Keresés

Részletes keresés

szpoj Creative Commons License 2003.08.22 0 0 300
Pauler!
Ekhiszem, hogy a hittel kapcsolatos viták bennünk zajlanak.
Viktor!
Azt kérded, egy nem tapasztalható dolgoról hogyan állíthatjuk, hogy valóságos?

Háát...
Pl. A szeretet, az hopgyan tapasztalható? Vagy a félelem? Vagy használjuk pl. a psziché kifejezést, mint egy létező valami jelölését, de még senki nem definiálta, mi az? Furcsa dolgok ezek...

pauler Creative Commons License 2003.05.06 0 0 299
Szia!

Hogy tetszik az asztalomon a virág?

(Mr. Spock-nak.)

Előzmény: aranyviktor (297)
pauler Creative Commons License 2003.05.06 0 0 298
Hát vágd le Őt, és őket.

Akkor jött el a vége, és a kezdetete.

Előzmény: finnugor szerető (293)
aranyviktor Creative Commons License 2003.05.05 0 0 297

olyan valóságos dologra irányul (Isten, menny)

Ha valami közvetlenül nem megtapasztalható, akkor milyen alapon állítjuk, hogy valóságos? Te még nem vitatkoztál Mr.Spock, Gáborral? Ez lenne az első kérdése :-)))
Kíváncsi vagyok, te hogyan válaszolnál erre?

Előzmény: Adriel (296)
Adriel Creative Commons License 2003.05.05 0 0 296
Szia!

Egyetértek a hozzászólásoddal!

Még azt hozzátenném, hogy a bibliai hit egy olyan valóságos dologra irányul (Isten, menny), ami láthatatlan, a tudományos kísérletekkel nem megismerhető, csak a hatásai (természetfölötti gyógyulások, szabadulások, emberek élete megváltozik, stb.).

üdv:
A.

Előzmény: aranyviktor (295)
aranyviktor Creative Commons License 2003.05.05 0 0 295

Azon nemigen lehet vitázni, hogy Kovács János 120 kiló. Kell hozzá Kovács János, és egy mérleg, ha annyit mutat, legfeljebb azt lehet mondani, hogy pontatlan a mérleg, és csak 119. De ha három mérleg is azt mutatja, hogy 120, igen-igen lecsöken a vita lehetősége.

A hit vitát kiváltó tulajdonsága a hit alaptermészetéből ered. A hit olyan paradox (!!!) önmagával ellentmondásban lévő gondolati tevékenység, amikor fixnek, készpénznek, biztosnak, bizonyosnak tartunk, gondolunk valamit, amiről nincs kétséget kizáró bizonyítékunk, tehát bizonyság nélküli bizonyosság.

Épp paradox Vastagított volta miatt erős, energia kell a hithez, nem is mindenki képes erre, hiszen meg kell küzdeni a hit természetéből eredő, a hit elmaradhatatlanul kísérő kétségekkel.

Amikor az ember a sajátjától eltérő hittel találkozik, az kb. olyan, mintha egy nagy követ igyekeznék felemelni, s valaki közben csiklandozna, vagy rámnehezedne, iszonyú ideges tud lenni az ember tőle.

Ugyanis épp elég neki a saját kétségeivel megbírkózni, a másik - tőle eltérő - hite a kétségeit erősíti, azaz az ő hitét gyengíti.

Ugyanez okból oly erős az azonos, vagy hasonló hitűek között a sorsközösség, öszetartás is, mert az azonos , vagy hasonló hit kétségeiket csökkenti, hitüket erősíti.

A hullám interferencia is így működik, ugye Gábor?

Lehet vitatkozni azon, hogy az egyik azt hiszi, Staller Ilona jó anya a másik azt hiszi, rossz anya, vagy Terry Black jó szülő, a másik azt hiszi, Terry Black rossz szülő.

De amikor húsbavágó kérdésekről, a lét alaptételeiről, halál utáni életről, örök szenvedésről van szó, teljesen természetes, hogy a viták fellángolnak és a lángok a lehető legmagasabra csapnak.

Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.05 0 0 294

Jézus tényleg egy szektavezér ellentétben sok önállóan induló vallási, egyházi mozgalommal, amit meg hibásan annak neveznek. Tehát Jézus szembesül önmagával? Tükörbe néz:-)
Előzmény: xnagyxkisx (292)
finnugor szerető Creative Commons License 2003.05.05 0 0 293
"Az élet legfontosabb kérdése: "Kinek hiszel??""

a birkáknak egész biztos ez a legfontosabb kérdés. :-)
de így is, úgy is levágják őket a végén.

Előzmény: pauler (291)
xnagyxkisx Creative Commons License 2003.05.05 0 0 292

Szerintem azert van az, hogy a Hit valtja ki a legnagyobb balhekat, vitakat, mert egy HATALMAS sotetseg van ezugyben az emberiseg szemein. Ugy vettem eszre, hogy vannak vallasos emberek es Hivok. A vallasos emberek bemennek valamilyen egyhaz, szekta, felekezet, kaszt, csoport uralma ala es annak a torvenyeit, szabalyait szeretnek magukrahuzni, megtartani. Ugy velik a vallasos emberek, hogy biznyos szabalyok, torvenyek megtartasa altal a Mennybe juthatnak. Ezert hat ezeket a szabalyokat, torvenyeket elso helyre teszik az eletukben, marmint azok a vallasosok, akik komolyan veszik a vallasukat. A vallasosok kozt is vannak olyanok, akik csak kevesbbe tartjak be a vallasuk eloirasait. Altalaban a tortenelmi egyhazakban a papok, lelkeszek stb. predikacioi arrol szolnak, hogy megmossak azoknak az egyhaztagoknak a fejet, akik csak kevesbbe tartjak meg a "rendet".
Ezeknek a szabalyoknak a 99%-a nem bibliai, hanem az adott csoport vezetoi gyartjak azokat kulonbozo celokkal. Ugy velem, hogy a kulonbozo vallasok letrejottenek az oka a nem egeszseges elme mukodese. Korul lehet nezni a hatalmas mennyisegu kasztokban, szektakban es meg lehet errol gyorsan gyozodni, amikor bizonyos elmeosztalyi jeleneteket hajtanak vegre "Jezus neveben".
A Hit azonban masrol szol. En most nem megyek bele abba, hogy mi a Hit, mert az hosszu, bar van ra egyszeru def. is. Csak annyit irok, hogy az esetek 90%-ban a vallasos emberek gyulolik a Hivo embereket. Egy hivo altalaban abban hisz ( bibliai hitrol van szo ), hogy Isten ot nem a tettei, cselekedeti alapjan viszi be a Mennybe, hanem CSAK UGY, csak ugy mert olyan kedve van, kegyelembol, ingyen, szeretetbol. Abban kell hinni, hogy Jezus Krisztus a Megvalto, Megszabadito. Higyj abban, hogy Isten visszahozta Jezust a halalbol, valld meg az emberek elott hangosan a szaddal, hogy Jezus Krisztus szamodra az Ur. Ha ebben valaki Hisz, akkor ez a Hit azt mutatja, hogy az adott szemely mar elnyerte az Orok Eletet. Na, amikor ezt egy vallasi tradiciokhoz ragaszkodo szemely felfogja, akkor aztan robban a vulkan, hiszen ez a Hit nevetsegesse teszi az o onmegvalto vallasat es annak a szabalyait. Nevetsegesse, hiszen a Hit azt sugja, hogy eleg Jezusban hinni es tied az Orok Elet, mert Jezus maga az Elet.... A vallasos, mentalproblemakkal kuszkodo ember pedig a tudata melyen nem fogadja ezt el, meg akkor sem fogadja el, ha epp a szalyaval o is azt mondja, hogy Jezus volt a Megvalto. Tehat a vallasos ember a lelke melyen, tudata melyen minden egyes megmozdulasaban azt keresi, hogy o mit tudna tenni annak erdekeben, hogy a Mennybe jusson a Hivo ember pedig minden egyes mozdulataban azt sugarozza magabol, hogy neki mar semmit sem kell tenni az Orok Eletert, hiszen MAR ELNYERTE azt a Jezus Krisztusba vetett hit altal. Az a tapasztalatom, hogy amikor ezt egy vallasos megerzi, akkor szeretne azonnal megolni a Hivo embert. Gyuloli a Hivot es soha nem bocsatja meg neki azt, hogy az ebben mer hinni. Az a legfobb baja a vallasosnak, hogy mikeppen udvozulhet a Hivo cselekedetek, szabalyok, elmebeteg vallasi eloirasok megtartasa nelkul??? Ebbe keptelen beletorodni, hiszen neki veres, kemeny napi munkaja az, hogy valahogy, nagy nehezen; megtartsa azokat a szabalyokat, amiket neki az o kasztja, egyhaza lediktalt. Szamara a Hivo egy konnyelmu, lusta senki.
A vallasos embernek a legnagyobb kihivas az elete folyaman, hogy megertse azt, hogy: az Udvosseg nem a tettek altal nyerheto el, hanem kizarolag Isten kegyelme altal. En szemelyszerint nem hiszem, hogy volt a vilagtortenelem folyaman olyan vallasos szemely, aki a Mennybe jutott volna. A Mennybe csak azok jutottak, akik kegyelmet kaptak erre, akiket az Ur kivalasztott. Azt pedig, hogy az Ur kiket valaszt ki - egyedul csak O donti el. Tehat azt mondom, hogy a vallasos embereknek meg kellene terniuk az onmegvaltasba vetett hitukbol es alazattal le kellene borulniuk az Ur ele bocsanatot kerni, hogy eddig beteges szektak, tortenelmi egyhazak torvenyei alapjan akartak a Mennybe menni es kerniuk kellene az Urat, hogy adjon nekik kegyelmet es Hitet. A szektaalapitoknak pedig lesz JAJJJ, amikor majd szembesulnek Jezus Krisztussal, akinek a neveben telehazudtak a vilagot!

