Keresés

Részletes keresés

Póli Creative Commons License 2002.11.25 0 0 85
Bocsánat, első bekezdésemet elfelejtettem idézőjelbe tenni...
Előzmény: Póli (84)
Póli Creative Commons License 2002.11.25 0 0 84
Nem értek egyet: Horthy és Hitler között eléggé kölcsönös volt az utálat (teljesen más típusú emberek is voltak), a magyar arisztokrácia pláne rühellte Hitleréket. Az, hogy M.o. Hitler szövetségese lett, a területvisszaszerzési remények következménye volt.

Nem értek egyet teljesen: az utálat ellenére szorosan összekötötte őket a bolsevizmus elleni beteges* gyűlölet, annak ellenére, hogy Horthy Hitlert egy felkapaszkodott faragatlan akarnoknak, Hitler pedig Horthyt - már csak a korkülönség miatt is - egy múlt századból ittmaradt begyepesedett agyú őskővületnek tartotta.
Ami pedig az arisztokráciát, plusz a hadsereg felső vezetését illeti, a több évszázados németorientációról (mely némelyeknél egyenesen a német "géniusz" előtti feltétlen hódolatot jelentette) sem szabad elfeledkezni, azonkívül, hogy bizony az antiszemita (XX. századi) törvénykezésban is úttörő szerepet vállalt a horthysta Magyarország !

Tehát korántsem CSAK a területvisszaszerzési remény kötött Magyarországot a hitleri Németországhoz...

* Betegesen itt azt értem, hogy gyűlöletük kölcsönös vonása volt, hogy az sokszor még a józan racionalitást is felül tudta írni.

Előzmény: Geyza (83)
Geyza Creative Commons License 2002.11.22 0 0 83
Az angolok piszkos és ostoba megalkuvásból, Horthyék - sajnos - mély, félig-meddig titkolt vonzalomból...

Nem értek egyet: Horthy és Hitler között eléggé kölcsönös volt az utálat (teljesen más típusú emberek is voltak), a magyar arisztokrácia pláne rühellte Hitleréket. Az, hogy M.o. Hitler szövetségese lett, a területvisszaszerzési remények következménye volt.

Előzmény: jehu (82)
jehu Creative Commons License 2002.11.22 0 0 82
Azaz Anglia (OK: Chamberlain, nem Churchill) teljes mértékben asszisztált Hitler terveihez.

Csoda, hogy Magyarország is Hitlerre tett?

Az angolok piszkos és ostoba megalkuvásból, Horthyék - sajnos - mély, félig-meddig titkolt vonzalomból...

Előzmény: Geyza (76)
geszthi Creative Commons License 2002.11.22 0 0 81
off (bar szerintem nem)

Lassan ezer hozzaszolason keresztul ismetelgeted id. Medgyessy beosztasat.

Id. Antallal ellentben vele vegig magas beosztasban volt! Igen segitette a menekulteket. Ezt nem is tagadja senki. De felszolalni nem mert egyszer sem az uldoztetesek ellen.

Aztan a haboru utan epp ellenkezojet tette es szepen kozremukodott a svabok kitelepiteseben. Megint csak a leheto legmagasabb pozicioban (miniszter). Megint nem volt egy szava sem ellene.
Gondolom a nemetektol nem kap emlektablat ezert.

Ezek olyannyira tenyek, hogy magan az MDF honlapon sem tudtak letagadni! Becsuletukre legyen mondva, nem is titkoltak a beosztasait. Csak epp az akkori kellemetlen esemenyeket ugrottak at.

Ha ezt mas teszi meg (zsidokat menti a nemeteket meg eluldozi - lasd pl. epp Wallenberg esetet aki is kapott szep jelzoket mar - olyan szep kacifantos jelzot kapna toletek, hogy attol koldulna! De most nagyban hivatkozgattok rajuk.

De ugye a fia miatt, o nagy nemzetmento, noha vegig az allamvetezesben volt a haboru alatt.

Fo a kettosmerce ugyebar...

on

No ugyanez van Hortynal is nalatok.
A nagy nemzetmento akinek uralma alatt hazank lett a 2VH egyik legtobbet vesztett/szenvedett orszaga.
Hurra!

Előzmény: Angina Pectoris (40)
Póli Creative Commons License 2002.11.22 0 0 80
Mindez igaz.
De korlátoltsága* miatt azt hitte Hitler (és vele Horthy), hogy
- a Nyugat spongyát dob megaláztatásaira,
- és képes hosszabban és globálisan "együttélni",
egy velejéig agresszív s a legtőbb "nyugati" értéket kendőzetlenül sárbataposó rendszerrel.

