Persze nem csak a várra gondoltam! Hanem az egész környékre. A borvidék, lovasturizmus, hegyek, völgyek, Bodrog, vendéglők, kultúrális események, stb, stb. Szóval azt hiányolom, hogy nincsnek turisztikai befektetések, vállalkozások, amik oda vonzanák a túristákat.
Egyszer voltam Hágában. Kimentem a tengerpartra. Tömeg sétált le föl. Össze vissza mentem, hogy mi a túróért van itt ennyi ember, mert ugye a tenger hideg. Rájöttem, hogy a SEMMIÉRT, azaz semmi alapja nincs, hogy ott ennyi túrista legyen, de valahogy mégis került oda egy csomó étterem, egyebek, és a sok ember költi a pénzét. Ezzel szemben Sárospatak nagyságrendekkel izgalmasabb alapot tudna szolgáltatni szerintem, mégsincs semmi. És itt lennék on-topic! A vállalkozóknak még nincs annyi pénzük, hogy a túrizmusba fektessenek (most nem a kapcsolati tőkével megáldott "befektetőkre", "tanácsadókra" gondolok), de ha valami kis támogatást kapnak, akkor biztos megmozdul valami (lásd szerkezetkész panziók). Szóval valamit egészen biztos lehetne lendíteni, de ehhez nem az a szlogen kell, hogy takarékoskodjunk, és közben egyre pazarlóbb az állam, míg a befektetéseket nem ösztönzik.
Oda építenek szállodát, ahol kereslet van. De őszintén szólva, mit keresne ott egy svéd turistacsoport. Mi érdekes van egy romjaiból felépített váron. Angliában, Skóciában, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában sokkal nagyobbak (magasabbak) és látványosabbak vannak. És tetejébe még talán tényleg korabeliek is.
Ki volt Perényi Péter? Kit érdekel. Ki volt Rákóczi?
Öszintén szólva az egész csak magyarok számára jelenthet élményt, mert tudják mihez kötni.
(Márha sikerül leszakítani a fülükről a mobilt. :-((( )
Szerintem figyeltem, de nem mondták, hogy zárva van. Illetve ezt a bejáratnál, a jegyvásárlásnál nagybetűkkel ki is írhatták volna.
"Normális szállodát" próbáltam "külföldi" szemmel nézni, mivel én sem nagyon szoktam szállodában aludni. Szóval ilyen szemmel nézve elég nehéz lenne egy igényes, mondjuk svéd csoportot elszállásolni.
Az sem igazán szívderítő, hogy kb. 50 fős csoportokkal nézetik meg a várat. Gyakorlatilag 20-25 fővel lehetne kényelmesen megnézni mindent, úgy, hogy az idegenvezetőt is lehessen hallani.
Medgyessy Lftáss igen bölcsen mert hiszen ö az uj Haza Bölcse ugy döntöt hogy adig amig ezek a tolvaly fidesznácik iten szabadlábon vanak nem hozattya haza a kincseket mert ugyis csak elopnák.
Lehet, hogy összefuthattunk? :-)
Lehet, hogy a WC nem EU konform, de legalább nyitva van és használható. :-) Számlát is kaptam. Kicsit rosszabb a helyzet a könyvtár WC-jében az iskolakertben. De Mo-on még az is az átlagosnál jobb. A sárospataki strand WC-i viszont tényleg katasztrofálisak.
Az idegenvezető szerint a teljes vár a kiállítások átrendezése miatt részlegesn zárva van. Szerintem nektek is elmondták, nem figyeltél eléggé.
A "normális szállodáról" nincs véleményem. Közalkalmazotti fizetésből nem igen telik rá. :-(
Barátként jöttem Moszkvába, és nagyon örülök annak, hogy úgy is fogadtak – jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozva. Elvi jelleggel egyetértésre jutott a szovjet államadósság problémájának megoldásáról Medgyessy Péter magyar és Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök. Az adósságot kézpénzfizetéses módon, közvetítők nélkül rendezné Moszkva és Budapest. A mintegy 400 millió dolláros összeg rendezéséről viszont a két ország pénzügyminisztériumi szakértői tovább folytatják a tárgyalásokat. Medgyessy Péter közölte: elvi megállapodás született a II. világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében. A kormányfő szerint a sárospataki könyvtár kötetei már jövőre visszakerülhetnek Magyarországra.
