Én nem látom egyforma színben az országokat. Pl. Romániába, Zairéba (bocs, Kongói Demokratikus Köztársaság... :-))), vagy Indiába nem nagyon vágynék semmilyen módon sem...
Az érzelmi kötődés meg sokféle lehet. Szép tájak, szép városok, szép vonatok, kedvenc zenekarok és jó csajok meg akadnak sokfelé...
Haza az csak 1 van. Amelyikben születtél. Vagy ahol felnevelkedtél. Én is szeretek sok országot (pl. Görögország, Olaszország), de egyik sem a hazám. Ez amolyan érzelmi kötődés. Nehéz leírni. Aki az egész bolygó minden országát egyforma színben látja, annak nincs hazája.
nem szolgálja nemzetét, elvész a tömegben, jelentéktelenné válik.
Vagy nem vész el az ország tömegében, felül tud ezen emelkedni, hiszen pontosan vannak olyan értékek, melyek mindenhol megvannak, és fontosabbak, mint egypár önző hazai érdek. Amiket nem hogy nem éri meg szolgálni, de még ocsmány is.
Fisico mester, hogy gondolod ezt az érzelmi dolgot? Ha egy ország se jelent neki semmit, akkor valóban hazátlan. Mindenhol idegennek érzi magát. De ha több ország is jelent neki valamit, akkor nem hazátlan, sőt, több hazája lehet, akár az egész bolygó, pontosan a fenn említett mindenhol meglévő értékek miatt. Max csak más-más formában vannak meg, de a lényegük sokszor ugyanaz. És az ilyen ember sehol sem érzi idegennek magát!
itten valaki nagyon fikázza a másikat mert internacionalista meg globalista, és akkor definíciós kényszerében szavakon lovagol. Hello, ez ám a móka... mintha nem tudná, hogy egy-egy szó mást jelent mind a szövegkörnyezetben mind az egyén tudatában. Lehet, hogy valaki szándékosan nem nevezi magát globalistának, mert alapvetöen negatív folyamatnak tekinti, míg internacionalistának mondja magát, mert a nemzetek közötti együttélés és kölcsönös bizalom híve. Igaz ugyan, hogy szerintem az internacionalista szó nem ezt jelenti, de tök mindegy.
És hogy lehet-e valaki internacionalista hazafi?
megint csak attól függ melyik szón mit ért... tételezzük fel, mindkettö pozitív értelmü. Akkor pedig lehet, miért ne lehetne? most az EU-integráció mellett elkötelezett összes politikus (beleértve a miép kivételével a teljes jobboldalt), az már nem számít hazafinak??? Az MDF éppen most elevenítette fel Csengey Dénes költö híres mondatát: Együtt Európába, de mind! Vagy akkor Szent István egy fasz volt, egy primitív barom, egy hazátlan és lélektelen, gyökértelen senkiházi trónbitorló?
Globalista? Milyen kényszer? Te jó ég! Csak nem beteg vagyok?
Az a helyzet, hogy én csupán segítek TOP-on tartani a topicot. Kíváncsi lettem volna, mit reagálnak olvtársak erre a hazafias címre. Mert én már úgy lennék vele, mármint a hazafival, hogy ha nem történelem könyvben olvasom, már el sem tudom képzelni. Vagy csak úgy, hogy valami hidi tüntetésen valaki úgy lengeti a zászlót, mint egykor Ruzsa Sanyi a hidi vásárban boroskulacsát.
Az a baj, hogy csak lózungokban vagy képes gondolkodni! A Te hazád is a világ. Vagy nem? Hol a fenében élsz. A szűkebb hazád pedig Magyarország. Ezt szereted, azt szeretnéd, ha itt és mi jobban élhetnénk, nem kéne irigykedve szemlélni a más országok szerencsésebbjeit.
Nem a nemzetközi törekvések a legfontosabbak, hanem azok is fontosak. Ilyen értelemben a világ polgára is vagy. Minden, ami a világban történik, velünk is történik. Csak egyben szabad szemlélni.
Ettől még lehetsz jó hazafi, lehetsz lokálpatrióta. De akkor is egy nagy (világ)rendszeren belül kell megtalálni a helyünket, azon belül kell kiharcolni azt, ami nekünk a legjobb.
Van itt feladat elég egy jó hazafinak! Ne aggódj:O)
Aki nem tud különbséget tenni érzelmileg szülőhazája, és más országok között, az hazátlan, és nem hazafi. De legalább annyi eszed lett volna, hogy az internacionalista helyett globalistát mondjál, így duplán vicces a bizonyítási kényszer benned. :-)
Azt írod "nemzetközi törekvéseket". De melyikeket?
És az nem minegy mennyire vagyok hazafi, ha amúgy csak spontán szeretem a hazám? Vagy olyan nincsen is?
És az nem, hogy a jobbra húzó médiát tönkreteszik, megvonják az állami támogatásokat, megfenyegetik a magáncégeket?
De vannak fasiszta vonások is. Például nagyon jól tudják alkalmazni a Goebbelsi propagandát (hosszú bájtok éjszakája, orbán-bányák, orsós viktor, 12 kamion, 23 millió román, elveszik a szabad szombat)
A világpolgár szerintem hazátlan ember.
Aki a nemzetközi törekvéseket tekinti mindennél fontosabbnak; az nem hazafi, nem szolgálja nemzetét, elvész a tömegben, jelentéktelenné válik.
Az én véleményem szerint a nemzetköziség eröltetése a nemzeti értékeket tápláló polgárok legádázabb ellensége.
Sokan mondják itt, hogy a mostani MSZP-t hatalmas baromság összehasonlítani a hajdani kommunista állampárttal, ugyanis a rendszerváltás alkalmával teljesen megváltoztak, új irányt vettek.
Vonatkoztassunk el most attól, hogy 1989-ben még elég sokan nevezték köülük az '56-osokat "ellenforradalmároknak", és nézzük kizárólag azt, hogy mit csinálnak a rendszerváltás óta.
Akármi is történik, mindig Washingtonnak adnak igazat.
- Régi reflex egy távoli főváros elvtelen kiszolgálása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amíg gyakorlatilag egész európa poltikai vezetése az iraki háború ellen van, addig Kovács László kiáll, és támogatásáról biztosítja az USA-t.
Meg akarják változtatni a nemzeti ünnepek jelentését.
- A kommunista időkben is világforradalmi ünneppé silányították Március 15-ét. Augusztus 20-át pedig az kommunista alkotmány ünnepének. Most is ez folyik. Egyrészt kisérletet tettek arra, hogy az EU-csatlakozás ünnepévé változtassák most ugyanezt a napot, másrészt pedig nagyon erölködnek azon, hogy Nagy Imre ünnepévé korcsosítsák október 23-át.