Ez gyönyörű, elvileg egyet is értek, de ha belegondolsz nem műxik!
Csak értelmes és hasznos munkát végezzünk, aki mások számára káros dolgot végez az fizessen kártékonysági adót.
Ki lesz, aki megmondja, hogy a Nadály és Citrustő sampon gyártása hasznos vagy káros? Nem kis környezeti károsodást okoz már maga a gyártás is (plusz a szállítás, plusz a csomagolás), de a hölgyek fitos nózijáról elmúlnak a pattanások... :-))) Ki lesz, aki megmondja, hogy a Meleg Sakálvonítás együttes előadása - pl. a Pepsi hajógyári szigeten - hasznos vagy káros? Tardos polgármester úr vagy az derék Müller Sziámi nevű uriember? :-))) Ki fogja megmondani, hogy ki mehet autóval be a városba és ki mehet csak biciklivel?
Tekintsük munkának az érzések kifejezését, a másokkal való törődést, és aki képtelen ilyenre az váltsa meg pénzben.
Mi a másokkal való törődés mérésének módja? Aki pl. depressziós és önmagával is alig tud törődni, az fizesse meg pénzben?
Szóval szvsz ez egy jóindulatú, naív, kivitelezhetetlen ötlet.
Mondjuk lehetne valami köztes magoldás, hogy valamennyi munkája (és jövedelme) mindenkinek legyen, viszont senkinek se kelljen agyon dolgoznia magát.
Csak értelmes és hasznos munkát végezzünk, aki mások számára káros dolgot végez az fizessen kártékonysági adót.
Tekintsük munkának az érzések kifejezését, a másokkal való törődést, és aki képtelen ilyenre az váltsa meg pénzben.
Hát, ja.
Bár most se programozót, se szervezőt nem nagyon keresnek.
Pangás van, nincs pénz a fejlesztésre.
/Mielőtt belököd: a rendszergazdi az rendszergazdi és nem informatikus :)/
Ebben nagy igazságod van, de ez szvsz egy messzire vezető társadalmi kérdés. Valaha a nép 99%-a kellett a kaja megtermeléséhez, ma - mondjuk - 5%. Mindamellett a társadalom feltalált egy csomó mechanizmust, amivel felszívta a szabad munkaerő nagy részét. (Szolgáltatások, szórakoztató ipar, divatipar stb stb.) Ennek egy része szvsz kimondottan káros, de lehet, hogy még károsabb lenne, ha az a sok nép munka nélkül lenne, és ki tudja mit csinálna. Szóval a mai fogyasztói társadalom, és mi jöhetne helyette?
Üdv:
haliho
PS: Az informatikust nem veszem ki a sorból, itt is igaz, ami a jogásznál (és nagyban mindenütt), vannak kapós szakterületek és vannak túltermelt ágazatok.
Az informatikust vedd ki.
Nem egy kapós szakma.
Pénzhiány van, nem fejlesztenek.
De igazad van, van benne valami.
Viszont az is tény, hogy amihez hajdan kellett 14 esztergályos, ahhoz ma kell egy technikus, aki beprogramozza a CNC-t.
És ez sok területen igaz, igazából így gondoltam, csak nem ezt írtam, és jól félre lehetett érteni :))))))
Nem mondom, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, de szvsz nem sok.
Tegyük fel, hogy már csak 100 felnőtt munkaképes magyar él (sötét vízió), de ezek közül 80 íj- és puzdrakészítő végzettségű. Lefogadható, hogy a munkanélküliség meg fogja haladni az 50%-ot, valahol 80% körül lesz.
Ha viszont mindenki olyan végzettséggel rendelkezik, amely jól eladható (informatikus, mérnök, orvos, jogász, prostituált stb), akkor ha 20 millió magyar él kis hazánkban (egyesek szerint sötét, mások szerint pozitív vízió :-))), akkor is 1-2% körül lesz a munkanélküliség. 100% foglalkoztatottság pedig nem létezik, mondta vala Könyves Kálmán.... (Már csak a feketén dolgozók statisztikára való hatása miatt sem - mondom én.)
Hát, ha csak pénzkérdés lenne, akkor a hajdani termékeny háromszöget, amit sikeresen sivataggá változtattak, már rég visszacsinálták volna.
De sajnos nem csak pénz kérdése..
Ha lenne értelmes munkájuk, értelmes céljaik, akkor csökkenne a szaporodási kedv.
1. nem a szeretkezés lenne az egyedüli örömforrás az életükben.
2. a célok megvalósításáért való munka, fárasztó. A fáradtság hihetetlen jó ellenszere a szaporodási kedvnek.
