Iván Gábor IGe bevezetője: Ragó Zoltán ezen kísérleti leírása azért különösen tanulságos és értékes, mert Egely György a mai napig azzal takarózik hamisan, hogy az egely kerékre végzett kontrollkísérleteket a hőjelenségek hatásainak a kiküszöbölésére. Amit ő valóban végzett, abban a kísérletsorozatban csak a vízforgatást vizsgálta és azt is olyan alapvető hibákat elkövetve, amit egy komolyabb középiskolás tudásanyaggal, és némi kísérletezéssel, 10-ed akkora terjedelemben cáfolni lehet.
”Nézd meg a másik topikban hány évig kinlódtunk a helyes megoldás felé vezető úton. Meg azt megelőzően mennyi éven keresztül ment a találgatás, sok-sok okos ember által.”/i]
Iván Gábor vezetésével, és tudományos módszerekkel.
Jó, akkor megnyugodtam, hogy megtaláltátok a megoldást.
A topik megnyitásakor még egyáltalán nem volt egyértelmű, mi is forgatja a vizet (meg a kereket). Nézd meg a másik topikban hány évig kinlódtunk a helyes megoldás felé vezető úton. Meg azt megelőzően mennyi éven keresztül ment a találgatás, sok-sok okos ember által.
Persze, ez a megismerés folyamata. Számomra ez nem hit vita volt. Kérdésedre: volt nálam ilyen készülék, de már régen visszaadtam a tulajdonosának. Elveszítette a titokzatosság varázsát, miután a már leírt elveket használva bármilyen módom, bármilyen erősséggel és tetszóleges irányban meg tudtam forgatni, a kezem használata nélkül is. Csupán egy kis papirlappal terelgetve a légáramlatokat a megfeleló irányban.
Hát jól van, vegyük fel ismét a fonalat. Az említett Egely-s topicban korábban JFEry lerajzolta a fő légáramlatokat, amik befolyásolják a forgást. Ezt most nem ismételném meg, meg kell keresni. A legfontosabb légáramlat az, amelyik úgy alakul ki, hogy a kísérletező teste (!) körül felmelegszik a levegő, és annak a helyébe a környezetéből hűvösebb levegő áramlik. Ha egy asztal mellet ül a kísérletező személy, akkor ez egy olyan légáramlás kialakulásához vezet, amelyik az asztal lapjával párhuzamos, és a kísérletező személy felé áramlik. A másik összetevője az áramlatnak a kéz körül kialakuló, az imént leírtnál kissé bonyolultabb mozgású áramlat. Ezt az áramlatot egy vékony füstcsík segítségével már többen lefényképezték, a másik topicban is van róla kiváló kép. A meleg emberi test és kéz körül kialakuló légáramlatok eredőjét, erősségét viszont többnyire a hőmérséklet különbségek határozzák meg. Tehát további változókat kell figyelembe venni: szoba hőmérséklet, kísérletező ruházata, kezének hőmérséklete, tenyér felületén a hőmérséklet eloszlása, stb (szerencsére az emberi test hőmérséklete nagyjából állandó, különben azt is kalkulálni kellene). Ezek után kezd érthető lenni, hogy miért forog mindig másképpen a kerék? Pedig még nem is írtam a slusszpoént. Ez a sok összetevőtől befolyásolt áramlási folyamat a legnehezebben leírhatók közé tartozik: kaotikus mozgás, áramlás. (Nagyban a meteorológusok szopnak is vele rendesen, mint földi légkörzéssel.)
Azonban nem reménytelen a kísérletező helyzete: ha következetesen figyelembe veszed a leírt tényezőket amik befolyásolják a kerék forgását, a főbb légáramlatok kitakarásával és következetes gondolkodással rá lehet jönni, hogy a kereket kizárólag a légáramlat mozgatja. Ezek közül a legintenzívebb az, amelyik a test felé áramlik, ennek eredője és a kéz körül kialakuló kisebb feláramlás együtt forgatják a kereket. Ezek figyelembe vételével többnyire előre meg tudod jósolni, hogy milyen irányba fog forogni a kerék, nagyjából milyen intenzitással, stb. Az imént leírtakból következik az is, hogy az előrejelzésed nem lesz pontos (mert nem lehet pontos!), kis részletek megváltozásai nagyban befolyásolhatják a végeredményt.
Persze én később kapcsolódtam be a fórumba. Hátha új:
- A kereket valóban a levegő forgatja, ezt Egely le is írja a használati utasításban, hogy a fedelet le kell venni, különben nem forog. De mi hajtja a levegőt?
