Igen, mert ezek a driver-ek zárt forrásúak. Viszont léteznek, így könnyedén felrakhatók a gépre. Különösen az nVidia támogatása jó, tehát elsődlegesen nVidia chip-es video interface-t javaslok. Ezen felül az ilyen driver-ek legtöbbször a nem hivatalos, de fejlesztők által támogatott repository-kban csomagként is megtalálhatók. Ugyanilyen licensz okokból alaphelyzetben nem létező csomagok az mp3-mal kapcsolatosak, mert ott szabadalmi jogdíjat kellene fizetni, s a linuxos cég nem vállalja fel a per lehetőségét. UHU-nál nem tudom, mi a helyzet, de Fedorához az ilyen csomagok az rpm.livna.org-on megtalálhatók.
UHU-Linux – Hardverigény Grafikus kártyák: A PCI és AGP kártyák támogatása biztosított. NVIDIA és ATI kártyák esetében a gyártó licencpolitikai elvei miatt az UHU-Linuxban megtalálható „nv” ill. „ati” meghajtóprogram nem tartalmazza a 3D gyorsítást.
OK, igazad van, mea klumpa! Adottnak tételeztem fel, hogy azokat a fájlokat kell csak törölni, amiknek a nevéből következtetni lehet arra, hogy valami ATI-hoz kapcsolódók. Ezeknek a nevében az "ati" kombináció önmagában, a név többi részétől kötőjellel elválasztva szokott szerepelni.
A csomagkezelés ne izgasson, mert grafikus drivereknél úgyse ér lófüttyöt se.
Dehogy kell újratelepíteni az ubuntut. Fogod, nyicc egy konzolt a grafikus felületen rootjoggal, beleírod, hogy "init 3", Enter, és kilépsz szöveges felületbe. Itt beírod, hogy "mc", megjelenik a Midnight Commander, a gyökérben megnyitod a fájlkeresést (nemtom, hogy F-hány), beírod, hogy "ati", aztán a talált fájlokat minden fakszni nélkül F8-cal kitörlöd. Aztán ugyanezt megismétled az "fglrx" keresőfeltétellel is. Ha gyorsítani akarsz, mert túl lassú a keresés, akkor emlékeim szerint elegendő a /etc, a /usr és a /lib könyvtárakban (és alkönyvtáraikban) keresned. Majd, ha ez megvan, akkor fölnyomod az ATI-honlapról letöltött drivert, osztjónapot.
Legalábbis nekem Mandriván ez műxött. Remélem, Ubuntun is működik, bár azt akkor töröltem le nagy ívben, amikor a lehetetlen jogosultságkezelése miatt rootjogokkal (sudo) se tudtam egy csomó mindent megcsinálni, szóval lehet, hogy jogosultságilag beakacc.
nem emlékszem hogy az ubuntu telepitésekor lehetett volna választani milyen drivert használjon, ezért nem hiszem hogy ujra telepiteném emiatt.
alighanem kézzel kellene kigyomlálni a régit, de ehhez nagyon kevés vagyok még, mert az egész linuxus csomagkezelősdi nem nagyon világos, se az hogy mi mihez tartozik és hova települ.
Szerintem a szopás tárgya az, hogy az "ati" kernelmodulhoz az Ubuntu által felpakolt, meg az ATI-driver által felpakolt fájlok összeakadnak. Legalábbis nekem Mandriván ez volt a gáz. Ami nekem segített: szöveges módban (init 3) meg kell keresni az összes olyan fájlt, aminek a neve valamilyen "ati" vagy "fglrx", simán Midnight Commanderrel kitörölni, aztán Ctrl-Alt-Backspace, majd ezt követően felpakolni megint az ATI-installert.
A legtöbb problémát nekem az okozta, amíg ATI-kártyám volt, hogy a Linux telepítésekor azt választottam ki, hogy a videokártya ATI, aztán a fentiek szerint a Linux által felpakolt ATI-fájlok és az új ATI driver fájljai akadtak. Az ATI driver a tapasztalataim szerint problémamentesen felrakható, ha már mindjárt a Linux-telepítéskor azt mondjuk neki, hogy a kártyánk sima SVGA, aztán már a kész rendszerben feltesszük az ATI drivert.
Ajjaj. Ez valami memóriacímzési hibának néz ki. Látod, erről olyasvalakit kell kérdezni, aki rutinos a C programozásban meg a forítóprogramokban. Ebben én nem tudok segíteni.
Egyébként naprakész a rendszered? Gcc, glibc rendben?
tegnap megkíséreltem a dolgot de már ez elején elakadtam vele. (ubu 7.10-esem van igy nem klikkelhettem sajna.) mivel már korábban felraktam drivert így a konfig részhez ugrottam, de már az első lépésnél megszakadt a dolog, íme:
Olvasd el feltétlenül azt a wiki-t, mert az Ubuntu-specifikusan írja le a lépéseket. Ha jól látom, Hardy-n például a Vezérlőpultból néhány kattintással is váltani lehet a driverek között. Aztán ha nem megy, majd megpróbáljuk beizzítani másként. Egyelőre annyit látni, hogy továbbra is az ati driver szolgál. A Mesa programkönyvtár, amennyire tudom, csak szoftveres gyorsítást támogat, nekünk viszont az kell, hogy a grafikus kártya végezze a háromdimenziós számításokat -- a CPU helyett, ami így igen kis teljesítményt tesz lehetővé.
Na, akkor már nem kell az a log-file. Tudjuk, hogy jelenleg az ati nevű driver kezeli a kártyádat, láttuk, hogy a DRI modul is fut, ismerjük a chipset-et, meg azt is látjuk, hogy a glxgears kimenete igencsak sovány.
Akkor próbáld meg a lentebbi link alapján letölteni az fglrx-et, azaz a zárt forráskódú illesztőprogramot! Ne ijedj meg az 50 mb-tól, egy install script szépen felderíti, milyen komponensekre lesz szükséged. Számíts rá, hogy esetleg telepítened kell a kernel-headers-t, a gcc-t, meg egyebeket, amiket hiányol az installer. Különben tele van a net dokumentumokkal az fglrx telepítéséről Ubuntura, úgyhogy nem lehet nagy bajod vele. Valószínűleg még repo-ban is megvan az a driver, nézd meg az Adept-ben (azt hiszem, ezt használja az Ubuntu, vagy nem?)!
Hm, biztos, hogy jó file-t néztél? Nekem ez a device section egy mintának tűnik, nem egy rendesen konfigurált xorg.conf tartalmának. Jól beállított Identifier és Driver értékek nélkül az X el sem tud indulni. Be tudnád másolni ide a /var/log/xorg.0.log file tartalmát?