Ajánlom mindenki figyelmébe a következőket: magyar nyelv és irodalomból ugye mindenki tudja, hogy az írásbein szöveggyűjtemény nem használható. Ha szépen elkattingatunk a fisz honlapjára (http://w3.fisz.hu/?lap=doc/doc&doc_id=664), vagy megnézzük az om honlapján a gyakori kérdéseket (http://www.om.hu/main.php?folderID=886 [6. kérdés]). Sőt, ha megnézzük az om honlapján a magyar nyelv és irodalom vizsgaleírását, a táblázatos összefoglalásban, csakúgy, mint a fisz-ében, uezt találjuk. De viszont ha ellenben kicsit, néhány sornyit görgetünk lefelé, akkor a következő szöveget fogjuk találni:
2.1. A középszintű írásbeli vizsga Az írásbeli vizsga tartalmi szerkezete [...] Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor a Magyar helyesírási szótár, illetve ha azt valamely feladat megjelöli, szöveggyűjtemény használható. Az említett segédeszközöket a vizsgáztató iskola bocsátja a diákok rendelkezésére.
Nem csalás, nem ámítás! Fél oldallal feljebb az om-nél még ez van:
9. táblázat: A vizsga szerkezete Vizsgaszintek Középszint Emelt szint ÍRÁSBELI VIZSGA (240 PERC) 100 pont Az írásbeli vizsga központilag adott feladatai […] A Magyar helyesírási szótár használható a vizsgán.
Csak 1 észrevétel: emeltszintű kéttannyelvű érettségi a nem magyar tanítási nyelvből = középfokú nyelvvizsga az adott nyelvből. EZT A MARHASÁGOT KI TALÁLTA KI????? Én kéttannyelvű érettségit tettem, tudom, h mit kell hozzá tudni. Sztem ahhoz, h 5 -10 percet beszélni tudj 1 nem hétköznapi témáról, olyan szakszókincs kell, ami minimum felsőfok (mi ezt meg is kaptuk 4 v 5ös esetén), de lehet, h szakmai is simán meglett volna. Nem hiszem, h 1 középfokúval vki beszélgetni tudna biológiáról v történelemtudományról, netán szépirodalmi témáról.
Nem hiszem, hogy a "setér suttyó paraszt"-ozás bármit is megoldana. Továbbá nem Magyar Bálint tehet arról, hogy a gyerek mennyit tud, mire eljut az érettségiig, min. 12 évet töltött a közoktatásban. Ettől függetlenül azért jobb volna, ha MB-nek nem lennének "beírom magam a magyar közoktatás történetébe"-vágyai. Dehát.
Röhejes még az emelt szintű érettségi is. Úgy látszik, mégis vannak olyan setét suttyó parasztok, akik még ezen se bírnak átmenni. Kurva anyját Magyar Bálintnak.
Szerintem te még nem láttál "hüjegyereket", ha valóban ezt gondolod. De gondolom a tavalyi próbaérettségi adatai mindenkit meggyőzhetnek: magyarból 22 % bukta (l. index). Csókolom. Persze végül idén sem fognak többen bukni mint régebben... Alighanem nagyon sikeresként lesz értékelve.
Van itt valakinek ismerőse, aki 2 egyetemet vagy fősulitcsinál egyszerre államilag finanszírozva? Egyáltalán lehet ilyet?
Én 2002-ben keztem a sulit (BME) és szeretnék még levelezőn valami gazdasági sulit is elvégezni. Most olvastam az Indexen, hogy a régi érettségiket olyannak veszik, mintha most írtam volna és ha 5-ös lett(mondjuk 82 pontra), az 100%nak számít, míg aki most érettségizik és 5öst ír 82 pontra az 82%nak számít. Persze, ha emeltszintűt ír, akkor kap plusz pontokat, de ez most így is nagy előny a régebben érettségizetteknek. Szóval ha felvesznek máshová és ezt még nem fejeztem be (tehát nincs még diplomám), addig fizeti az állam mindkettőt?
Akik 2005-től érettségiznek tökéletesen megszivják az egészet, köztük én is, mivel elöbb vezették be a rendszert, mintsem hogy kitalálták volna. Tiszta kuszaság az egész, konkrétan nincs jo megoldás, mert minden lehetőséget megnézve vannak buktatók a dologban.
A topiknyitó hozzászólás első részét nem értem, de a második részben foglaltakkal kapcsolatban tejesen igazad van, Nekem is hiányzik egy olyan értékes tehetségkutató verseny, mint a Ki mit tud, ahol igazi Magyar tálentumok pattanhatnának elő
Tudja-e valaki ,mi a végső álláspont kétszintű ügyben. Én a pénteki Népszabadság alapján úgy tudom, hogy lesz 2005-ben. Az érettségi évében választhatják meg az emelt szintű tárgyakat. Ez tök ellentétes a kerettantervvel, de sebaj!
Ki mit tud?