Hát igen, azok az aljas afrikaiak, semmi értelmes munkájuk, egész nap csak kaja után kajtatnak a 40+ fokos melegben, és olyan fittek és frissek, még a tévét sem kapcsolják be, csak kefélnek mint a nyulak.
A spektrumon volt tegnap egy doksifilm, amiben bemutatták, hogy tudományoan bebizonyosodott (igaz kb 20 évbe került, míg az ortodox-dogmatikusok végre elfogadták), hogy a stressz rontja az immunrendszert, ugyanis az agy ilyenkor termel egy hormont, ami csökkenti az immunrendszer aktivitását. Folyamatos stressznél folyamatosan gyenge (épphogy, alig aktív) az immunrendszer...
A chilei és perui partok elött található sziklazátonyokat és szigetecskéket levakarták. A pöre köig.
Na és? Ez nem idöjárásváltoztató tényezö. Ennyi erövel azt is mondhatnánk, hogy tavasszal, mikor felszántják a földeket belsö somogyban, nna az, az felborítja a globális klímát. Nagyon hasonló mértékü beavatkozásról van szó. Egyébként meg jóideje nem bányásszák a guanót a mütrágya elterjedése miatt. Azok a szigetek újra ugyanúgy néznek ki mint régen.
El nino és nina meg van, volt és lesz még egy darabig:-)))
Az inkák meg birodalmuk jó egynegyedék keresték chilében...
Kedves deSilva!
Az a problémám a nyugat haldoklásával, hogy gyermekink, unokáink, de még mi is megtapasztalhatjuk azt, hogy milyen lesz az elözönlött Európában kiszolgáltatottnak, azon a földön megtűrtnek lenni, amelyet a szülőhazánknak mondunk, ha mondunk. Mindenki tudja, hogy meg fog halni, de akinek még valamelyest épek az ösztönei az igyekszik ennek időpontját minél inkább kitolni, ha beteg, meggyógyulni. (Ebből a szempontból az euthanázia egyre nagyobb európai térhódítását én másnak, mint haláligenlésnek felfogni nem tudom.)A lemondás, maga a halál. Közhely ez, de igaz. Társadalmi méretekben sincs ez másként.
Már korábban kifejtettem, hogy Európát, az európaiságot, (amire oly gyakran hivatkoznak manapság féloldalas értelmezésben) én egy olyan értéknek tartom, amelyet jó volna megőrizni. A szabadságnak, az emberi kiteljesedésnek egy olyan fokát jelenti ez ugyanis, amely soha semelyik másik kultúrára nem volt jellemző. Évszázadok küzdelmei, harcai csiszolták, s ha eltűnik, ki tudja mi jön a helyébe? Talán egy olyan bandaháborúktól, nyomortól terhes kor, amelyről scifi írók, filmrendezők (talán nem minden alap nélkül) oly előszeretettel szoktak műveket alkotni. De ha ez így is lenne: felelősek vagyunk az utódokért, barátainkért, rokonainkért. Tartozunk annyival azoknak, akiknek magunkat köszönhetjük (ősök), hogy ne tékozoljuk el azt, amit ők nekünk hitbizományként átadtak: az életet. Tehát nem lehet egy vállrándítással elmenni amellett, hogy pusztulunk, mert - mivel az ember társadalmi közegben él, s nem egy lakatlan szigeten - minden összefügg mindennel, s ha valahol baj van, az kihat az egészre is.
Nezd, nem igazan ertem, hogy mi ezzel a bajod. Ha a fejlett nyugat belepusztul a sajat joletebe, akkor eletkeptelen. Ertem ezalatt azt, hogy amikor a nemeteknel 10%-os munkanelkuliseg volt, meg igy is sokmillio allas maradt betoltetlen, vagy mas, fejletlenebb allamokbol jott munkasok toltottek be. Ha nem hajlandoak elvegezni az "alantas" munkat, akkor ne sirjanak, ha masok elvegzik, nemde? Ha nem kepes talalni egy mukodokepes modellt, csak sodrodik, akkor jon helyette tokeletesebb, lasd a barbarok altal legyozott Romat. (ha belegondolsz, most egesz Europaban sokkal inkabb a barbarok leszarmazottai elnek, mint a romaiake, gorogoke - Olaszorszagban se Gorogorszagban sincs sok kozuk a 2000 eve ott elt oslakosokhoz.)
Köszi big!