sok szeretettel: xnagyxkisx

pauler Creative Commons License 2003.05.03 0 0 291
Szia szpoj!

Akinek bazi jó kocsija, meg nője, meg kérója van, boldog ember.

Ez egy hit, ami valakinek az EGÉSZ életét meghatározza.

A hit viták, harcok bennünk zajlanak, és nem körülöttünk.

Elhiszed????

Az élet legfontosabb kérdése: "Kinek hiszel??"

Szia: Péter

Előzmény: szpoj (289)
finnugor szerető Creative Commons License 2003.05.02 0 0 290
csak. nem nagy ügy.
Előzmény: szpoj (-)
szpoj Creative Commons License 2003.05.02 0 0 289
Szia!
Jó, de más védeni egy területet, és más áttámadni egy másik területre. Márpedig hitbéli ügyekben sokan hajlamosak támadni.
Előzmény: Iván Gábor (288)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.04.29 0 0 288
req999 2002-05-24

" Szerintem nincs semmi meglepő abban, hogy épp a hitvita hozza ki az állatot az emberből, hiszen a területvédelem elég mély ösztönünk. A világnézet is egy terület ebből a szempontból. "

Előzmény: szpoj (287)
szpoj Creative Commons License 2003.04.29 0 0 287
Sziasztok!
Beleolvastam a református kontra katolikus topikba, és ismét fel kell tennem a kérdést: miért a hit váltja ki a legtöbb vitát? (Ezzel ott nem akartam félrevinni a dolgokat.)
szpoj Creative Commons License 2003.01.24 0 0 286
Szia!
Én nem tudom, mi az igazság, de miért ne ismerném el, ha valaki olyasmit fogalmaz meg, ami igaznak látszik?
Ha tudtam volna, hogy pszichológussal cserélek eszmét, óvatosabban fogalmazok. :-)))))))))
Előzmény: Amida (284)
Amida Creative Commons License 2003.01.24 0 0 285
bigi, valahol találgaták mit jelent a nevedben a négy én ott leírtam.
Te pedig most megerősítettd a leírtak igazát

Üdv Amida

Előzmény: Törölt nick (281)
Amida Creative Commons License 2003.01.24 0 0 284
Szia szpoj!

