Rosszul tudod. Legfeljebb kisebbségi tulajdon, állami beleszólás keményen megmarad.
A norvégoknál meg elég komoly az olajvagyon de nem felélik mint mi az egykori államot hanem befektetik! Nem ingyen élet mint Kuwait, hanem mindenki dolgozik, magasak az adók (!) és a költségvetési többletet félreteszik egy alapba. Kb. egy éves GDP-jük van már félretéve. Csak viszonyításként, mi az egész privatizációs cirkuszért az éves GDP-nk mintegy 20%-át kaptuk...
Hát igen... Ma már azt olvastam hogy eladható a MOL 25%-a, elég nekünk egy aranyrészvény... Botrány.
A HVG-ben volt egy interjú egy norvég diplomatával. Náluk a legnagyobb vállalatok jelentős része részben állami tulajdonban van, mert így érzik biztonságban magukat hosszabb távon. Az EDF, France Telekom, Vivendi mind állami cégek, kivonulásról fene sem akar hallani. Az RWE, E.On állami/önkormányzati kontroll alatt van. És még sorolhatnám.
Mi vagyunk olyan hülyék egyedül hogy felzabáljuk a családi ezüstöt :-(((
Jó ha a nominálérték megmarad, de akkorra már szart sem ér...
Ez a kormány az eddigi legsunyibb kormány. Persze mit várhatunk d-209-től, meg attól a párttól akinek a mottója EGYÜTT MŰKÖDÜNK, az adócsökkentésre adott garanciáról nem beszélve...
Te csak ne nyúlkálj az én zsebembe és ne minősíts.
Ez a változás az átlag felett keresőket érinti, ezek többségének van annyi esze, hogy gondol a nyugdíjaskorra függetlenül mennyi is a nyugdíjjárulék, meg mit ígér a magánnyugdíjpénztár.
Elég megnézni a mai nyugdíjasokat akik ezt nem tették, valahol 40-50eFt között van az átlagnyugdíj.
Ha jól emlékszem van önkéntes magánnyugdíjpénztár is. Ezt azért találták ki, hogy az ember gondoskodhasson az öregkoráról, de most csökkentik a szabadon felhasználható megtakarításomat.
Tüntetni meg mindig menni fognak az emberek, valami jó téma mindig adódik.
Nem is értem, hogy lehet valaki olyan mazochista , hogy védje ezt a lenyúlást.
Akik meg nem érik el a Tb plafont, jó ha gondolnak arra, hogy kb 10 éves munkaviszony után, megfelelő képzettséggel ma sokan elérik ezt.
De a mostani pályakezdőknek sokkal kisebb erre az esélye.
Végre kiderült, hogy azzal, hogy a nettó fizetésem havi 6000 Ft-tal csökken, csak nekem akartak jót.
Hogy kiszúrtak azokkal, akiknek meg nőni fog. Csak sajnálni tudom őket, most még biztos örülnek, pedig kicsi lesz a nyugdíjuk. Mondjuk férfiaknál mind a 4 évre, amit egy átlagos férfi várhatóan nyugdíjasként eltölt.
32 évig havonta plusz 6000 forint az összesen 2,3millió. Gondolom ezt kamatostól majd visszakapom a 4 év alatt.
>Nem egyszerűbb ha nálam hagyja a pénzt?
MAjd én eldöntöm mire költöm, egyébként sokkal jobb kondíciókkal tudom befektetni saját magam 9%, minta magánnyugdíjpénztár +-3%-os hozama.
nemjo. ha Nalad marad a penz, akkor cseszel befektetni, szepen megeszed es megiszod, aztan amikor nyugdijas leszel, mesz tuntetni hogy keves a nyugdij, es allambacsi szepen nyulkalhat a zsebebe.
igy meg van 3 szazalek hozam, ha otven ev mulva mesz tuntetni, akkor majd mondja allambacsi, hogy mit sirsz, ott van egy rahedli penzed a nyugdijpenztarban.
