Medgyessy Péter: Nem tudtam azt, hogy mennyi a rokkantnyugdíjas. Ugye, az embernek fogalmában benne van, hogy hát sajnos előfordul, hogy valaki rokkanttá válik, leszázalékolják, és hát ez olyan marginális. Valahol néhány ember. Nem. Rengeteg sok ember. Ne keressük, hogy ez most menekülés miatt volt, vagy másért. Csak azt látom, hogy nagyon-nagyon sokan vannak. Van, aki nem tolókocsival jön, van, aki tolókocsival jön, és elmondja, hogy 13 meg 15 ezer forintból nem lehet megélni, meg 17 ezer forintból nem lehet megélni. Én ezeket nem tudtam.... Szóval tehát számomra ilyen értelemben ez olyan fajta új ismeretszerzés, ami számomra öröm.
ATV, 2002. március 30. pár nappal a választások előtt.
Orbán Viktor a Vasárnapi Újságban
2002. november 10. 10:47
A következő kérdés a jövő évi költségvetés sarokszámairól, azok megszorításairól szólt. A miniszterek és a miniszterelnök fizetése ugyanakkor több mint a duplájára nő. Orbán Viktor így reagált: "nem szoktam erről beszélni a nyilvánosság előtt, de ha már így egyenesen a mellkasomnak szegezte a kérdést, a polgári kormány idején több miniszter is jelezte, hogy rossz helyen van a fizetési listán a minisztériumban. Ez igaz, volt olyan miniszter, aki a hatvanadik helyen volt a saját minisztériumában. De én elvi alapokon utasítottam vissza az erre vonatkozó igényeket, azt mondtam, hogy vegyünk elő egy ceruzát és egy papírt, és írjuk föl, hogy mennyi ma Németországban, meg Ausztriában egy átlagkereset, írjuk fel, mennyi Magyarországon, utána nézzük meg, hogy mennyit keres a német kancellár, az osztrák kancellár, az olasz miniszterelnök, és nézzük meg, hogy mennyit keresünk mi. Ki fog derülni, hogy a magyar és a német, a magyar és az osztrák átlagkeresetek éppen olyan arányban vannak egymással, mint ahogyan egymáshoz aránylik az ottani országvezetők, meg a magyar vezetők fizetése."
Az ex-miniszterelnök szerint tehát nincs erkölcsi alap arra, hogy jelentősen megemelkedjék a kormánytagok fizetése. Legalábbis ez volt az előző kormány álláspontja. "Ez a gondolkodásmód, most úgy látom, kiment a divatból" - értékelt Orbán Viktor. Szerinte a 2003-as költségvetésnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy a valószínűleg bekövetkező uniós csatlakozásunkat megelőző utolsó esztendőről van szó.
A 10.2 millió téves szám, másnap Varga saját 2001-es adóbevallására hivatkozva 8 millió forint alatti összeget jelölt meg, és ezt azóta sem vonta kétségbe senki.
A jelenlegi kormányban a MEH új államtitkárait is ideértve nagyjából ugyanakkora a képviselői pozícióval is rendelkező tagok aránya, mint az előzőben. Ez igaz akkor is, ha csak a minisztereket vesszük figyelembe.
Úgy gondoltam, hogy a nem tényszerű, demagóg felvetésekre nem válaszolok. A kérdést azonban köszönöm és hadd jelezzem, hogy a Honvédelmi Miniszter a minisztériumi rangsor közepén kullog. A kormány összes közigazgatási és helyettes államtitkára többet keres, mint az adott tárca minisztere, és egyetlen miniszter sincs az első tizenkettő között saját tárcája bérlistáján. Az adatok szerint a parlamenti képviselők jelentős része, és a nagyvárosok polgármesterei is többet keresnek, mint a miniszterek. A jelenlegi állapot szerint a miniszterek átlagos bruttó keresete havi 461 ezer 175 forint, a politikai államtitkároké pedig mintegy 390 ezer forint. A főtisztviselői státuszban lévő közigazgatási államtitkárok havi fizetése 858 ezer forint, míg a közjogi méltóságok - az államfő, a házelnök, a miniszterelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke - 693 ezer forintos fizetést kapnak.
Kérem arra is legyenek figyelemmel, hogy a jelenlegi kormányban kevesebb a parlamenti pozíciót is halmozottan igénybe vevő képviselő, mint pl. Varga Mihály egykori pénzügyminiszter: 2001. évi éves jövedelme - ide számítva az egyéb juttatásokat is - 10,2 millió forint volt 2001-ben.
Turulmadár!
1., Az Orbán-Torgyán kormány 16 minisztériumával szemben most van 14. Az kevesebb ugye?
2., Én azt vitattam, hogy nem a duplája a MEH...
3., Az államtitkárok számáról szót sem ejtettem.
(az országblamázs központ kirugott "bujtatott államtitkárait" is beleszámolod?)
Péter.
Még szerencse, hogy az új kormány nem hozott létre új minisztériumot ugye?
Meg hogy nem emelte a MeH létszámát másfélszeresére. Meg hogy nem most wan messze a legtöbb államtitkár az eddigi kormányok közül...