Én nem éjjel alszom hanem 06-12-ig. Délután pacienseimvannak a baráti körömből, mert hogy nem végeztem el a pszichológia főiskolát. Sarlatánság lenne. Pénzt nem is kérek....de előfordul, hogy kapok.

Köszönöm, hogy az igazságnak igazat adsz, bár itt én fogalmaztam meg!

Örülök annak is ha nem bántok meg senkit mert én is nehezen viselem. Most ép az új topicomba léptek bele, azért mert betüket ütök el. NEM AZÉRT AMIT GONDOLOK ÉS LEIROK!
AZ ILYEN DOLGOK FÁLYDALMASAK.

Kisérjen utason a Te hited:üdv Amida

Előzmény: szpoj (280)
la Mer Creative Commons License 2003.01.23 0 0 283
Nem a hit, hanem a politika.
szpoj Creative Commons License 2003.01.23 0 0 282
Ajánlom figyelmedbe Gombrowicz Transz-Atlantik című regényét. Ha belenézel, érteni fogod, miért? Vagy nem fogod érteni.
Előzmény: Törölt nick (281)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.23 0 0 281
>mindenki azt hiszi csak neki van igaza

Azt gondolom, tévedésben leledzel.
Engedelmeddel kijavítalak:
SOKAN azt hiszik csak nekik van igazuk, de nem mindenki.
És ez nem szép.
És ez szép.

Én speciel azt hiszem, hogy csak nekem van igazam és mindenki másnak is...
És ez nem szép.
És ez szép.

;)

Előzmény: Amida (279)
szpoj Creative Commons License 2003.01.23 0 0 280
Pedig nyilvánvaló,hogy nekem van igazan. :-)))))
Amida!
Te ilyen korán kelsz?
Különben elég tömören összefoglaltad, amiről itt mi egy ideje eszmét cserélünk.
Előzmény: Amida (279)
Amida Creative Commons License 2003.01.23 0 0 279
big4!
Azért a hit váltja ki a legtöbb vitát, mert ahányan vagyun ezen a bolygón annyiféleképpen gondolkodunk...ez szép.
de van egy hülye folyománya:nevezetesen mindenki azt hiszi csak neki van igaza...ez speciel nem szép

Üdv Amida

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.22 0 0 278
Feltétlen. Hiszen csak az "O", az "S", a "T", az "Y" és az "A" van benne "Ő" semmiképp...
Előzmény: szpoj (275)
minutus Creative Commons License 2003.01.22 0 0 277
NAjó, ezen még gondolkodom...
Előzmény: minutus (276)
minutus Creative Commons License 2003.01.22 0 0 276
cöcö
Előzmény: szpoj (275)
szpoj Creative Commons License 2003.01.22 0 0 275
Az ostyában nincs ott, az Ő.
Előzmény: minutus (274)
minutus Creative Commons License 2003.01.21 0 0 274
(nagyon arik vagytok ám! :))) Komolyan, egész megható... és még a végén az ostyában is ott van, amit pedig sose hittem volna ;)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.21 0 0 273
De ezek már inkább az "Isten ma zsíroskenyér" topic-ba valók...

:)

szpoj Creative Commons License 2003.01.21 0 0 272
Ennyire huncut? Lehet benne valami, mert én a múltkor egy rossz napomban is megtaláltam őt.
Előzmény: Törölt nick (271)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.21 0 0 271
Ó szerintem biztos benne volt azokban is, csak vagy nem figyeltetek eléggé, vagy kicsit jobban elbújt, mint szokott.
Huncut ám...
:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!