Nagyon köszönöm a tanácsaidat, megfogadom őket.
Sajnos a havazásnak köszönhetően nem tudtam bejutni az orvosomhoz, mert el vagyunk vágva a külvilágtól. A hasam a méhem környékén görcsöl. Van amikor mellette, van amikor alatta fáj, de tegnapelőtt óta az egész méhem görcsöl.
AFP-re is mennem kellene.
Ha görcsölsz, irány a doki. Különösen, mert a 22-k hétig elvileg magától is kinyílhat a méhszáj, hát még ha görcsölsz is.
Ha annyit érzel, hogy megkeményedik a hasad, mint a kő, de igazából nem fáj, hanem kellemetlen, akkor is menj orvoshoz, de azon segít a magnézium is (először magne B6, ha nem segít, akkor pharmavit magnézium, 250 mg-os)
Hogyan görcsölsz, és hol?
De komolyan mondom, hogy menj orvoshoz, a görcsöléssel és a vérzéssel nem szabad viccelni a terhesség alatt. Bemehetsz akár a körzeti nőgyógyászhoz is, de bármelyik kórházi ambulancia el kell, hogy lásson. Arra számíts, hogy benntarthatnak, mert a legtöbb helyen rutinból befekteteik a görcsre panaszkodó anyukákat, de nem biztos, hogy ez baj, mert ott biztos jó kezekben leszel te is és a kisbabád is.
Enni elvileg (mértékkel) bármit lehet.
Ami tilos: alkohol, drog, gyógyszerek, koffein nagy mennyiségben (kávé, kóla, fekete tea, napi egy csésze belefér), semmilyen gyógynövény, amit nem beszéltél meg az orvosoddal (csipkebogyóteát lehet inni, minden mennyiségben).
Arra érdemes figyelni, hogy a napi 50-75 gr fehérjebevitel meglegyen, ezért sok hús, tejtermék ajánlott. Ezentúl zöldség, gyümölcs minden mennyiségben. A zsiradékbevitelre figyelj, ugyanígy a cukorra is, mert azok felesleges kalóriák, és nem a babára rakódnak, hanem a fenekedre :))))
Nos ezt bagoly mondja, mert én pl. gyakorlatilag az egész terhesség alatt "üres kalóriákon", édességen éltem, és mégis szabványméretű és egészséges babát szültem (54 cm, 3350 gr). Én ezért is szedtem terhesvitamint, hogy lehalább amiatt ne kelljen aggódni, hogy mennyi vitamint eszek, mert jórészt csak sütiket ettem jóízüen.
Persze én magam is jó dagadt lette, 15 kilót híztam, ebből 8 maradt tartósan, és csak mostanra (közel 9 hónap után) ment le, igaz, fogyókúra nélkül, a szoptatással.
Általános tanács: ha valamit kívánsz és nem tartozik bele a tilos kategórába, nyugodtan edd meg.
Nem hiszem, hogy neked szólt volna, hiszen nem bántottál.
Én csak apámat nem értem, hiszen azért nyitok topicot, hogy többek véleményét is megismerjem.
Egyébként pont ő az, aki nem beszéli meg a családjával a problémáit, inkább az internethez fordul...
Köszönöm hozzászólásodat, és ha van, szívesen veszem más tanácsaidat is.
Bocs. Tyúktojás helyett lúdtojást akartam írni. Viszont emlékszem hogy én is állandóan ezzel foglalkoztam, hogy miért nem látszik még a hasam? És reggelente, mikor az - általam - lapos hasamra néztem, állandóan elbizonytalanodtam, hogy tényleg terhes vagyok-e?
A terhesség a nagyon sovány nőknél jobban látszik mint a testesebbeknél.
Ami meg a görcsölést illeti - hát nekem akkor görcsölt enyhén a hasam, mikor elmaradt a menstruációm, és ez tartott még vagy egy hónapig. És a második gyerekemnél volt pl. az, hogy pont a 4. hónapban azt álmodtam, hogy szülök, és arra ébredtem, hogy tényleg görcsöl a hasam. És mikor kimentem a vécére, hát azt is láttam, hogy vérzek enyhén. De mivel éjszaka volt, jobb nem jutott eszembe, minthogy bevettem egy pipolphen tablettát, aztán másnap elmentem a nőgyógyászatra, ahol azt mondták, hogy a "méhszáj zárva, a nyakcsatorna nyitva" - sose felejtem el - meg azt, hogy a legokosabbat csináltam amit tehettem. Ágynyugalmat rendeltek meg további Pipophen tablettát meg sárgatest hormont - a gyerekem tök egészségesen született amúgy.
Zsuzsi,
szerintem is menj át szülés terhességbe, mert ott sok "hasonszőrű" terhes kismamával cserélhetsz tapasztalatot.:))))
A has görcsölést meg komolyan kell venni, mert jelenthet rosszat is, doki mindenképp lásson.
Én egyébként azt hiszem nem is hasad görcsöl, hanem a méhtartó szalagok nyúlnak, és az okoz- néha erős- fájdalmat, de mindig két oldalt, vagy egy oldalt, sohasem középen.