Beugrott mikor olvastam róla előszőr úgy röhögtem hogy kiesett az agymból (ez egy jó tulajdonság)
csak egy hatalmas számitógépnek van annyi memóriája hogy minden hülye agyszüleményt eltároljon
A szerencsé ember ezektől képes megszabadulni mint a kutya a bolháktól Meg kell rázni magát.
Ennek egyik megnyilvánulása a röhögés
Lehet, hogy megártott, hogy három napja és két éjszakája nem aludtam, arra emlékszem, hogy van ez a Nibiru és marhára bosszant, hogy nem emlékszem rá.
Okosítsál már fel kérlek még ma és holnap is itt klell ülnöm a gép mellett képtelenségnek tartom, hogy hétfő reggel úgy aludjak el, hogy ne tudjam meg ki is Nibiru? Pedig határozottan rémlik, hogy kézenfogva vezetett valami poros utakon valamelyik előző életemben.
Szia Alkmaion!
Meteorlógiai kézikönyv!
Nem inka irás-:)
De megkérdezhetsz egy hindu meteorologust is. Azért fontos a hindu, mert mindig igazat mond
És a kislány El Nina?
Őróla kik tudtak.
Chile partjai előtti szigeteket Az 1900-as években vakarták le.
Megkésve bár de meglepődve a topic hirtelen felfutásán bár már nem illik a sorba azért válaszolok illendőségből és irántad tiszteletből:
Illetve tudod mit E-mailban, vagy a saját topicomban beszéljük meg. Itt ahogy mégeyszer átnéztem a köztes irásokat, már más vizeken eveznek és ez tetszik. Nem szivesen dobnék bele kavicsot.
Emezekhez azonban van egy általános biológiai törvény, amit a tenyészetek élettartan folyamatábrája jelenit meg. Ez előszőr exponenciálisan növekszik, majd csökkenö függvénynövekedést mutat és a harmadik fázisban elkezdődik a törvényszerinti csökkenés. Ez automatizmus. A görbe vizszintes felső szakasza lassan beáll a homo sapiens sapiens vonatkozásában.
Ennek itt igen jól ráéreztek a társadalmi vonatkozásaira: minél fejletteb egy társadalom és erőteljesebb a női karriervágy annál kisebb a gyermekvállalási kedv. Pedig a gazdag társadalmak tudják biztositani azokat az egészségügyi és anyagi feltteleket melyek az átlagéletkort növelik. A szegény nemzeteknél ahol a társadalom a hagyományok alapjain növekedne ott viszont egyre nagyobb a mortalitási mutató. Nem beszélve az inteligencia hiányában folytatott háborukról hiszen törzsi, vallási szempontok alapján irtják egymást kölcsönösen ezek a nemzetek, vagy népek. Gondold el a tuszi lázadás több mint egy millio áldozatot követelt és hogy hányan halnak meg gyógyitható betegségekben, illetve a fejlett világban is gyógyithatatlan betegségekben. Mintha rendelésre jönnének a virusok: HIV.EBOLA, a hagyományos bakteriális betegségek újjáalakukult korokozói: pestis, tbc. A szegények nem tudnak eleget enni, a fejlett országok fogyasztói társadalmaiban pedig a zabálásba és a többi káros szenvedélybe halnak bele. Ma még nyitott kérdés mit ártott az ember a környezetének. Arra is csak ma jöttek rá hogy az El Nino jelenséget a féktelen guano gyüjtés miatt lekopaszitott sziklaszigetek okozzák. És hogy felforgatta a föld meteorológiáját az eset. Nincs rendes monszun...stb
Tudod olyan ez mint amikor a must erjed. Megjelennek benne a cukorból alkoholt termelő gombák. Azután mikor egy adott alkohol arányt elérnek az elpusztitja őket.
Valahogy ezt érzem. Az Új napciklus a 11.000 évesről pedig semmit nem tudunk ...
Nem ragozom tovább...
Javasolni akartam, nem tudom, megoldhatő-e, hogy nevezzük át a topicot, Túlnépesedés-népességfogyás-ra, mert a két probléma nagyon is egyszerre, egymást kiegészítve létezik. Közérdekű probléma révén jó lenne, ha többen vitatkoznánk ezen az oldalon, de magnak egyelőre ennyien is elégen vagyunk.
