Tudtok olyan progit ajánlani, amellyel MP3-as fájlok hibáit lehet felderíteni? Leginkább azokat, amikor pl. letöltés közben megsérül, és pattanások formájában vehetők észre. (Sőt, van egy-két olyan fájl is, ami a szg-en a meghallgatásos teszten átment, az asztali DVD pedig megáll rajtuk, és csak a következő számra léptetéssel lehet továbbmenni.)
Tehát minden olyan hiba felderítése volna érdekes, ami a kész MP3 fájl utólagos sérülésére vagy az esetleges inkompatibilitására vezethető vissza.
Mivel igazán jó topicot nem találtam ezzel kapcsolatban, felteszem a kérdést itt, hátha...
Ismer valaki olyan programot, amivel ki lehet egyengetni enyhén frame hibás (időnként 'nyekken' egyet-egyet, gyakorlatilag olyan, mintha zajtüskék lennének benne) mp3-akat, akár közvetlenül, akár mp3->wav átalakítás után?
Vagy legalább valami módszert arra, hogy hogyan lehet (lehet-e) ilyen jellegű hibát legalább annyira eltüntetni, hogy ne legyen túl zavaró?
Sziasztok! Segítségek kérek:
Win 98, media player 7.
A letöltött zenét gyorsítva játsza le!!!
És az emailban kapottat is. Ami régen rajta volt a gépen, még a 7. verzió előtt, frissítés előtt, az jó, csak az azóta kapott-letöltött lett gyorsított....
Hol lehet a bibi?
Végül kiderült, hogy egy vírus garázdálkodott a gépemen. Mivel a zenés ktár volt az első a ktár szerkezetben, először az abban levő fájlokat tette tönkre, majd szép sorjában az összes többit. Azóta leformatáltam a vinyót.
Kernel: egy picit félreértettél... egyáltalán nem fitymáltalak le és nem is fuffogtam... Ha mégis így gondolnád, akkor elnézésedet kérem.
De gondold csak el! Egy hangszerkesztő program mi alapján építi fel a hanghullámot? Beolvassa a fájl fejlécét, és annak az információi alapján a fájl nagyrészét alkotó bájthalmazt grafikusan megjeleníti, ugye? Javíts ki, ha tévednék! Visszafele nézve a dolgokat én azt szűröm le, hogy ha a hullámforma totálisan különbözik, akkor valószínűleg egy hexeditor is teljesen más eredményt ad a két fájl összehasonlítása esetén...
> Csinálj egy olyat, hogy bemásolod egy könyvtárba ugyanazon szám jó és rossz változatát (persze más néven), majd dos ablakban kiadod a
fc /b file1 file2 > result.txt
Azt elfelejtettem írni, hogy a >result.txt nem fontos a végén, így ebbe a fájlba irányítja át az összehasonlítás eredményét. Ha sok eltérés van, akkor jobban kezelhető, mintha pár mp alatt átfutna a képernyőn.
> Az egyik albumot most letöltöttem megint, bájtra ugyanakkorák a számok, mint a le nem játszható verziónál
Csinálj egy olyat, hogy bemásolod egy könyvtárba ugyanazon szám jó és rossz változatát (persze más néven), majd dos ablakban kiadod a
fc /b file1 file2 > result.txt
parancsot. Ez bájtról bájtra összehasonlítja a fájlokat.
Ha nagyon sok eltérés van, akkor félő, hogy valami vírus rendetlenkedik nálad. Pl. a Klez vírus egyik változata minden páratlan hó 6.-án aktiválódik, és teszi tönkre a txt, htm, html, wab, doc, xls, jpg, cpp, c, pas, mpg, mpeg, bak és mp3 fájlokat. Egy régebbi vírus, a legendás "I love you" is károsítja az mp3-akat, de ezeket helyre lehet hozni egy segédprogrammal: http://www.origo.hu/szoftverbazis/virusvedelem/data/lbugmp3.html
Nekem aztán tökmindegy, de elemi dolog, hogy az ember legalább belenéz. Mi változott, mi nem változott.
Én is említettem, hogy valami beleírt a fájljaimba. Addig nem nyugodtam, míg meg nem néztem, mi történt konkréten. Persze az egy szinte primitíven egyszerű eset volt, más régebbi adatvesztési problémáimhoz képest, amit szintén sikeresen megoldottam. Szerintem ez a problémák megoldásának természetes útja, hogy az ember próbálkozik, filózik, majd egyszer csak rájön a titok nyitjára. Ami márcsak azért is jó, hogy legközelebb ne kövessse el ugyanazt a hibát.
