Kovácsnak ebben igaza van, csak azt nem értem, hogy miért mondja ezt.
Úgy hangzik ugyanis mint egy mentegetődzés: mi ugyan igen rosszul csatlakozunk, de szerencsére nincs baj, mert az Unióhoz nem lehet rosszul csatlakozni (nyílván hosszú távon).
Másrészt felmenti ezzel a Fideszt az alól, hogy magára vállalja a ráeső felelősséget a csatlakozás igenléséért. Orbán majd hivatkozhat erre a mondatra: mi is megmondtuk, hogy nagyon rosszul csatlakozunk, dehát egyetértettünk vele hiszen végülis az Únióhoz nem is lehet rosszul csatlakozni, Kovács is megmondta. Aztán majd még hozzá lehet tenni, hogy nekünk azért sikerült!
Úgyhogy ez egy nagyon hülye kijelentés K. részéről.
Mondjuk a lengyelekhez képest.
Ott a parasztnak adott 55% támogatás hektáronként 100 forinttal tán kevesebb, mint a magyar paraszt hektáronkénti 25 %-a.
De eztet elmondtam és kiszámoltam mán egy másik topicban.
A kvóta a lényeg, meg a szántóterület összessége, nem a %.
Ha itten a kormány megadja a kiegészítést eddig sohasem látott lehetőséget kap a mezőgazdaság.
Ha a Kovács nem érti nem olyan nagy probléma.
Mihez képest?:)
Most beszélhetünk kvótákról, vámokról, versenyképes (?) mezőgazdaságról és még sokmindenről, de ez már lefutott számos topicban. Mai nyilatkozatában Kovács méltánytalanul alacsonynak nevezte a 25%ot, de a kiegészítéssel elfogadható.
"Aki ilyen kishitű, az menjen le a pincébe, keressen egy erős gerendát, szöget, kötelet" és nyisson fel egy jó palack bort, hogy jobb hangulatra derüljön. A szöget használhatja dugóhúzónak, a kötelet kifeszítheti, hogy jókedviben visszataláljon, a gerendán meg ücsöröghet, amíg iszik :-)
Kovács ezt 18.-án mondta, a tárgyalások lezárása után.
Ő se "elégedett" a 25 %-al.
Az elejét ki kell húzni valahogy, de hosszútávon mindenképpen jól járunk a csatlakozással.
WOW. Aki az EU val kapcsolatban további támogatást követel, megkérdezném, hogy mit adunk mi? Ugyanígy látja-e, ha 10-év mulva, ha a mi adónkból Bulgária csatlakozását kell fizetni?
Bárcsak... Én mondjuk legalább 3, de inkább 6 évre számolok hátránnyal. A közvetlen és azonnali előny is csak egy szűk réteget érint, a népesebb, már lemaradt réteg még jobban le fog maradni :-(((
Ennek ellenére ez a jövő. Hosszú távon többet nyerünk, mint vesztünk és (hogy lózung is legyen) beteljesítjük Hazánk ezeréves küldetését és Európa integráns, elismert és megbecsült része leszünk.
2004-tol a koltsegvetes elvesziti az EU-bol szarmazo importra kivetett vamokbol szarmazo beveteleit.
A vammentesseg csokkenteni fogja az inflaciot, olcsobban vasarolhatunk majd europai uniobol szarmazo fogyasztasi cikkeket.
A koltsegvetes szamara azonban mar a csatlakozas elso eveben is a hivatalosan kalkulalt +270 millio euro helyett kb -400 milliot jelent az EU tagsag. A kozintezmenyek es a kozalkalmazottak szamara erezheto megszoritasokat jelent majd.
A csatlakozas es az oda-vissza vammentesseg hatasara gyorsulo gazdasagi novekedes hosszu tavon mindenkeppen nyeresegesse teszi a csatlakozast, ezt nem vonom ketsegbe, csak az elso 1-2 ev lesz meglehetosen huzos.