A közel másfél órás tárgyalás után a magyar kormányfő elmondta: Putyin egyetértett a jelenleg még mintegy négyszázmillió dolláros szovjet államadósság rendezésével kapcsolatos magyar javaslattal. Ennek az a lényege, hogy a két ország még az év hátra lévő napjaiban közvetítők nélkül, készpénzfizetéses módszerrel rendezze ezt a problémát. A mintegy 400 millió dolláros összeg rendezéséről viszont a két ország pénzügyminisztériumi szakértői tovább folytatják a tárgyalásokat. A miniszterelnök nem zárta ki, hogy még a nap folyamán sikerül megállapodni erről a kérdésről. A magyar fél szándéka szerint már az év végéig pont kerülne az ügy végére. Az adósságot kézpénzfizetéses módon, közvetítők nélkül rendezné Moszkva és Budapest.
Megbeszélésüket követő sajtótájékoztatójukon mind Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök, mind Medgyessy optimistán nyilatkozott a magyar-orosz kapcsolatok távlatairól. Az orosz miniszterelnök közölte, hogy az orosz vállalatok részt kívánnak venni a jövő évi magyarországi privatizációban a kőolaj- és földgázipar területén, és a budapesti metró beruházásban is.
A miniszterelnöki megbeszélést követően négy szerződést írtak alá a két állam között: a haditechnikai, a környezetvédelmi, az idegenforgalmi és a légi közlekedési együttműködésről.
Medgyessy Péter közölte azt is, hogy elvi megállapodás született a II. világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében. Értékelése szerint ennek alapján a sárospataki könyvtár kötetei akár már a jövő évben visszakerülhetnének Magyarországra. A tervek szerint a két ország kormányzati vagy kulturális minisztériumi szinten megállapodást kötne az egymás területén található, a II. világháború alatt elkerült műkincsek kölcsönös felkutatásáról és visszaszolgáltatásáról. Ezt a megállapodást a magyar parlament nemzetközi szerződésként jóváhagyná. Az orosz fél eddig azt hiányolta, hogy Magyarországon ennek a kérdésnek nincs egységes törvényi szabályozása.
---
Kicsit off, de azért Sárospatak. Most nyáron voltunk családdal Sárospatakon. Hát, nem igazán turistacsalogató a település:
- alig van kitáblázva a Rákóczi-vár, nagyon nehéz odatalálni térkép nélkül
- az útikönyvvel ellentétben csak a régi torony kiállítását mutatták meg, az újabb részekét nem (miért??)
- gyakorlatilag egy EU-csatlakozás előtt alló országhoz méltatlan, és szerintem a hatályos ÁNTSZ szabályoknak is ellentmondó nyilvános WC tartozik a várhoz
- gyakorlatilag nincs normális szálló a városban, nagy a gyanúm, hogy a vártemplomtól nem messze egy Széchenyi-terv megszüntetésének áldozatául esett szerkezetkész panzió, az építkezés szemmel láthatólag leállt.
Szóval szégyellje magát az egész önkormányzat! (Polgármester elvileg független.) Igazán példát vehetnének mondjuk az egri várról és az ottani viszonyokról!
Tudod, tavaly Megyó feat. Kovács diadalmasan jelentették: Wisszaszereztük! De akkor hol wannak?
Amúgy melyek a legjelentéktelenebb ügyek, a K&H Eq., a Köztársaság téri 5milla zsebbe wagy a Gyurcsány-wityilló? :))
Ha csak a töredéke igaz lenne annak a sok kudarcnak, amit itt és máshol felróttak a kormányak, már réges-rég megbukott volna.
Egyre jelentéktelenebb ügyeket kell felhozni, egyre kevesebb a valóságalapja mindegyiknek. Azt hiszem, a 4 éves időszak legnagyobb kudarcának a végén az fog bizonyulmni, hogy Megyóné rágyújtott azon a bizonyos vacsorán. Ha ugyan valóban rágyújtott.
Abba kéne hagyni a vélt vagy valós sebek nyalogatását, és valami hasznos elfoglaltság után nézni.
Ezt az egy mondatot Máraitól lassan-lassan megtanuljátok. Sose írta volna le, ha előre látja, ahogy elő-előtör belőletek, mint egy közepesen unalmas, otthonos sercintés.