De felőlem puffoghatsz tovább, ha azt hiszed, az a helyes megoldás...
Egyébként sem illik egy fórumon, a segítő szándékkal fellépő másikkal szemben ilyen lefitymálóan puffogni, hiszen nem tudhatod, milyen tapasztalatok és tudás van az illető birtokában. De mégha egy sík lamer volnék, akkor sem illene...
Bocs, félreérthetően fogalmaztam... Az, hogy bájtról bájtra megegyeznek, azt úgy értettem, hogy minden rossz file fájl mérete megegyezik az eredeti működőképes fálj hosszával. Így jó?
"A fileméretek teljesen normálisak, mi több, bájtról bájtra megegyeznek a normálisan lejátszható fájlokéval."
Ezt nem értem. Ha két fájl egyforma, akkor egyforma. (Windows Commander -> File -> Összehasonlítás tartalomra).
Nemrég, amikor felraktam a Nimo kodeket videohoz, majd lejátszottam a MediaPlayerrel egy könyvtárban az mp3-akat, észrevettem, hogy megváltoztak. Ugyanis mentésem van egy másik vinyóra, és szinkronizáláskor kitűnt, hogy változtak a méretek. Viszont működőképes volt. Megnéztem hexában és láttam, hogy mindegyiknek az elejére odakerült 240 byte, ami tartalmazza a fájl nevét, PeakValue, AverageLevel értékeket.
Ezt inkább érdekességképpen írom, mindenesetre kíváncsi volnék egy ilyen fájlnak a jó és hibás példányára, összehasonlítás céljából. Ha van kedved küldd el, vagy töltsd fel mondjuk tar.hu-ra. Ott egyszerű a regisztráció és weben is fel lehet tölteni. Vagy Commanderrel, stb.
Nos én személyesen láttam vumurt mp3-ait, es azert sztechben jaratos vagyok, megsem tudom mi lehet a gond...Viszont a helyzetet le tudom írni. A könyvtárszerkezet teljesen sértetlen, a legkisebb lemez v. filerendszerhibára utaló nyom sincs. A fileméretek teljesen normálisak, mi több, bájtról bájtra megegyeznek a normálisan lejátszható fájlokéval. A fájlok 99% hogy menthetetlenek, mivel ha megnéztem a hullámformáját (pölö Sound Forge-val), teljesen gagyi periodikus fehér zajt kaptam, ami ugyebár nem éppen zene... :-D Továbbá semmi összefüggés nincs a keletkezett zaj és az eredeti zene párhuzamos hangerejével vagy bármilyen tulajdonságával... A könyvtárszerkezetben pedig valóban egy éles határvonal van a még lejátszható és a már nem lejátszható fileok között... Azt hiszem nem hagytam ki semmit, ennyi "csak" a gond :-)
Nem kaptam semmit. Valószínűleg a freemail nem engedte be. Asszem 1 megás lehet a csatolmány mérete, bár úgy tudtam, hogy ez csak a kimenő levelekre vonatkozik. Ha 5 megánál több volt a cucc, akkor meg nem fért el.
Próbáld ide küldeni: badjoe@mailbox.hu, vagy töltsd fel valami tárhelyre (utóbbi tán jobb lenne, így mások is megvizsgálhatnák).
Nem állítottál át valamit a Winamp-ban?
Windows Media Player-rel sem megy?
Próbáltad újra telepíteni a Winampot?
Bele tudsz nézni valamilyen eccerű szövegszerkesztővel? (Pl. a Windows Commander F3-jával) Az első karakterek "˙ű" vagy "ID3" kell, hogy legyenek.
Nem tettél fel mostanában olyan programot, ami .wav-ot, .mp3-at vagy CD-t, DVD-t, mpeg-et, avi-t játszik le?
Van Real Audio Player vagy RealPlayer a gépen, amit mostanában tettél fel/upgrade-eltél?
Végezetül egy távdiagnózis: Olyan ez, mintha egy lejátszó codec-et "downgrade-eltél volna, azaz régebbi, butább verziót raktál volna fel.
És egy feltevés: esetleg az ID3-tag-eket kezeli a Te Winampod (melyik verzió??), de az ID3v2-t nem??
+1 5let: Mindenképp más gépen jó ilyenkor kipróbálni, hogy lejáccható-e egy ilyen rossz fájl, mert ezzel eldönthető, hogy a fájl rossz, vagy a lejátszás.