Nálam a fényorgonában a baleset után kb. fél fényerővel világítottak a lámpák. Igaz, én nem rövidzárral próbálkoztam, csak az amúgy is aláméretezett tirisztorokról (a kisebb - olcsóbb) a hűtőkoronát spóroltam le. (Ja, és a bonyolult elkészíthetőség miatt feleslegesnek nyilvánítottam a kisfeszültséget a hálózatról leválasztó trafókat is, de ennek a topic szempontjából nincs jelentősége... :) )
A tirisztoros megoldás nem tökéletes, ugyanis a tirisztoroknak nem vizsgálják a rövidzárkori viselkedését, vagyis vagy rövidzárban marad, vagy megszakad. Ha megszakad mielőtt a táp olvadóbiztije kimenne, akkor ugyanaz a szitu áll elő, mint védelem nélkül.
A korrekt védelmet a szupresszor dióda alkalmazása jelentené.
Nagyáramú tirisztorok vannak benne. Túlfeszültség esetén egyszerűen rövidre zárják a tápot. Az ócska táp ebbe valszeg belehal, de minden más túléli. Azt a pár fillért, amibe kerül, feltétlenül megéri.
Mivel az eszközök párhuzamos kapcsolásban vannak a tápon, nem szükséges minden eszköz elé -így az alaplap elé sem- külön védőt tenni. A tápvédő a +5 és a +12V-os áramkört figyeli. Ha megfut(na) a táp, akkor rövidre zárja az áramkört. Az értelmesebb tápok ilyenkor leszabályozzák magukat, a vacakabbak egyszerűen tönkremennek. Viszont minden rákapcsolt eszköz túléli a megfutást.
Ha a táp esetleg tönkremegy, az kb. 10kHUF, a többi eszköz szerintem drágább volna...
A beválás annyit tesz, hogy mióta használom, semmi baja nem esett a gépemnek áramingadozás, sorozatos áramszünet és egyéb áramszolgáltatói triggerek esetén.
"Nekem legalábbis bevált. :)"
Ez alatt mit értesz? Ha egy kapcsoló üzemü táp megszalad, akkor annak már harangoztak... úgy értsem a tápod tönkrement és ez a "pirinyó" megvédte a winyód?
A képek alapján a kialakitása olyan, hogy minden védendö cucc elé kell belöle egy, azt meg nem igazán látom, hogy alaplap és táp közé is be lehetne rakni...
Hát, nem tudom. 1 biztos: az abit + quantum páros rettenetes.
Nekem a régi zm-6-om egy wd 400-assal kétszer lett gyorsabb kb. mint a (már azóta lerobbant) quantummal.
Azt lehet megpróbálni,(Nem vagyok számteches, csak affelé orientálódok) hogy szerzel egy ugyanilyen vicsit. (Nem örökbe, kölcsön) átrakod a fejet, és ami kell kiírod. Nem biztos, hogy belválik, újságban írták, ott többször is csináltak ezzel a módszerrel működő vincsit. (GAMESTAR-nál cikkeztek erről.)
Az előzőről le tudták menteni, ráadásul ingyen, de ahogy én gondolom, ennek ki lehet akadva a feje. Garanciális, csak az adatvesztéstől félek, mert azok többet érnek mint maga a cucc.
Esetleg azok a házi megoldások, amiket máshol olvastam (fagyasztás, csavarok)?
Érdekes. Szerintem, ha garanciális vidd vissza. Az adatokat ha mázlid van le tuják menti, terméstetesen zsíros összegért.(hozzáteszem állítólag zsíros összeg!!)
Szóval a helyzet (előrebocsátom, semmit nem értek hozzá):
Van egy 40 gigás Western Digital vinyóm, kb. három hónapja vettem. Két napja lefagytam, újraindításkor elkezdett kattogni és nem indult, elég meleg volt, amit eddig még nem tapasztaltam.
Pár órával később elindult, de egy idő után leállt, most meg már nem igazán akar menni. Van valami lehetőség az adatok lehúzására /except Kürt Kft./(sok minden van, amit nem írtam ki és kellene)?
Lehet, hogy a CD-író miatt ment tönkre? Pár napja tettem be egy újat, és kísértetiesen egybeesik a leállással.