BoGar!
Nem vitatkozni akarok,de elég veszélyes érvet találtál saját állításod,vagy hited igazolására.
Medgyessy Péter gazdagsága nem igen lehet összefüggésben arisztokrata voltával.A magyar arisztokráciára nem jellemző,hogy a Rákosi és Kádár rendszer után dúskált volna a javakban.Ismerek olyan főúri családot ,akiket úgy telepítettek ki, hogy fejenként húsz kiló cuccot vihettek magukkal,ebben nem volt érszer,műkincs,szőrme és semmiféle pénz,vagy pénz helyettesítő .Akkor mitől volt gazdag?
Lehet,hogy a Medgyessy család szerencsésebb volt,bár nem hiszem, hogy a románok rosszabbul végezték a dolgukat,mint magyar pribéktársaik.
Üdv.:Luby,aki Gábor
Mit ne monjdak elég nagy hülyeség, amit itt összehordtál. Szabi nem tett senkit sem utcára, innentől az egész monadnivalód bukik. Nézd át a topicot és utánna mond el a gondolataidat, úgy, hogy igaz legyen.
gumiar872: Remélem nem ez volt az utolsó beírásod ide, és még válaszolsz a feltett kérdésekre, illetve bizonyítékot hozol a 3. feltételre. Amíg nem, az egész mondanivalód mocskolodás! (Mellesleg Medgyessy miért hirtelen meggazdagodott, mikor mindenki tudja, hogy régi nemesi családból származik???)
Nem egészen értem a mondandódat.
Én vagyok hatalmon? :) Én egy ugyanolyan kisember vagyok, mint az emberek többsége, és csupán a jószándék beszélt belőlem. Egyébként keresztény vagyok, nem vagyok kommuista, valahol középen helyezkedek el politikailag.
Jó lenne, ha ezt a gondolatmenetedet kifejtenéd bővebben, mert nagyon nem értem.
Miből gondolod, hogy én 21 évesen kiforgattam egy embert a vagyonából? :)) Ez komolyan nevetséges.
Diákként olykor a saját zsebemet forgatom.
Kedves szabi!
." Ilyenkor kell egy utolsó esélyt adni az embereknek egy kis segítséggel. Úgy vélem, ha valaki ezzel nem tud/akar élni, akkor vállalja a következményeit"
Szóval te még adnál egy utolsó esélyt annak akit te és a többi hatalmon lévő tettél tönkre a hozzánemértő állami irányító munkáddal.Te aki politikai okokból az utcára tettél valakit,kiforgattad emberi mivoltából,még azt mondod,hogy jó vagy az üldözötthöz és adnál neki egy utolsó esélyt.Hihető ez? Vagy ez csupán szinjáték és képmutatás?Miért üldözted eddig a szegényt ha segíteni akartál neki?Olyan ez mintha egy halálos betegnek mondanád,hogy adsz neki még egy utolsó esélyt,nem gondolod?
Fordulhat még a kocka és te is kerülhetsz olyan helyzetbe amikor veled kapcsolatba merül fel a fenti kérdés.
Nem tudom,hogy kommunista vagy keresztény vagy-e mert elvileg ilyent sem egy kommunista sem egy keresztény nem mond,csak az akiben semmi emberi érzés sincs.Te haszonelvünek tünsz,fontosabb neked egy kis haszon mint mások élete.
Te tapasztaltad, én csak "általánosítottam". Azért remélem, az ilyenek vannak kevesebben. Nehéz eset lehet egy ilyen embert helyrehozni.
Ha jobban belegondol az ember, nagyon nehéz elérni azt, hogy hajléktalanok legyünk, hiszen ha azon múlna, napokig nem ennék, vagy éppen kenyéren és vízen élnék, de a fedelet akkor is a fejem fölött tartanám. Ha nagyon akar valaki dolgozni, az tud, 20-30 ezer forintot úgy, hogy még van lakás, össze lehet hozni, s ez éppen elég lenne egy méltóságteljes élethez. Ha viszont valaki kikerül az utcára, onnan nehéz egyenesbe jönni. Ilyenkor kell egy utolsó esélyt adni az embereknek egy kis segítséggel. Úgy vélem, ha valaki ezzel nem tud/akar élni, akkor vállalja a következményeit.
