Nem lehet egyedi hőmérő külön kérésre, mivel a házakban az egész fűtési rendszer olyan, ami nem alkalmas rá. (Egy csöves, és akkor ugyi az egész házban szabályoznád az egyedi kütyüddel... :-)) ) És sajna nem egyenlő a vízórával, az ugyanis csak a csapokl kifolyó melegvizedet méri.
A nyári pénz meg átalány, hogy télen ne rokkanjunk bele a számlába. :-/
Szerintem is érdemes mindenfelé körülnézni, én pl. kifejezetten erős rábeszélésre voltam csak hajlandó megnézni az Újhegyit (gettó, nem merek majd hazajárni, csak sötétbőrűek laknak, stbstb...) :-), aztán egyszer elcsalt a barátnőm, és lám, mi lett a vége! :-))
Most látom, hgy talán már túl is vagy a nézegetésen. Tapasztalatok, benyomások?
Ajjaj..akkor szinte mind1 hogy lakunk-e a lakásba, mivel úgy látom, a közös költség+ a fűtés teszi ki a rezsi zömét.. Egyedi hőmérőt nem lehet kérésre felszereltetni? Az nem = azzal a melegvízórával v. mivel amit hirdetgetnek? Amúgy nyáron meg mire fel számolnak fel annyit (vmi 8-9e-t irtál talán) vidéken olyankor nem igazán szokás fűteni.
Nem olyan vészes az a Havanna ltp. jövő héten konkrét lakásokat is meg kéne nézegetni, ja meg ha minden igaz, szerda környékén az Újhegyin is szétnézünk!
Nincs gázóra, az a nagyon kevés gázfogyasztás, ami a tűzhelyhez kell, az átalány szerint megy. A díjbeszedő csekkén kell befizetni a fűtéssel együtt.
Én sajna azt gondolom, hogy mivel a lakásban nincsen egyedi hőmérő, tök mindegy a fizetés szempontjából, hogy van-e radiátor. Mert ugyi ennyi erővel én is mondhatnám, hogy a nagyszobában mindig elzárom... :-))) Persze érdemes utána érdeklődni a díjbeszedőnél, hogy ilyenkor mi a helyzet.
(Tervezik, hogy a panelekben a lakásokba egyedi hőmérőt szerelnek, de amíg ez nincsen, csak az a tuti, hogy a csőbe nyomatják a melegvizet, és számláznak neked a négyzetéter alapján, minden más ugyanis csak feltételezés...)
A Havannának vannak jobb részei. Szvsz nézzétek meg a postaládákat (kitépve, kiégve...), a kapukat (üveg kiverve) valamint szagoljatok be a liftbe (telepisilve), sokat elmond a házról... A barátnőm a Havanna utca elején lakik, hááát, arról a részről én nem sok jót tudok mondani, de többen állítják, hogy annál csak jobb van. :-)
Na szétnéztünk a Havannán, nem is olyan rossz a helyzet, mint a híre. Van még pár kérdésem: "Nem gáz, hanem távfűtés, ezért is ilyen fene drága." "Gázóra" vagy valami legalább van?? Szal azt a porbléma hogy tél idején mondjuk lesz olyan hogy lehet hogy egy hónapig is le lesz lőve a radiátor (üres lesz a lakás) és valahogy nem esne jól ha rezsit is kéne fizetni...
Visszatértem, bocs az elmaradásért!
Nem gáz, hanem távfűtés, ezért is ilyen fene drága. :-/
Sajna tényleg nem vagyok profi abban, h mikor épült, meg milyen állapotban van a szakember szemével. Erre szvsz tudnak neked válaszolni a már említett paneles topicban! Sőt, azért is jó, ha beleolvasol, mert egy csomó paneles előnyt és (főleg) hátrányt olvashatsz.
Ami így tök laikusként megállapítható:
- a lift jó ott, ahol kicserélték az elmúlt években (sok helyen). amúgy a szomszédos lépcsőházból is be lehet jutni, a tetőn keresztül.
- az ablakok rémesen zárnak (dupla ablak, fakrettel)
- a házakat viszonylag korrekt módon karbantartják (lépcsőház festése, panelrések közötti szigetelés, tetőszigetelés)
- környék: a zöldterületekkel is foglalkoznak, rendszeresen nyírnak füvet szépek a játszóterek, a sétány új kőburkolatot kapott, stb...
Panel hátrányai:
- drága
- aki nem szokott hozzá, azt megőrjíti, hogy hallani a szomszédokat
- nem te szabályozod a fűtés hőfokát, így vagy rohadás meleg van, vagy magfagysz a hidegebb téli napokon (20 ezerért...)
- télen száraz a levegő
- ha a feletted lakó odaszoktatta a galambokat, mindig kakás az erkélyed
- hangos a szellőző
- ha a feletted lakó árvizet csinál, akkor felújíthatod a lakást
Olyan előnyöket nem nagyon tudok, amik jobbá tennék más lakásformánál. Engem mondjuk megnyugtat, hogy vannak körülöttem emberek, bár nincs olyan illúzióm, hogy bárkit is érdekelne, élek vagy halok.
