Szia! Figyelj, én dolgoztam egy keveset kutyákkal, ott a társamat megharapta az egyik, aztán eltűnt az erdőben, úgyhogy nem derült ki, hogy be volt-e oltva. Emiatt mindkettőnket kötelezett a munkaadónk az oltásra. Én nem kaptam meg, nem akarta beadni az orvos, mivel nem látta indokoltnak, de a társam megkapta, és ott voltam vele. Tényleg nem a hasfalba adják, azt már rég abbahagyták. A vállába kapta, azt mondta, a tetanusz jobban fáj. Meg is ismételték asszem két hét múlva, meg talán még egyszer, olyasmi lehet, mint a kullancs elleni védőoltás, abból is kell egy sorozat, aztán évenként egy ismétlő, ha jól tudom. Na mindegy, szóval nem egy nagy durranás.
Szerintem oltasd be magad, legalább megnyugszol.
Az viszont biztos, hogy, ha már tünetei vannak a veszettségnek, akkor neked annyi. Akkor már nem lehet megállítani.Ezt kb öt éve mondta az orvos, lehet, hogy azóta más a helyzet. Szerintem ne kockáztass, tényleg nem fáj az oltás.
Én úgy tudom, hogy a veszettség első tünete a nyelési nehézség, nem az izomrángás, és ha kellően kivérzett a seb, akkor pláne nem kell izgulni. De mit mondtak a sebészeten?
De miért lett volna az a kutya veszett? Ha két kutya összeverekszik, és szét akarjuk választani, gyakran kap belőle az ember is jócskán, ilyenkor annyira fel vannak izgulva, hogy nem nézik hová harapnak. Ha mégis parázol 2 dolgot tehetsz: újra visszamész a "tetthelyre" és valahogy kinyomozod kié a kutya és elkéred az oltási könyvét, vagy elmész az ANTSZ-be és beadatod magadnak az oltássorozatot. Elolvastad az állatos fórumban a "Kutyaharapás" topicot? Ott sokkal többet megtudsz erről. (Mindenesetre állítólag ma már nem a hasfalba adják az oltásokat hanem karba, és annyira nem veszélyesek, hogy még terheseknek is beadható.)
Tudom hogy parás vagyok, de az eset után 2 nappal voltak ilyen kissebb izomrángások, bár azelőtt is voltak ilyenek, gondolom csak a képzelem magamnak a bajt, mindenre odafigyelek, és azért veszem észre mindet. Pl. volt pár kissebb karcolás másik kezemen amit nem tudok biztosra hogy melyik kutya csinálta.
Valaki nyugtasson meg hogy pár nappal a harapás után még nem lehet semmi tünet!
Ezt nem tudom, de ha veszettség ellen akarod beoltatni magad a jövőre is, akkor azt évente ismételni kell gondolom.
Próbáld inkább kideríteni ki volt a kiskutya - bár én kötve hinném hogy veszett lett volna...
Köszi a segítséget.
Még egy kérdés: a sima veszettség elleni oltássorozat ugyanaz mint amit a sürgős helyzetekben adnak?
Volt még pár kisseb karcolás/seb a másik kezemen.. ha ugyanaz a kettő akkor legrosszabb esetben is legalább előre, a jövőre nézve is be lennék oltva ez ellen.
Hello,
Következő a történet;
Egy jóbarátomnál voltam 5 napja, akinek van egy kutyája. Egy kissebb kutya beszökött, a barátom kutyája megtámadta, én meg hátulról próbáltam szétválasztani őket. A barátom kutyáját húztam, és odakapott a kezemhez, az ujjamon egy 5mmes seb lett, amit aztán az ügyeleten lekezeltek, és kaptam tetanuszt is, a seb már majdnem begyógyult. Mikor kérdezték, mondtam hogy ismerős kutya harapott meg és bemutattam az oltásit is. Egyébként a másik kutya elvileg a környéken lakik, nem kóbor kutya, de hogy pontosan hol lakik, nem tudom.
Most ma jutott eszembe, lehetséges hogy amikor az ismerős kutya tépte a másik kutyát, a foga véres lett, és ezzel harapott meg engem is. Számolni kell ezzel az esehtőséggel, veszettség szempontjából? Mit javasolnak?