*itt most nem orvosi korlátoltságra gondolok

Előzmény: Alexander the Great (79)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.22 0 0 79

Németország és Hitler célja volt mindig is a keleti területek megszerzése.Már a 30-as években is a bolsevik veszély állandó ismételgetésével tudta a német tőkét maga mögé állítani.
És pont azért kelltett akkora megdöbbentést a Molotov-Ribbentrop paktum mert senki sem számított rá.

Előzmény: Póli (75)
kaleb Creative Commons License 2002.11.22 0 0 78
Egyem a fájdalmad.

Egyezzünk ki. Ha lesz Kádár János utca, lehet Horthy Miklós utca is. De talán nem kéne ezt a kérdést feszegetni. Mi a kifogásod a Szellő utca ellen?

Előzmény: Nemzeti Lobogó (-)
Póli Creative Commons License 2002.11.22 0 0 77
Sok igazság van abban, amit írtál, de azért abban egyetérthetünk, hogy Teleki öngyilkossága idején még nem lett volna késő Horthynak ELGONDOLKODNIA,
és akkor már volt "anyaga" is (lásd angliai csata) a gondolkodáshoz !
Csakhogy ő képtelen volt átlépni saját árnyékát: XIX. századi ember volt, korlátozott "világhorizonttal", félfeudális allűrökkel...
Előzmény: Geyza (76)
Geyza Creative Commons License 2002.11.22 0 0 76
Utólag természetesen látjuk, hogy Horthy elszúrta a dolgokat - talán még Trianon részleges revíziójára is sor kerülhetett volna, ha nem lépünk be a háborúba a SzU ellen. És erre tényleg semmi okunk nem volt.

De: Ne felejtsük el, hogy a 30-as évek végén a hitleri Németország megítélése még nem volt olyan (jogosan) lesujtó, mint később!

A Müncheni Konferencián Anglia, Franciaország, a fasiszta Olaszország és a náci Németország közösen "elrendezte" Közép-Európa jövőjét...

Azaz Anglia (OK: Chamberlain, nem Churchill) teljes mértékben asszisztált Hitler terveihez.

Csoda, hogy Magyarország is Hitlerre tett?

Előzmény: Póli (71)
Póli Creative Commons License 2002.11.22 0 0 75
"Az egész magyarság revízionista volt"

Még jó ! A hiszekegy átiratával kezdődött minden iskolában a nap, ez a sulykolás tartotta össze a román szuronyokkal Budapestre érkező Horthy rendszerét ! De most nem ez a lényeg. Ez az "egész magyarság" megfoghatatlan dolog, míg Horthy és a "mérvadó felső politikai körök" felelőssége és rövidlátása egyértelmű !

"A háború elején még azzal a Németországgal voltunk aki csak a bolsevik Szovjetúnió elleni harcról beszélt, semmi másról."

Ahhoz képest, hogy Angliát vissza akarta bombázni a középkorba, és Jugoszlávia megtámadását követelte Horthytól, igencsak későn merült fel a bolsevik Szovjetúnió elleni harc (lásd szovjet-német megnemtámadási szerződés). DE Hitler jól tudta, hogy az "Édes Erdély ittvagyunk!" mellet Horthy másik "kedvence" a bolsevizmus elleni harc volt, arra "ugrott" eszetlenül, mind vadászkutya a vadkacsára...

"Minden adott volt egy fasiszta győzelemhez."

Hitler és Horthy láthatóan ABSZOLÚT nem volt tisztában a angolszáz országok mélyen beágyazott polgári demokratikus rendjével, eszmeiségével, valamint (a britek esetén ősi, Amerika esetén combosodó) büszke nagyhatalmi tudatával ! Csakis ezért hihették, hogy Amerika semleges marad, és hogy Churchill - miután szétbombázták Londont - egy könnyed mozdulattal kezet nyújt Hitlernek, azzal, hogy "oké, ti vagytok a jobbak" !!! (Az csak hab a tortán, hogy a Japán tudat lemodellezése még ma sem egyszerű a Nyugatnak, nemhogy akkor építeni lehetett volna erre...)

