En eddig egyszer igenyeltem vissza AFAT, kaptam a digi fenykepezogeprol MWSt-papirt a becsi boltban, Hegyeshalomnal elobb atmentunk, es ugy mentem vissza a pecsetert. Osztrakok nem torodtek vele, hogy megyek-e a magyar kollegajukhoz. Ibuszban visszaadtak a penzt, levonva a kezelesi koltseget 16%-ot kaptam vissza az eredeti vetelarbol. (osztrak AFA 20%)
Csak kis esettanulmanynak, jon a kerdesem:
Felso korlatrol tud-e valaki, most ujitok notebook-ot, es a ceg ahol veszem, valami olyat mondott, hogy csak 1000€-ig megy ez a dolog, a folott valami fuvarozo ceggel kene beszelnem???
Nekem ez teljesen hulyen hangzik, a ceg, ahol a digi gepet vettem (lsd feljebb) azt mondta naluk ilyen nincs.
Na, mi a velemeny?
A hegyeshalmi magyar vamosoktol en is tartok, a becsi repteren nem lehet ugy pecsetelni, hogy nem utazok sehova? Gondolom nem...
Felhozom, mert aktualis lenne szamomra a tema. Hatha vki jaratos ebben.
1. Az U34-es papirt mennyi idom van visszavinni a kereskedohoz visszaigenylendo az afat?
2. Ha Ausztriabol Szlovakiaba megyek a szlovak vamos barmit is szamonkerhet rajtam vagy nekik semmi kozuk hozzam? Lehet, h ez idiota kerdes, de fogalmam sincs rola.
Kérdésem az lenne, hogy a TAX FREE REFUND működni fog-e a csatlakozásunk után, EU-n belüli, de külföldi vásárláskor?
Tehát ha átruccanok Ausztriába és veszek valamit 75 EUR felett, ami az alsó határ a visszaigényléshez egy blokkon, akkor május 1. után vissza tudom-e igényelni a megszokott módon a MWSt-t? Jól gondolom, hogy nem lesz már rá lehetőség? Vagy mégis?
öööö az a 75 az EUban 25.. legalabbis nekem 26os szamlarol is nyomattak utolag (mazli :), es valami nyomtatvanyon is 25 volt a limit. Van 69es cumorol is csekkem szoval nagyon morcos leszek ha otthon nem adjak vissza a zsét ha hazamegyek.
otthon vasarlo kulfoldieknek min 50rongy a brutto limit az azert eleg huzos.
na megérdeklődtem én is, hat telefonszám felhivása után az alábbiakat tudtam meg:
75euro vásárlás felett ha az üzleten kinn van a tax-free matrinca akkor kiállitanak egy csekket, amit az ibusz irodában euróban kicsengetnek.
ha nincs tax-free akkor számlát kell meg a mwst formanyomtatványt vinni, és a külföldi oldalon van egy omtc nevü irodahelyiség vagymi, ott perkálják le az összeget.
a soproni határon müködött még két éve (schillinges időszakban) hogy a két határ közötti büfé pénztárjában visszafizették az áfát. persze némi költséget levontak belőle.
eszembe jutott meg 1 kerdes: ezt a hegyeshalmos dolgot hogy lehet elkerulni? jo elol megallni es kiszallni pecsetelni hogy a magyar vamosok ne tudjak a kocsit + pecseteles tenyet osszekapcsolni?
ezt a hegyeshalmos dolgot nem is tudtam nagyon jo hogy mondod, bar mivel most Berlin nem hiszem hogy arrafele jovunk vissza tehat Nemet/cseh hataron nem lesz gond de a kesobbieket tekintve nagyon jo info :).
Apro kerdes esetleg tudsz ra valaszolni:
Ha nem most vettem a cuccot hanem 1-2 hete akkor is lehet Mwstrückkehr papirt kerni rola?
1) boltban vasarolsz, kersz egy szamlat + egy Mehrwertsteuerrückerstattungsformular-t, amit a helyszinen kitoltenek neked.
2) hataron lepecsetelteted a nyomtatvanyt, es bemutatod az arut, hogy valoban kivitted az orszagbol.
3) ezek utan visszamesz a boltba ahol vetted a cuccot, es a formanyomtatvany elleneben megkapod a penzt.
legtutibb, ha repteren pecseteltetsz, ugyanis ha kocsival vagy, pl hegyeshalomnal a magyar vamosok mar figyelik, ki megy az osztrakokhoz pecseteltetni, aztan intenek is le, es a magyar vam kb 2x annyi, mint a nemet afa. szoval csak ugyesen.
ha külföldön vásároltad a terméket, akkor a magyar útleveleddel az adott áruház fogja visszatéríteni neked az Áfa-t. Ott, a helyszínen. Csak legyen nálad az útleveled és a blokk.