- A féloldalt papírral történő körbefogás valóban megforgatja a kereket, max. 4 f/perccel (67%). Szerinted mindegy, hogy mennyivel forgatja meg? Én csúcsformában 23 f/perccel forgattam (383 %), ez majdnem hatszoros fordulatszám. És van, amikor alig forog (pedig nem hideg a kezem), tehát időben jelentősen ingadozhat.
- Meg lehet vizsgálni, hogy egyes emberek intenzíven, mások alig tudják forgatni a kereket. Mi köze van ehhez a papírlapnak, meg vasalónak?
- A kerék az esetek többségében az ujjak irányába forog (jobb kezeseknél). A kéz-meleg teória szerint fordított irányba kellene forogni a keréknek, mivel az ujjak hidegebbek, mint a tenyér. (Érintő irányú komponens!) Ezt érdekes, hogy Vassy Zoltán sem vizsgálta a cikkében (http://mek.oszk.hu/00600/00654/html/kerek.htm), és öt sem zavarják a fordulatszám értékek, mondván, mindegy, hogy mennyivel forog.
Az általad idézett topicban a 3010-es hozzászólásomban sokadszor és utoljára összefoglaltam az általam tapasztaltakat. Ha ahhoz képest van valami újdonság, csak szólj.
Szóval, ha komolyan gondolod a vitát a vízforgatásról, akkor leírok egy-két gondolatot. Ez az egyik kedvenc témám. De ökörködni nem vagyok hajlandó, mert ezt már megtették mások az „Egely féle vitalitásmérő leleplezés” c. topikban, maga Iván Gábor is, a nagy teoretikus, ahol vitatkoztam.
A vízforgatás egzaktabb kísérlete az Egely-kerékkel történhet. Nekem van egy ilyenem, kb. egy fél éve. Az, hogy para vagy nem para az most teljesen közömbös. Szellemek pedig nincsenek! Csak forgás van. A kérdés hogy mitől forog. A műszer – nem tudom ismered-e – fordulatszámot mér. A fordulatszám függvénye az egyénnek és pillanatnyi állapotának. A huzatot természetesen ki kell küszöbölni, amennyire lehet.
A szkeptikusok cáfolata szerint a kerék forgását a kéz-meleg által történt áramlás okozza.
Szerintem kizárt.
Egyébként ebben az esetben, ellentétes irányba kellene forognia. Előrebocsátom, hogy a jelenséget csak szigorú laboratóriumi körülmények között lehet csak érdemben vizsgálni, (amit Egely meg is tett (?)) amit én rábízok a kutatókra. Kizárásos alapon megvizsgálható, hogy mi nem hajtja a kereket. Ugyanis joggal feltételezhető, hogy egy, a fizikában ismeretlen hatásmechanizmusról van szó.
http://www.yabb.info/community/YaBBHelp/posting.html#emoticonshttp://www.jordysworld.de/emoticons/
http://ponju.net/html/emoticons/
http://www.rtcw.co.uk/forums/misc.php?s=ef7d496be48f621ad835728e13339e15&action=showsmilies
(de milliót lehet találni google-val)
Ja és hotlinkelni nem szép dolog (meg van ahol figyelik is), inkább csinálj egy saját honlapot valamelyik ingyen tárhelyen, másold fel oda, ami teccik, és onnan linkeld.
Más fórumot is olvasok, és ott összelopkodom.
Jellemzően 4-5 nick használ ilyesmit. Ha egyet találsz összeszedheted majdnem mind.
Bár azt hiszem van ennek valami forrása.
És az egyszerübbet meg is rajzolhatod.
Az Iszoldában is van pár.
ööö :) lehet a saját szellemed teszi? :))
A poharas sztorim elég idejétmúlt, s mivel az éppen "ott tartózkodó szellem" nem volt túl pozitív jelenség, ígyhát nem is forszíroznám (magyarul elküldött a francba és elhordott mindennek. Lehet hogy épp nem voltam önbizalommal teli formámban :)).
Igazad van, lehet, hogy nem ártott volna definiálnom, mit értek szűkebb értelemben parajelenség alatt. De tudod mit? Ha a szellemek forgatják a csészealjban a vizet és ezt valaki be tudja bizonyítani, ám legyen. Hogy is volt azzal a pohárral? :-)
Természetesen értettem... De a topiccímben is az szerepel hogy parajelenség. Én csak egy tapasztalatomat írtam le ;) az általad említett jelenséget nem próbáltam, és ezért érdemben nem tudok hozzászólni... (bocs)
Only.tudatlan.