Úgyhogy csak a szellemiségében-eszmeiségében erősen beszűkült politikusok (és Horthyt ide kell sorolni) hihették biztosan, hogy ezt a háborút a nácik - a TELJES végkifejletet tekintve - megnyerhetik !

Előzmény: Alexander the Great (74)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.22 0 0 74

Azt ugye nem mondod komolyan,hogy egyedül Horty volt revízionista és ő csinálta a hangulatot a Kárpát-medencében?
Az egész magyarság revízionista volt és nem is találtak volna nagyon olyan felelőséggel politizáló politikust akinek ne lett volna elsőszámú célja a revízió.Ne feledjük,ekkor még Kassa,Kolozsvár,Arad,Szabadka nagyrészt magyar míg Brassó,Szeben,Temesvár nagyrészt németlakta volt.Tehát ne a mai helyzetet vegyük alapul amikor ezekben a városokban alig van már magyar.

A háború elején még azzal a Németországgal voltunk aki csak a bolsevik Szovjetúnió elleni harcról beszélt semmi másról.Horty nem is tudhatta,hogy vesztes háború lesz,hiszen a szovjetek elleni támadás időpontjában Franciaország német megszállás alatt állt,Anglia elszigetelve a világtól és Oroszországot bármelyik pillanatban hátba támadhatta volna Japán is,ráadásul az USA semlegesen figyelte az eseményeket.Minden adott volt egy fasiszta győzelemhez.Persze jó lett volna kimaradni a háborúból de most nem tudunk kimaradni egy olyan távoli háborúból amihez semmi közünk és érdekünk nem fűződik.Hát akkor hogyan tudtunk volna kimaradni a 2.vh.-ból amikor itt zajlott a szomszédunkban minden.

Póli Creative Commons License 2002.11.22 0 0 73
Ez még igaz is lenne, ha nem gondolnánk bele hazánk "geokatonai" helyzetébe 1944-ben... Kiutazik Londonba egy tábornok, és megadja magát ?
(Évekkel ELŐBB kellett volna Horthynak GONDOLKODNI !)
Előzmény: Zser (72)
Zser Creative Commons License 2002.11.22 0 0 72
Ez még igaz is lenne ha egy kicsit nem gondolnánk bele hazánk geopolitikai helyzetébe...Mindazon által ez az elvakult horthy angolokkal tárgyalt a kiugrásról,csak vissza lett utasítva(asszem a franciák nyomására,asszem 44ben,de vmi sokidejű mingyár utánanéz...)
Póli Creative Commons License 2002.11.22 0 0 71
"Az már,hogy beléptünk a második világháborúba az Horty emberi gyengesége"

Nem. Az volt az emberi gyengesége, hogy a revizionizmus vágya annyira megfosztotta józan ítélőképességétől, hogy nem gondolta végig,
- hogy be fogják a nácik nyújtani a számlát,
- hogy azon a számlán milyen durva lesz az összeg,
- és hogy mindez hova fog vezetni.

Előzmény: Alexander the Great (70)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.22 0 0 70

Nem a vissazcsatolások miatt vesztettünk és haltak meg százezrek.Maga a visszacsatolások óriási politikai és diplomáciai sikerek.
Az már,hogy beléptünk a második világháborúba az Horty emberi gyengesége és a döntéspociziói helyzetbel lévő magyar elit hibája és kudarca.

szerintem a kettőt külön kell választani.

Előzmény: Póli (69)
Póli Creative Commons License 2002.11.22 0 0 69
"hozzálátot a revízionista politikának ami meghozta a gyümölcsét"

Azt a "gyümölcsöt" a nácik szemérmetlenül (de várhatóan) "leszámlázták" nekünk, majd többszázezer halott, és a nemzeti vagyon 40%-ának pusztulása után ugyanezen nácik (várhatóan) sokkal erősebb ellenségei ismét elkobozták tőlünk.
Ennyi.

Inkább nem szóltál volna...

Előzmény: Alexander the Great (41)
livefast Creative Commons License 2002.11.22 0 0 68
Csak azért kérdeztem, mert régen rettenetes stílusú fikaembernek tartottalak (noha zeneileg egy hullámhosszon vagyunk :-))), most meg azt vettem észre, hogy a nézőpontunk kezd hasonlítani.

Én meg tudom magamról, hogy nem nagyon változtam
:-)

Előzmény: Alexander the Great (67)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.22 0 0 67

Hát történt egy s más.De alapvetően szerintem nem változtam.

