolom aki azon tori a fejet, hogy megcsinalja a meglevoknel jobban, az nem ide roham, es nem azzal a kerdessel, hogy hallott-e valaki olyanrol, hogy RSA...]

(Amugy ha van egy kesz BigInt konyvtarad, az egesz RSA implementacio par kepernyonyi kod, nem nagy durranas, es hje Knuth-ban benne van ez is, mint annyi minden ;)

Pasa

Előzmény: NevemTeve (6)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.22 0 0 7
:) ha jol ertettem a feladatot akkor alapvetoen nem papir ceruzaval kellmegvalositani a dolgot :) a szamitogep jo kezekben pedig csodakra kepes :D

z

Előzmény: NevemTeve (6)
NevemTeve Creative Commons License 2003.01.22 0 0 6
ha megerted az elmeletet onnantol az implementracio gyerekjatek.
Igen? Akkor a n*100-jegyu szamok hatvanyozasat csinald te ;)
Előzmény: BZoltan (5)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.22 0 0 5
" ez komoly számelméleti felkészültséget igényel"

sem nem komoly sem nem szamelmeleti... leginkabb algebrai es ha nem ilyedsz meg elso latasra akkor nagyon hamar rajossz, hogy kozepiskolas matekon alapsziik az eges :) ha megerted az elmeletet onnantol az implementracio gyerekjatek.

Sok sikert

z

Előzmény: superuser (1)
NevemTeve Creative Commons License 2003.01.22 0 0 4
Nem valami bonyolult, kb ennyi

#include <openssl/err.h>
#include <openssl/rand.h>
#include <openssl/rsa.h>
#include <openssl/rsa.h>
-
#define KEYSIZE 1024

RSA *rsa;

rsa= RSA_generate_key (KEYSIZE, 3, NULL, NULL);
if (rsa==NULL) {
e= ERR_get_error ();
SSL_load_error_strings ();
ERR_error_string (e, errbuff);
fprintf (stderr, "RSA_generate_key returned %lx\n%s\n",
e, errbuff);
exit (12);
}

Előzmény: superuser (3)
superuser Creative Commons License 2003.01.21 0 0 3
Miben van? Ha pascal vagy c, akkor meglesném. Elsősorban a generate érdekelne.
Előzmény: NevemTeve (2)
NevemTeve Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2
Irtam egy ki kiprobalo-programot, ilyenek vannak benne:
RSA_generate_key
i2d_RSAPublicKey
d2i_RSAPublicKey
RSA_private_encrypt
RSA_public_decrypt
Előzmény: superuser (1)
superuser Creative Commons License 2003.01.18 0 0 1
Köszi. Majd beszerzem. Picit utánanéztem az elméletnek is, de úgylátom ez komoly számelméleti felkészültséget igényel:D Te foglalkoztál már iesmivel gyakorlatban?
NevemTeve Creative Commons License 2003.01.18 0 0 0
Az elmelet erdekel, vagy a gyakorlat? Az utobbihoz az openssl-t kell beszerezni, azon belul az rsa.h-t es az rsatest.c -t tanulmanyozni...
Előzmény: superuser (-)
superuser Creative Commons License 2003.01.18 0 0 topiknyitó
Ért valaki az RSA algoritmushoz? Az alap működési elvet én is értem, de ha vki tud közelebbit, pls help. Üdv: superuser

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!