Tudom én is , hogy a testület néha ellentétes a polgármesterrel, de ez máshol fordítva is igaz.
Elintézhetjük persze úgy is, hogy tavasszal olyan nagy siker volt, hogy onnan már nehéz tovább erősödni. De tényleg úgy látom, hogy országosan erösödött a bal, míg a fővárosban inkább stagnált tavasz óta. Persze ha XII. kerületben az a néhány száz szavazat balra dönt és Zuglóban is, akkor egy szavam sem lenne. Ilyen kevésen múlik.
A IV. kerület nem veszett el, hisz sosem volt az önkormányzatban MSZP-s fölény. Az Újpestért egyesület viszi a 90-es választások óta. Derce vezetésével, aki negyedszerre lett polgármester.
Itt látszik, hogy a parlameti választások nem mindig tükrözik az önkormányzati választásokat.
Hiába a meggyőző MSZP-s fölény a parlamenti választásnál, a helyi politika mindig egy kicsit más:-)
Elég gáz lehetett volna Dobó Istvánnak is, ha Egerben a janicsárokat kellett volna kommandíroznia, hm?
Hiába a balos vagy jobbos bürgermeister, ha nincs mögötte a saját többsége, vagy távol a Parlamenttől esetleg konszenzuskész ellenzéket kap...
Én csak azt nem értem, hogy az SZDSZ hogyan mer előállni azzal, hogy továbbra is az övéké a gazdasági terület, holott jelentősen csökkent a támogatottságuk....
"elveszett a III. , a IV. és ami legfőbb , a XIV. kerület"
Ez egész egyszerűen nem igaz. Mindhárom kerületben jelentős baloldali fölény van. Az egyetlen igazi bukta Budapesten a zuglói polgármesteri szék, az ismert okokból.
Az egyetlen, ahol a tavaszinál jobbat hoztak az a II. ahol tavasszal is nagyon kis különbség volt, de most hozzácsapodott az akkor I. kerhez tartozó belbudai rész. -- Maradjunk annyiban, hogy a Bencze B. Gy. és Horváth Cs. közti 72 voksos különbség nagyobb és ellenkező előjelű lett volna Balczó 3.000 szavazatával ....
Szerintem relatív kudarc volt a budapesti önkormányzati választás, míg az országos az nagy siker volt.
Miért?
Ugyanannyi fővárosi helyet szereztek, mint 98-ban (MSZP+SZDSZ) , amennyivel az mszp többet, annyival az szdsz kevesebbet. A tavaszihoz képest a kerületek is rosszabbul alakultak, elveszett a III. , a IV. és ami legfőbb , a XIV. kerület.
Az egyetlen, ahol a tavaszinál jobbat hoztak az a II. ahol tavasszal is nagyon kis különbség volt, de most hozzácsapodott az akkor I. kerhez tartozó belbudai rész.