Ya, előny, hogy nem kell havat lapátolni... :-)))
:-))) Egen, az alulmúlhatatlan, amikor éjjel kimegyek WC-re, és hallom, hogy a felső szomszéd milyen intenzitással csorgat... (És persze hasonló lehet az élmény egy emelettel lejjebb...)
off
Kábel: hát hogy őszinte legyek, sz@r szolgáltató. Hdsnet, van is erről topic. Tuti, h szolgáltat a VI., X., XIX. kerületekben. Nézd meg a honlapot. Én csak egy láma felhasználó vagyok, aki ideje nagyrészét a munkahelyén tölti, és ott is netezik, és bevallom, a lassúságon kívül sok gondom nincsen, de a többiek sokat szenvednek a hdsnet finomságai miatt...l
on
Ha jól számolom, akkor a 49 nm-re átlagosan egy huszas körül lenne havonta...kicsit több mint amivel számoltunk...de még belefér. Mondjuk azt nem hittem volna h panelben majdcsak akkora télen a gázszámla mint a 130 nm-es kertesházunkban...
Ja, végülis ha nincs vízóra, abból előnyösen is ki lehet jönni. Pl ha vagyunk 4en a 2 szobásra, nem?
Amugy milyen állapotban vannak ezek a lakások? Mikor épültek? Ja és ha ráérsz, leírhatnád, milyen + és - élményeid kötődnek a panelhez.
Engem ez a kabelnet erdekel 5000 Ft-ert. Milyen szolgaltato ez?
Amugy panellakasban en is lehuztam 12-13 evet. 4 eve lakom kertes hazban, de valami iszonyu nagy feludules volt idekoltozni. :)
Vegre nem szolnak a szomszedok azert ha dobolok, sem azert ha zenet hallgatok, de meg WC-re is kijarhatok ejszaka, anelkul, hogy a szellozo -es csorendszeren keresztul mindenki engem hallana :)
Vízóra sokat számít, a mi 68 nm-es lakásunk esetében majdnem duplája lenne a közös költség, ha nem lenne vízóra... Ha jól tudom, akkor az úgy van, hogy akiknek van vízórájuk (hideg+meleg) a saját fogyasztást fizetik, akiknek meg nincs, azok között elosztják a ház fennmaradó összes fogyasztását négyzetméter alapján. (Javítsatok ki, ha baromságot írok...)
Az is számít pl., hogy a házon van-e óriásplakát, vannak-e az aljában boltok, mert ezek jelentősen csökkentik a közös költséget. Nálunk sajna csak egy vacak bolt van, így sokat fizetünk.
Hangsúlyozom, _68_ nm-re:
- közös költség+házfelújítási támogatás: 9 ezer
- távfűtés: télen 18 ezer, nyáron 8-9 ezer
- villanyszámla: 4800
- kábeltévé: 2900
- kábelnet: 5000
(vonalas telefonunk nincs...)
Na ez az amihez rohadtul nem értek. Szal mit kell tudni arról a távhőóráról? Ja és mért hirdetik, mint az állat, azt, ha van vízóra? Ha nincs az mennyivel növeli a rezsit? Ja, és egyáltalán a rezsi mennyit tesz ki egy 2 szobás lakásra nézve (~50 nm) És ez az összeg miből tevődik össze (mennyi a fűtés, víz, áram, közös költség aránya) ?
:-)
Buszmegálló 3 perc (a busszal az Örsre vagy Kőbány-Kispestre/Köki/ tudsz kimennimetrók). Köki amúgy gyalogosan is csak 20-25 perc, tegnap este teszteltük, csigatempóban. :-)
Sajna alapterületben nem vagyok valami jól képzett, de valszeg nem tévedek nagyot, ha azt tippelem, hogy a nagyobbik szoba cca. 20 nm, és a kisebbik is teljes szobának számít, tehát _nem_ félszoba.
Amire érdemes figyelni, hogy jobb, ha a ház anno szövetkezeti volt, és nem önkormányzati (kérdezz rá a tulajtól). Vannak egykori BM házak, azok is jók. Hazabeszélek, de a Bányató-Szövőszék utca magassága szerintem kellemes. Ez nagyjából a lakótelep közepe.
Amúgy ide írogatnak még újhegyiek, illetve Kőbányáról jól informáltak.
Nem kötelező, hanem _szükséges_ kompromisszum. Minden számít, az összes körülmény. Nyilván ha nincs egyéni távhőóra, ha rossz a megközelítése, ha rossz a beosztása, ha... stb. ezek mind értékcsökkentő tényezők. Ha ilyenekkel meg tudsz alkudni, akkor fog menni. Bár ha a panel oké, akkor már eleve van esélyed.
kösz :) végre egy igazán értékelhető hozzászólás. Kőbánya az épp ideális lenne, szokok arra járni. Buszmegálló milyen távra van? ez még lényeges. Inkább legyen jobb állapotú és kisebb, a kétszobás tökéletes. Mekkora a szobák alapterülete?
Ha kiegyezel a panellal, akkor Újhegyi lakótelep. Én ott lakom, szeretem, kulturált, sok zöld van. Ne riasszon vissza, hogy Kőbánya, előbb nézz körül arrafelé. Kétszobásat már kapsz ennyiért, de még talán egy nagyon lerobbant 3 szobás is belefér.
(2 szobás=49 nm; 3 szobás=68 nm+ mindkét esetben van erkély)
Ha meg nem tudod még, hogy érdekel-e a panel, akkor kellemesen elbizonytalanítanak az Érdemes-e panellakást venni topicban, ahol kaphatsz ötleteket a megfizethető lakótelepek témakörben is.
A fő kérdés nem is annyira az hogy lehetséges-e, inkább az hogy merrefelé érdemes, mire kell figyelni lakásvásárláskor annak, aki még nem csinált ilyet, stb.