Hogyan lehetne kordában tartani a népességszámokat, én sem tudom. Azt hiszem a természet itt erősebb úr mindenféle emberi szabályozó rendszernél. A demográfusok ideái is csak papíron léteznek, a valóság mindig mást produkál. Például a helyzet mindig rosszabb lesz annál, mint amit ők kikalkulálnak. Azt hiszem talán az emberek gondolkodásának kissé más irányba terelésével lehetne erdményt elérni. Ott ahol a túlnépesedés a gond a tömegtájékoztatásnak erről, míg ahol meg az elöregedés és a fogyás a gond ott pedig arról kéne hangsúlyosabban beszélnie. Persze ki mondhatja meg, vagy írhatja elő a szabadságára oly kényes nyugati sajtónak, hogy miről beszéljen, s ugyanígy, ki rendelhetné el az arab világ televízió állomásainak, hogy a túlnépesedés problémájával foglalkozzanak? Pláne, hogy mindkét esetben arról lenne szó, hogy szegüljenek szembe a társadalmi folyamatokkal, normákkal, ki mondott vagy csak hallgatólagos társadalmi hozzáállással. A nyugati világ embere azonnal tiltakozva állna a fogyás rá nehezedő problémájához, mint ahogy az arab világ lakója is ahhoz, hogy őt meg a sok gyerekről akarnák lebeszélni. Pesszimista vagyok. A nyugati civilizáció történelme a végéhez közeledik. Egy új barbarizmus eljövetelét látom, amelyből azonban nem az újjászületés reménye világlik ki, hanem a teljes káoszé.
Szerintem is sajnos van ilyen jelenség.
Pl. a kínaiak is ugyebár...
Ezt minden országnak magának kellene törvényileg szabályozni. És határozottabban fellépni. (pl. a törvénytelen ottartózkodás és hasonlók ellen) Csak hát kényes téma és rengeteg és egyre nagyobb befolyással bíró kisebbségi érdekvédelem van, ami tényleg nem kizárt, hogy el?bb-utóbb a visszájára fordul.
Irgalmatlan nehéz úgy megvonni a határvonalat az egészséges és a túlzott nacionalizmus között, hogy ne legyen feszültség és azt minden fél elfogadja...
Szerintem is komoly probléma amit utóbbb felvetettél és össze is függ a túlnépesedéssel.
De nem tudom, gyakorlatilag hogyan lehetne humánusan, békésen mégis hatékonyan kezelni...
:(
Csak létrejön valami egyetértés-féle, bár nem is azzal a céllal szóltam bele a vitába, hogy cáfoljam a túlnépesedést, mint problémát. Csakis és kizárólag azért, hogy szóljak: a világ egyik gondja mellett, vele azonos területen van egy másik is, amelyről viszont nem nagyon, mondhatni mit sem tud a közvélemény. Ha tartani akarjuk azt a szintet, amin jelenleg vagyunk, akkor nem szabad átesnünk a ló másik oldalára. Ezért mondtam, hogy van a demográfiában egy elv, amely jó lenne ha gyakorlattá válna, ez pedig a népesség enyhén bővített reprodukciója. Rendben, ne szaporodjunk a végtelenségig itt Európában sem, de a túlszaporodástól való félelmünkben ne hátráljunk bele a másik csapdába, a kiveszésbe. Ha tartjuk valamire a nyugati kultúrát, márpedig azt hiszem, hogy tartjuk, akkor figyeljünk fel azokra a jelekre, amelyek a kimúlását okozhatják. Abban talán nincs vita köztünk, hogy ez a civilizáció adta eddig a Földön a legtöbbet az emberiségnek. Persze sokat ártott is, de az évszázados csiszolódás következtében egy olyan gyémánt jött létre, ami szerintem jó lenne, ha tovább élne. Azok a folyamatok azonban, amelyek már évtizedek óta emésztik, rövid időn belül (erre értettem a 25-30 évet) a végét fogják okozni. Nincs ebben semmi titok: a nyugati világ embere, az ezt a civilizációt létrehozó, nem vállalja a jövőjét - gyermekvállalás képében - olyan mértékben, mint amennyire az kellene. De mivel a társadalom, a gazdaság működéséhez legalább annyi emberre van szükség, mint amennyi egy bizonyos szintet már elért, máshonnan kénytelen pótolni a hiányt. Ma Franciaországban minden ötödik francia állampolgár az elmúlt 30 évben telepedett le. Németorszában 8-10 millió török van, amely közül 5-6 millió már német állampolgár. (A vendégmunkások más etnikumú zázezreiről most nem is szóltam.) Vannak már csak török lakosú falvak, ahol az imahelyeken már Allah dícsérete hangzik fel. Dél Franciaországban néhány évtizeddel ezelőtt még a