A 16. hetes hasnak meg nem kell látszania még feltétlenül, úhu a 20. hét körül kezd el általában látszani, de alkati kérdés, van, akinek a 15. héten, van, akinek csak 24-25 hetesen lesz pocija. Ha jársz orvoshoz, ő biztosan megnyugatat, hogy minden rendben.
Alice,
ki kell, hogy javítsalak, de a 16. hetes méh nem akkora, mint egy tyúktojás, hanem inkább emberfejnyi, a 20. hétre eléri a köldök szintjét ois. Így elvileg akár látszódhat is, de főleg első terheseknél később látszik, mert még nincs kitágulva a hasfal.
Vitamin: ha szedsz valami terhesvitamint, akkor a babád biztosan nem szenved hiányt semmiben, de elvileg elég ha változatosan és egészségesen táplálkozol. Az anyaméhben a baba elveszi, ami kell neki, előbb leszel te pl. vészes vérszegény, mint hogy ő megérezze, hogy kevesebb a vas:)
Hát a has amennyire emlékszem 16 hetesen nem szokott görcsölni, de ha nem jelentkezik vérzés, akkor csak a nőgyógyásznak kell megemlíteni. Ha vérzés is jelentkezik, akkor legokosabb rögtön a nőgyógyászhoz menni, ha csak később jutsz el hozzá, azonnal ágynyugalom és görcsoldó bevétele.
" nem tudja mire vélni, hogy fáj a melle,"
Már hogyne fájna a melle a terhesnek, a tejmirigyek most alakulnak át, ez teljesen természetes! Mondhatni az a normális, ha még a blúzod érintésére is érzékeny a melled!
"fél, hogy nem nő eleget a gyerek...(hiszen már majdnem tizenhat hetes, és még alig látszik)"
A méhed most kb. tyúktojás nagyságú, nem is kell hogy látsszon. Általában reggel alig látszik, este jobban (a szelek miatt). Majd úgy a 6. hónapban fog hirtelen látszani.
Nem vagy egyedül, minden első terhes fél. Legyél inkább vidám, hiszen 5 hónap múlva lesz egy szép kisbabád. Fogadd meg a nőgyógyász tanácsait, lelkiismeretesen járj el a vizsgálatokra - ennyi. A legtöbb bajt már előre meg tudják állapítani és kivédeni. Sok sikert!
Szvsz kérdezd meg a szüleidet, és ne holmi új topicnyitással kísérletezz....
Úgy tudom, van négy testvéred, gondolom, anyukád tud tanácsot adni, vagy vele nem beszélsz??
A szülés, terhesség 2.0 topicban soksok kismamával meg tudod beszélni a gondjaidat :)
Egyébként hidd el, hogy onnan, hogy anya lettél, egészen halálod napjáig parázni fogsz a gyerekedért :)
Én 5 hónapja szültem. A szülöágyon az utolsó pillanatokban is azon imádkoztam, hogy ne legyen semmi baja, pedig semmi jel nem utalt betegségre, negativ terhességem volt, és mégis :) Aztán persze jó lett minden :)
De amióta megszületett, azóta is folyton figyelek, hallgatódzok, aggódok... Persze mértékkel, mert én a nyugisabb mamák közé tartozom szerencsére :)
Szóval az én tanácsom:
1. Ne aggódj, az a legrosszabb :)) Inkább élvezd a terhességet, aztán pedig a babát.
2. Hidd el, hogy a babák nagyon sok bénázást, "kisérletezést", "próbálkozást" kibirnak :) Nem törik ki kezük-lábuk, mikor öltözteted, nem fulladnak meg, mert tudnak köhögni, esznek ha éhesek, stb. :))
3. Férjem nagy mondása: "nem hülye, csak kicsi". Vagyis: hallgass a babára, ö tudja, mi kell neki, és ha egy hullámhosszon vagy vele, meg fogod érteni.
4. Bizz az anyai ösztönödben, hidd el van olyan :) És az megsúg mindent :)
Hát ennyi :) Remélem kiszürsz valamit az okoskodásomból.
Jó pocakoskodást, vidám terhességet, és remélem majd találkozunk a "kezdö anyukák, finiselö kismamák" topicban nemsokára :)
Kedves Pályakezdő!
Gondolom nagy örömmel várt baba a tiéd,ezért hidd el ő is nagyon kapaszkodik, jönni akar, ha várják.
Holmi kis görcsölés ne aggasszon,olyankor próbálj befele figyelni és lazitani.Gondolatban bíztassad, hogy kapaszkodj kicsim!
Hízni nem kell az első 3 hóban, a súlyát a végén veszi fel .Vitamin:leginkább a kalcium a fontos a fogaid szempontjából.
Ha szereted a tejet érdemes sokat inni,mert nyugodtabb lesz tőle a baba.
Nem csak én vagyok, aki retteg, ha görcsöl a hasa, nem tudja mire vélni, hogy fáj a melle,
fél, hogy nem nő eleget a gyerek...(hiszen már majdnem tizenhat hetes, és még alig látszik)
Tapasztalt kismamák írásait várom, hogy eloszlassák kételyeinket.