Ez az igazi szivatás. Minél magasabb a felső határ, annál többet kell befizetni nydijjárulékot, aminek a nyugdíjbeszámításkor teljesen adhoc számítási alapja lesz állami szinten, magánnyugdíjpénztár szinten meg az állam már kihátrál belőle. Okos kis rablóbanda ez az MSZP-SZDSZ es díszes társaság. Nem baj balosok együtt szívtok velünk, akik nem ezekre a f@szokra szavaztunk.
szerintem "puhulni" fog, mire átmegy a parlamenten
most hujenek fogok latszani, de en azt remelem, hogy nem.
jo nagy szarban van mar igy is a jovo evi ktgvetes.
de inkabb egy penzugyi restrikcioval tomjek be a lyukakat, mint azzal, hogy eladjak a MOL-t a TVK-t meg a Richtert az oroszoknak... merthogy a gazdasagi sajtoban mostanaban errol olvasni... :-(((((
Egy adalék a vitához: egy rokonom, - magasan kvalifikált értelmiségi munkakörben dolgozott le jó 40 évet - megkapta a várható nyugdíja összegét. Ez jóval kevesebb, mint a jelenlegi diplomás kezdőbér. Az ok: a járulék fizetési plafon viszonylag alacsony volta.
Érdemes átgondolni, hogy kinek káros, kinek előnyös a vitatott intézkedés.
Ez egy elég nagy szemétség. Ne magyarázza meg nekem senki hogy majd többet fogok kapni nyugdíjaskoromban, mert engem nem érdekel hogy mi lesz negyven év múlva. Addig még nagyon sok víz lefolyik a Dunán. Túl sok is.
Engem az érdekel hogy eddig miután túlléptem a határt, havi több mint 20ezer forinttal több maradt a zsebemben. Eztán ez nem lesz.
Arról most nem is beszélek hogy ha az eredeti szja csökkentési ígéreteiket betartanák, az havi több mint plusz 24ezer forintot jelentett volna. Ezt nem kérem rajtuk számon, mert nem rájuk szavaztam. De hogy kevebb nettóm fog maradni? Komolyan fel voltam háborodva amikor meghallottam. És ezt még úgy tálalták mint különleges mértéku tehercsökkentést.
Ezzel csak azt érték el hogy eroteljesen elgondolkodtam azon hogy átmegyek számlaadóba. Akkor aztán jön majd a minimálbér, és majd az óvszert is el fogom számolni, mindemellett persze töredék adót fogok fizetni. Nekem jó lesz, de az állam elveszít pár millió ft éves bevételt. Ha ezt megszorzom azoknak a kollégáknak a számával akik hasonlóan fognak cselekedni, akkor az már egészen sok pénz. Fizzessen adót D-209!
Például a GE (BB) pénztár hozama 4 év időszakában még mindig jócskán infláció feletti
melyik hozammutatot nezed?
a befektetesekre vetitett hozamot, vagy a befizeteseidre vetitett hozamot?
a manyupok hajlamosak az elobbivel dicsekedni, pedig szamodra az utobbinak van relevanciaja.
behozhatják azt amit azOrbán féle mg-nygd-pénztár szabályozás miatt elvesztettek
nem vesztettek semmit, mert amennyivel kevesebb penz ment az orban-fele stop miatt a manyup szamlara, annyival tobb az onyp-be, es valahol abbol is nyugdij lesz.
mostani netto csökkenés azért nem teljesen elvesztett pénz számukra
nem elveszett, csak eppen rosszul esik az az atlagosan havi 6000 (ami valojaban ugy fog jelentkezni, hogy eddig osz kozepetol ev vegeig nem vontak mar le a 8% nyugdijjarulekot, most meg ahogy szamolom decemberben esetleg mar csak egy reszet vonjak majd le).