tengerparti katolikus templomok harangjai felelgettek egymásnak, ott ma reggelenként a müezzinnek óbégatása (nem lenézésük miatt mondtam, de nekem nem tetszik) hallatszik. A világ részei nincsenek hermetikusan elzárva egymástól. A népek mindig is mozogtak. Ahol demográfiai túlnyomás jött létre, onnan az embertömegek rendszerint afelé a terület felé kezdtek elmozdulni ahol, demográfiai vákuum keletkezett. Amerikába az európai emberek milliói vándoroltak ki, ez köztudott. Mára ez a vándorlás jelentősen lecsökkent, minthogy Európa a fogyatkozás útjára lépett, s maga is befogadóvá vált. Nem jó kedvében: kényszerűségből. De ezt a kényszerűséget maga teremtette magának, az üzlet, a fogyasztás, a rövid távú érdekek trónra segítésével. Korántsem biztos azonban, hogy a mind Amerikát (elsősorban természetesen az USA-ról és Kanadáról van szó) elárasztó embertömegeknek az lesz a fontos, jó és szép, mint ami nekünk. Mondottam volt: a gép a fausti ember szüleménye, de nem csak az, hanem az eszme, az ideológia is. A szabadságnak a mi általunk való értelmezése teljesen idegen más népeknél. Hasonlóképpen az életfelfogás, az életstílus és sok minden más is. Ki ad arra ma garanciát, hogy az ide beözönlő milliók majd nem fogják mindezt - akár erőszakkal is - megszüntetni? Hogy nekik is az lesz majd a fontos, mint ami nekünk. (Egy nagy francia nőmozgalmár, aki - godolom csak - egész életét az emberi szabadságjogoknak, a bevándorlók pártolásának, meg az abortusz ellen felszólalók pocskondiázásának szentelte, döbbenten tapasztalta a közelmúltban egy tömegközlekedési járművön, hogy az ott utazó nők közül egyedül ő nem visel csak burkát. Ma még nem történt meg, de nem adok sok időt neki, hogy hiányos viselete miatt meg is fogják szidni olyan jó arabos stílusban, netán meg is verik. Hova fordul, kihez szalad majd, milyen papírt fog felmutogatni, hogy ő kérem mindig is nagy másságtisztelő volt, tessék ezért őt békén hagyni. Kit fog ez érdekelni? Hogy fog a panaszának érvényt szerezni, ha a rendőr, a bíró, meg az atyaisten is valamelyik Mohamed közül kerül ki?) Ezekbe kell, vagy kellene belegondolni, akkor, amikor a túlnépesedésről beszélünk. Lenne még mondani valóm, de el kell egy kis időre mennem.
nehany dolog: pont azt irod, hogy konnyen tudnanak ketszerannyi disznot is hizlalni, ha hagynak. Na pont ezert nem kell felni a nepessegcsokkenestol, az Allamokban az allasok nagy resze mar kamu (ugynok, szolgaltatas es egyeb nem termelo dolog), talan 70% folott, az eloregedesbol igy nem kovetkezik a szegenyseg es az ehinseg. Ha ez a folyamat allandosul, akkor persze egy ido utan kihal a lakossag, de hogy lehet allandosagrol beszelni? Ez a mostani valtozas is csak 30-40 eve tart.
Azzal, hogy az emberek legtobbje nagyon konnyen manipulalhato, egyetertek, sajnos a marketing mar nagyon kifinomult, es az egyen a masik oldalrol semmilyen vedelmet nem kap (oktatas pl.). Ez a mindenaron valo fejlodes is csak a profitra, tulelesre torekvo nagyvallalatok celja, en nem is erzem a magamenek, bizom benne, hogy ez a modell meg fog valtozni. Azert olyan konnyen a cegeknek se megy, a rendszeres recesszio valoszinuleg annak a jele, hogy a felfuttatott termelesre nem volt igeny, az emberek nem akartak olyan termeket, amit eddig nem vettek, vagy nem akartak ketevente lecserelni. Ha ezt akarnad befolyasolni, akkor talan az lenne (az egyetlen?) jarhato ut, hogy allamilag kokemenyen vedeno a fogyasztot a gyarakkal szemben, pl. eloirni piszok hosszu garanciaidot fogyasztasi termekekre, mondjuk autora 12 ev, cipore 5 ev, es igy tovabb, akkor nem gyartananak egyre rovidebb ideig elo termekeket. Persze a GDP csokkenne, de pont annyival, amennyivel ritkabban kellene uj autot venni.
De azt meg mindig nem ertem, hogy ez az onmagat gerjeszto folyamat milyen osszefuggesben all az arabokkal? Miert all a nagy cegek erdekeben a nepessegcsokkenes, es lassu kihalas? Azt, hogy a rovidtavu erdekeiket nezik, nem azt jelenti, hogy mindez beleillik a hosszutavuakba is.