Előzmény: livefast (64)
morbiczer Creative Commons License 2002.11.22 0 0 66
"A trianoni békeszerződést nem Horthy, hanem Simonyi-Semadan Sándor írta alá, mint Magyarország miniszterelnöke. Csak a történeti hűség kedvéért... "

A trianoni békeszerződést nem Simonyi-Semadan Sándor írta alá, hanem Benárd Ágoston népjóléti miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi követ. Csak a történeti hűség kedvéért... :)

Előzmény: Igneous (44)
livefast Creative Commons License 2002.11.21 0 0 64
Abszolút off vagyok, ne haragudj.

Egy személyes kérdés:
Más használja ma a nickedet, mint tavasszal?

Vagy mi történt veled pár hónap leforgása alatt?

Előzmény: Alexander the Great (61)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.21 0 0 63
"de abban megegyezhetünk,hogy igazán objektív történelem tanítás sohasem lehetséges" - ez persze igaz, hisz a töritanár egy személyiség, elvekkel és nézetekkel, véleményekkel...
Amit viszont meg kell tanulnia minden tanárnak, hogy nem tolja önmagát az általa oktatott tudomány elé, illetve, hogy számonkérésben függetleníti magát a saját nézeteitől. Szal ne vonjon már le pontot a marxista tanár a MIÉP-es diákja okfejtései miatt, ha a tények rendben vannak, és verza.
Szal egyszerűbben egy tanárnak meg kell tanulnia és tanítania a másik ember egyéniségének tiszteletét.

ÜdV

Előzmény: Alexander the Great (61)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.21 0 0 62
Nekem mondod, drága párom töritanárrá akar képeződni :-))) Persze alapban igazat adok abban, hogy a történelemtanításnak nem az évszámok bifléztatásából kell állnia, de szerintem nem is az értékitéletből. A folyamatok szükségszerűségét, a történelemtudomány logikáját kellene megtanulni & megtanítani...

ÜdV

Előzmény: Igneous (60)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.21 0 0 61

Lehet,hogy a példám nem volt a legjobb,de abban megegyezhetünk,hogy igazán objektív történelem tanítás sohasem lehetséges.

Előzmény: Antisystem (59)
Igneous Creative Commons License 2002.11.21 0 0 60
A történelem tudása nem abból áll, hogy megtanuljuk a gimnáziumi tankönyvekben található 2500 évszámot. Ez az alap. Ebből aztán le kell vonni a megfelelő következtetéseket és meg kell látni az összefüggéseket. Ebben segítenek a tanárok, és ezt már lehet befolyásolni.
Előzmény: Antisystem (59)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.21 0 0 59
Kedves Alexander the Great!

"de én 12 évvel a rendszerváltád után tanultam azt,hogy a "hiéna" Tisza..." - namost ugye volt Clemenceau a "Tigris" és van Perőfinek egy 1846-ban írt drámája a "Tigris és hiéna".
A hasonlat adja magát...

Másfelől messzemenően nem értek egyet azzal, ha a történelemtanítás az itéletalkotást is magában foglalja. Ugyanis a történelem pl. az, hogy 1948-ban a 200 főnél több embert foglalkoztató üzemeket államosították. Ez tény. És erről vélheti valaki azt, hogy ez akkor jó lépés volt, meg azt is, hogy rossz lépés, ez meg nem szól a történelem tudásról...

ÜdV

Előzmény: Alexander the Great (55)
Igneous Creative Commons License 2002.11.21 0 0 58
Érdekes... Konkrétumokkal nem tudok szolgálni, mert nem ma volt, hanem 5-6 éve...
Előzmény: Alexander the Great (57)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.21 0 0 57

És milyen vót?

Előzmény: Igneous (56)
Igneous Creative Commons License 2002.11.21 0 0 56
Sajnos vannak ilyen vadhajtások. Nekem volt egy tanárom a gimnáziumban, aki a helyi képviselőtestületben a MIÉP frakcióvezetője volt, és MIÉP-es kitűzőben járt tanítani. Ami nem lett volna nagy baj, ha pl. kémia szakos lett volna, mert az eléggé semleges világnézetileg. Ezzel szemben ő történelmet, filozófiát és földrajzot tanított... :-(((((
Előzmény: Alexander the Great (55)
Alexander the Great Creative Commons License 2002.11.21 0 0 55

Igazad van mindenben de én 12 évvel a rendszerváltád után tanultam azt,hogy a "hiéna" Tisza...

Előzmény: Igneous (54)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!