Még egy szigorúan szakmai tény:-a legfejlettebb szociális rendszerrel rendelkező skandináv országokban is vannak hajléktalanok;sőt olyanok is,akik az általam már említett,de közfigyelmet ki nem váltó speciális-szabadság eszme miatt nem fogadják el a társadalom segítségét,ha bármilyen feladat hárul rájuk a segítség ellentételezéseként.(például-a közös szálláson nem lehet alkoholt fogyasztani,vagy ittasan bemenni;meg kell fürödni;nem szabad egymástól lopni,etc.)
Alapvetően vannak ,akik rossz sorsáért valamilyen módon szerepet játszott a történelem,a társadalom.
De ez közel sem igaz mindenkire közülük.Én is sajnálom őket,igyekszem sokat dolgozni azon, hogy legalább néhányukat visszavezessem az általam normálisnak tartott életvitelbe.De sokan közülük a mi életvezetésünket tartják rossznak.
Leírom ,mit mondott nekem egy prostitulált az aluljáróban:a Te feleséged-mondta-a munkahelyén testét-lelkét eladta a fizetéséért,aminél én szinte naponta többet keresek,pedig csak a testem egy kis részét adom el,a lelkemet egyáltalán nem.Akkor ki a tiszteséges,ki az okos?Döbbenetes!
Azért írtam le,mert napjainkban egyre kevésbe számit az erkölcs.Csak a megszerezhető javak fontosak. Luby,aki Gábor
Mindenkinek saját lelkülete szerint kellene segíteni rajtuk. Mindenki a maga módján... Én pl. ha nem is feltétlenül "jót" cselekszem, de ha találok egy fél doboz cigarettát, azt nekik adom - ezekre az apró figyelmességekre gondolok. Ezekkel elviselhetőbbé válnak napjaik.
A kormány részéről pedig egy olyan koncepciót kellene megalkotni, ami egyenesbe hozza őket, vagy segít elindulni egy úton. Ehhez elég lenne pl. egy munkásszálló, egy erre vonatkozó hitelforma.
Csak annyit a temahoz, hogy velelmenyem szerint ma Magyarorszagon megengedhetetlen, hogy valaki megfagyon vagy ehenhaljon. Ezt biztositani kell mindenkeppen.
devereaux !
Az ok véleményem szerint abban a kulcsmondatban van, hogy egy speciális szabadság-felfogás tartja távol a hajléktalanok nagy részét a rendszeres életviteltől.(a munkavállalás pedig viszonylag szabályozott,hierarchiát feltételező tevékenység)
Luby,aki Gábor
A családunk befogadott tavaly novemberben egy fiút akit az anyja egyszerűen kidobott otthonról.Prüszköltünk,hogy micsoda anya meg stb.
Mondtuk a srácnak,hogy dolgoznia kell akkor maradhat és mi segítünk neki akkor elkezdeni az életét.Dolgozott úgy 1 hónapig majd elment Pestre inkább dolgozni majd egy hét múlva visszajött mert állítólag kirugták.Egy egész hónapig ült nálunk a nappaliban és csak nézte a tévét.Ekkor mondtuk neki,hogy vagy visszamegy ahhoz a munkához amit Pest elött dolgozott vagy menjen a háztól.
Erre fogta magát,összecsomagolt és elment Veszprémbe koldulni az aluljáróba.
A pénzért/élelemért/ruházatért cserében kötelzően végeztetett munka gondolatának felvetése halk sikolyokat vált ki a liberális oldalról.
Egyik ismerősöm mesélte, hogy ők nyári idénymunkára (máktörés) ezerrel keresik az embereket napi 1500-2000-ért (valószínűleg kézbe megy) ... de nem jelentkeznek a városi - de még a falusi - hajléktalanok sem. Pedig könnyű meló, korán sem kell kelni hozzá és a jobb helyeken még meg is szállhatnak a gazdasági épületekben Mondjuk ez utóbbi nem Kempinski éppen, de van fedél a fejük felett.