"Inkább fizetésben kapják meg a pénz mint csúszópénzben, telek spekulációban, tendereztetés nélküli verseny után stb"
Eztet megpróbáltuk a rendszerváltáskor is ("Adjunk sok pénzt a politikusainknak, oszt' nem lesznek korruptak"), de nem jött be..
Támadt egy jobb ötletem.Csökkentsük 100%-al a középvezetők bérét és megszűnik az aránytalanság.A fennmaradó összeget és azt,amit most szánnának a saját lóvéjuk növelésére adjuk össze és emeljük az életszínvonalat vele!
"Körömreszel? Maca az egyik autóscég marketingf?nökeként havi egy milkós bruttója hogyan viszonyuljon a mindekori közlekedési miniszter mindenkori bruttójához?"
Mi köze a kettőnek egymáshoz? Utóbbinak muszáj magasabbnak lenni az előbbinél? Nem félő, hogy mindig lesz a privát szférában az előző legmagasabbnál is magasabb bér? Netán a kormány mindenkori feladatai legfontosabbika ezentúl az lesz, hogy monitorozza a bérstatisztikákat, hogy "szükség esetén" felfelé korrigáljon?
1ébként emlékeim szerint mintha már lett volna ilyenből hiszti,hogy a vezérkar a saját fiezetéseit megszavazta hamargyorsan az elején.(lehet,hogy nyolc éve,de lehet,hogy négy nem emlékszem)Mindenesetre furán hangzott,mikor munkahelyemen híreket hallgattunk(nem mondom meg melyik rádióban)és az első hírben a nyugdíjakról volt szó,hogy nem tudják emelni,a következőben pedig a miniszteri bérek jöttek szóba.A leggusztustalanabb viszont az volt ezek ismeretében,hogy a bérfejlesztést 3%-ban oldanák meg.....
Hostel!
Nem igaz, hogy duplájára, de emelkedett, sajnos.
Viszont ez semmi, ahoz képest, hogy az Orbán-Torgyán kormány új tárcákat hozott létre. Pl. I.S.M., N.K.Ö.M.
Tárcánként kb. 300 fő.
Akkor nem kiabáltál?
Péter.
Én mindent értek, még azt is, hogy a minisztereknek több pénz jár, mert nehogy már a beóik többet keressenek.
OK, hozzák meg a döntést erről, de azon nyomban ajánlják fel az emelés összegét teszem ezt két éven át valami gyermekélelmezési alapítvány javára.
Megyóé esetleg mehetne a barcikai kórház csőcseréjére...
Így akkor a bérrendszer logikátlansága ki lenne igazítva de azt sem lehetne mondani, hogy saját zsebre nyomulnak.
Azért gondoljon bele mindenki a saját és ismer?sei fizetésébe is. Körömreszel? Maca az egyik autóscég marketingf?nökeként havi egy milkós bruttója hogyan viszonyuljon a mindekori közlekedési miniszter mindenkori bruttójához?
Azert a demagogiaval parhuzamosan vizsgald meg azt is, miert nem nyujtotta be a miniszterek fizetesemelesere is vonatkozo ktgvetesi tervezetet a PM az allamhaztartasi torvenyben megszabott OKTOBER 15-i hataridore...
TÖBB PÉNZT AZ EMBEREKNEK!
legalább a latszátra adnának, de most már szarnak mindenre. bezárt az IBM, csak fura hogy erről két nappal a választosok után derült fény, tarsolyban a gyözelem, vége a 100 napos osztogatásoknak és ebbe minden bizonnyal belefáradtak a fiuk.
ővék az ország, csak a sok f@..fej, most demagogiával illeti ilyetén felháborodásunkat..
oké, kapjon jó fizetést, de mi van az ország 90 százalékával? azoknak nem jár? érdekes, hogy 3-4%os fizetésemeléseken mennyit kell tárgyalni, de a fejesek fizuját egyb?l és gond nélkül 100%-al meg lehet emelni???? és ne mondd, hogy ezután nem fogja elfogadni, azt amit eddig, meg hogy majd a saját kocsijával jár melóba és a saját költségére telefonálgat, mert nem így lesz.
Azt hittem ennek a kormánynak több esze van ennél, nem a saját fizetésüket kell sürg?sen emelgetni, hanem az összes többi emberét. Az eddig megkeresett havi 400-500 rugó azért nem éhbér, ugyi.
Az orvosok meg alig kapnak pénzt? Mégis ki ment meg több életet? A miniszterek gyógyítják meg a gyerekeket?
Na mindegy, csak kidühöngtem magam. Jólesett.
Éljen és virágozzék a demagógia ! Minden miniszternek minimálbért, hiszen így jobban azonosulnak az emberek gondjaival ! Az így megtakarított pénzekből pedig növeljük a nyugdíjakat és a lélegeztető gépek számát.Egy miniszter fizetése ne érje el egy magáncég vezetőjének a fizetését, mert az nagyon igazságtalan lenne, egy ország ügyeinek az intézése hogy jöhet egy vállalat irányításhoz. Egy miniszter igenis végezze a munkáját elhivatottságból, érdek nélkül, önfeláldozóan, maximális erőbedobással minimális fizetésért, ez így természetes ebben a hazában.