Hello mindenkinek.
Mostanában elvállaltam egy kisebb iskola rendszergazdai teendőinek ellását, de egyre jobban kezdem megbánni döntésemet :-) A problémám a következő:
Adott 8 darab munkaállomás (oprendszer Windows NT 4.0, amiket én telepítettem). (SP4 is telepítve)
Egy szervergép (Windows 2000 Server, szintén én telepítettem).
Ezek a gépek egy HUB-on keresztül vann összekötve egymással.
Már ott elakadtam, hogy miként tudnám megosztani a könyvtárakat a munkaállomásokon. Mind a 8 gépen
ugyanolyan protokolokkal, és beállításokkal van feltelepítve a hálózat, elvileg semmi féle eltérés
nincs az adatok között. (Kivéve természetesen az IP címet). A munkacsoport nevét mindenhol ugyanarra
állítottam. Két gépen annak rendje és módja szerint megjelent a megosztás lehetősége a
mappabeállításoknál, azokat meg is osztottam. Ezeket a gépeket tökéletesen látja a hálózat össze
többi gépe, a szerver kivételével. Ennél a maradék 6 darab NT4-es gépnél szeretném megosztani a
mappákat.
A Help alapján odáig eljutottam, hogy a Vezérlőpultnál a "kiszolgáló szolgáltatást" megpróbáltam
elindítani, ez azonban nem sikerült. ("Nincs elég kiszolgáló tárterület" hibaüzenet.) Erre az esetre
a Help csak annyit mond, hogy "hiba van a számítógéppel, forduljon a rendszergazdához).
1-) Mi az, hogy "nincs elég kiszolgáló tárteület"? Hogyan lehetne megosztani a mappákat a többi gépen
is, hogyan lehetne több "kiszolgáló tárteületet" csinálni? (A HDD-k minden particióján több giga hely
van.)
2-) Mit csináltam rosszul? Mi lehet az oka annak, hogy a két (egymás melletti) gépen minden jól
működik, a többi meg nem?
3-) Miért nem látok egy gépet se a szerver gépen; annak ellenére, hogy ugyanazt a munkacsoportot
állítottam be, mint a többinél? (És hiába oszton meg a szervergép mappáit, nem látom egyik gépen se
azokat)
4-) Mire kell ügyelnem, ha azt akarom, hogy az Internet elérhető legyen a munkaállomásokon?
5-) Ha a HUB-bal való összeköttetéshez elég egyetlen kapcsolat a sulinet leírás szerint, akkor vajon
miért van két hálókártya a szervergépben, és mit jelent az, ha ezek gépen belül össze vannak kötve
egy vezetékkel?
Amikor Windows XP-t raktam a szervergépre, a munkaállomásokra pedig Win98-akat, akkor minden gond
nélkül meg tudtam oldani mindent, tehát hardware-es problémáról szó sincs. Így ugyanis mindent ment
prímán. A hivatalos licensze az iskolának viszont a Win2000 Server-re szól, és a WinNT 4.0 for
workstation-okra, ezért vagyok kénytelen megoldani ezekket a dolgot.
Ha valaki tud segíteni bármiben, attól szívesen várok minden ötletet.