Ez a hozamkérdés érdekes téma.
Például a GE (BB) pénztár hozama 4 év időszakában még mindig jócskán infláció feletti. Pedig ugye most jó kis lejtmenet vana világ tőzsdéin - egyik ismerősöm vett CA nemzetközi részvényalapot - éppen 50%-ot bukott:( Szóval nem írnám le azért, hgoy nyugdíjpénztár= pénzkidobás, mert ez egyáltalán nincs így.
Amit mondasz abban végül is van annyi ráció, hogy biztos lehetne valamilyen olyan szabályzórendszert kitalálni, amely arra ösztönözné - esetleg kényszerítené? - az egyént, hogy egyénileg vezetett nyugdíjcélú megtakaritását ne élje fel időnek előtte - adókedvezménnyel vagy nemtom hogy.
Meg lehetne spórolni a nyugdíjpénztárak költségeit - ami nem kevés 5-8% között mozog:(
Nem egyszerűbb ha nálam hagyja a pénzt?
MAjd én eldöntöm mire költöm, egyébként sokkal jobb kondíciókkal tudom befektetni saját magam 9%, minta magánnyugdíjpénztár +-3%-os hozama.
Bizonyos szint elérése után már folyamatosan veszíteni fog a nyugdíjpénztári megtakarítás a reálértééből, olyan alacsony a hozam.
Ennek a kormánynak a kedvence a magánnyugdíjpénztár a vonzalom gondolom kölcsönös, de miért jó ez nekem?
Első blickre a magam kivétjének átszervezésével voltam elfoglalva, mert én egy ollan hüjje.. vagyok, hogy nem minimálbért veszek ki mint Zwack, hanem a mindenkori járulékplafonig fizetést, járulékolva, mert gondolok a közelgő nyugdíjra. ez egyben majdnem megegyezik a PM által a szakmánktól "elvárt" minimális jövedelemmel, ami jelenleg épp 2milla körül van. Jelen esetben majd át kell számolnom, hogy a jövendő nyugdíj reménye vagy az adó és járulékmegtakarítás a fontosabb számomra.
Valki írta itt, hogy az új járulékplafonhoz 300 feletti fizetés tartozik. Ebből számomra az következik, hogy az a rendelet, a munkáltatói terhek növelése nélkül akar, többlet járulékbevételt elérni, és ezt a magasabb fizetéséűek kárára teszi. Rosszul azért ők sem járnak, mert több mehet a magánynyugdíj kasszába a számlájukra, (kvázi behozhatják azt amit azOrbán féle mg-nygd-pénztár szabályozás miatt elvesztettek) másrészt az idősebb jól keresőek, akik az állami kasszákba fizetnek, szintén magasabb nyugdíj alappal számolhatnak majd. Szerintem, a mostani netto csökkenés azért nem teljesen elvesztett pénz számukra. Az átlagfizetés körül élőket pedig gyakorlatilag nem érinti, ők eddig is kifizették ami rájuk esett.
Ez teljesen pontos - de h avalaki magánpénztár tag, akkor szerencsés esetben (ha megéri a nyugdíjas kort, és nem megy csődbe a pénztára, vagy a világ) akor 6-8 % ot végül is visszakap - sőt ha esetleg korábban meghalna, akkor ugye az örökösök kapják a lóvét.
A dolog jól hangzik hogy a gazdagokat szivatják kicsit. De ha belegondolsz, akkor azokat szivatták meg a legjobban akik a 240 és a 320 között kerestek, hiszen nekik csökken a nettojuk. Ők a hivatalos átlag felett keresnek de azért a gazdagtól elég messze vannak.
Ennek nézz utána. A plafon csak a nyugdíjra vonatkozik, az eü-re nem. Azt a 3%-ot vonják tovább. Ezért nincs már maximált tb ellátás, mindenki a tényleges befizetés után kap. Ha jól tudom két éve törölték el.