Tudod, amikor beönkénteskedtem magam az Oxfamhoz (bár az kissé más jelleg), sok mindenre rájöttem. Egyik dolog volt az, hogy az érmének két oldala van. A másik pedig az, hogy az efféle "őszinte" felajánlók nagy része szívesen megszabadulna a kellemetlen látványtól. A "jópofaság" csak a saját gondolatok takarására irányul. Könnyebb másoknak felróni a cselekvés hiányát, mint tenni is valamit.
Pld minimum minden héten fürödjenek meg, de naponta is lehetne....
és mossák ki rendszeresen a ruhájukat...., és menjenek rendszeresen orvosi vizsgálatra.....stb...
Sajnos ez a kérdés az,amiben igazán vannak tapasztalataim.Önkormányzati képviselőként sokat foglalkoztam evvel.Az a meggyőződésem,hogy meg kell ismerni ezeket az embereket,fel kell mérni miért,kik és hogyan élnek az utcán.
Néhány tapasztalatom közreadom úgy,hogy nem fűzök hozzá szubjektív véleményt,csak a tényt közlöm:
-86 hajléktalannal beszélve négy éjszaka alatt kiderült, hogy EGYIKÜKNEK SEM VOLT Budapesten bejelentett lakása az életében .
-többségük valamiféle nehezen meghatározható SZABADSÁGKÉNT éli meg a helyzetét
-már akkor is,amikor valahol külföldön,vagy vidéken családban éltek elutasították a többség által megélt életformát
-nem a hajléktalanság miatt alkoholizálnak többen,hanem az alkoholizálás miatt lettek sokan hajléktalanok
-néhány kivétel miatt,akik tényleg belesodródtak ebbe az életvitelbe,kötelessége a társadalomnak segítséget nyújtani.De ez a segítség nem lehet arra irányuló,hogy továbbra is közköltségen teremtsük meg a dologtalan-haszontalan élet és az alkoholizmus feltételeit.
HA AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL BIZTOSÍTJUK A HAJLÉKTALANOK ELLÁTÁSÁT,AKKOR VALAMIFÉLE KÖVETELMÉNYT IS KELL TÁMASZTANI VELÜK SZEMBEN.
Luby,aki Gábor
Úgy tűnik senkit sem izgatnak a hajléktalanok (tisztelet a kivételnek). Ilymódon természetes, hogy a politikusokat sem érdekli mi lesz velük.
Legyünk büszkék magunkra!
Egy emberre addig van szükség amig fiatal és 40évnél nem idősebb,mert ekkor tud a legtöbbet dolgozni,ekkor még ritkán beteg és az egészségügyi ellátása sem kerül sokba.
Ezen életkor felett már csak teher az idősebb ember mert már túl okos ami nem kivánatos.Munkát már 40 év felett úgysem kap a diszkrimináció miatt és folyton csak segélyt kéreget tehát tehertétel a tásadalomnak.A pénz ,a haszon a fontos,az emberi értékek nagyobb részt már kivesztek a magyar társadalomból.Csak az a kérdés ,hogy az emberi értékekkel együtt nem veszik-e el a magyarság is?
Vajon mit mondhatott Megyesi és Kovács annak a hajléktalannak akinek leültek az asztalához abban a filmben amit annyira bíráltak a kampány utolsó napján az m1-en?
1. Látnak-e összefüggést saját hirtelen és hihetetlenül szerencsés meggazdagodásuk, tömegesen megszűnt munkahelyek és a hajléktalanok számának emelkedése között?
2. Mekkora összeget fordított (akár adóalapból leírható alapítványi támogatás fomájában) az utóbbi 12 évben a hajléktalanok helyzetének javítására?
3. Megköszöni-e valaha a hajléktalanoknak, hogy 1-2 ezer forintért rájuk szavaztak?